Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Profil monitora i profil labu

Me_how
28-07-2009, 13:01
Witam,

proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego problemu. MIanowicie zmęczony próbą dopasowania kolorów wyświetlanych na LCD laptopa z odbitkami otrzymywanymi z labu, zanabyłem monitor Eizo S1731 oraz kalibrator Eye-one display 2.
Przeprowadziłem kalibrację, zainstalowałem profil i nie da się ukryć - różnica jest widoczna.
Do obróbkki używam PSP X2, profil monitora ustawiłem na uzyskany z kalibracji, przestrzeń kolorów ustawiona na standard sRGB.
Jako profil emulowanego urządzenia ustawiłem profil otrzymany z laboratorium i... kredki.
Otrzymany efekt jest taki, iż kolory z odbitki testowej są podobne, tyle że te na monitorze są jaskrawsze i mniej nasycone.
Pytanie: co można z tym zrobić aby uzyskać większe podobieństwo?
Pozdrawiam
Me_how

Kyle
28-07-2009, 13:40
Przeprowadziłem kalibrację, zainstalowałem profil i nie da się ukryć - różnica jest widoczna.
przestrzeń kolorów ustawiona na standard sRGB.

Tutaj nie wiem która przestrzeń. Masz przestrzeń monitora (1), przestrzeń labu (2) ... a sRGB? .... zdjęcie ?

Me_how
28-07-2009, 15:14
Przestrzeń robocza w PSP ustawiona na sRGB,

Monitor ustawiony na:
Temp.: 6500K
Gamma: 2,2
Jasność: 120cd/m2

Zdjęcie: odbitka z labu wydrukowana bez korekt.

Pozdrawiam
Me_how

Tom01
28-07-2009, 16:20
te na monitorze są jaskrawsze i mniej nasycone.

Proponuję na początek zmniejszyć jaskrawość monitora. Nie wiem w jakich warunkach oświetleniowych Pan pracuje, ale proszę jako wytyczną potraktować białą kartkę papieru. Jej poziom powinien być podobny do poziomu monitora. Nie powinno być tak, że biel monitora w porównaniu do kartki świeci mocniej.

Me_how
28-07-2009, 17:11
Sorry za głupie pytanie: mowa o zmniejszeniu jaskrawości w trakcie kalibracji?

Tom01
28-07-2009, 17:47
Sorry za głupie pytanie: mowa o zmniejszeniu jaskrawości w trakcie kalibracji?

Mowa o poziomie jaskrawości w ogóle. Nie jest istotne na którym etapie będzie ustawiona, byle było to konsekwentne.

Me_how
29-07-2009, 01:02
Zmniejszyłem jaskrawość monitora do 15% i dalej mam wrażenie że biel na monitorze jest bardziej biała od kartki papieru. A moje zdjęcie testowe jak było jasniejsze tak jest dalej. Przy czym różnie to wygląda dla poszczególnych kolorów. Największe rozbieżności są na czerwieniach i fiolecie.
Może coś knocę w trakcie kalibracji lub w ustawieniach monitora?

Tom01
29-07-2009, 10:47
Zmniejszyłem jaskrawość monitora do 15% i dalej mam wrażenie że biel na monitorze jest bardziej biała od kartki papieru. A moje zdjęcie testowe jak było jasniejsze tak jest dalej. Przy czym różnie to wygląda dla poszczególnych kolorów. Największe rozbieżności są na czerwieniach i fiolecie.
Może coś knocę w trakcie kalibracji lub w ustawieniach monitora?

Z mojej praktyki wynika, że te monitory mają sensowną biel przy poziomach jaskrawości około 10%. Proszę opisać swoje kroki przy kalibracji. Niestety, skorelowana temperatura barwowa odpowiadająca 6500K, na monitorze rozbiega się w zależności od egzemplarza o kilkaset K. Jeśli będzie wyższa, może być że przez zaniebieszczenie, będzie wydawała się bardziej jaskrawa niż papier. Trzeba to skorygować ręcznie, wagami RGB. Profiler daje taką możliwość.

Me_how
29-07-2009, 22:30
Mam nieodparte wrażnie, że gdzieś muszę popełniać jakiś błąd, w zwiąku z tym opiszę procedurę krok po kroku (nieco przydługaśnie)
1. zainstalowałem monitor w systemie (Win XP). Sterownik zaktualizowałem z płytki dołączonej do monitora. Jako że komputerem jest laptop, ustawiłem monitor jako domyślny. Zgłasza się jako S1731 Analog. Rozdzielczość 1280x1024, kolor 32-bitowy
2. przywróciłem standardowe ustawienia karty graficznej (Mobile Intel GMA X3100) w zakresie korekcji kolorów (Gamma 1,0; Jasność 0, Kontrast 50)
3. na wszelli wypadek usunąłem wcześniej zdefiniowane profile monitora.
4.Zresetowałem ustawienia monitora z poziomu menu ekranowego
5. Do kalibracji używam oprogramowania dołączonego do kalibratora Eye-one Match 3.
6. Po uruchomieniu programu postęuje zgodnie z instrukcją: wybieram klibrację Advanced dla monitora LCD
7. Parametry kalibracji standardowo: punkt bieli 6500K, Gamma 2,2, Luminancja 120 cd/m2 i dodatkowo zaznaczam wykonanie pomiaru oświetlenia
8. Po nałożeniu głowicy wykonany pomiar oświetlenia pokazuje 5500K (świetlówka z zimnym światłem) i 66Luxów
9. Po umieszczeniu kalibratora na ekranie (bez głowicy) program oczekuje ustawienia kontrastu monitora na 100%. Ponieważ ten monitor nie ma takowej regulacji, ustawiam jasność (Brightness) na 100%. Przy takim ustawieniu wskaźnik wyniku ustawia się na zielonym polu, co zostaje zaakceptowane
10. Następnie wybieram spsób ustawienia punktu bieli na opcje "ręczną" - ustawienia RGB. Na dzień dobry program pokazuje wynik 6100K. Wykorzystują opcję Gain ustawiam wskaźniki na środku, osiągając punkt 6500K przy stawieniach R-94%, G-93%, B-100%
11. Nastęnie sterując luminancją usatawiam zakładaną jasność 120cd/m2 - przy 53% rozjaśnienia
12. Po zakończeniu pomiaru, zatwierdzam uzyskany profil jako domyślny.
13. ostatnią czynnością jest wejście we właściwości profilu i skojarzenie urządzenia (monitora). Po tej opercji PSP X2 umożliwia wybór profilu w opcji zarządzania kolorem.

To chyba wszystko.
Gdzie tkwi błąd?

Pozdrawiam

Me_how
30-07-2009, 11:04
Mam jeszxcze pytanie: czy podpięcie monitora przez DVI (via stacja dokująca) może cokolwiek zmienić?
Pozdrawiam
Me_how

Tom01
30-07-2009, 12:01
Proponuję:
1. Wyłączyć korelację z oświetleniem pomieszczenia.
2. Monitor ustawiać do jaskrawości 80-100cd/m^2. Biel monitora nie może razić.
3. Sprawdzić, czy po restarcie rekordy gamma i punktu bieli ładują się do karty. Na obrazie widać wówczas skokową zmianę obrazu. Ew służy do tego tester: http://monitory.mastiff.pl/temp/Calibration_tester.zip

Me_how
30-07-2009, 12:31
Dzięki za info.
Proszę o przesłanie użytkownika i hasła do ściągnięcia testera.
Pozdrawiam
Me_how

Tom01
30-07-2009, 16:05
Proszę o przesłanie użytkownika i hasła do ściągnięcia testera.

Nie ma.

Me_how
30-07-2009, 21:35
A istotnie. Sorry. Musi jakiś problem z proxy w sieci firmowej. Przy okazjmi ponawiam pytanie: czy podłączenie monitora przez stację dokującą i DVI ma szansę cokolwiek zmienić?
Pozdrawiam
Me_how

Me_how
05-08-2009, 08:45
Witam (po przerwie),

wykonałem poniższe i efekty są - różne. To znaczy, monitor przestał świecić i kolory stały się zbliżone do odbitki. Z wyjątkiem jasnej zieleni i czerwieni, które są ciemniejsze na papierze.
Zauważyłem, że genralnie odbitka ma żółte zabarwienie, co zapewne wynika ze specyfiki papieru (Endura).
Czy można poprawic istniejacy stan?

Rozochocony wykonałem próbę wykonania odbitek w labie. Pliki RAW wywołałem w DXO, balans bieli ustawiłem na podstawie wskazanie białego elementu na zdjęciu i znów porażka: odbitki mają żółtą dominantę.
Jak ustawić PSP X2 (przestrzeń kolorów, profil monitora, profil urządzenia symulowanego i zapisywac zdjęcia) aby istniała szansa na poprawnie kolorystyczne odbitki.

Pozdrawiam

Proponuję:
1. Wyłączyć korelację z oświetleniem pomieszczenia.
2. Monitor ustawiać do jaskrawości 80-100cd/m^2. Biel monitora nie może razić.
3. Sprawdzić, czy po restarcie rekordy gamma i punktu bieli ładują się do karty. Na obrazie widać wówczas skokową zmianę obrazu. Ew służy do tego tester: http://monitory.mastiff.pl/temp/Calibration_tester.zip

Tom01
05-08-2009, 11:19
wykonałem poniższe i efekty są - różne. To znaczy, monitor przestał świecić i kolory stały się zbliżone do odbitki. Z wyjątkiem jasnej zieleni i czerwieni, które są ciemniejsze na papierze.
Zauważyłem, że genralnie odbitka ma żółte zabarwienie, co zapewne wynika ze specyfiki papieru (Endura).
Czy można poprawic istniejacy stan?

Jeśli sytuacja poprawiła, to znaczy że kierunek jest dobry. Rozbieżności w niuansach będą zawsze, szczególnie widoczne na wybiórczych odcieniach. Niestety to zbyt niskiej jakości monitor aby móc je wyeliminować.

Profil monitora ustawia się w systemie sam, dzięki oprogramowaniu kalibracyjnemu, przestrzeń robocza powinna być przestrzenią zdjęcia lub szerszą, a profil minilabu ma być wgrany do systemu i ustawiony w warunkach próby koloru (w PS: Widok->Próba koloru->Własne). Obrabia się fotografie z włączoną próbą koloru, a zdjęcie przed wysłaniem konwertuje się do profilu minilabu i zapisuje jako czyste, bez profilu. Naświetlenie na maszynie musi być wówczas bez korekcji.

Me_how
06-08-2009, 13:41
OK. Tylko, że PSP nie posiada (jak sądzę) opcji konwersji do profilu. Można zobaczyć jak będą wyglądać kolory w kontekście profilu maszyny ale to wszystko.
Pozdrawiam

Tom01
06-08-2009, 14:04
PSP

A co to jest PSP?

Me_how
07-08-2009, 06:58
Paint Shop Pro Photo, konkretnie wersja X2.
Niestety zmiana softu na PS nie wchodzi w grę z uwagi na cenę. Ewentualnie może jakieś sugestie dot. innego "ekwiwalentnego" softu
Pozdrawiam

Kyle
07-08-2009, 07:32
paint shop pro photo, konkretnie wersja x2.
Niestety zmiana softu na ps nie wchodzi w grę z uwagi na cenę. Ewentualnie może jakieś sugestie dot. Innego "ekwiwalentnego" softu
pozdrawiam
gimp

Me_how
07-08-2009, 17:26
A może PS Elements lub Lightroom?

Karolek
07-08-2009, 19:26
Pewnie głupia rada, ale może mają niezbyt dobrze skalibrowaną maszynę w labie. Sprawdź może w innym i porównaj te same odbitki z obu labów.
P.s. Czy ktoś wie co oznaczją cyferki i literki z tylu odbitki?

Me_how
10-08-2009, 08:19
No cóż, trochę z braku lepszych pomysłów spróbuję porównać odbitki z innego labu. A nóż faktycznie tu lezy problem.

Tom01
10-08-2009, 10:24
No cóż, trochę z braku lepszych pomysłów spróbuję porównać odbitki z innego labu. A nóż faktycznie tu lezy problem.

Jeśli Pana oprogramowanie nie ma możliwości konwersji do przestrzeni minilabu, to zdjęcie będzie tym bardziej przewidywalne im bardziej maszyna będzie się zbliżać do sRGB.

Me_how
11-08-2009, 16:40
Przećwiczyłem inny lab. Odbitki wyszły inaczej ale również na żółto. Odbyłem nawet wizytę w labie i panowie próbowali dojść do tego dlaczego zdjęcie, które na ich monitorze wygląda ok, maszyna drukuje z żółtym zafarbem. I niestety nie udało im się. Na razie wymyślili tylko tyle, że powinienem skalibrowac swój monitor na 6000K albo nawet 5500K i ustawiać kolory zupełnie na oko, nie kierując się próbkami na zdjęciu.

Tom01
11-08-2009, 17:36
Na razie wymyślili tylko tyle, że powinienem skalibrowac swój monitor na 6000K albo nawet 5500K i ustawiać kolory zupełnie na oko, nie kierując się próbkami na zdjęciu.

Różne elementy toru przez który przechodzi zdjęcie są i będą różne, to normalne. Nie ma możliwości zestrojenia wszystkiego ze sobą. Nawet jeśli takie protezy ktoś uskutecznia, to działa tylko w jednej kombinacji monitor-minilab. Wysłanie choćby zdjęcia na www zawali cały "system". Jedyną poprawną metodą jest oprofilowanie wszystkich urządzeń i spięcie ich profilami. Bezwzględnie do tego jest potrzebne oprogramowanie które to potrafi.

Karolek
11-08-2009, 19:07
Ewentualnie może przed oddaniem zdjęcia do labu zdjąć trochę żółtego. Nie jest to zbytnio skomplikowane i powinno być wtedy ok. Fakt nie powinno tak być, ale co zrobić?

Tom01
11-08-2009, 21:32
Ewentualnie może przed oddaniem zdjęcia do labu zdjąć trochę żółtego. Nie jest to zbytnio skomplikowane i powinno być wtedy ok. Fakt nie powinno tak być, ale co zrobić?

Nic na oko. Nie po to wymyślono całe zarządzanie barwą, żeby kręcić na czuja.