PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] nowy w rewirze

zprkangur
28-07-2009, 19:40
Od kilku dni pojawia się nowy kozioł w moim magicznym miejscu :)
Płochliwy niesamowicie, udało się go wreszcie podejść.
Poroże jak na kozła ofiarnego ma niezłe :-):-D:razz:;)

Po prawo w rogu to trawa, nie bardzo potrafię się jej pozbyć :(
Może jakieś podpowiedzi jak zlikwidować tę poświatę?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img141.imageshack.us/img141/7255/nowywrewirze.jpg)

jajacek44
28-07-2009, 20:43
Jak zlikwidować poświatę - to nie wiem...ale spróbuj trochę przymykać ten obiektyw (tu mogłeś np. kosztem czasu)...:)

abre
28-07-2009, 20:54
Ładny ten koziołek :) I chyba lepiej z ostrością.
Z uwag technicznych - za mocna kompresja - jakieś linie Ci się pojawiają, takie poziome. I coś wokół głowy (miejscowa korekta?)
A tę poświatę po prawej da się usunąć w tym wypadku bardzo łatwo. Wystarczy użyć narzędzia "stempel". Masz szczęście, bo nie wchodzi na koziołka.

zprkangur
28-07-2009, 21:29
jajacek44 - Pewnie mogłem przymknąc, ale czasmi emocje odbierają zimną i chłodną kalkulację;-)

abre - ostrość troche poprawiłem, tak mi sie wydaje :lol: ale jeszcze duzo brakuje.
z uwag technicznych, to masz rację pewnie za dużo namieszałem z burem :(
a z 5 zdjęć tylko na tej trawa nie wsiadła na zad koziołka, za to była na pysku i miedzy rogami oraz za szyja na drzewie :( starałem sie pousówac, ale nie za bardzo to wyszło :(
Mam prośbe jak byś mógł np. na PW w dwóch słowach podpowiedzieć mi w sprawie kompresji

jajacek44
28-07-2009, 21:38
jajacek44 - Pewnie mogłem przymknąc, ale czasmi emocje odbierają zimną i chłodną kalkulację;-)

...przymknij od razu do 7,1, a reguluj czasem i czułością - pewnie poprawi się ostrość...:)

mycza
28-07-2009, 22:52
Sympatyczny koziołek.

Robert1602
29-07-2009, 12:09
Poroże jak na kozła ofiarnego ma niezłe :-):-D:razz:;)

Jak znajdę chwilkę na wywołanie RAWów z mojego ostatniego wypadu to Ci pokaże poroże kozła :)
Tak jak już poprzednicy pisali N70-300 musisz przymykać na 300mm do f/7.1 a nalepiej to do f/8.

Pozdrawiam i gratuluję "strzału" :D

zprkangur
29-07-2009, 14:35
Robert1602 - podejrzewam, że masz super poroże :) nie wszedzie zwierzyna jest tak okazała :)
Ja 10-15 minutek rowerkiem za miasto do lasu i już sa sarenki i koziołki, tyle, że te lasy w mojej okolicy trudno nazwać lasami :-( małe są , a w związku z tym i zwierzyna nie jest zbyt okazała. Zresztą myśliwi robia swoje, nie za pozwalają aby cos za długo pożyło. Dewizowców tez nie brakuje :-(

Zbysior
29-07-2009, 15:34
No i fajnie.
Jest coraz lepiej, ty się męczysz z blurem a ja kombinuje jak robić zdjęcia żeby nie tykać blura.
Jak sobie to obcykam, to ci podpowiem. Pierwsze fotki zrobiłem i wydaje mi się że jakoś wyszły a czy wyszły, dowiem się jak wrzucę.

Robert1602
29-07-2009, 15:39
Miałem akurat szczęście na tego jednego, a reszta jest troche wychudzona :)
Pozdrawiam:)

zprkangur
29-07-2009, 22:25
Zbysior - meczę się trochę męczę, może coś wreszcie wyjdzie :-)

Robert1602 - szczęście jest jak listonosz ;-) albo przyjdzie , albo nie :-D
i ze zwierzakami to samo :)

Dziś mi raczej dopisało, udało się popołudniowe polowanko, maluchy buszujące na polanie, zacny daniel rogaty, kozioł "atakowany" przez dwa maluchy :-) i młody koziołek szpicak, tak chyba określają myśliwi takie poroże. Zobaczymy jak wywołam RAW co da się obrobić i wrzucić.