Zobacz pełną wersję : sesja znajomego dj'a jak sie zabrać za to
Witam! Dzisiaj mój znajomy Dj poprosił mnie, żebym jak najszybciej wykonał mu kilka fajnych w miarę dobrych zdjęć. Wymyślił sobie to nad jeziorem. Co powinienem zabrać i jak się do tego zabrać?Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia dlatego pisze ten post bo chciałbym żeby chociaż kilka zdjęć prezentowało jakąś jakość i w ogóle coś. Jak widać w opisie dysponuję tylko Nikonem d70 oraz obiektywami nikkora 35/2,0 i 85/1,8. Pierwsze konkretne pytanie to pora kiedy jechać nad jeziorko żeby światełko było odpowiednie? Myślałem o porze popołudniowej kiedy słońce chyli się ku zachodowi. Poza tym myślę żeby zaproponować mu zdjęcia na jakimś pomoście, ale ze sprzętem jaki posiada tj decki i jakieś słuchaweczki mixer itd. czy to dobry pomysł? Co ze światłem? Zachodzące słońce będziemy mieli prawdopodobnie lekki z boku. Zastosować jakiś biały karton żeby je odbić? Jeśli odbić to jak? Żeby nie było tzw worków pod oczami? Co z czasem naświetlania? Nie mam jeszcze pewnej ręki więc musi być krótki tzn jaki przy 85mm? Na jakie szczegóły muszę zwracać uwagę? Wiem że nie podacie mi przepisu, ale na pewno cenne uwagi potraficie napisać i o to proszę
Blenda. Koniecznie. bez niej w niskim zachodzącym słońcu nie podołasz. Możesz nawet wziąć samoróbkę oklejając osłonkę samochodową przeciwsłoneczą kocem ratunkowym. Co do odbijania powinno to być robione tak, by niwelować głębokie cienie, zwłaszcza od oczodołów. Będzie Ci potrzebny ktoś do pomocy, bo raczej ciężko Ci będzie równocześnie focić i blendę trzymać.. Niech weźmie chłopak jakiegoś vinyla, to chyba taki standardowy DJ'ski atrybut. Optycznie tym zestawem na pewno dasz radę. Czasy.. z 85 mm 1/100 to raczej najdłużej, zwłaszcza, jeśli piszesz, że nie masz pewnej ręki. Ale szkła masz jasne, więc powinno się udać.
a głębokość ostrości? Czym sie tutaj kierować?
dla pewności przy 85mm nie schodziłbym poniżej 1/200 (skoro ręka średnio pewna). Przysłony przy 85mm to na pewno 2.2 (poniżej nie schodź bo moze być nieostro). Uważaj na przepały, kontroluj histogram w aparacie.
Blenda to podstawa - odbijaj słońce na modela i chyba najlepiej punktowo mierzyć z twarzy. Powodzenia ;)
ceekay78
30-07-2009, 20:17
.... i w ogóle coś.....
Pytanie zasadnicze jak chcesz pokazać DJ-a?? Zapytaj go jaką cechę charakteru chce uwydatnić!! Zdaję sobie sprawę że pokazanie DJ-a tylko w klubie to przysłowiowa sztampa i oklepany temat :) Ale może od tego zacznijcie wspólne zdjęcia. Wtedy zdjęcia w klubie będą potrzebowały dodatkowego sprzętu.
Nie wiem czy jezioro i zdjęcia w "złotej godzinie" w pełni pokażą charakter DJ. Może gdzieś w pobliżu będzie coś bardziej mrocznego. Jezioro kojarzy mi się bardziej z sielskim, spokojnym, wyciszającym charakterem. Możemy podzielić się opiniami.