Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dolina w kleszczach...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img193.imageshack.us/i/dsc76790001mi.jpg/)
no. no.. chmury zaj.. szcze.. cala reszta tez mi pasuje ale chmury nadaja zdjeciu klimat. Sie mi podoba.
borregaard
29-07-2009, 06:34
Tak,kleszcze prima...:-D
Mark Kowalczyk
29-07-2009, 07:56
Pięknie.
Oczywiscie......podoba sie sie!
Kolorystyka już typowa dla Ciebie :) .
Dokładnie - charakterystyczna, taka analogowo ;) lewa strona trochę mi świeci.
Sebastianito
29-07-2009, 14:22
A Mi tu cos jednak nie pasuje. Patrzac na zdjecie widze chmury, szare, ciezkie i dramatyczne. Natomiast w odbiciu w tafli wody: blekit, kolor i sielanka. A moze niebo bylo do polowy odsloniete? Jednak na zdjeciu tego nie ma, wiec dlatego sie czepilem...
A Mi tu cos jednak nie pasuje. Patrzac na zdjecie widze chmury, szare, ciezkie i dramatyczne. Natomiast w odbiciu w tafli wody: blekit, kolor i sielanka. A moze niebo bylo do polowy odsloniete? Jednak na zdjeciu tego nie ma, wiec dlatego sie czepilem...
Wiem do czego zmierzasz. Podejrzenie o wklejki itp... No nie. Zerknij na ten wątek (2 zdjęcie wstawione nie do oceny, tylko dla przedstawienia sytuacji w tym dniu... cyt."niebo było do połowy odłonięte?") Tak. Czasami do połowy, czasami w 1/16 różnie było... http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107952. Kurcze znowu mam rawa wstawiać? Cały "czar" pryska ;-) Dzięki jednak za ocenę zdjęcia. Wszystkie uwagi są mile widziane :-) Aaa... jeszcze coś napiszę. Te chmury tak zapinkalały, że dosłownie miałem sekundy, żeby ciachnąć te kleszcze. Już nie mówię o prawidłowym ustawieniu kadru. Nagle zrobiło się ciemno, jak późnym wieczorem, a po chwili pół nieba znowu błękitne. To są właśnie góry. Z tymi odbiciami nieba na tle brunatnych chmur, to ja jeszcze nie skończyłem.... ;-)
Al Koholik
29-07-2009, 19:05
Może się mylę ale sądzę, że źle odebrałeś powyższego posta. Ja przynajmniej rozumiem to tak, że jeżeli masz piękny błękit nieba w jeziorze to powinien on znaleźć miejsce kadrze. A sama fotka jest jest bardzo ciekawa i jedną ciekawszych z Tatr jaką tu pokazałeś
Co się dziwić, chłopak z Żywca - ma możliwości, przynajmniej kadrowe. A na poważnie - bardzo udana praca, rzadko kiedy w tej tematyce pokazywane są ciekawe prace. Mi bardzo przypadła do gustu :)
Sebastianito
29-07-2009, 19:31
Może się mylę ale sądzę, że źle odebrałeś powyższego posta. Ja przynajmniej rozumiem to tak, że jeżeli masz piękny błękit nieba w jeziorze to powinien on znaleźć miejsce kadrze. A sama fotka jest jest bardzo ciekawa i jedną ciekawszych z Tatr jaką tu pokazałeś
Dokladnie chodzilo o to :)
Ja se już tam swoje wiem... :mrgreen: (no wiem, wiem ale już mnie tu tyle razy posądzano o fotomontaż, że jestem wyczulony ;-)) Odnośnie tego co na niebie, co w jeziorze, a co tu i tam, to powiem tak; czasami człowieka korci bardzo, żeby uciekać od standardów. Jakbym miał wybierać, czy robić zdjęcia ładne, czy ciekawe, to wybrałbym te drugie. Obecnie żaden z wariantów mi jeszcze dobrze nie wychodzi ale fajnie byłoby je połączyć ;-) W przypadku tego zdjęcia, to nie miałem wiele do wyboru. Motyw pojawił się na parę sekund to go prasnąłem. Wielkiego ustawiania kadru tu nie było. Aaale poootem... szukałem właśnie chmurzasto-niebieskawych jeziorek na tle posępnych gór i mrocznego nieba. Moim zdaniem, nawet kawałek błękitu, widoczny tam gdzie jego miejsce sknociłby to zdjęcie. Może przesada, ale to byłaby już inna bajka. Pozdrawiam i dzięki za odzew.
Co się dziwić, chłopak z Żywca - ma możliwości, przynajmniej kadrowe. A na poważnie - bardzo udana praca, rzadko kiedy w tej tematyce pokazywane są ciekawe prace. Mi bardzo przypadła do gustu :)
Jeeeszcze mam.... możliwości...:idea: Dzięki Barbi ;-)
Dokładnie - charakterystyczna, taka analogowo ;) lewa strona trochę mi świeci.
Dzięki Panowie. Wyczuwając gdzieś tam jednak delikatniuśieńką ironię (wcześniejsze zielone kamyczki, itp...) :mrgreen: ;-) przyznam Wam się do czegoś... Oglądając jakiś czas temu moje skany filmów, robionych jeszcze Zenitem (zwłaszcza z Tatr) zakochałem się w tej kolorystyce. Bawiąc się teraz fotami trześniętymi Nikosiem, próbuję mozolnie zbliżyć się do osiągnięcia podobnych barw (zwłaszcza zieleni). Jeszcze nie udało mi się znaleźć dobrej recepty na pełne odwzorowanie kolorów ale myślę, że już jestem dosyć blisko. Nie wiem, czy to już nie będzie standard, jeżeli chodzi o pokazywane przeze mnie góry... Może nie będzie tak ładnie i efektownie kolorystycznie jak u innych znanych nam kolegów i koleżanek, których pasją jest również fotografowanie wszelakich wysoczyzn, ale będzie po mojemu... hej! Chyba, że znowu się na coś innego zapatrzę... :mrgreen:
Nie miałem zamiaru posłużyć się ironią :) . Raczej podkreśliłem konsekwencję kolegi. Ja nie mam nic przeciwko odmiennym od natury kolorom. Ale pod warunkiem, że nie wyglądają na przypadkowe. Myślę, że w przypadku Twoich prac ten delikatny zielony jest zbyt słabym akcentem by podejrzewać, że nie jest przypadkowym. Nawet jeśli teraz wiemy, że był on zamierzony to na taki nie wygląda. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi.
Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi.
No pewnie :) Dlatego nie zamierzam spoczywać na laurach. Dzięki Kulten. Bez takich uwag jak np. Twoje, to stałoby się w miejscu cały czas. Ps. ale, ale... jaaaki zielony...?! ;-) :mrgreen:
Ps. ale, ale... jaaaki zielony...?! ;-) :mrgreen:
:mrgreen:
Dzięki Barbi ;-)
Czasami nie rozumiem używania tych "akcentów" na forum np. ;-). Jak używałam ten znak traktowałam go w dosłownym odbiorze " z przymrużeniem oka". Nie wiem teraz jak traktować Twoją uwagę: dzięki i puszczasz do mnie oczko, czy dzięki, ale nie traktuję poważnie Twojej wypowiedzi. Ktoś jednak z moderatorów powinien dać opisy do tych "buziek", żeby nie było problemów z interpretacją. A swoją drogą proszę o interpretację w tym przypadku autora!
irek6311
29-07-2009, 21:25
Ładna fota :D
..... proszę o interpretację w tym przypadku autora!
Jako humanista i esteta, pragnę zadeklarować, że wskazana buźka (;-)) była wyrazem najwyższej sympatii wobec Pani. Zagłębiając się w treść sporządzonego przez Panią posta i analizując dogłębnie zadane pytanie, dziwi mnie jedynie, że umknęła uwadze Autorki buźka przyozdobiona lampką...
bardzo fajna fotka :-D
Bardzo dziękuję Janku :-)
Dzięki Irek :-)