Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pucha F4 pare pytan

Pablo007
28-07-2009, 16:47
Ok mam "pytania" dotyczace tej puszki analogowej:

1. Rozumiem ze pomiar swiatla z obiektywami m42 w trybie cw i spot jest ok.
2. Rozumiem ze stare lampy blyskowe pasuja do tego korpusu (konstrukcja stopki) i ze dziala pomiar blysku analogowy (razem z m42 i stara lampa)
3. Czy z obiktywami na gwint dziala korekcja ekspozycji?

No to narazie wszystko (chyba) co chcialbym wiedziec odnosnie body jak cos mi jeszcze wpadnie to napisze.

mpwt
29-07-2009, 22:27
Zacznę może inaczej. Jeśli myślisz o kupnie analogu aby używasz szkła M42 to pomyśl nad inną puszką niż Nikona.

Pablo007
30-07-2009, 08:22
hmmm? Dlaczego? Pewnie tylko z powodu przejsciowki ze szklem :P W sumie racja ale inne firmy nie oferuja nic podobnego niestety (no moze oprocz pentaxa ale f4 lepszy)

mpwt
30-07-2009, 09:48
Przejściówka z soczewką mocno degraduje obraz, zobacz: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1031257&postcount=159
Więc albo F4 i szkła Nikona (lub inne z bagnetem F) albo jednak inna pucha...

Pablo007
30-07-2009, 10:02
O dzieki w koncu za jakis konkretny argument! Czyli bede sie trzymal pentaxa z-1p chyba ze znajde jeszcze cos ciekawego.

Pablo007
30-07-2009, 11:15
A tak z ciekawosci moze ktos mi odpowiedziec na moje zapytania ??

mpwt
30-07-2009, 11:19
Ad 1. TAK
Ad 3. Masz na myśli M42? Tak, jeśli chodzi o tryb S (tak na logikę mi się zdaje)

Ad 2. Nie do końca rozumiem pytania. O które stare lampy pytasz?

Pablo007
30-07-2009, 11:38
Stare lampy czyli z wysokim napieciem na stopce. Jak mi widomo to cyfrowki dostalyby niezlego lupnia od takiej np elwy :P A z takimi nowoczesnymi analogami to nie wiem. No i jeszcze ten pomiar blysku.

Co do tej korekty to to chodzi mi o szkla z gwintem, bo zapewne aparat albo steruje odpowiednio migawka albo przyslona, z czego to drugie jest niemozliwe w przypadku gwintu :)

mpwt
30-07-2009, 15:32
Ad 3. Masz na myśli M42? Tak, jeśli chodzi o tryb S (tak na logikę mi się zdaje)

Tfu, chciałem rzec w trybie A (kiedy body może zmieniać czas ;) ).

gALL
30-07-2009, 17:22
Stare lampy czyli z wysokim napieciem na stopce. Jak mi widomo to cyfrowki dostalyby niezlego lupnia od takiej np elwy :P A z takimi nowoczesnymi analogami to nie wiem. No i jeszcze ten pomiar blysku.

Co do tej korekty to to chodzi mi o szkla z gwintem, bo zapewne aparat albo steruje odpowiednio migawka albo przyslona, z czego to drugie jest niemozliwe w przypadku gwintu :)

Akurat Nikony na stopce sa w stanie przezyc napiecie do 250V, jednakze zalezaca sie uzywac lamp o niskim napieciu wstecznym. Pomiar blysku masz tylko z lampami w ktorych puszka moze sterowac tyrystorami wyzwalajacymi, czyli lampa musi byc zgodna z puszkami Nikona, jeden styk centralny to za malo.

Inna rzecz, ze z F4 nie pojda najnowsze lampy Nikona SB-400 i SB-900.

Korekta ekspozycji z obiektywami M42 to nic innego jak przesuniecie ZERA w trybie manualnym. Poza tym co to za poroniony pomysl M42 + Nikon. Od lat tepie takie podejscie. System kupuje sie swiadomie a nie, bo akurat F4 po dziadku a szkla M42, bo tanio na allegro.

Pablo007
30-07-2009, 20:15
Teraz po samplach wiem ze nikon +m42 to lekko poroniony pomysl. Ale no nikon to jedna z opcji byla (i niestety imo najlepsza!!!) mam jeszcze do wyboru miedzy pentaxem a eosem, no ale na to juz sobie sam odpowiem.

Temat chyba do zamkniecia.