Zobacz pełną wersję : Wybór obiektywu
Witam, chciał bym wyposażyć mojego nikona D80 w nowy obiektyw. Posiadam już stałkę 50mm f/1.8 AF Nikkor oraz setowy obiektyw 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor. Fundusz ok. 2000zł. Zastanawiam się nad obiektywami
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
Nikon Nikkor AF-S DX 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR
Myślałem też o sigmie 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM.
Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru.
Pozdrawiam
wasilewk
28-07-2009, 21:25
Czy kolejność przypadkowa, czy świadczy o ulubionym zastosowaniu ?
Jeśli wszystko jedno, to brałbym Tamrona a potem S10-20. No ale ja kocham landszafty, a Ty też ?
Piotrek Charchuła
28-07-2009, 21:31
Ja bym brał tamrona 17-50 2.8, ewentualnie rozważył jeszcze sigme 18-50 2.8, sigme 24-70 2.8 albo tamrona 28-75 2.8
No chyba że robisz dużo krajobrazów, to wtedy potrzebujesz coś szerszego czyli np wspomnianą już sigme 10-20
ja pierdziele, a poszukałaś chociaż troszkę? nawet nie powiedziałeś do czego ten obiektyw, bo jakbyś nie wpadł, to zakres 10-20 Sigmy to coś innego niż zakres 16-85 Nikkora. najpierw poszukaj wyszukiwarką, a potem jak nie znajdziesz, to napisz do czego ten obiektyw ma być i czemu nie pasuje Ci Twój kit, to Ci będzie można sensownie poradzić.
Kolejność przypadkowa, osobiście skłaniam się do tamarona ale pewny nie jestem. Teraz intryguje mnie wspomniana przez Piotra sigma 18-50, 2.8. Co do landszaftów to lubię i może się zakocham z nowym obiektywem ;)
Wybacz ale jestem początkujący i pisze tu żeby zobaczyć co mają do powiedzenia profesjonaliści. Co do sigmy 10-20 to masz racje ale inne obiektywy parametry miały podobne, chciałem tylko pomocy w podjęciu decyzji. Zależy mi na czymś jaśniejszym nadającym się do krajobrazów ale też praktycznego dlatego wybrałem takie przedziały ogniskowych. 18-135 słabo łapie ostrość i jest za ciemny dlatego chciał bym szkło z troszkę lepszej klasy.
Pozdrawiam.
Ja bym na Twoim miejscu kupił 35 f1.8 i zostawił sobie 50 i kita. 50 załatwia Ci jasne światełko i jest diabelsko ostra na 4-5,6. 35mm rozwiąże Ci pozostałe 40% sytuacji a ostrość będziesz miał już przy f2 -f2.8 i mogę się założyć, że to właśnie z tych dwóch obiektywów będziesz najczęściej korzystał. 18-135 pewnie do krajobrazów Ci na początek wystarczy, uzupełni Ci dolny zakres 18-35 i na przysłonie f5.6 - f8 myślę, że jest wystarczająco dobry.
Resztę pieniędzy odłóż albo na coś szerokiego, u Ciebie uzupełnieniem byłaby np Tokina 11-16 chyba, że z większym zakresem to może i Sigma 10-20 chociaż ja ze swojej zadowolony nie byłem.....albo jak będziesz chciał pójść w drugą stronę to może szukać jakiegoś tele, ale wybór i tak musisz podjąć sam
Piotrek Charchuła
28-07-2009, 23:35
Kolego CyRaNs przed wydaniem pieniędzy zastanów się najpierw:
-czego Ci brakuję lub co Ci przeszkadza w 18-135
-co chcesz przede wszystkim fotografować.
wojtek87
05-08-2009, 21:41
Napisze tutaj bo nie ma sensu tworzyc kolejnego tematu. Przymierzam sie do kupna jakiegos słoika. Mam pare "potencjalnych celów" do mojej d40... tak wiem - kastrat :P Mysle o dwóch róznych drogach: Makro z zoomem, albo stałka. Co do I nie mam watpliwości - Sigma 70-300 APO.
Teraz stałki - i tu zaczyna sie problem
I. N AF 50/1.8
II. N AF-S 35/1.8
III. N AF-S 50/1.4
IV. S 50 1.4 hsm
O II czytałem test i tak śrenio wypada, wszyscy mowią rózne rzeczy wiec chciałbym usłyszeć opinie o tym szkiełku. I to tylko w manualu, w sumie mam heliosa i jupitera wiec manualne ostrzenie mi nie przeszkadza, słyszałem tylko cos o wizjerze ze jest to nie wygodne, co do IV to musiałbym jeszcze troche poczekać bo wycieczka w prawie 2k,- no i jeszcze sprawa III obiektywu. Wpiszcie opinie co sądzicie, nie prosze o odpowiedzi typu zmień na d80 tylko słoiki.
adolfik9501
06-08-2009, 09:33
(...)
Teraz stałki - i tu zaczyna sie problem
I. N AF 50/1.8
II. N AF-S 35/1.8
III. N AF-S 50/1.4
IV. S 50 1.4 hsm
O II czytałem test i tak śrenio wypada, wszyscy mowią rózne rzeczy wiec chciałbym usłyszeć opinie o tym szkiełku.
(...)
Jak chcesz poznać opinie o tym szkiełku to przeczytaj jeszcze raz co ludzie o nim piszą (jest nawet spory wątek o nim). Nic nowego się nie dowiesz.
Co do makro to dokup pierścienie do Heliosa (mogą być manualne do nikona) i masz makro znacznie lepsiejsze niźli ta Sigma a znacznie tańsze. Możesz od razu zacząć zabawę, przy okazji odkładając na jakiś sensowny zoom (N55-200VR, N70-300VR <- zwłaszcza ten).
Co się zaś tyczy w/w Sigmy to jeśli się nie mylę to tylko manual.
wojtek87
06-08-2009, 14:22
te pierscienie ciekawe bo bez przenoszenia AF i przysłony są dość tanie wiec chyba na to sie skusze, jeszcze jak daje lepsze efekty od sigmy.
adolfik9501
06-08-2009, 14:39
Kuś, się kuś ;-) Jak makro Cię wciągnie, to potem można jakiegoś Micro Nikkora 55/2,8 lub 3,5 wyrwać za jakieś 400 PLN a pierścienie do niego będą jak znalazł.
update: tak na marginesie to na znanym drogim portalu aukcyjnym pojawiła się dupka do jupitera...
wojtek87
06-08-2009, 15:09
jeszcze pytanie/a, bo juz zaczałem szukać. Jak wyglada GO dla samego heliosa z piersciniami pośrednimi oraz winietowanie, bo próbowałem juz go odwrócić no i troche jest ciężko (wersja Jupiter + Helios odwrotnie zamontowany, jupiter domkniety na max H otwarty na max) głębia hmmm... ustawienie ostrości graniczy z cudem no i musi byc baaaaardzo jasno.
adolfik9501
06-08-2009, 15:31
GO dla Heliosa i pierścieni będzie podobna jak dla np. 50/1.8 (a generalnie ludzie sobie chwalą) - poszperaj za samplami. Tabele głębi ostrości w zależności od ogniskowej i ilości pierścieni także powinny być w necie. Nawet coś na forum podobnego widziałem. Co do winietowania się nie wypowiem bo nie miałem przyjemności...
Do makro generalnie potrzebne jest światło zwłaszcza jak się korzysta z pierścieni. Tutaj dyfuzorki DIY załatwiają w pewnym stopniu sprawę.
Poszperaj na forum w grupie makro, galeriach makro na forum, jak i w dziale optyka.
Tomasz.mos
19-08-2009, 21:37
Sigma
@wojtek87
Nikon AF-S 35/1.8 to jeden z najlepszych obiektywów, jakie ostatnio wypuścił Nikon, trudno znaleźć o nim złe opinie.
AF działa w nim na tyle dobrze, że nie ma potrzeby ostrzyć nim ręcznie, no chyba, że ktoś lubi.
Kupuj i nie kombinuj, osobiście gorąco polecam!