Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie sb600 pierwszym błyskiem
DarekPajak
29-07-2009, 12:53
Witam,
Posiadam nikon d80, sb600 oraz starszą lampkę błyskową vivitar na fotoceli która wyzwala lampę przy pierwszym błysku. Chciałbym używać obu lamp, ale wyzwalając sb600 za pomocą trybu wyzwalania lampą wbudowaną, vivitar błyska wcześniej niż otwiera się migawka, bo sb600 wyzwalana jest chyba jakimś przedbłyskiem. Czy da się wyzwalać sb600 pierwszym błyskiem? Jak ustawić lampy, żeby obie działały. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
musisz kupic kostke z madrzejsza fotocela, ktora ignoruje przedblyski, albo radyjko ;)
Moonbeam
29-07-2009, 13:11
Obawiam się, że sam D80 wysyła przedbłyski TTL i nie da się tego wyłączyć, więc bez dodatkowej lampy na stopce w trybie manual się nie obejdzie.
Innym rozwiązaniem jest fotocela dedykowana do TTL zarówno do SB-600 i Vivitarai wyzwalanie wbudowaną.
DarekPajak
29-07-2009, 13:26
Szkoda, że nikon nie uwzględnia wyzwalania lamp bez przedbłysków, ale to też pewnie jakaś polityka lojalnościowa. Kupię dodatkową fotocelę. Dziękuję i pozdrawiam.
Szkoda, że nikon nie uwzględnia wyzwalania lamp bez przedbłysków
Uwzględnia jak najbardziej. Tylko, że w SB-800 i SB-900 (nie wiem jak w starszych SB-xx).
panchoo77
29-07-2009, 18:03
Lampa wbudowana w tryb Comander z manualnym ustawieniem mocy Sabiny (rezygnujemy z TTL) - vivitar na fotoceli - i wszystko odpala z pierwszym błyskiem....
Lampa wbudowana w tryb Comander z manualnym ustawieniem mocy Sabiny (rezygnujemy z TTL) - vivitar na fotoceli - i wszystko odpala z pierwszym błyskiem....niestety ale nie, na manualu też są przedbłyski, vivitar odpali za wcześnie.
sote, panchoo77 - kupno lepszej fotoceli nic nie da.
Jak to zrobić? po prostu lampa wbudowana w trybie M (może być w ułamku mocy), Sb600 z bylejaką fotocelą, sb800 i 900 - w trybach su-4.
O TTL mając tego vivitara w zestawie zapominamy.
w jasnym słońcu taki zestaw nie zadziała, radzę kupić radyjko z dwoma lub trzema odbiornikami (koszt nieco ponad 200 zł)
panchoo77
31-07-2009, 00:56
no to mnie zaskoczyłeś - myślałem że przedbłyski emitowane są tylko przy trybie TTL w celu pomiarowym do ustawienia mocy błysku a sterownie odbywa się ostatnim błyskiem/sygnałem....(ja swojego staruszka Archiver'a 220 posadziłem na fotoceli MIF 2.1e która to "uczy" się przedbłysków i w parze z SB800 super sobie błyskają) - stąd moja rada że po rezygnacji z TTL w CLS'ie zestawik autora wąku odpali....
...wyższości radyjka nigdy nie kwestionowałem - nie o to pytał autor wątku - ale znając życie na nim się skończy - takie już prawa strobingu...
udanej zabawy ze światełkami !!
pozdrawiam
no to mnie zaskoczyłeś - myślałem że przedbłyski emitowane są tylko przy trybie TTL w celu pomiarowym do ustawienia mocy błysku a sterownie odbywa się ostatnim błyskiem/sygnałem...musi być przedbłysk komunikacyjny by było wiadomo jak mocno manualnie ma błysnąć. Zawsze jak jest lampa zdalna odpalana z commandera to są przedbłyski, obojetnie jaki tryb pracy.