Zobacz pełną wersję : PYTANIE DO SPECJALOSTÓW od FF/BF
Na szybko w pracy tablica testowa, D300+ 17-55 na 2.8, 55 mmm.... FF czy BF???? Zamierzam kupić to szkło:)
Dzięki wielkie z góry:):)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img401.imageshack.us/img401/648/nba8224tes.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img401.imageshack.us/img401/1108/nba8223tes.jpg)
Wg mnie jest lekki FF .Ostrość powinn się rozkładać 1/3 przed i 2/3 za. Ale ja to sie nie znam.
Moim zdaniem jest jak najbardziej OK.
Ostrość powinn się rozkładać 1/3 przed i 2/3 za.
Często to się nie sprawdza i nie jest wcale tak, że musi się tak rozkładać :)
Jak chcesz dobrze sprawdzić to idź na dwór i zrób fotkę tak na odległość 15m jakieś tablice samochodowe itp, na różnych ogniskowych, jak będzie trafiać to będzie to widać. Na tak małych odległościach jak testuje się na kartce to minimalny BF/FF może nie być widoczny ale na odległość wyjdzie lipa.
bialogardzianin
30-07-2009, 09:44
Widzę, że zdania są podzielone, deep- świetny pomysł z tablicami! W kontekście wypowiedzi o nie miarodajności pomiaru na tabelkę to już zgłupiałem jak najlepiej. Pytania do Ciebie (odpowiedzi przydadzą mi się na przyszłość oraz do obecnie posiadanej 35/2):
1) wystarczy ostrzyć centralnym punktem AF czy również skrajnymi?
2) do stwierdzenia BF/FF wystarczy robić zdjęcia tylko na pełnej dziurze czy ze skokami co 2-3 działki przesłony oraz na maksymalnie przymkniętym?
pzdr
Te foty wyglądają bardzo dobrze, powinieneś jeszcze, jak napisał deep, sprawdzić na większej odległości.
na bliskie odleglosci zamiast np. tablic testowych dobrze porobic fotki napisom na monitorze komputerze, telefonie, kalkulatorze i to najlepiej tym, ktore sa naniesione bezposrednio na plastik (a jak jeszcze obudowa plastikowa ma jakas fakture to juz w ogole idealnie) wowczas na powiekszeniu bardzo dobrze widac, czy jest ostro na krawedziach czy jednak nie i sie napisy i ich krawedzie rozlewaja
Robert_P
30-07-2009, 10:26
Jak chcesz dobrze sprawdzić to idź na dwór i zrób fotkę tak na odległość 15m jakieś tablice samochodowe itp, na różnych ogniskowych, jak będzie trafiać to będzie to widać. Na tak małych odległościach jak testuje się na kartce to minimalny BF/FF może nie być widoczny ale na odległość wyjdzie lipa.
15 metrów przy takiej ogniskowej ! Co Ty piszesz przeciez GO będzie tak duża że ciężko będzie sprawdzić dokladność ostrzenia , no chyba że będzie przesunięcie ostrzenia 1metra:evil: , pokazana kartka powstała nie bez przyczyny, właśnie dla dokładnego sprawdzenia szkiełka na obecność BF/FF . MZ obiektyw jest do wzięcia.
Te foty wyglądają bardzo dobrze, powinieneś jeszcze, jak napisał deep, sprawdzić na większej odległości.
Zrobię na większej i oczywiście wstawię na pokaz... Ale właśnie zastanawia mnie to 15 metrów... Bo GO będzie olbrzymie... Tablica była fotografowana na centralny, z ręki...
Mariusz888
30-07-2009, 11:31
Wg mnie jest OK :) skoro na małej odległości trafia i to tym bardziej jak mówisz z ręki gdzie zawsze człowiek sam może się bujnąć w przód czy w tył to jest OK :) na tablicach też możesz sprawdzić ale GO będzie nieporównywalnie większa :) wiadomo - sprawdzić nie zawadzi :)
Jeżeli z ręki to na bank jest to dobry obiektyw. Ja dzisiaj też robiłem taki teścik na mojej 50 f1.8 i z ręki minimalny ruch którego nawet myślałem że nie było powodował delikatne rozmycia, ze statywu ten problem zniknął i ostrzy w punkcik :D
Spróbuj ze statywu
Wg mnie jest jak najbardziej OK. Zrób jeszcze test "bateryjkowy". Wg mnie jest bardziej miarodajny...
Photoartbox
30-07-2009, 18:18
Testy robi sie jak sie zaobserwuje, ze z obiektywem jest cos nie tak. Idz robic normalne zdjecia, bo od testow mozna swira dostac - zycze owocnego uzytkowania :)
Testy robi sie jak sie zaobserwuje, ze z obiektywem jest cos nie tak. Idz robic normalne zdjecia, bo od testow mozna swira dostac - zycze owocnego uzytkowania :)
Pozwolę się nie zgodzić z tą opinią - przy zakupie nowego czy też używanego szkła trzeba przetestować jego współpracę z posiadanym body...
Photoartbox
30-07-2009, 19:58
Pozwolę się nie zgodzić z tą opinią - przy zakupie nowego czy też używanego szkła trzeba przetestować jego współpracę z posiadanym body...
Mozesz sie nie zgadzac ;) Odnioslem jednak wrazenie, ze kolega ma nieograniczony dostep do tego obiektywu i moze lepiej bedzie jak porobi nim troche normalnych fotek zamiast meczyc sie z tablicami, ktore i tak czesto zawodza.
Mozesz sie nie zgadzac ;) Przypomne jedynie, ze w tym przypadku chodzi o obiektyw, ktory jest juz w domu, a nie jest testowany przed zakupem, w sklepie lub u sprzedawcy prywatnego a to zmienia postac rzeczy.
Jeżeli jest już "w domu" to się zgadzam. Jednakże w pierwszym poscie kolega NBA napisał, że zamierza obiektyw kupić...
Photoartbox
30-07-2009, 20:14
Jeżeli jest już "w domu" to się zgadzam. Jednakże w pierwszym poscie kolega NBA napisał, że zamierza obiektyw kupić...
Tak, tak juz to edytowalem :) Ale jak juz w poscie wyzej napisalem, ma do tego obiektywu dostep, wiec zamiast robic nerwowe tabele, niech postrzela troche fotek i potem sprawdzi na kompie. W wypadku tego szkla prawdopodobienstwo trafienia na "knota" jest niewielkie.
Tak, tak juz to edytowalem :) Ale jak juz w poscie wyzej napisalem, ma do tego obiektywu dostep, wiec zamiast robic nerwowe tabele, niech postrzela troche fotek i potem sprawdzi na kompie. W wypadku tego szkla prawdopodobienstwo trafienia na "knota" jest niewielkie.
Fakt, zacne szkło, ale wypadki chodzą "po korpusach" ;) (a może szkłach).
15 metrów przy takiej ogniskowej ! Co Ty piszesz przeciez GO będzie tak duża że ciężko będzie sprawdzić dokladność ostrzenia , no chyba że będzie przesunięcie ostrzenia 1metra:evil: , pokazana kartka powstała nie bez przyczyny, właśnie dla dokładnego sprawdzenia szkiełka na obecność BF/FF . MZ obiektyw jest do wzięcia.
I co z tego, że GO będzie duża (około 6m na DX), jak szkło wykazuje BF/FF to na odległość nie trafia nawet biorąc pod uwagę dużą GO.
Zobacz jak to wygląda na 50mm f/1.8 (na f/2.8 jak w zoomie też widać wyraźnie czy szkło trafia na taką odległość)
http://komeko.strefa.pl/FOTO/NIKON/DSC_0003.jpg
Warto jeszcze sprawdzić czy szkło trafia na odległości bliskie nieskończoności, np AF-S17-55/2.8 w pierwszej wersji na 17mm miał błąd i nie trafiał, mydło totalne, trzeba było ustawiać na 55mm i zmieniać ogniskową, wtedy było idealnie. W drugiej wersji tego szkła błąd usunięto ale skopano ostrość w narożnikach. Miałem chyba 7 szt więc nie jest to kwestia walniętej sztuki.
Jeśli komuś nie przeszkadza to czy szkło trafia idealnie a po prostu idzie robić zdjęcia to oczywiście jego sprawa ale dawanie takich rad to chyba lekka ignorancja.
Ostrzy ok.
Miałem 17-55 - baaardzo żeśmy się polubili, mój ostrzył ok.
Ale też przyznam, że nie widziałem żadnej tak rozjechanej sztuki, żeby źle ostrzyła.
Sprawdź tylko, czy na 17mm ostrzy na oo. Była jakaś seria (bodajże na rynek US, więc numer seryjny wyglądałby tak: UScyferekdużo), której coś brakowało.
Sprawdź tylko, czy na 17mm ostrzy na oo. Była jakaś seria (bodajże na rynek US, więc numer seryjny wyglądałby tak: UScyferekdużo), której coś brakowało.
Chyba jaja sobie robisz dyskredytując wszystkie te szkła z rynku amerykańskiego, ją uważam przeciwnie - najpewniejsze skzła są właśnie na rynku amerykańskim, w przeciwieństwie np. do rynku polskiego.
Chyba jaja sobie robisz dyskredytując wszystkie te szkła z rynku amerykańskiego, ją uważam przeciwnie - najpewniejsze skzła są właśnie na rynku amerykańskim, w przeciwieństwie np. do rynku polskiego.
Czy Ty w ogóle widzisz co cytujesz?
Napisałem gdzieś "jakaś seria" = "wszystkie szkła US"?
Chyba sobie jaja robisz pisząc takie pierdoły.
Witam mam takie pytanko czy mógłby ktos rzucić okiem czy jest ok? mi sie wydaje ze srodek textu jest niezbyt ostry? obiektyw 24-120... z góry dziekuje ...ja po prostu nie potrafię stwierdzić czy nelzy go oddac do kalibracji z body
http://img96.imageshack.us/img96/9743/dsc0195jfj.jpg
na i tu na ogniskowej 70mm
http://img269.imageshack.us/img269/9693/dsc0197g.jpg
niewiem czy takie roz. pasuja dam na wszelgi wypadek orginał
http://img534.imageshack.us/img534/7519/dsc0195wn.jpg