Zobacz pełną wersję : D3000
http://www.dpreview.com/news/0907/09073005nikond3000.asp
Taki D60 z wiekszym LCD i 11-polowym AF czyli zmiany kosmetyczne, matryca bez zmian.
Jednak najbardziej ciekawe jest to, że Nikon zróżnicował swoją ofertę - mówię tu o D5000, który "wstrzelił" się pomiędzy D60/D3000, a D90 czym ewidentnie uderza w ofertę Canona (można powiedzieć, że D5000 stał się odpowiednikiem 450d/500d).
Ciekawe jak będzie cena - musi być dużo niższa od D5000 bo inaczej źle to widzę.
Widac walke o konsumenta, szkoda że nie dali matrycy CMOS.
Widac walke o konsumenta, szkoda że nie dali matrycy CMOS.
Jakby dali CMOS to byłby zbyt wielki rywal dla D5000, a tak to dla każdego coś miłego:mrgreen:
Cene muszą ustawić na poziomie 1500 PLN lub niżej bo inaczej nikt tego nie kupi.
cheyenne
30-07-2009, 08:22
a ja widzę:
23.6 x 15.8 mm CMOS sensor
10.2megapixel CCD sensor. Even in low light the image resolution makes easy work of big prints and sharp enlargements.
Niestety nie ma tak dobrze, a szkoda - z matrycą CMOS byłaby to bardzo ciekawa propozycja (zakładając niską cenę).
D.Anihilati
30-07-2009, 08:53
Tak, zgodnie z danymi Nikona (vide: mini-sites) w D3000 jest 10 mpix matryca CCD, ciekawe jednak co powie dxomark na temat jej parametrow w porownaniu z wynikami uzyskiwanymi z D60 i D80. Zmiany rzeczywiscie wygladaja na kosmetyczne, z istotniejszych moim zdaniem jest 11-polowy modul autofocusa z D90. Ekran LCD rzeczywiscie jest wiekszy (ale nie jest to ekran znany z D90 czy D300). Spodziewana cena ok. 600$ (vide: amazon.com) w kicie (dla porownania D60 z tym samym kitem kosztuje w amazon ok. 500$). Coz, miejmy nadzieje, ze D60 nie zniknie za szybko z rynku, a jego ceny w Polsce pojda troszke w dol robiac miejsce dla D3000 niz, ze nowy D3000 cenowo wstrzeli sie w luke miedzy D60 a D5000 (w takim przypadku spodziewalbym sie cen w okolicach 2400PLN).
E: Co ciekawe, w porownaniu z D5000 aparat jest okrojony nie tylko o mozliwosc krecenia filmow, ale takze w tym aparacie zabraklo funkcji podgladu na zywo - Live View (nie przesadzajac o jego przydatnosci lub nie).
redredomega
30-07-2009, 09:07
iso100 nie programowe ?
iso100 nie programowe ?
Na to wygląda. Według optycznych i dpreview:
Zakres ISO: Auto, 100–1600 ISO w skoku co 1 EV, Tryb rozszerzony: 3200 ISO
Karbulot
30-07-2009, 09:20
To w koncu jaka matryca? Bo w jednym miejscu pisze:
10.2megapixel CCD sensor.
A w tabelce na dole:
To w koncu jaka matryca? Bo w jednym miejscu pisze:
10.2megapixel CCD sensor.
A w tabelce na dole:
Chyba najlepiej informacji zaczerpnąć u źródła: Nikon.pl (http://nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1821/specifications.html)
"Przetwornik obrazu: Typu CCD, 23,6 x 15,8 mm"
No to mamy wakacyjny wysyp nowości Nikona, może nie za duży, ale jednak.
E: Co ciekawe, w porownaniu z D5000 aparat jest okrojony nie tylko o mozliwosc krecenia filmow, ale takze w tym aparacie zabraklo funkcji podgladu na zywo - Live View (nie przesadzajac o jego przydatnosci lub nie).
Oraz braketingu i róźnych mieszanin opcji RAW+JPG
bartosikz
30-07-2009, 10:31
Coz, miejmy nadzieje, ze D60 nie zniknie za szybko z rynku, a jego ceny w Polsce pojda troszke w dol robiac miejsce dla D3000 niz, ze nowy D3000 cenowo wstrzeli sie w luke miedzy D60 a D5000 (w takim przypadku spodziewalbym sie cen w okolicach 2400PLN).
Myślę, że D60 zniknie szybciej niż nam się wydaje, chyba właśnie po to była ostra promocja d60, wyskakujące okienka na połowie portali, reklamy w gazetach. Trzeba było wyczyścić magazyny na przyjście nowości. W fotojokerze już teraz ciężko dostać d60.
Ale cóż, życie, jedne modele przychodzą, drugie odchodzą, raczej nie ma co do tego przywiązywać wagi, to tylko sprzęt, liczą się zdjęcia :)
grafzero
30-07-2009, 16:59
Zawiodłem się...
Miałem nadzieję że d3000 będzie zbudowane na bazie matrycy d300/d90/d5000, i ogólnie procesora/oprogramowania z tej generacji sprzętu, a oni dają odgrzewane d60, aparat poprzedniej generacji. Lipa :(
Wojtek Mąka
30-07-2009, 17:02
ciekawe czy moduł zasilania jest taki sam jak w trefnych D5000 :)
No to mamy wakacyjny wysyp nowości Nikona, może nie za duży, ale jednak.
To raczej wysypka, niż wysyp. :)
faktycznie mogli jeszcze zmienic matryce bo niewiele odswiezyli d60. lepszy AF, balans bieli i ekran lcd. no i d3000 nie obsluguje juz kart MMC :)
ciekawi mnie natomiast inna rzecz. zmieniajaca sie numerologia lustrzanek nikona :)
do niedawna bylo:
amatorskie: Dxx
amat/pro: Dxxx
pro: Dx
a teraz, po zastapieniu d60 przez d3000 zostaje juz tylko d90 z dwoma cyferkami ;) wyglada wiec na to ze nastepca d90 przyjmie nazwe trzycyfrowa D7000?
Mariusz888
30-07-2009, 17:17
Zawiodłem się...
Miałem nadzieję że d3000 będzie zbudowane na bazie matrycy d300/d90/d5000, i ogólnie procesora/oprogramowania z tej generacji sprzętu, a oni dają odgrzewane d60, aparat poprzedniej generacji. Lipa :(
LOL... i co jeszcze? ;) Może pd razu pełna klatka za 1500zł? ;) takie życzenia żeby w body tej klasy była matryca z D300 to możemy wysuwać wg mnie najwcześniej za 5 lat a może i więcej kiedy to już puszki same będą lewitować nad ziemią i same będą chodziły w plener robić zdjęcia ;) ciężko wymagać żeby w puszce klasy kosztującej 1500zł była upakowana ta za 5500zł ;)
Czytaliscie ten belkot marketingowy?
Dzięki inteligentnemu trybowi podręcznika firmy Nikon nawet początkujący użytkownicy mogą uzyskać pomoc w wykonywaniu wyjątkowych zdjęć. Tryb podręcznika doskonale sprawdza się w przypadku trudnych zdjęć, ponieważ w celu uzyskania najlepszych wyników automatycznie optymalizuje ustawienia aparatu zgodnie z odpowiedziami udzielonymi przez użytkownika. Jeśli potrzebne są dodatkowe informacje, tryb podręcznika zapewnia pomoc dotyczącą samodzielnego korygowania ustawień.
Wroze szybki spadek sprzedazy ksiazek o fotografi, hihi.
iso100 nie programowe ?
To chyba oczywiste i normalne,
że Nikonowskie CCD ma iso 100.
zwłaszcza te w d70, d50 czy d40 :)
No ale to matryca pewnie z d200, d80 a potem d40x i d60 i ma iso 100 :)
Coś czuję, że ten aparacik to ostatnia szansa dla focących IRy :)
Z tego co widzę, to to jest po prostu D80 wsadzony w obudowę D60. Wszystko zależy od ceny, ale o ile wydanie D5000 miało jakiś sens, tak przy D3000 nie mogę się go dopatrzeć :???: Nie lepiej było nadal produkować D80, albo D60? Ciężko mi powiedzieć co Nikon kombinuje, ale to jakaś większa rewolucja. Wygląda na to, że za te 3 lata, jak przestaną produkować D90, nie będzie już taniej lustrzanki z górnym LCD, dużym wizjerem itp. Amatorskie lustrzanki stały się zbyt amatorskie. Nie podoba mi się to co się dzieje. :neutral:
No no, MultiCAM 1000 czyli to co w D200, D90 i D5000 - dzialajacy AF :) to chyba najwazniejsza zmiana. I mam wrazenie, ze jest wiekszy niz D60, moze sie go bedzie lepiej trzymac.
Z tego co widzę, to to jest po prostu D80 wsadzony w obudowę D60. Wszystko zależy od ceny, ale o ile wydanie D5000 miało jakiś sens, tak przy D3000 nie mogę się go dopatrzeć :???: Nie lepiej było nadal produkować D80, albo D60? Ciężko mi powiedzieć co Nikon kombinuje, ale to jakaś większa rewolucja. Wygląda na to, że za te 3 lata, jak przestaną produkować D90, nie będzie już taniej lustrzanki z górnym LCD, dużym wizjerem itp. Amatorskie lustrzanki stały się zbyt amatorskie. Nie podoba mi się to co się dzieje. :neutral:
To taki "chwyt maketintoty" :mrgreen: - sprzedać stare w nowej opakowce i zarobić na tym nową (większą) kasę.
ja tam się ciesze, im więcej aparatu tym większa możliwosc wyboru:) no i pojawia się coś nowego, to te starsza (bynajmniej teoretycznie) powinny stanieć:)
jak stawiacie, dla którego modelu kanonierek ma to być kokurencja? 1000??
ps. nie liczę że pucha będzie kosztowała poniżej 2000;p
ja tam się ciesze, im więcej aparatu tym większa możliwosc wyboru:)
no i pojawia się coś nowego, to te starsza (bynajmniej teoretycznie) powinny stanieć:)
Niekoniecznie. ;-)
jak stawiacie, dla którego modelu kanonierek ma to być kokurencja? 1000??
Już D60 był konkurencją dla 1000 - jesli dobrze kojarzę.
ps. nie liczę że pucha będzie kosztowała poniżej 2000;p
I ja tak myślę.
To taki "chwyt maketintoty" :mrgreen: - sprzedać stare w nowej opakowce i zarobić na tym nową (większą) kasę.
Na pewno tak jest, jednak ja się na to "nie łapię". Zdecydowanie bardziej wolałbym kupić D60/80 niż jakieś D3000. D3000 to nowość, pewnie nie jedna akcja serwisowa przed nim, a D60/80 to starsze, sprawdzone konstrukcje.
Na pewno tak jest, jednak ja się na to "nie łapię". Zdecydowanie bardziej wolałbym kupić D60/80 niż jakieś D3000. D3000 to nowość, pewnie nie jedna akcja serwisowa przed nim, a D60/80 to starsze, sprawdzone konstrukcje.
Święte słowa.
Niekoniecznie. ;-)
dlatego napisałem w nawiasie "bynajmniej teoretycznie";p
ok. moje przeoczenie. Sorry Batory :-)
(bynajmniej teoretycznie)
Slowo "bynajmniej" bynajmniej nie oznacza tego samego co slowo "przynajmniej". Przynajmniej o ile mi wiadomo. ^_^
Spokojnie przeglądając specyfikacje jest to prosta kontynuacja D40x/D60, jeśli będzie produkował jpg-i równie ładne lub lepsze to fajna puszka na sam początek – konkurencja nie ma AF z 11 polami i LCD 3 cale, lub jako spacerowo-zapasowe body na co dzień. Tylko, że to body jest spóźnione w rozwoju o 1,5 roku.
Slowo "bynajmniej" bynajmniej nie oznacza tego samego co slowo "przynajmniej". Przynajmniej o ile mi wiadomo. ^_^
Można rzec, że są to antonimy. :)
velaskez
30-07-2009, 23:05
Jak dla mnie to D80 przerobione na mniejszy aparat;)
Dobrze, że obecne zapowiedzi to tylko udawanie czegoś nowego.
Przynajmniej w czasach kryzysu nie kusi do zmian :)
P.S> Jednak mam nadzieję, że doczekamy jeszcze kumulacji sporych zmian w stylu premier D300, D3 i jasnych zumików w krótkim czasie ;) :)
D.Anihilati
31-07-2009, 00:41
i wykastrowane ze srubokreta, i wykastrowane ze srubokreta, i wykastrowane ze srubokreta...
a tak swoja droga - zauwazylem, ze polityki Nikona i Sonyego sa do siebie bardzo zblizone (np. pomysl z tym podrecznikiem z D3000 - pytanie o rozmycie tla, w Sonym zrobili odpowiednie piktogramy, zeszloroczna polityka sprzedazy A200 i D40, najprostsze modele wykastrowane z LV, etc.).
Władca Pixeli
31-07-2009, 04:23
To się okaże po tym czy przepala na matrycowym :mrgreen:
velaskez
31-07-2009, 08:07
To się okaże po tym czy przepala na matrycowym :mrgreen:
Test łapki wróci do łask:D
Zawiodłem się...
D60 wycofują z produkcji, musi być jakiś następca tego modelu, na pewno jest to dobre rozwiązanie bo nie każdy chce posiadać CMOS, poza tym, po co robić drugi d5000.
Dla mnie jest to proste, linia obudów D40/D40x/D60 zostaje zmieniona na nieco większą wraz z modelem D5000.
Bo po co produkować 2 rodzaje jak taniej jest robić jeden typ czyli wsadzić bebechy z d60 z lekką poprawą AF i wychodzi D3000.
Większy LCD z tą samą rozdzałką=szybsze zużycie baterii.
Gdyby choć LV i uchylany wyświetlacz tu wsadzili to by było nieco ciekawiej...no chyba że bedą to tanio bardzo sprzedawać, choć znając dotyczasową politykę cen to bardzo w to wątpię.
(A D5000 nadal miało by CMOS i filmiki wiec nie było by konkurencją dla D3000)
I wykastrowane z pryzmatu, ktory jest dla mnie chyba wazniejszy niz srubokret...
Kaelthas
31-07-2009, 16:56
Myślę, że D60 zniknie szybciej niż nam się wydaje, chyba właśnie po to była ostra promocja d60, wyskakujące okienka na połowie portali, reklamy w gazetach. Trzeba było wyczyścić magazyny na przyjście nowości. W fotojokerze już teraz ciężko dostać d60.
Ale cóż, życie, jedne modele przychodzą, drugie odchodzą, raczej nie ma co do tego przywiązywać wagi, to tylko sprzęt, liczą się zdjęcia :)
w Bydgoszczy jeszcze tylko widziałem w fj(za ponad 2 tyś), w saturnie pani mnie poinformowała że 60tki już nie produkują...
http://www.kamera-express.nl/index.php?page=product&product=29503
No i jest, w sumie tanio. €120 drozszy od D60.
dobrze doczytałem, że D3000 nie obsługuje CF ?
jesli tak to szkoda...
miał być aparatem mojej kobietki i backupem dla mnie....
D3000 działa tylko z SD/SDHC.
To akurat nie jest żadna niespodzianka - wszystkie nowe aparaty Nikona z niższej półki obsługują tylko SD. Dla mnie to akurat zaleta - format SD jest znacznie bardziej popularny niż CF, wystarczy spojrzeć choćby na wbudowane w laptopy czytniki kart.
Wojtek Mąka
02-08-2009, 10:15
w Bydgoszczy jeszcze tylko widziałem w fj(za ponad 2 tyś), w saturnie pani mnie poinformowała że 60tki już nie produkują...
W jednym z FJ w Bydce koleś zaczął mi zachwalać następcę, D60 nie produkują itd. w RTV EAGD widziałem wczoraj D60 w promocji z 18-200 tamrona za chyba 2500
jesli tak to szkoda...
miał być aparatem mojej kobietki i backupem dla mnie....
Zmień sobie na D300s to będziesz miał SD ;)
Ja tylko takie wtrącenie, ale mnie tknęło... Słyszę głosy tu czy na innych portalach, że to "tylko kosmetyczne" zmiany. Ja dla samego 11-polowego autofokusa bym rozważył taki zakup, no ale może w tej klasie sprzętu nikt na to nie patrzy i mamy tylko centralne kompozycje? Czy może środkowy plus przekadrowanie? To nie zawsze się sprawdza. Zatem znając moje nawyki i gdybym miał teraz kupować aparat amatorski, to tylko ten drobiazg miałby ogromną wagę przy wyborze korpusu. No chyba, że konkurencja ma w tym segmencie taki autofokus - a to przepraszam, nie śledzę rynku aż tak bardzo.
a wystarczyło dopakować do D60 11 polowy AF +kosmetyka dodać literkę x i mieli byśmy D60x myślę że nikon lepiej by na tym wyszedł bo 60 to dobra i sprawdzona konstrukcja a D3000 to nawet jakoś tak brzmi dziwnie
redredomega
05-08-2009, 22:46
co wy tu k*rde wypisujecie... aparat jest do d*py bo go nazwali D3000 a nie D60x !?
nikon zmienia nazwnictwo - no już nie bądzcie tacy mało mobilni
redredomega Ty to chyba masz mało lat jeszcze bo w jakim wątku się nie pojawisz to spuszczasz się jak młody onanista i naskakujesz na wszystkich! Naucz się czytać ze zrozumieniem i przeczytaj mój post raz jeszcze! Następnie oświeć mnie w którym miejscu napisałem że aparat jest do dupy? Z tego co widzę napisałem że mogli go nazwać D60x bo jakoś tak ładniej brzmi i jest to faktycznie poliftowa 60. Natomiast nic nie pisałem na temat tego czy jest to zły czy dobry aparat BO GO W ŻYCIU W RĘKU NIE MIAŁEM!!!!
Nawiasem mówiąc jeśli jest wykonany tak ja D60 to myślę że jest całkiem przyzwoity i będzie dobrze zastępował 60.
Koledzy - proszę wyluzować stringi i pokój niech nastanie między Wami.
Wychodzi na to że d3000 to krzyżówka kobiety wyzwolonej z motopompą :)
redredomega
06-08-2009, 10:08
a wystarczyło dopakować do D60 11 polowy AF +kosmetyka dodać literkę x i mieli byśmy D60x myślę że nikon lepiej by na tym wyszedł bo 60 to dobra i sprawdzona konstrukcja a D3000 to nawet jakoś tak brzmi dziwnie
sam przeczytaj dokładnie swoją wypowiedź
wyraźnie z niej wynika że D3000 to zupełnie inny aparat, a nie odświeżony D60 ("a wystarczyło dopakować do D60")
do tego jeszcze piszesz że nikon na tym źle wyjdzie
D60x to D3000, a czy to się nazywa kupa czy jakoś inaczej to nie ma żadnego znaczenia
Szkoda mojej klawiatury na bezcelowe dyskusje z Tobą.
redredomega
06-08-2009, 10:54
ja piszę z firmowej hahaha
sorry za OT nie mogłem się powstrzymać ;)
Jedno 0 zakleić na korpusie i już mamy D300. Zdjęcia też nim da się robić tak jak d40 i innymi. Mimo wszystko nie zamieniłbym mojej d80 na nic innego :)