Zobacz pełną wersję : Tokina 11-16mm /2.8 problem z ostrością
excentryk
29-07-2009, 20:00
witam,
niedawno zakupiłem obiektyw tokina 11-16/2.8 i mam problem, przy ostrzeniu obrazu (kwadrat ostrości jest dokładnie na obiekcie) znajdującego się koło 2metry od obiektywu nigdy nie jest on ostry. Za to tło jest w miare ok.
Same widoki są ok, chodzi o ostrość ustawioną na AF na obiekcie oddalonego o okolo metr.
Widoki są ok. Ostrość manualna też daje rade, i obiekt jest ostry (wychodzi na to że AF źle mierzy odległość i źle ustawia ostrość;/), czy reklamować obiektyw, bo od zakupu nie minęło nawet 7 dni ;/
Przykład: http://www.fothost.pl/upload/09/31/5abe8c17.jpg (modelka jest nie ostra a ostrość była na niej ustawiana...) o co chodzi, czy inni tez mają takie problemy? to mój błąd czy wada fabryczna?
bialogardzianin
29-07-2009, 20:17
Ustawiasz ostrość na modelce i masz OK a potem przekadrowujesz, wyzwalasz migawkę i tak wychodzi? Dziwne... Zakładam, że to nie tryb C w AF (nawet nie wiem czy jest w D90) bo to by było zbyt banalne, nie?;)
Widoki są ok. Ostrość manualna też daje rade, i obiekt jest ostry (wychodzi na to że AF źle mierzy odległość i źle ustawia ostrość;/), czy reklamować obiektyw, bo od zakupu nie minęło nawet 7 dni ;/
Nie no widać chłopie, że ewidentnie przestrzeliłeś obok... Miałem to szkło i to wykluczone co piszesz...
willy_fil_
30-07-2009, 00:15
automatyczny balans bieli, automatyczna ekspozycja... nie mówie że tak sie zdjęc nie robi, ale dziewczyna stoi tyłem, kadr taki sobie nie przyłozyłes sie do zdjęcia więc obstawiam ze przestrzeliłes. mówisz że zawsze tak wychodzą, a masz go dopiero niecały tydzien. moja propozycja - na spokojnie zrób pare zdjęc na statywie jakiejs statycznej scenie i zobaczysz co wyjdzie...
excentryk
30-07-2009, 00:21
Tak mam w każdym trybie, obiektyw źle ustawia ostrość dla pierwszego planu. Nie wiem o co chodzi, ale każdy inny obiektyw ostrzy mi dobrze i wkurzające jest używanie manuala do bliskich ekspozycji.
@NBA to że miałeś te obiektyw niczego nie wnosi, ja odesłałem niedawno tamrona do serwisu bo zacinał się AF, z obiektywami to loteria ;/ jakiegoś pech chyba mam, bo ostrość powinna być dobra, a moja tokina 11-16 źle ją ustawia. Nie wiem co mam o tym myśleć, to jakiś błąd Front Focus czy co?
willy_fil_
30-07-2009, 00:29
skoro jestes pewien ze to nie twoj błąd to serwis... o co chodzi? Zrob sobie test i zobaczysz... Podepnij obiektyw do innego aparatu. To jest generalnie b. dobre szkło. Co jeszcze można doradzić?
a może "modelka się poruszyła. Nie ma exif wiec nie wiem na jakim czasie .
Photoartbox
30-07-2009, 07:20
To nie jest poruszenie, jak dla mnie to wyrazny BF (jesli to wszystko co kolega napisal jest zgodne z prawda, a czemu mialoby nie byc...). Modelka jest w "bokeh" a caly drugi plan jest ostry, gdyby bylo poruszone, wszystko byloby nieostre (po modelce tez widac, ze stala spokojnie i nie jest rozmazana przez ruch).
excentryk
30-07-2009, 11:26
Tak wyraźny Back/Front focus, po ustawieniach manualnych ostrość jest ok ;/
Obiektyw jest nowy od zakupu nie minelo 14 wiec towar idzie do wymiany na inną sztukę ;/ ehh
To nie jest poruszenie, jak dla mnie to wyrazny BF (jesli to wszystko co kolega napisal jest zgodne z prawda, a czemu mialoby nie byc...). Modelka jest w "bokeh" a caly drugi plan jest ostry, gdyby bylo poruszone, wszystko byloby nieostre (po modelce tez widac, ze stala spokojnie i nie jest rozmazana przez ruch).
W takim razie szkło do naprawy... Ciekawy jestem efektów...
witam,
niedawno zakupiłem obiektyw tokina 11-16/2.8 i mam problem, przy ostrzeniu obrazu (kwadrat ostrości jest dokładnie na obiekcie) znajdującego się koło 2metry od obiektywu nigdy nie jest on ostry. Za to tło jest w miare ok.
Same widoki są ok, chodzi o ostrość ustawioną na AF na obiekcie oddalonego o okolo metr.
Przykład: http://www.fothost.pl/upload/09/31/5abe8c17.jpg (modelka jest nie ostra a ostrość była na niej ustawiana...) o co chodzi, czy inni tez mają takie problemy? to mój błąd czy wada fabryczna?
Witaj.
Jeśli jest tak, jak piszesz, zwróciłbym obiektyw bez wahania i zażądał nowego egzemplarza. Do tygodnia możesz odstąpić od umowy kupna - jeśli obiektyw nie upadł, nie został przez Ciebie uszkodzony, nie ma co się zastanawiać. Będziesz wciąż wkurzony...
Pozdrawiam
Pat
Pracuję w Katowicach - możemy przetestować Tokinę na moim body (D300). Będziesz miał 100% pewność czy to szkło...
a sprawdź czy nie masz włączonego trybu AF-A :). Przestaw na AF-S i spróbuj jeszcze raz ;)
(kolega mial ostatnio podobny problem - ustawiał ostrość, potem przekadrowywał, aparat wykrywał to jako ruch i włączał śledzenie - efekt? ostrość na tło, pierwszy plan nieostry).
Władca Pixeli
31-07-2009, 04:34
a sprawdź czy nie masz włączonego trybu AF-A :). Przestaw na AF-S i spróbuj jeszcze raz ;)
(kolega mial ostatnio podobny problem - ustawiał ostrość, potem przekadrowywał, aparat wykrywał to jako ruch i włączał śledzenie - efekt? ostrość na tło, pierwszy plan nieostry).
Z Exif wynika, że ma właśnie AF-A :mrgreen:
excentryk
01-08-2009, 01:41
Pomiar ostrości został dokonany dobrze na 100% sprawdzałem na także na AF-S to bez znaczenia. Z testu na back-fotus wynika że to właśnie ta wada obiektywu. Ostre wychodzą punkty przed punktem pomiarowym, na linijce testowej.
Photoartbox
01-08-2009, 06:17
Pomiar ostrości został dokonany dobrze na 100% sprawdzałem na także na AF-S to bez znaczenia. Z testu na back-fotus wynika że to właśnie ta wada obiektywu. Ostre wychodzą punkty przed punktem pomiarowym, na linijce testowej.
Front Focus - ostrzenie za obiektem, Back Focus ostrzenie przed obiektem.
Władca Pixeli
01-08-2009, 06:27
Jesteś pewny? :mrgreen:
a ja tak sobie patrzę i myślę, że modelka się poruszyła albo ręce Ci drżały (na widok modelki to się może zdarzyć ;))
zdecydowanie inaczej wygląda rozmycie przez obiektyw i rozmycie przez poruszenie (tu wygląda mi na to drugie)
nie wykluczam jednak istnienia BF choć nie odważę się wystawić takiej diagnozy na podstawie jednego zdjęcia
Wow to nawet wystarczy ze słownika polecieć aby wiedzieć, nie rozumiem jak można takie błędy popełniać.
Photoartbox
01-08-2009, 11:54
Ale dalem:oops: Zabronie sobie pisac czegokolwiek o 6-tej rano :mrgreen:
Photoartbox
01-08-2009, 11:55
Wow to nawet wystarczy ze słownika polecieć aby wiedzieć, nie rozumiem jak można takie błędy popełniać.
Jakby ludzie tylko takie bledy popelniali,swiat bylby piekny...
no ja dla odmiany walę byki ortograficzne, ale staram się sprawdzać jak nie jestem pewien.
Photoartbox
01-08-2009, 12:34
no ja dla odmiany walę byki ortograficzne, ale staram się sprawdzać jak nie jestem pewien.
Gorzej jak sie jest czegos pewnym ;)
excentryk
01-08-2009, 15:32
Problem okazał się z moim body D90, po zmianie body na D300 wszystko działało dobrze. W sklepie sprawdziłem koło 6 sztuk i wszystkie miały przesunięcie ostrości do przodu.
Oto zdjęcie z testu (ostrość była ustawiana na środkowy punkt, a wyszła dalej w okolicach cyfry "2").
Link: http://www.fothost.pl/upload/09/31/b95a3e09.jpg
W sklepie sprawdziłem koło 6 obiektywów i wszystkie miały to samo na moim D90 ;/ Towar musiałem zwrócić niestety :( I dalej jestem bez szerokiego kąta...
Pierwszy raz się spotkałem z takim czymś żeby body nie pasowało ;/ Można jeszcze wysłać obiektyw do serwisu na dostrojenie go z body... ale to trwa. Czy to jedyne wyjście, czy inna seria tokinek będzie dobra? ;/ Teraz już się boję zamawiać przez neta bo nie wiem czy będę miał ten sam problem z innym szerokim kątem.
excentryk
01-08-2009, 23:18
Ktoś może ma jakiś pomysł czy próbować dalej nabyć tokine z innej serii? czy dać sobie spokój i np. z nikkorem sprawdzić?
z nikkorem sprawdziłbym...
Pozdrawiam
Pat
Problem okazał się z moim body D90,
czy inna seria tokinek będzie dobra? ;/
Najpierw sobie przeczytaj swoje pierwsze zdanie, pozniej zadaj sobie jeszcze raz pytanie i myślę, ze dojdziesz do tego samego wniosku co ja:
Inna seria tokinek z twoim problematycznym body nie bedzie dobra.
Sigma-Warszawa
03-08-2009, 09:57
Problem okazał się z moim body D90, po zmianie body na D300 wszystko działało dobrze. W sklepie sprawdziłem koło 6 sztuk i wszystkie miały przesunięcie ostrości do przodu.
Oto zdjęcie z testu (ostrość była ustawiana na środkowy punkt, a wyszła dalej w okolicach cyfry "2").
Link: http://www.fothost.pl/upload/09/31/b95a3e09.jpg
W sklepie sprawdziłem koło 6 obiektywów i wszystkie miały to samo na moim D90 ;/ Towar musiałem zwrócić niestety :( I dalej jestem bez szerokiego kąta...
Pierwszy raz się spotkałem z takim czymś żeby body nie pasowało ;/ Można jeszcze wysłać obiektyw do serwisu na dostrojenie go z body... ale to trwa. Czy to jedyne wyjście, czy inna seria tokinek będzie dobra? ;/ Teraz już się boję zamawiać przez neta bo nie wiem czy będę miał ten sam problem z innym szerokim kątem.
Nie chcę występować tutaj jako obrońca Tokiny ale jeśli na 6 egzemplarzach jest taki sam FF z Nikonem D90, a z D300 każdy działa dobrze, to ewidentnie jest to problem body.
U nas w salonie przerabialiśmy to wiele razy - klient testuje 3...4...5 sztuk jakiegoś obiektywu i stwierdza:
- Panie co za trefny sprzęt macie, każdy ma FF
- Proszę sprawdzić teraz swój obiektyw
- ...... No.... dziwne... taki sam FF.
Tylko wcześniej tego nie zauważał "bo miał Nikkora" (i w normalnych zdjęciach tego nie widział).
excentryk
03-08-2009, 17:31
Mam tamrona 90 i ostrzy super, to samo z nikkorami, jedynie teraz mi się taka historia przytrafiła. Body nie stwarza żadnych problemów, za wyjątkiem tego ostrzenia przy tym obiektywie.
W innym wątku @ekoms pisze:
więc jak byś czasem kupował N10-24 to sprawdź czy obiektyw dobrze ostrzy. Sam chciałem sobie go kupić i wszystkie egzemplarze w sklepie miały Front Focus i to dość spory. Zdjęcia były nieostre. Skończyło się ta tym że kupiłem Sigmę 10-20 4-5.6.
Więc nie jestem sam z podobnym problemem, może cała seria D90 ma wady?
W serwisie powiedzieli że to zależne od obiektywu i wychodzą różne serie i można kalibrować obiektyw do body, lub body do obiektywu. W canonie to jest nagminne, w nikonach rzadziej, ale za to w d300 są inne obiektywy które nie działają zbyt dobrze a w d90 pójdą. Loteria ;/
a czy ktoś jeszcze ma doświadczenia z zestawem d90 + tokina 11-16?
bo ostrze sobie zęby na ten obiektyw, ale nie wiem czy przy okazji nie musze zmienic puszki..
Ja doświadczam od 2 miesięcy i jestem baaardzo zadowolony, ale mam za mało postów, żebyś mnie traktował poważnie ;)
wpisz sobie w stopce D3 to bedzie Cie kazdy traktowac powaznie hehehe ;)
Ja doświadczam od 2 miesięcy i jestem baaardzo zadowolony, ale mam za mało postów, żebyś mnie traktował poważnie ;)
tzn w ogóle nie ma problemów??
a może ktoś z krakowa kto jest szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu byłby skłonny umówić sie na szybkie testowanie? byłbym zobowiązany
a może ktoś z krakowa kto jest szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu byłby skłonny umówić sie na szybkie testowanie? byłbym zobowiązany
nie ma sprawy
pisz PW to się zgadamy
Pozdr
Mata_Hari
10-09-2009, 23:37
Nie chcę występować tutaj jako obrońca Tokiny ale jeśli na 6 egzemplarzach jest taki sam FF z Nikonem D90, a z D300 każdy działa dobrze, to ewidentnie jest to problem body.
U nas w salonie przerabialiśmy to wiele razy - klient testuje 3...4...5 sztuk jakiegoś obiektywu i stwierdza:
- Panie co za trefny sprzęt macie, każdy ma FF
- Proszę sprawdzić teraz swój obiektyw
- ...... No.... dziwne... taki sam FF.
Tylko wcześniej tego nie zauważał "bo miał Nikkora" (i w normalnych zdjęciach tego nie widział).
Jak czytam coś takiego, to mnie krew zalewa. Owszem, może się zdarzyć, że ktoś ma niesprawne body, ale nie znaczy to, że każdy, kto nie może sobie dobrać obiektywu od razu ma wadliwą puszkę.
Na początku tego roku usiłowałam sobie dobrać Tamrona 17-50. Przetestowałam 4 obiektywy i dopiero ostatni okazał się w miarę akceptowalny. Niedawno, wpadł mi w ręce kolejny egzemplarz tego szkła i po podpięciu go do body obrazek otrzymywany z tego połączenia nie nadawał się do niczego, a z zupełnie inną puszką, puszką jego właściciela, szkiełko współgra prawidłowo.
Nikt mi nie powie, że mam niesprawne body, skoro wszystko, co mam w stopce współgra z nim idealnie, podczas gdy 4 inne egzemplarze Tamrona 17-50 nie chciały.
Photoartbox
11-09-2009, 06:38
Jak czytam coś takiego, to mnie krew zalewa. Owszem, może się zdarzyć, że ktoś ma niesprawne body, ale nie znaczy to, że każdy, kto nie może sobie dobrać obiektywu od razu ma wadliwą puszkę.
Na początku tego roku usiłowałam sobie dobrać Tamrona 17-50. Przetestowałam 4 obiektywy i dopiero ostatni okazał się w miarę akceptowalny. Niedawno, wpadł mi w ręce kolejny egzemplarz tego szkła i po podpięciu go do body obrazek otrzymywany z tego połączenia nie nadawał się do niczego, a z zupełnie inną puszką, puszką jego właściciela, szkiełko współgra prawidłowo.
Nikt mi nie powie, że mam niesprawne body, skoro wszystko, co mam w stopce współgra z nim idealnie, podczas gdy 4 inne egzemplarze Tamrona 17-50 nie chciały.
Moze na tych obiektywach, ktore masz nie widac FF/BF, poniewaz sa za ciemne? Z tego co widze, to Tamron jest najjasniejszy (no, zauwazylem rowniez Nikkora F1.8, ale moze on tez ma jakiegos FF/BF), a przy F4 na 12mm (mowa o Tokinie) FF czy BF ciezko stwierdzic;) Tamronem makro w ogole bym sie nie sugerowal, zaobserwowalem, ze na szkla makro, kalibracja nie wplywala, moglem wpisywac co chcialem, zawsze trafialy idealnie, sam nie wiem dlaczego. Mialem w D300 permanentnego FF-a, tak na 10-15 w skali w ktorej mozna bylo korygowac, kapnalem sie jak musialem ktores z rzedu szklo korygowac, odkad mam D700 moge przykrecic wszystko i kalibracji nie trzeba:)
Mata_Hari
11-09-2009, 13:25
Photoartbox - Na żadnym z moich szkieł nie mam ani BF, ani FF, bo jestem maniakiem precyzji i moje szkiełka muszą ostrzyć tam, gdzie chce i jak chce. Jedynie 18-200VR traktuję ulgowo, bo on ma mieć inne mocne strony ;)
Photoartbox
11-09-2009, 16:10
Chodzilo jedynie o to, ze niepotrzebnie Cie krew zalewa, bo to co opisal Sigma-Warszawa, jest bardzo czestym przypadkiem. Bardzo czestym jest rowniez kupno w ciemno, nawet Tamrona 17-50 ktory dziala bez zastrzezen (sam takiego mialem). Jedynie niezadowoleni otwieraja kolejne watki na forum;)
Kolega kupował Tamrona 17-50 do Canona, po 4 (czwartej ) sztuce i kilku dniach zabawy dał spokój i wziął C17-55, nie miał szczęścia chłopina.