PDA

Zobacz pełną wersję : ACDsee+2monitory

crisder
30-07-2009, 21:17
Witam,

Wymyśliłem sobie oglądanie zdjęć na dwóch monitorach. Chciałbym aby na jednym widział panel z miniaturami zdjęć a na drugim zdjęcie w wersji fullscreen, tak jak można zrobić w Adobe Brigde. Czy wiecie, drodzy forumowicze, jak to zrobić?
Dodam,ze chodzi o wersje Pro 3

pozdrawiam

stig
31-07-2009, 12:29
A ta wersja w ogole wspiera prace 2-monitorowa? Jesli nawet taka opcje wprowadzili (nie chce mi sie sciagac i sprawdzac), a to nie dziala, to nie mozna miec pretensji, bo to nadal wersja beta.

Adak
31-07-2009, 12:57
Nie znam tej wersji - korzystam z jakiejś starej.

Ale w XP można zrobić różne rzeczy na dwóch monitorach, szczególnie jeśli pracują w tej samej rozdzielczości.
Sprawdź takie sharewarowego coś jak ultramon - pozwala na siłowe rozciągnięcie okna na 2 monitory - a jak sobie podzielisz miniaturki/zdjęcie to już Twoja sprawa.
Jeśli za to monitory pracują w różnych rozdzielczościach (ja tak mam 17" + 24"), to sprawa nie wygląda już tak różowo bo po rozciągnięciu okienko może mieć wysokość najniższego monitora. Więc ja i tak 17kę mam na pierdoły a na 24ce mieszczę spokojnie zdjęcie i ze 3/4 rzędy miniaturek.

A czy taka funkcja jet wudowana w którąkolwiek wersję? Nie mam pojęcia, ale chętnie się dowiem :-)

crisder
31-07-2009, 17:30
Doszedłem, że w wersji Pro 3 i starszych można oglądac na 2 monitorach. Niestety nie jednocześnie - tzn. jak na jednym mam miniaturki to na drugim widzę pulpit. A jak przełączę zdjęcie na fullscreena to miniaturki z tego pierwszego znikają a zdjecie (pełen ekran) pojawia sie na drugim monitorze. dziwne to trochę

a pytanie poza konkurencją: Czy można zrobić fullscreena w Adobe Brigde?

stig
31-07-2009, 18:59
Doszedłem, że w wersji Pro 3 i starszych można oglądac na 2 monitorach. Niestety nie jednocześnie - tzn. jak na jednym mam miniaturki to na drugim widzę pulpit. A jak przełączę zdjęcie na fullscreena to miniaturki z tego pierwszego znikają a zdjecie (pełen ekran) pojawia sie na drugim monitorze. dziwne to trochęRaczej normalne, jesli aplikacja nie wspiera pracy wielomonitorowej.
Jest jednak rozwiazanie. Na jednym monitorze ustaw cale okno browsera ACDSee, a na drugi wyciagnij samo okno preview i powieksz tez do rozmiarow okna. Sprawdzilem -- po zamknieciu pamieta, zeby sie otworzyc tak samo. Tyle, ze to dziala w trybie przegladania miniatur, a nie w fullscreen. No, ale efekt koncowy jest taki sam.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img40.imageshack.us/img40/6308/acdsee2monitor.jpg)

Adak
31-07-2009, 19:18
Na jednym monitorze ustaw cale okno browsera ACDSee, a na drugi wyciagnij samo okno preview i powieksz tez do rozmiarow okna.

Tak jest, pod warunkiem że oba monitory mają tę samą rozdzielczość.
Jeśli ktoś zna jakiś pomysł na zrobienie tego w różnych rozdzielczościach - polecam się.

stig
31-07-2009, 20:17
Tak jest, pod warunkiem że oba monitory mają tę samą rozdzielczość.A niby dlaczego? Przeciez okno "preview" mozesz ustawic w takich rozmiarach, w jakich wyswietla obraz drugi monitor.

Adak
31-07-2009, 22:24
A niby dlaczego? Przeciez okno "preview" mozesz ustawic w takich rozmiarach, w jakich wyswietla obraz drugi monitor.

Buuu, moja 9ka tego nie potrafi :-)
Czas na upgrade?

stig
01-08-2009, 00:53
Buuu, moja 9ka tego nie potrafi :-)
Czas na upgrade?Nie wiem jak w 9tce, ale w wersji 2.5 PRO mozna "oddokowac" okno "preview" od calego podstawowego okna ACDSee.

Adak
01-08-2009, 10:31
W 9ce nie można.
Zobaczę jak jje się trial i pewnie dokonam upgrade'u.