Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 50 f1.4G - Wolny AF

Bladyrunner*
30-07-2009, 11:28
Wiem że wątek był, ale nie mogę go odnaleźć, więc jakby co proszę moderatora o skopiowanie do wątku o tym obiektywie.

Kupiłem sobie tą pięćdziesiątkę, ale jak na razie kompletnie nie jestem z tego zakupu zadowolony. Owszem AF cichszy niż w wersji bez silnika, ale i tak nieźle hałasuje, poza tym maksymalnie powolny i niecelny. Może coś źle ustawiam, bo body też nowe (D700) a ja dopiero w połowie instrukcji, ale z 24-70 i 70-200 żadnych problemów z AF nie było. Ponieważ z tą pięćdziesiątką od razu mi coś nie pasowało pożyczyłem od kolegi 50 1.8D i body D80, bo się zastanawiałem czy to aby nie przez moje body. Oba obiektywy sprawdzałem na przysłonie 1.8, wnioski są następujące:
D80
- 50 1.8D AF działa szybko, ale w gorszym świetle (pomieszczenia) zwalnia i dramatycznie często kompletnie pudłuje
- 50 1.4G AF działa mniej więcej dwa razy wolniej, ale prawie zawsze trafia w punkt, ustawiony na statywie przy ostrzeniu pojedynczym minimalnie doostrza przy każdym naciśnięciu spustu, ale cały czas ostrzy w punkt.
D700
- 50 1.8D AF działa szybciej niż na D80, co więcej nawet przy gorszym świetle jest praktycznie zawsze idealnie celny.
- 50 1.4G AF działa jeszcze wolniej niż na D80, nawet do czterech razy wolniej niż50 1.8D!!! jest przy tym średnio celny, ale niej jest to po prostu BF lub FF. AF zwyczajnie głupieje, kiedy ustawiłem aparat na statywie, to przy trybie pojedynczego AF za każdym razem sporo doostrzał, tyle że w innym miejscu i raz trochę za, raz trochę przed, a czasem w środek. W tych samych warunkach 50 1.8D raz nastawiwszy ostrość (w punkt) ani drgnęła.

O co w ogóle chodzi z tą nową pięćdziesiątką, bo ten AF to przecież masakra, a ostrość i aberacje wcale specjalnie nie lepsze niż w obiektywie trzykrotnie tańszym!!! A może coś źle robię, może jest na to jakaś prosta metoda? Powiedzcie proszę jakie macie doświadczenia z tym obiektywem i ewentualnie doradźcie jak rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam

superkomornik
30-07-2009, 11:31
Ja sprawdzałem te same szkła na d700 i wnioski podobne. Czasami trzeba czeeeekac i czeeeekac aby wyzwolic migawke z 50g. Natomiast 50d jest o niebo szybszy.
Nowszy ma lepszą ostrość i bokeh, ale...ten af...

Bladyrunner*
30-07-2009, 12:17
Właśnie jestem po rozmowie z dystrybutorem infolinią nikona, gdzie zapytałem czy to normalne, że obiektyw 3 x tańszy ostrzy 3 x szybciej. Uzyskałem odpowiedź, że nowy nikkor jest cichy, co sprawia że mnie przeszkadza np w czasie ceremonii, ale jak chce się mieć szybki af, to trzeba kupić wersję 1.8 - masakra!

R0bert
30-07-2009, 12:22
to trzeba kupić wersję 1.8 - masakra!
Tak ci powiedziala pani/pan w infolini?
Albo wersje 50/1.4D bo jest szybsza od G, vide dpreview.

stock
30-07-2009, 12:24
prawda - 50G jest woooolne jak żółw :D Z takim AFem to do krajobrazu chyba tylko ;) Ale ostrośc i bokeh bardzo milusie ;)

Bladyrunner*
30-07-2009, 12:33
Tak ci powiedziala pani/pan w infolini?
Albo wersje 50/1.4D bo jest szybsza od G, vide dpreview.

Zapytałem, czy mogę coś z tym zrobić, czy powinienem w diabły sprzedać i kupić tańszą wersję. Uzyskałem odpowiedź, że jeśli priorytetem jest dla mnie szybkość AF, to powinienem kupić 1.8.

Czyli pewnie tak właśnie zrobię, a ten zwrócę do sklepu...
A ten 1.4D jak szybko ostrzy w zestawieniu z 1.8D?

R0bert
30-07-2009, 12:38
W zestawieniu z 1.8D to nie wiem, bo nie mam jak porownac, ale od 1.4 jest szybszy, tutaj tabelka ( trzeba troche zjechac na dol )
http://www.dpreview.com/lensreviews/nikon_50_1p4g_n15/page2.asp
Swoja droga, moze Sigma 50/1.4? Nie wiem jak z AFem, ale tak jak net przegladalem to ludzie chwala sobie.

Bladyrunner*
30-07-2009, 12:42
W zestawieniu z 1.8D to nie wiem, bo nie mam jak porownac, ale od 1.4 jest szybszy, tutaj tabelka ( trzeba troche zjechac na dol )
http://www.dpreview.com/lensreviews/nikon_50_1p4g_n15/page2.asp
Swoja droga, moze Sigma 50/1.4? Nie wiem jak z AFem, ale tak jak net przegladalem to ludzie chwala sobie.

Sigma to trochę za duże monstrum, w tej kategorii to mam już 24-70 i 70-200, zależy mi więc na niewielkim, kompaktowym obiektywie, żeby podpiąć do aparatu i nie płoszyć ludzi na ulicy.

wilk325
30-07-2009, 13:05
Sigma to trochę za duże monstrum, w tej kategorii to mam już 24-70 i 70-200, zależy mi więc na niewielkim, kompaktowym obiektywie, żeby podpiąć do aparatu i nie płoszyć ludzi na ulicy.

Tak tylko wygląda, owszem jest większa od N50, ale za to AF (HSM) jest błyskawiczny.

superkomornik
30-07-2009, 13:10
Wystarczy ściągnąć tulipanka i robi się mniejsza. Chociaż faktycznie to jest gruba berta jak na swoją ogniskową :D
A jest szybka, cicha, ostra, z ładnym bokeh i w ogóle ogóle ;)

Bladyrunner*
30-07-2009, 15:13
Decyzja podjęta, w sklepie w którym kupowałem mają wszystkie pięćdziesiątki, potestowałem i właśnie wróciłem do domu po pudełko od wersji G. (to oznaczenie jakieś takie dwuznaczne mi się wydaje stosunku do tego obiektywu...). Inna sztuka 1.4G chodziła tak samo, a zarówno 1.8D i 1.4D porównywalnie szybko z delikatnym wskazaniem na 1.4, ale to może być tylko chwilowe wrażenie. Tak czy inaczej za godzinę wymieniam na starszą 1.4, która jest mniejsza, lżejsza, tańsza, i bez porównania szybciej ostrzy. Dzięki wszystkim za pomoc. Sigmę odpuściłem, bo jednak woję mniejszy, a jakość optyczna Nikkora mi wystarczy.

gompky
31-07-2009, 01:00
...jakość optyczna Nikkora mi wystarczy....

miałem Sigmę i wiedziony testami żyłem w przekonaniu najlepszego wyboru 50ki 1.4. Potem zdażyła się okazja porównac z Nikkorem 50/1.4D. Mierzalnymi (ostrosc, aberracje, etc) walorami optyki Sigma wyraźnie górowała nad Nikkorem. Subiektywne (bardzo subiektywne) porównanie plastyki obu obiektywów skłoniło mnie do sprzedaży Sigmy. W dodatku Nikkor jest mniejszy od wiadra...