PDA

Zobacz pełną wersję : Białe ramki w LR a fotolab ...

Toma
28-07-2009, 15:14
Witam, czy ktoś ma pozytywne doświadczenia z przygotowywaniem zdjęć do labu w Lightroomie - co ważne - z białymi ramkami ? W zakładce Print są odpowiednie opcje do tego, ale chyba coś źle robię, bo zawsze lab mi upierdzieli moje ramki...

No więc: zależy mi na tym żeby nie kadrować zdjęć dla dopasowania formatu (bo niby czemu mam obcinać - rezygnować z części zdjęcia), wolę by odbitka docelowa zawierała na 2 bokach moje - prawidłowe ramki, zaś 2 pozostałe boki byłyby z ramkami grubszymi (wypełniającymi brakującą przestrzeń do rozmiaru odbitki) - ja zaś sobie w domu dotnę papier dwoma cięciami.

Niestety w chwili obecnej - pomimo iż zapisuję w rzeczonych 300dpi, zgodnie z tabelką otrzymaną w labie (maszyna to Fuji Frontier 500), czyli dla 15x21 - ustawiam 152mm x 216mm, dla 13x18 127mm x 178mm, niezależnie czy Fill-in, czy Fit-in, czy No Resize - zawsze wychodzi jakaś chała - obcięte moje ramki (zazwyczaj w środku ramki, lub przy brzegu samego zdjęcia), stosowałem już kilka kombinacji, ale za cholerę nie mogę dojść do rozwiązania. Program do maszyny Fuji zachowuje się tak jakby ignorował białe ramki zrobione przeze mnie, nie traktował ich jako część zdjęcia... Laborant w labie twierdzi, że wg tej tabelki im przynoszą... i wszystko jest ok... koniec rozmowy

Czy ktoś z powodzeniem robi ramki w Lightroomie i ma tożsame na odbitkach ?
Bardzo proszę o garść wskazówek.

Pozdrawiam
Tomek

sote
28-07-2009, 18:35
a moze przygotuj zdjecia na wymiar (152x216 taki podobno masz miec) BEZ RAMKI i
i powiedz laboludkowi zeby naswietlil Ci fotki z 4mm rameczka, powinien bez problemu to zrobic.
Fotka wtedy jest odrobine zmniejszana zeby wyszla ta rameczka.
Ja tak zawsze robie i nigdy wtopy nie bylo ;)

wilus
28-07-2009, 20:44
Fuji zachowuje się tak jakby ignorował białe ramki zrobione przeze mnie, nie traktował ich jako część zdjęcia... Laborant w labie twierdzi, że wg tej tabelki im przynoszą... i wszystko jest ok... koniec rozmowy
Tomek

Żadna maszyna nie jest w stanie "zignorować" kawałka zdjęcia, dla niej ważna jest tylko ilość pikseli na boku, coś źle musisz robić, albo oni mają źle wycentrowany papier choć nie wiem czy to możliwe.

podpowiedz które boki obcina przy formacie 15x21?

Przemek Paśnik
28-07-2009, 20:57
Mój lab Noritsu robi podobne problemy z ramkami. Maszyna zawsze przeskalowuje zdjęcie, nawet odrobinę i wtedy ramki zbiorą w łeb. Jedyny sposób na ramki to tak, jak pisali koledzy: wyskaluj zdjęcie bez ramek i poproś o dodanie ich z kanału maszyny. Jak przyciśniesz laboludka, ustawi Ci nawet żądaną grubość rameczki (nie liczyłbym na to, szczerze mówiąc. U mnie szerokość ramki to 4mm i żeby to zmienić, trzeba trochę pogrzebać w menu)

Toma
28-07-2009, 21:17
sote: tylko że proporcje 15x21 są inne niż 36x24 i jeśli mam się wpasować w owe 15x21, a raczej 152x216, to muszę kadrować zdjęcie (obcinać fragment zdjęcia)... a tego właśnie chcę uniknąć :)

wilus: obcina paski różnie, nie dostrzegłem jakiejś prawidłowości

czy ktoś z Szanownych Forumowiczów może przygotować wzorcowy plik z ramką białą 4mm (czy to PS, czy LR - nieważne), byle niekadrowany, najlepiej z D700, z ramkami 4mm, plik z założenia powinien drukować się tak jak właściciel sobie życzy, czyli w całości (+ oczywiście nadmiar ramek - do ucięcia mechanicznego), zapodałbym go testu do labu, a potem próbował zrobić własny - identyczny wymiarami itp.

pozdrawiam
T

Przemek Paśnik
28-07-2009, 21:20
sote: tylko że proporcje 15x21 są inne niż 36x24 i jeśli mam się wpasować w owe 15x21, a raczej 152x216, to muszę kadrować zdjęcie (obcinać fragment zdjęcia)... a tego właśnie chcę uniknąć :)

wilus: obcina paski różnie, nie dostrzegłem jakiejś prawidłowości

czy ktoś z Szanownych Forumowiczów może przygotować wzorcowy plik z ramką białą 4mm (czy to PS, czy LR - nieważne), byle niekadrowany, najlepiej z D700, z ramkami 4mm, plik z założenia powinien drukować się tak jak właściciel sobie życzy, czyli w całości (+ oczywiście nadmiar ramek - do ucięcia mechanicznego), zapodałbym go testu do labu, a potem próbował zrobić własny - identyczny wymiarami itp.

pozdrawiam
T

Toma jest taki dynks: każdy lab naświetla inaczej, maszyny pracują na różnych szerokościach papieru itp... Np Noritsu walczy na rolce 15,2 mm, 12,7 mm itp... Co za tym idzie u mnie w labie 15x21cm to tak na serio 15,2mm x 21,2 mm

Toma
28-07-2009, 21:47
dobra, to inaczej, czy ktoś ma obczajony lab z frontierem, dobre doświadczenia i mógłby taki plik mi podsunąć ? :)

sote
28-07-2009, 21:50
chyba niebardzo mozna zrobic taki wzorcowy plik :(
tym bardziej ze matryce masz 3:2, czyli 15x10 wyjdzie Ci ok bez przycinania
ale 21x15 to juz nie jest dokladnie 3:2... Ja przygotowuje pliki pod konkretny wymiat odbitki.
Jesli robie 10x15 sobie z wakacji to puszczam pliki bez przycinania bo odbitka ma taki sam stosunek bokow jak matryca ;)
Jak robie 21x15 to niestety musze troszke przyciac. Ramki robi mi znajomy w labie i ZAWSZE sa tam gdzie byc powinny ;)

Toma wyslalem Ci PW...

wilus
28-07-2009, 21:51
laborant powinien ustawić kanał tak żeby nic nie było ucinane wtedy maszyna doda białe paski
ja mam w labie katalog z ramkami w formacie .psd , lab składa mi zdjęcie z ramką do kupy i jest równiutko
w Noritsu jest tak że można tworzyć swoje ramki w szopie i wrzucać do katalogu maszyny, w razie potrzeby gdy mam zdjęcie bez ramek odpalam katalog "super hiper frames" i wybieram jaką chcę, wygodne proste i skuteczne.
ale do tego trzeba kumatego lub chcącego laboranta...

Przemek, Noritsu może pracować na wszystkich szerokościach papieru aż do 305mm a czasem i więcej

Toma, to sie nie trzyma kupy musi być jakaś prawidłowość... chyba że podpadłeś laborantowi?

Przemek Paśnik
28-07-2009, 21:56
Wilus fakt, masz rację, skrót myślowy - chodziło mi o kasety, jakimi my (lab) akurat dysponujemy. Pozdrawiam :-)

Toma
28-07-2009, 22:19
sote - właśnie dlatego dodałem że "(+ oczywiście nadmiar ramek - do ucięcia mechanicznego)" :)

jutro jadę tam po raz n-ty z kolejną kombinacją, zobaczymy...

pozdr
T

donkiszot
28-07-2009, 23:03
Mozesz przeczytac m.in. na ten temat tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95718).

Gdyby bylo wiadomo o ile maszyna powieksza odbitke (ktos wie? w [%] w [cokolwiek]), to mozna by jakos powalczyc. Jesli da sie wymusic "pelny kadr" to tez jest szansa na zwyciestwo w tej nierownej walce. Inna kwestia, na ile precyzyjny jest podajnik papieru (czy jak to tam jest nazwane :)). Pozostaje jeszcze mozliwosc "desperat": przygotowac odbitke o rozmiar wieksza niz docelowa, z duuuza ramka i dociac wedle potrzeb ;).

wilus
29-07-2009, 10:32
Mozesz przeczytac m.in. na ten temat tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95718).
Gdyby bylo wiadomo o ile maszyna powieksza odbitke (ktos wie? w [%].

po lewej przeskalowane na 10,2x15,2 , po prawej cały plik z D700
Noritsu dla bezpieczeństwa robi zakładkę 2%

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img265.imageshack.us/i/noritsu.jpg/)

Toma
29-07-2009, 14:29
hehe, fkońcó ! .... mam takie odbitki jak chciałem :) potem skrobnę jak to wyszło :)

pozdr
T

sote
29-07-2009, 14:41
hehe, fkońcó ! ....

:evil:
ze co?
po jakiemu to??

manfred
17-06-2010, 21:29
Pomijając fakt, że ramki to badziew i w ogóle ble to ja jeszcze nie znalazłem labu, który by wykonał idealne pod względem wymiarów ramki. Dziś odebrałem zdjęcia z krakowskiego labu i to co zobaczyłem doprowadziło mnie do totalnego wrzenia. Z jednej strony 2 mm z drugiej siedem. Facet z labu nawet nie pokusił sie aby sprawdzić zdjęcia przed wysłaniem. Przygotowałem odbitkę tak jak sobie życzył 15,2x21 pogodziłem się nawet z tym, że ramka zakryje cześć zdjęcia. Tłumaczenie było takie, iż niby ja chciałem szybko otrzymać zdjęcia i coś tam coś tam z maszyną było nie tak i dlatego takie wysłał. Ręce opadają- na plus jedynie można zaliczyć to iż laborant obiecał poprawienie zdjęć i na nowo wysyłkę. Nie omieszkam napisać jak to dalej sie potoczy.