PDA

Zobacz pełną wersję : czerwona koperta w funkcji przegladania fot

izool
28-07-2009, 17:00
Witam ,.
Mam problem posiadam nikona d 40 . Zamiast zdjec pokazuje sie czerwona koperta i napis " brak informacji o zdjeciu" a zdjecia niby sa moze ktos wie ocb ?

fulpo
28-07-2009, 17:27
Witam ,.
a zdjecia niby sa moze ktos wie ocb ?

konkretnie zdjęcia są czy nie??
podejrzewam brak kompatybilności karty

izool
28-07-2009, 17:50
zdjecia sa czarne i maja czerwona koperte jak zgra sie na kompa to pisze ze foty sa niedostepne

atena12
28-07-2009, 17:54
tak było od początku ?
menu odtwarzania -> folder odtwarzania-> bieżący

lub
menu ustawień osobistych-> resetowanie

fulpo
28-07-2009, 17:58
karta kupiona była osobna, czy była w komlecie z aparatem na wyposażeniu??

amirez
28-07-2009, 19:42
Z inną kartą to samo?

izool
28-07-2009, 20:36
karta była wielokrotnie uzywana ( ogolnie to najlepsze jest to ze dalam komus aparat zeby zrobił zdjecie ) i kiedy zrobil to od momentu tej foty poprzednie sa czarne i maja czerwona koperte a jak uzyje przycisku przyblizenia pisze "aparat nie zawiera zadnych danych o zdjeciu " tak od poczatku nie bylo nigdy mi sie tak nei zdazyło

fulpo
28-07-2009, 21:11
( ogolnie to najlepsze jest to ze dalam komus aparat zeby zrobił zdjecie ) i kiedy zrobil to od momentu tej foty poprzednie sa czarne i maja czerwona koperte

trzeba było tak od razu, zrób reset ustawień - prawdopodobnie ktoś Ci zrobił psikusa, niechcący, albo perfidnie

izool
29-07-2009, 09:56
reset ustawien hmm... jeszcze tegonei robilam ale pokombinuje

cezzar
29-07-2009, 10:28
Temat wałkowany na forum, wystarczy poszukać. Powodem jest przeglądanie zdjęć w komputerze. Wystarczy że po sesji zdjęciowej wyjmiesz z aparatu kartę i włożysz ją do kompa i zrobisz jakąkolwiek edycję na kompie (np obrócisz zdjęcie zrobione w pionie) to po włożeniu spowrotem karty do nikona nie zobaczysz tego zdjęcia-tylko czerwoną kopertę. Ale zdjęcie jest-nie ginie. Tak więc ten typ tek ma, nie jest to żadna usterka ani karty ani też aparatu.

izool
29-07-2009, 12:04
tylko ze te akutrat foty nie byly ogladane na kompie hmm ... szukalam na forum ale jakos nei moglam sie dokopac do takiego tematu :( jaki jest sposób na uratowanie zdjec ?

izool
29-07-2009, 12:08
tylko ze te foty nie byly ogladanie na kompie :/ hmm.. szukalam wlasnie na forum ale sienie moglam dokopac takiego tematu :( czy jest jakis sposób na uratowanie fot ?

cezzar
29-07-2009, 12:16
Hmm, nie doczytalem, rzeczywiście Twój problem jest nieco inny. Po włożeniu karty do kompa zdjęć również nie widać? Sprawdź czy na innej karcie jest tak samo. A potem reset aparatu.

izool
29-07-2009, 14:53
No wlasnie po podłaczeniu karty do kompa nie widac pisze "plik niedostepny " na kazdej wyswietlanej pozycji .. najlepsze jest to ze inne foty sa na tej karcie sa te robione pozniej czyli polowa jest dostepna wczesniej robiona a polowa ma czerwoną koperte dziwna wixa mam tam zdjecia z urodzin i poprostu gdyby nie to to walnela bym reseta tylko zalerzy mi na tych fotach

Drogis
29-07-2009, 21:32
Ja bym stawiał na trefną kartę pamięci. Podbróbek samych Sandisków jest multum.

Co do odzyskiwania zdjęć - jezeli karta Sandiska, to jest firmowy soft do odzyskiwania zdjęć (Sandisk Recovery, czy jakoś tak). Jeżeli karta jest innej firmy, można spróbować np. Badcopy (http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1338&BadCopy+Pro+4.10+Build+1215).

Zigzaz
30-07-2009, 09:15
Izool
Miałem dokładnie ten sam problem i zapewniam Cię, że jest to wina karty. U mnie działo się tak z Sandiskiem ExtremeIII 4 Gb (być może podróba) kupiona dawno na Allegro bez oryginalnego opakowania. Po prostu w pewnym momencie zamiast zdjęcia na ekranie pojawia się czerwona koperta i brak info o zdjęciu. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie zawsze w tym momencie tworzył się także dodatkowy folder na karcie. W efekcie, jeśli zdarzyło się to podczas sesji powiedzmy 5 razy, to po wyświetleniu na kompie miałem 5 folderów i w każdym fotki z okresów pomiędzy tymi zdarzeniami. Po sprawdzeniu z innymi kartami - Sandisk (oryginalny), Kingston problemu nie ma.

izool
30-07-2009, 10:42
tak ale to jest karta 512 kingstona ... zakupiona oryginalnie z aparatem :/

Pietern
30-07-2009, 10:59
tak ale to jest karta 512 kingstona ... zakupiona oryginalnie z aparatem :/

:-)
Kupiona "oryginalnie" z aparatem wcale nie oznacza, że jest oryginalna. Często sklepiki netowe i inne, dorzucają do zakupów różnego rodzaju bonusy, zazwyczaj są to najtańsze produkty z drugiej szopy na prawo zaraz po wjeździe do portu w Hong-Kongu. Opatrzone oczywiście, dla jaj, metkami firmowymi.
Piotr

Magda.K
30-07-2009, 11:01
U mnie się tak dzieje po wsadzeniu karty do laptopa, ale na kompie wszystkie zdjęcia są normalnie widoczne.
Więc chyba rzeczywiście karta do wymiany.

WALOD
30-07-2009, 11:08
Witam.
Z dużym prawdopodobieństwem można typować konieczność wymiany karty pamięci. Uszkodzenie mogło nastąpić po zrobieniu zdjęcia i wyłączeniu aparatu w trakcie zapisu pliku. Jeśli jest Kol. zainteresowany odzyskaniem zdjęć z karty (nieodpłatnie) a sam sobie z tym problemem nie poradzi, to proszę o kontakt na PW. Niestety dostępny będę prawdopodobnie w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam

izool
31-07-2009, 12:29
oka odezwe sie / nie mam juz pomysłu

sidiks
31-03-2011, 15:05
Witam

Znalazlem odpowiedni temat wiec go odnowie. Wydaje mi sie ze mam ten sam problem. Karta zakupiona przez ebay 32GB i na bank nie jest oryginalna. Podczas z jednej z wypraw ( a byla to dla tej karty dziewicza wyprawa ) wykonalem ponad 300 fotek. Te z fazy poczatkowej sa zapisane normalnie i sa na podgladzie ale w dalszym zapisie jest juz to przeplatane i wiekszosc jest niewidoczna z symbolem CZERWONEJ KOPERTY i informacja ze TEN PLIK NIE ZAWIERA ZADNYCH DANYCH. To samo jest po przelozeniu karty do laptopa. Jesli jest mozliwe odzyskanie tych zdjec to w jaki sposob to zrobic? Zaden ze wczesniejszych postow tego nie wyjasnia

Goku
31-03-2011, 15:32
Znalazlem odpowiedni temat wiec go odnowie. Wydaje mi sie ze mam ten sam problem. Karta zakupiona przez ebay 32GB i na bank nie jest oryginalna. Podczas z jednej z wypraw ( a byla to dla tej karty dziewicza wyprawa ) wykonalem ponad 300 fotek. Te z fazy poczatkowej sa zapisane normalnie i sa na podgladzie ale w dalszym zapisie jest juz to przeplatane i wiekszosc jest niewidoczna z symbolem CZERWONEJ KOPERTY i informacja ze TEN PLIK NIE ZAWIERA ZADNYCH DANYCH. To samo jest po przelozeniu karty do laptopa. Jesli jest mozliwe odzyskanie tych zdjec to w jaki sposob to zrobic? Zaden ze wczesniejszych postow tego nie wyjasnia
Po zakupie takiej nieoryginalnej karty koniecznie trzeba sprawdzić jej rzeczywistą pojemność wgrywając na nią jakieś dane z kompa. Jeśli rzeczywiście ma np. 2GB zamiast 32GB to nic nie zrobisz, zdjęcia stracone.

sidiks
31-03-2011, 23:54
Po zakupie takiej nieoryginalnej karty koniecznie trzeba sprawdzić jej rzeczywistą pojemność wgrywając na nią jakieś dane z kompa. Jeśli rzeczywiście ma np. 2GB zamiast 32GB to nic nie zrobisz, zdjęcia stracone.

Czy robiac kolejne zdjecia nadpisywalem poprzednie czy jak mam to rozumiec?? Przypuszczam tylko ze to jest nieoryginalna karta ale pewnosci nie mam. Czy jest jakis darmowy program ktorym moglbym sprobowac odzyskac te fotki?

AlleG
01-04-2011, 00:09

a cos ty chłopie wymyślił.
ze karta bedzie sie zgłaszac jako 32GB a bedzie miała 2 GB pamieci flash? Jak sobie wyobrazasz zaprogramowanie w ten sposób układu?
sorry ale bredzisz.
Karta moze miec 2 gb, i naklejke 32 gb, to fakt, ale za nic sie nie zgłosi jako 32 GB karta.
sprawdzic to sobie mozesz gdziekolwiek, w sandrze, atto, czymkolwiek.

bednario
01-04-2011, 01:10
ze karta bedzie sie zgłaszac jako 32GB a bedzie miała 2 GB pamieci flash? Jak sobie wyobrazasz zaprogramowanie w ten sposób układu?
sorry ale bredzisz.
Karta moze miec 2 gb, i naklejke 32 gb, to fakt, ale za nic sie nie zgłosi jako 32 GB karta.

Goku ma rację, a Ty niestety bredisz. Sam kiedyś kupiłem taka "pdróbkę". Karta jest widziana wszedzie jako np. 32GB, tablica alokacji plików zapisywana jest przy formatowaniu na poczatkowych sektorach i wszystkie pliki są "widoczene", niestety to co jest zapisane powyzej 2GB (lub innej pojemnści fizycznej kosci pamięci) jest nieodczytywalne, ponieważ te sektory istnieją jedynie logicznie, nie mając pokrycia w fizycznego w pamieci flash. Poprostu sektory powyżej poziomu 1-2GB są jedynie "wirtualne".

Jedynym sposobem na poprawny zapis na takim nosniku jest ograniczenie zapisu do sektrów, które mają pokrycie na fizycznej kosci pamięci .. czyli poprostu zrobienie partycji na poczatkowych 1-2GB (w zalezności jaka realna/fizyczna kość pamięci była uzyta)

df
02-04-2011, 00:04
Jak jest czerwona koperta to oznacza, że w miejscu które wskazuje system plków nie ma zdjęcia do odczytania przez aparat. Uszkodzona została tablica alokacji plików. Należy natychmiast wyciągnąć kartę i próbować odzyskać zdjęcia specjalnymi programami (bo stracimy te, co jeszcze tam są - będą np. nadpisywane). Po odzyskaniu zrobić format karty. Jeśli to się powtórzy - wywalić kartę i kupić nową (wadliwa karta). Może takie zjawisko wystąpić tylko jednorazowo np. przy spadku napięcia w trakcie zapisu zdjęć na kartę (mi coś takiego się zdarzyło przy pracy na paluszkach w gripie i od tego czasu już tak nie zasilam aparatu, problem się nie powtórzył. Kupiłem zapasowy akumulator Li-Jon i problem zniknął).

costi
02-04-2011, 06:24
sorry ale bredzisz.

Normalnie, bierzesz kartę 2GB, wrzucasz jej firmware od 32GB z opcją force, ładna naklejka i na ebay.
Swego czasu była na Allegro fala penów Sony potraktowanych właśnie w ten sposób.

Póki operujesz <2GB, to jest wszystko cacy, ale próba zapisu czegoś ponad 2 GB kończy się totalnym zgonem, bo tej pamięci tam fizycznie nie ma.

sidiks
02-04-2011, 17:10
Juz generalnie pogodzilem sie ze strata tych fotek. Wszystko skopiowalem na dysk twardy w kompie. Pozniej probowalem odzyskac te fotki z karty roznymi programami ale nic to nie dalo. Znalazlem jakis program ktory wykryl te fotki ale wersja byla platna do zapisu ok.70 dolarow tak wiec odpuscilem sobie. Sformatowalem karte i probowalem jeszcze raz cos z niej wyciagnac ale lipa. Zrobilem po tym wszystkim tak jak napisal Goku i okazalo sie ze karta ma 1GB pamieci fizycznej a reszta to fake. Napisalem o tym problemie do sprzedawcy i zrefunduje mi ten zakup. Musze tylko odeslac mu ta karte. Dzieki za rady. Czlowiek uczy sie cale zycie a najlepiej na bledach hehehe. Zapamietam ta lekcje. Niestety laicy w takich tematach tak maja :-( :smile:

zgf1
07-04-2011, 22:20
[QUOTE=wosik;2345610]Jesli chodzi o program do odzyskiwania zdjec to polecam bezplatny: PC Inspector Smart Recovery.

bednario
07-04-2011, 23:47
Programy do odzyskiwania danych NIC tutaj nie pomogą, ponieważ dane nie mają pokrycia w fizycznaj pamięci. Danych (zdjęć) nie ma poporstu z czego odzyskiwać, bo nigdy nie były zapisane w pamięci.

jo44
08-04-2011, 23:45
http://pclab.pl/news45507.html