Zobacz pełną wersję : D40 - kilka pytań
Sansvalo
28-07-2009, 12:34
Witam. Otóż zamierzam kupić Nikona D40 body. Mam kilka pytań. Ostatnio używałem trochę pożyczonego Nikona D70. Głównie chodzi mi o tryb pełnego manualu - w D70 na obudowie znajdują się dwa pokrętła, które można obsługiwać prawą ręką - czas i przysłona. Aparat nie pozwala na zrobienie zdjęcia w przypadku ustawienia przysłony dodatkowo w obiektywie. Jak jest w D40? Czy funkcja jest schowana gdzieś głęboko w menu, czy też ustawiam przysłonę normalnie na obiektywie, a czas pokrętłem? Czy da się kupić dobry egzemplarz na allegro? Co myślicie o tej aukcji http://www.allegro.pl/item699028177_nikon_d40_body_tanio.html ? Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam, Marek.
Witam.
Z tego, co ja się orientuję, używając cyfrowych lustrzanek nie ma możliwości ustawiania przysłony w obiektywie,
a jedynie w korpusie. D70 jest modelem z wyższej półki i posiada dwa pokrętła,
natomiast D40 - jedno pokrętło do obu parametrów, przy czym jeden parametr ustawiasz tylko kółkiem,
a drugi kółkiem, jednocześnie trzymając odpowiedni przycisk na obudowie aparatu.
D.Anihilati
28-07-2009, 12:53
W D40 jest tylko jedno pokretlo do ustawiania zarowno czasu jak i przyslony - czas ustawiasz krecac pokretlem a przyslone krecac pokretlem z rownoczesnie wcisnietym odpowiednim przyciskiem - rozwiazanie mniej wygodne od dwoch pokretel, ale tez nie jest jakos specjalnie gleboko zaszyte - idzie sie przyzwyczaic.
Jesli chodzi o przyslone, to AFAIK w D40 nie ma mozliwosci ustawiania przyslony pierscieniem na obiektywie (trzeba ustawic najwieksza mozliwa i zablokowac).
Inna sprawa, ze Nikon chyba nie wypuszcza nowych modeli obiektywow z pierscieniem przyslony.
Jesli i tak zamierzasz kupowac uzywanego, to nie wiem, czy D40 to najszczesliwszy wybor - moze lepiej D70(s)?
D.Anihilati, daliśmy radę ;-)
Sansvalo
28-07-2009, 13:09
Nie mam zbyt dużych zasobów finansowych. Muszę wyrobić się w 850 zł ze wszystkim. Czy D40 w dobrych warunkach zrobi zdjęcie podobne jak D70? Statystyki mają podobne. Interesuje mnie po prostu manual, nie potrzebne mi są jakieś zaawansowane opcje. Obsługa tego przycisku raczej nie sprawi mi problemu. Dziękuję za rady. Chyba, że jest jakiś lepszy aparat w tej cenie?
D.Anihilati
28-07-2009, 13:31
stef: a bo czlowiek godzine pisze posta, a potem sie okazuje, ze ktos go o minute ubiegl ;-)
Sansvalo: Wlasnie, ze wzgledu na ograniczony budzet, moze lepiej byloby pomyslec wlasnie o D70(s). Mysle, ze cena podobna. Fakt, ze ciut starszy i pewnie uzywane beda mialy wiekszy przebieg - ale to nie musi byc regula - zalezy jak sie trafi. Matryca CCD podobna, choc poniewaz D40 jest ciut nowszy to sie lepiej spisuje (vide: dxomark). Glownym minusem D70 w porownaniu do D40 jest LCD, na plus nalezy zaliczyc AF.
Sansvalo
28-07-2009, 14:07
Rzeczywiście, znalazłem D70 :) Oby udało mi się go kupić. Przy co prawda krótkim użytkowaniem, byłem zachwycony zarówno obudową, jak i wynikami. Dziękuję za rady!
Witam.
Z tego, co ja się orientuję, używając cyfrowych lustrzanek nie ma możliwości ustawiania przysłony w obiektywie,
a jedynie w korpusie.
Jak najbardziej można, ale pod warunkiem, że:
1. jest to w pełni manualny obiektyw
2. Mamy body z serii Dx, Dxxx
Jak najbardziej można, ale pod warunkiem, że:
1. jest to w pełni manualny obiektyw
2. Mamy body z serii Dx, Dxxx
Wiedziałem, że ktoś się do tego przyczepi ;-)
Pisząc, brałem pod uwagę korpus, jaki autor zamierza nabyć i chciałem uprościć sprawę.
Aczkolwiek masz 100 % racji.
Pisząc, brałem pod uwagę korpus, jaki autor zamierza nabyć i chciałem uprościć sprawę.
Ad 1. będzie aktualny i przy D40 ;)