Zobacz pełną wersję : Leica S2
No to wszystko jasne: Leica prezentuje ceny nowej lustrzanki MF http://www.dpreview.com/news/0907/09073001leicassystemprice.asp
I po polsku:
http://optyczne.pl/2079-nowo%C5%9B%C4%87-System_Leica_S_-_znamy_ceny_i_dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87.html
brzydka jak noc listopadowa, ide grac w lotto :D
hedgehog
30-07-2009, 18:35
Przecież takiego sprzętu się nie kupuje, tylko wypożycza. Co się martwicie... :)
Lajki sie nie wypozycza, co najwyzej zapozycza sie na nia w banku ;) ;)
Przecież takiego sprzętu się nie kupuje, tylko wypożycza. Co się martwicie... :)
Tylko pewnie ciężko będzie wypożyczyć produkt firmy, która zbankrutuje...
Nikon za drogi... Leica za droga... marudy :D
Nikon za drogi... Leica za droga... marudy :D
Noooo, Nikon to jednakowoż przy tej łajce jest popierdułką dla nędzarzy...
Wolałbym dołożyć i mieć Hasselblad'a.
H3DII-31 kosztuje 2/3 tego, co ta łajka.
Myślałem o H3D-50... Leica myśli, że pewnie pojedzie na znaczku i historii...
bo nie robi tego od kilku lat :D
bo nie robi tego od kilku lat :D
Większość szaroczarnego luda nie ma pojęcia o firmie takiej jak Leica. W moim Lumix'ie jest obiektyw sygnowany Leica. Jak go kupowałem, to generalnie nie wiedziałem co to za firma...
Leica to chyba aparat dla snobów. Podobno w takim towarzystwie dobrym tonie jest wyciągnąć z kieszeni Leicę M6...
Przemek Paśnik
30-07-2009, 20:44
Leica skończyła się na M6. Cyfrowa Leica to moim zdaniem porażka na całą skalę. Ostatnio w labie robiłem komuś fotki z M8 - wyglądały jak z jakiegoś samsunga ;-)
Leica skończyła się na M6. Cyfrowa Leica to moim zdaniem porażka na całą skalę. Ostatnio w labie robiłem komuś fotki z M8 - wyglądały jak z jakiegoś samsunga ;-)
Np firma Kodak. Też ma swoje miejsce w historii, ale na rynku aparatów cyfrowych to ciała dali...
Skończyła się? Tzn. legendarna jej optyka nagle utraciła swe optyczne właściwości?
Skończyła się? Tzn. legendarna jej optyka nagle utraciła swe optyczne właściwości?
?
Widzisz, żeby ludzie biegali z Kodakami po ulicy?
Odpowiadałem kol. Przemkowi.
Z Leicami ludzie jakoś masowo nigdy po ulicach nie biegali. Oczywiście uważam, że firmę Leica czeka zagłada, ale bynajmniej nie dlatego, że ich produkty są na poziomie małpek Samsunga. Życzę powodzenia użytkownikom Samsungów, którym zamarzy się uzyskanie efektu jak na zdjęciach wykonanych M8 z Noctiluxem...
Odpowiadałem kol. Przemkowi.
Z Leicami ludzie jakoś masowo nigdy po ulicach nie biegali. Oczywiście uważam, że firmę Leica czeka zagłada, ale bynajmniej nie dlatego, że ich produkty są na poziomie małpek Samsunga. Życzę powodzenia użytkownikom Samsungów, którym zamarzy się uzyskanie efektu jak na zdjęciach wykonanych M8 z Noctiluxem...
Coś mi się pomerdało... Mój Lumix z optyką Leica byłby zacnym sprzętem, gdyby nie matryca :D
ovserwator
30-07-2009, 22:06
Jakieś bzdury waść piszesz...
hedgehog
30-07-2009, 23:18
Tylko pewnie ciężko będzie wypożyczyć produkt firmy, która zbankrutuje...
Eeetam. W UK Leica wciąż trzyma się mocno, dookoła świata też. Jestem pewien, że i na S2 znajdzie się popyt. Calumety i tego typu firmy bez problemu kupią kilkaset sztuk, które będą wypożyczać tak, jak dzisiaj Hassele. Zresztą Leica zawsze będzie trendy (to zboczone, ale to kwestia na inną pogawędkę). Utrzyma się.
ovserwator
30-07-2009, 23:41
Ku...wa, co Wy tu piszecie... mamy Leica M8 (i trzy szkiełka) w kadrze i nie po to by szpanować czy się nosić i obnosić snobistycznie, ale po to by nie straszyć lufami i dużymi lustrzankami... Na prawdę w backstage wypada najlepiej, bo po prostu jest mała, brzydka prawie nikt nie zwraca na nas uwagi i nikt nie traktuje poważnie... To taki wielkościwo i dla nie wtajemniczonych kompakt z niepokonaną optyką jak dotąd... :) - to na prawdę się sprawdza i przydaje. A ileż przyjemności, kiedy mieści się w aktówce, kiedy idąc na spacer chowasz do kieszeni szkła - a Wy tu pity pitu, że snobizm...
Ja rozumiem... może to jest tak, że jak nie stać, to od razu się wroga robi... ;)
Czy tak trudno zrozumieć jedno, że można mieć aparat do konkretnych celów? Mamy L M8 - do cichej i bezinwazyjnej reporterki, mamy ND3 do inwazyjnej reporterki :) i C 5D - to zabawy :)
Do tego jest jasno i na w miarę rozsądnej wielkości matrycy. Szumy (te legendarne i tu opisywane i szkalowane) mamy najnormalniej w świecie w dupie. Bo nie forma a treść przeważa..
Aha... i nie bronię zaciekle i na ślepo tego blaszaka, bo ma też wiele wad, ale nie ma ideałów to jedno, a drugie - jego walory rekompensują wady :)
faktycznie ta cena trochę z kosmosu. drugi minus do niewielkie rozmiary matrycy - 30x45mm to taki niezbyt średni format. moim zdaniem uznana marka nie wystarczy, żeby S2 osiągnęło sukces.
troszkę tylko ciekaw jestem właściwości optycznych obiektywów Leici. Może ktoś zrobi małe porównanie szkiełek Leica vs Hassel vs Sekor :D
Ovserwator: Myślę, koledzy mieli w domyśle porównanie do przeciętnej współczesnej lustrzanki ze średniej półki pod kątem jakości oraz ceny.
Zalet samego dalmierza jako takiego, nikt nie będzie przecież kwestionował. Ale trochę szkoda, że nie zrobili go na miarę swojej ceny.
userpablito
31-07-2009, 01:04
Leica to chyba aparat dla snobów. Podobno w takim towarzystwie dobrym tonie jest wyciągnąć z kieszeni Leicę M6...
Niee... ktos Ci bzdur nagadal. To obiegowa opinia powielana chetnie przez malkontentów, ktorzy pod przykrywką zdrowego rozsądku i skromności odmawiają innym ludziom cieszenia się z posiadania i używania tego wspaniałego aparatu.
hedgehog
31-07-2009, 10:09
Ku...wa, co Wy tu piszecie... mamy Leica M8 (i trzy szkiełka) w kadrze i nie po to by szpanować czy się nosić i obnosić snobistycznie, ale po to by nie straszyć lufami i dużymi lustrzankami...
Zgadzam się z kolegą (choć M8 czy jakakolwiek Leica jest trochę poza moim budżetem). Im mniejsze i cichsze i mniej zawodne tym lepiej. Z takim maleństwem można wtopić się wszędzie, pod tym względem żaden krowiak Nikona do pięt L nie dorasta :) Inne aparaty, po prostu...
Przemek Paśnik
31-07-2009, 14:25
Jakieś bzdury waść piszesz...
"Waść" pisze się zazwyczaj wielką literą. Wracając do meritum - leica to wielka romantyczna przygoda zwana fotografią analogową. Cyfra to nie to samo - jest wiele innych aparatów, które sa w stanie wykonać zdjęcie na poziomie matrycy leici . Optyka to inna bajka - noctilux i takie tam dają piękną GO, to fakt (tylko kogo na to stać?) Rozumiem posiadaczy tych aparatów, którzy cenią sposób pracy i niezawodność systemu. Uważam jednak że firma jedzie na opini sprzed lat, lekko naciągając klientów
"Waść" pisze się zazwyczaj wielką literą. Wracając do meritum - leica to wielka romantyczna przygoda zwana fotografią analogową. Cyfra to nie to samo - jest wiele innych aparatów, które sa w stanie wykonać zdjęcie na poziomie matrycy leici . Optyka to inna bajka - noctilux i takie tam dają piękną GO, to fakt (tylko kogo na to stać?) Rozumiem posiadaczy tych aparatów, którzy cenią sposób pracy i niezawodność systemu. Uważam jednak że firma jedzie na opini sprzed lat, lekko naciągając klientów
Ciekawe, że taki np. James Russell, na zawodowo fotografujący średnioformatowym Contaxem z różnymi cyfrowymi ściankami PhaseOne, Canonami serii 1D i Nikonami serii D3 dlaczegoś nie czuje się oszukany i uważa M8 za swój ulubiony aparat... Pewnie się głupi wał nie zna i nawet nie zdaje sobie w swej naiwności sprawy, że Leica wyrąbała go na kasę, bo spokojnie mógłby łupać zdjęcia Samsungiem i dalej mieć to samo.
ovserwator
31-07-2009, 14:35
Pomińmy animozje ortograficzne... (bo np. nie zakończyłeś wywodu kropką) :). Jednak uważam, że się mylisz, bo Ty patrzysz na fotografię cyfrową możliwościami matrycy w tym co tu piszesz. A ja Ci na to, że matryca nie jest istotna w swych szumach w tym wypadku, a fotografie na papierze i tak piękne i plastyczne (także przy wysokich ISO) wychodzą z tego blaszaka (ale nie nosimy do labu, tylko drukujemy sami). To dalmierz, 1/6 sekundy, 1/15 sekundy to normalne czasy przy których robi się nim zdjęcia, nie potrzeba krócej, ma jasne szkła (wystarczą aby pracować przy nie za wysokim ISO) i w zupełności to wystarcza. Nie ma aparatu na rynku o podobnych możliwościach (zdjęcie nie jest samo w sobie wyrocznią, ale sposób jego robienia, wygoda, wielkość, cisza i parę jeszcze innych).
I proszę nie piszmy o cenie, bo nas stać w kadrze na niego (i szkła) i tym się nie sugerowaliśmy, nabywając go. Nikt nikogo nie naciąga :)
O... kolega Czornyj dobrze napisał - zresztą na forum "rangefinder" jest całą masa nabitych w butelkę - tylko nikt tego nie mówi...hm....
Przemek Paśnik
31-07-2009, 14:55
Czornyj, Observator. Są rózne podejścia do tematu. Ja obstaję za swoim zdaniem, szanuję Wasze.
Co do cen: Czornyj pamiętasz wątek, który kiedyś założyłem, dotyczący zakonczenia produkcji Noctiluxów? z tego co mi się wydaje, wtedy jasno określiłeś swoje zdanie co do poityki cenowej Leici.
Co do osławionego i Bogu ducha winego samsunga - te zdjęcia na prawdę tak wyglądały. Napisałem, ze zdjęcia z m8 wyglądały jak z samsunga, bo tak wyglądały, nie twierdzę jednak, że ten aparat robi zdjęcia na poziomie samsunga. Chyba wszyscy zanamy przyczynę takiego stanu rzeczy (bład operatora się to nazywało, czy jakoś tak ;-) )
Pozdrawiam Panów :-)
Bo uważam, że ceny Leici są piekielnie wysokie i w kombinacji ze zbyt późnym wejściem na rynek fotografii cyfrowej prędzej czy później doprowadzą tą firmę do bankructwa.
Natomiast jestem realistą i nie sądzę, by mogli sobie pozwolić na oferowanie produktów w niższej cenie, bo po pierwsze - są to produkty niszowe, po drugie - wykonywane w starym, leiczanym stylu, a nie plastik-fantastik masowo tłuczony przez chinoli pracujących za miskę ryżu i kopa w d...
http://www.optyczne.pl/2134-nowo%C5%9B%C4%87-System_Leica_S_-_znamy_specyfikacje.html
jakas taka brzydka z wyglądu i szkła sprawiają wizualnie kiepskie wrażenie :(
Tym się musimy pocieszać... :twisted:
I jeszcze mają być ładne zdjęcia . Z brzydala ? Niemożliwe .
No NIE !!! a jeszcze chwile temu był zakochany w tej marce. Jak mawiał dozorca Popiołek "Koniec świata" ;)
Bo ta leika jest po prostu brzydka. Pewnie niewygodna, bo przycisków kilka (kontekstowych). Widać aparat do studia, a nie do reporterki.
koniecpolska
22-08-2009, 22:19
Bo ta leika jest po prostu brzydka. Pewnie niewygodna, bo przycisków kilka (kontekstowych). Widać aparat do studia, a nie do reporterki.A jednak, ze wszystkich średnioformatowych korpusów do reporterki S2 jest najlepsza, o ile sytuacja wymaga użycia średniego formatu.
Kolekcjoner juz wrzucal linka w watku o M9 i X1, ale dla porzadku (w koncu to temat o S2) wrzuce tutaj ;)
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/leica-s2-first.shtml
majac przed soba H2D+P45+ oraz S2 ze zwykla, standardowa 70 moge powiedziec jedno - hassy moze mi ssac. pomijajac ciagle problemy w czasie pracy z H3D pt wypij scianke, wyjmij baterie, zresetuj aparat, to jakosc zdjec sie nie umywa, w zyciu nie widzialem tak ostrych plikow. nigdy nie widzialem takiej plastyki i oddania kolorow w srednim formacie. wiele osob zna autofocus z hassela, czy mamiyi 645afd. do tej pory twierdzilem, ze najlepszy sredni AF ma Hy6, bo ostrzyl w sekunde a nie dwie. S2 ma af dzialajacy jak w maloobrazkowej lustrzance, a nie jak w innych srednich ostrzacy czasem przez 10sek tylko po to zeby nie trafic.
taka maszynka w body o 1cm wiekszym od 5d potrafi sprawic wrazenie. moze jestem stronniczy, hassela za problemy w pracy nie lubie, mamiye zawsze lubilem, ale przy S2 oba moga sie schowac. a cena? retail tyle samo co konkurencja. hassy w dniu ogloszenia S2 wprowadzil 10%rabat, ciekawe dlaczego. boja sie?
koniecpolska
25-09-2009, 15:09
Bo uważam, że ceny Leici są piekielnie wysokie i w kombinacji ze zbyt późnym wejściem na rynek fotografii cyfrowej prędzej czy później doprowadzą tą firmę do bankructwa.Każdej NIEbankrutującej firmie życzyłbym, aby w tym samym czasie jednocześnie wprowadzała na rynek korpus MF (z doborową szklarnią), korpus FF i na dokładkę kompakta APS-C.
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/leica_s2_review_samples.htm
Czepiasz się ;-) Przemkowi chodziło o cyfrowe body nie o szkła ;-)
Wczoraj dowiedziałem się, dzwoniąc do Leica Store, że czas oczekiwania na M9 to luty 2010. Podobno w Polsce złożono juz kilkadziesiat zamówień. Leica ma zwiększyc moce produkcyjne w związku z licznymi zamówieniami w wielu krajach. Rozumiem, że nikt z kolegów się nie przyzna do złozenia zamówienia... ;)
Nie no jak ktoś zamówił w połowie września to pewnie dostanie do końca listopada:P
Zobaczcie ilość detali na tej modelce. Masakra! Moge policzyć jej włosy (te na głowie i te na twarzy) :D
http://www.pdngallery.com/video/LeicaS2/LeicaS2_1.jpg
martinez
10-11-2009, 02:34
Zobaczcie ilość detali na tej modelce. Masakra! Moge policzyć jej włosy (te na głowie i te na twarzy) :D
http://www.pdngallery.com/video/LeicaS2/LeicaS2_1.jpg
Ta dziewczyna jest aż nadto zarośnięta na twarzy :p
Ale fakt detal jest masakryczny! :evil:
Co Wy chcecie, zima idzie przeciez. A detal ladny, se kupie chyba se :mrgreen:
A tu jakie ladne placki w szumie sie porobily: http://a.img-dpreview.com/gallery/leicas2_samples/originals/l1000122.jpg
ISO 640. IMHO dobrze naswietlone ISO 400, to maks dla tego aparatu. No, ale do zastosowan do jakich zostala stworzona -- wystarczy. Chociaz -- za te kase wolalbym Hasia 40 MP.
http://www.dpreview.com/gallery/leicas2_samples/ tak gwoli uzupełnienia. te z niskich czułości są konkret.
Grupa odbiorcow - koneserow rosnie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://bi.gazeta.pl/im/9/7424/z7424429X,Prezydent-Rosji-Dimitrij-Miediwediew-przy-zdjeciach.jpg)
Widac, powodzi sie... :)
Jako uzytkownik i fan (tradycyjnego/prawdziwego) Hasselblada czuje sie urazony nazywaniem tej plastikowej Fuji 645 (zwanej wszedzie poza Japonia Hasselbladem H1/2/3D) Hasselbladem :-)
No, to tyle mojego protestu.
Zamienili czerwoną gwiazdę na czerwoną kropkę ;)
A co do Leiki S2 - usmiech na mojej twarzy wywoluje widok ilosci przyciskow i pokretel na niej, czy tym sie da robic zdjecia ? :D
Sprzedają to prawie za cenę złota którego kilogram kosztuje ok. 100 tys. zł :)
Sprzedają to prawie za cenę złota którego kilogram kosztuje ok. 100 tys. zł :)
jeśli na targach milionerów w Moskwie będzie dostępna złota wersja to będzie dużo droższa niż samo złoto...
Mariusz888
09-01-2010, 23:34
Wg mnie sprzęt miazga i tyle.... :shock: tylko trochę żal że człowiek nie może wygrać w lotto... ;) na pocieszenie trzeba wziąć aparat do ręki i iść focić... ;)
bokeh
da i to cholernie wygodnie. co wiecej prostota i ergonomia bije 95% maloobrazkowych puszek, nie wspominajac w ogole o srednim
EuroLiberty
10-01-2010, 18:38
da i to cholernie wygodnie. co wiecej prostota i ergonomia bije 95% maloobrazkowych puszek, nie wspominajac w ogole o srednim
Od kiedy używasz? ;-)
nie uzywam bo dopiero finalne wersje beda rozsylane, ale kilkanascie godzin juz z S2 spedzilem od zeszlej photokiny i mam troche do powiedzenia ;]
bokeh
To byla taka lekka i delikatna ironia, uzywalem Canonow do 1Ds MII i Nikonow do D700/D3 wlacznie i uzywam Leiki M (Zeiss Ikon ale pod wzlgledem ergonomi i kontroli aparatu to to samo) i Contaxa i dla mnie jedno pokretlo i dwa przyciski to norma, ergonomia w obydwu systemach ktore uzywam jest powalajaca. Dlatego widzac S2 cieszy mnie ze nie wyglada to jak nastepny komputer z podpietym obiektywem ale jak aparat fotograficzny :-)
EuroLiberty
10-01-2010, 22:48
nie uzywam bo dopiero finalne wersje beda rozsylane, ale kilkanascie godzin juz z S2 spedzilem od zeszlej photokiny i mam troche do powiedzenia ;]
...a to przepraszam.
Pozdrawiam
marszull
30-03-2010, 12:51
W nowym Digital Foto Video jest test
Wyglada to naprawde dobrze tylko ta cena :(
Grzebne sobie...
Marcinie - wlasnie Leica spuscila cene o 23%, kupuj :mrgreen:
The Leica S-E (Typ 006) takes the design of the earlier Leica S (Typ 006), and gives it a new name and pricetag. There's also a new finish for the top deck and shutter speed dial, both previously body-matched in black. It's the pricetag that's the really significant change, though, as the new model is a full US$5,050 more affordable than its predecessor, a savings of 23%. Read more about this model in our Leica S-E (Typ 006) preview.
http://www.imaging-resource.com/news/2014/09/22/leica-renames-last-gen-cameras-makes-them-significantly-more-affordable
http://www.imaging-resource.com/PRODS/leica-s-e-typ-006/leica-s-e-typ-006A.HTM