PDA

Zobacz pełną wersję : Fuji S5 PRO i gwarancja niemiecka.

yossarian
28-07-2009, 19:10
Hej

Pokrótce opiszę moją przygodę z serwisem Fuji w Warszawie.

Kupiłem używany (ale na gwarancji) S5, kupiony oryginalnie w Niemczech. Po kilku miesiącach zepsuł się wyłacznik - aparat był zawsze włączony. Zadzwoniłem do serwisu polskiego, gdzie poinformowano mnie że uznają tylko polską gwarancję.
Skontaktowałem się z niemieckim serwisem. Tam powiedziano mi że polski serwis powinien naprawić ten aparat. Zadzwoniłem spowrotem do serwisu w PL, a oni znów że nie naprawią. Poprosiłem więc pana w serwisie w DE żeby to on zadzwonił do serwisu w PL, i obgadał tą kwestię. Koniec końców wysłał mi maila który głosił "rozmawiałem z osobą X w serwisie w PL, i zgodzili się że naprawią aparat".

Przeforwardowałem tego maila do serwisu w PL, i otrzymałem bardzo suchą urzędową odpowiedź "prosze przysłac naprawimy". Co prawda grzebali się z tym cały miesiąc, ale dziś otrzymałem aparat naprawiony w serwisie PL an podstawie gwarancji niemieckiej.

Tak więc da się!

The Fly
28-07-2009, 19:17
Tak więc da się!
Hmmm ale czemu mówisz to tak hura optymistycznie? Przecież powinni naprawić aparat bez robienia łaski i grzebania się. Siedzę teraz za granicą i co raz mniej tęsknię :(...

yossarian
28-07-2009, 20:14
Dlatego że powszechnie przyjętą praktyką (z tego co wiem u Canona, Nikona, jak również Fuji) jest naprawianie w PL na gwarancji tylko sprzętu z polskiej dystrybucji.

Smurf
28-07-2009, 21:11
Pozwolę sobie kolejny raz nie zgodzić się z opinią zamieszczaną na forum na temat serwisow foto.
Polskie seriwsy nie są gorsze od niemieckich, czy angielskich.
Kupowałem swego czasu Fuji S3pro w Niemczech - wysyłkowo., wysłałem e-mailem zapytanie do serwisu Fuji w Polsce czy uznaja niemiecką gwarancję, uzyskałem pisemnie odpowiedź potwierdzającą, oczywiście na takich samych warunkach jak na sprzęt kupowany w Polsce, pod warunkiem posiadania dowodu zakupu, nie są uznawane tzw. gwarancje promocyjne serwisów krajowych np. dodatkowy rok gwarancju udzielany swego czasu np. przez Fuji UK, ale tą samą zasade stosowały również inne europejskie serwisy.

kruszyna
29-07-2009, 08:45
Podepnę się trochę
Ktoś naprawiał odklejające się gumy na gwarancji w Fuji Polska. Dodam ze import niemiecki. Czy w ogóle robią gumki na gwarancji w Fuji?

yossarian
29-07-2009, 09:11
Pozwolę sobie kolejny raz nie zgodzić się z opinią zamieszczaną na forum na temat serwisow foto.
Jeżeli byłaby to moja opinia, to możesz się z nią nie zgadzać. Natomiast trudno jest się nie zgadzać z faktami.
A a fakty są takie że serwis polski odmawia naprawy sprzętu na niemieckiej gwarancji, i dopiero postraszony serwisem niemieckim zgadza się ją wykonać.

Nie rozumiem z czym się nie zgadzasz?

Smurf
29-07-2009, 20:38
Jeżeli byłaby to moja opinia, to możesz się z nią nie zgadzać. Natomiast trudno jest się nie zgadzać z faktami.
A a fakty są takie że serwis polski odmawia naprawy sprzętu na niemieckiej gwarancji, i dopiero postraszony serwisem niemieckim zgadza się ją wykonać.

Nie rozumiem z czym się nie zgadzasz?
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - wysłałem zapytanie do serwisu, odpowiedź była bardzo szybka, rzeczowa, potwierdzajaca wszystkie uprawnienia kupujacego sprzęt, co wiecej zarejestrowalem na stronie www.fujifilm.pl (http://www.fujifilm.pl) sprzet zakupionyw Niemczech, dostalem tak jak nabywcy w PL 36 darmowych zdjęć z laboratorium firmowego Fuji oraz bez przerwy informacje o kolejnych akcjach promocyjnych, w tym o programach rabatowych, nikogo nie musiałem straszyć:)