Zobacz pełną wersję : SB-600 czy np. Sigma 530 DG Super ?
Witam,
przymierzam się do zakupu lampy. Mam możliwość ściągnięcia z "zagramanicy" w odpowiednio niższej cenie.
Patrzyłem i w cenie ok.700pln mogę kupić kilka modeli - SB-600, Metz 48 i właśnie Sigma 530 DG Super. Co polecacie? Z jednej strony Sabina to ten sam producent itd. Metz jest podobno ok. Moją uwagę przyciągnęła ta Sigma. Ma chyba najwięcej funcji i można ją porównać z SB-800/900. Cena u nas to pow.1100pln. Pytanie jak się sprawdza?
Będę wdzięczny za opinie, podpowiedzi itd.
P.S. puszka na której będzie podpięta to D90 (o ile ma to jakieś znaczenie ;))
Pozdrawiam
stachmuszel
28-07-2009, 13:20
Szkła możesz kupić inne niż Nikkor, ale lampę kup z napisem Nikon. Kupisz raz i zapomnisz.
Pozdrawiam!
E tam gadanie. SB-600 jest gorsza od tych lamp, mniej funkcjonalna i z mniejszym lp. Nie ma funkcji master i nawet chyba błysku stroboskopowego nie ma, nie wiem tez jak z wbudowana fotocela u tego nikona. Z moich doswiadczen wynika ze ta sigma swietnie naswietla w ttl/ttl-bl i nadal pozostaje legenda zeby tylko lampy nikona kupic, a na rynku jest kilka lamp nie nikona ktora sie sprawuja swietnie. Na + nikona dalbym obsluge, w ef-530 jest inna, mniej intuicyjna ale to nie stanowi problemu imho. Dlatego jakbym mial wybierac 1 lampe to bym bez wahania bral mocniejsza, z wieksza iloscia opcji, szybciej ladujaca sie. Jako druga mozesz sb-600 kupic.
Polsar74
28-07-2009, 13:36
Szkła możesz kupić inne niż Nikkor, ale lampę kup z napisem Nikon. Kupisz raz i zapomnisz.
Pozdrawiam!
podpisuje się pod tą opinią !
podpisuje się pod tą opinią !
A ja sie zapytam w jaki sposob oparta jest ta opinia?
Za SB600 przemawia jeden koronny argument: działa w CLS-ie!!!!
To jest nie do przecenienia! O ile się nie mylę D90 może nią sterować swoją lampą wbudowaną, kiedy SB600 stoi gdzieś z boku. To bardzo rozszerza zakres możliwości!
Pozostałe, o ile się nie mylę, nie mają takiej możliwości, jak dla mnie to je dyskwalifikuje.
Moc SB600 jest w zupełności wystarczająca dla większości zastosowań amatorskich.
No to kolega sie zdziwi jak powiem ze 500/530 dg super dziala w CLS i to jeszcze jak master?
To jest nie do przecenienia! O ile się nie mylę D90 może nią sterować swoją lampą wbudowaną, kiedy SB600 stoi gdzieś z boku. To bardzo rozszerza zakres możliwości!
Pozostałe, o ile się nie mylę, nie mają takiej możliwości, jak dla mnie to je dyskwalifikuje.
Moc SB600 jest w zupełności wystarczająca dla większości zastosowań amatorskich.
No to plus dla tej lampki!
Albert44
28-07-2009, 15:18
Metz 48 też działa w CLS-ie.. panie kolego.
Trzeba rozwiac troszke watpliwosci na temat unikalnosci lamp sb i zauwazyc istniejace na rynku sensowne alternatywy. Btw skoro maja cls co za tym idzie dziala ja tez w trybie fp co nieraz jest bardzo przydatne
Polsar74
28-07-2009, 19:56
A ja sie zapytam...
otóż odpowiadam : oparta jest na DOŚWIADCZENIU :-)
Ale konkretnie w czym sb-600 jest lepsza od tych lamp?
Polsar74
28-07-2009, 19:58
No to kolega sie zdziwi jak powiem ze 500/530 dg super dziala w CLS i to jeszcze jak master?
Wskaz mi proszę gdzie ten opis : http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-lampa-blyskowa-ef-530-dg-super.html mówi o tym że Sigma działa w CLS ?
(dodatkowy LINK : http://www.sigma-photo.co.jp/english/flash/flash_530super.htm - też słowa o CLS nie ma ).
Wskaz mi proszę gdzie ten opis : http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-lampa-blyskowa-ef-530-dg-super.html mówi o tym że Sigma działa w CLS ?
No bez jaj opis na stronie sprzedawcy ma byc zrodlem wiedzy?Moze bys tak wygooglowal cos madrzejszego ;)
Polsar74
28-07-2009, 20:01
show me !
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/20
aa tu ang http://www.sigma-photo.co.jp/english/flash/flash_530super.htm
Polsar74
28-07-2009, 20:05
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/20
aa tu ang http://www.sigma-photo.co.jp/english/flash/flash_530super.htm
Elektroniczna lampa błyskowa EF-500 DG SUPER została zaprojektowana do pracy z lustrzankami analogowymi AF 35mm i lustrzankami cyfrowymi popularnych producentów. Oferuje ona funkcje i właściwości wymagane w zaawansowanej fotografii błyskowej. Jej maksymalna liczba przewodnia wynosi aż 50mm przy ogniskowej 105mm (ISO 100). Kąt krycia błysku ustawiany jest automatycznie i odpowiada ogniskowym z zakresu od szerokokątnego 28mm do średniego tele 105mm. Ponadto posiada wbudowany dyfuzor, który rozszerza kąt świecenia do wartości odpowiadającej ogniskowej 17mm.
W pełni automatyczne fotografowanie z błyskiem dostępne jest dzięki kontroli ekspozycji z lampą TT. Systemy, z którymi współpracuje to: S-TTL dla aparatów Sigma, wielosegmentowy pomiar błysku wypełniającego 3D oraz iD-TTL z lustrzankami Nikon, system E-TTL II firmy Canon, a także systemy kontroli błysku ADI oraz P-TTL firmy Minolta. Nowość firmy Sigma dostępna jest od niedawna także dla aparatu Nikon D70.
W celu doświetlenia sceny światłem odbitym można odchylić głowicę lampy o 90° w górę, a do zbliżeń opuścić o 7° do dołu. Ponadto można ją obrócić o 180° w lewo lub o 90° w prawo. Posiada funkcję "błysku modelującego", dzięki której można precyzyjnie ustalić dystrybucję światła i sprawdzić rozkład cieni na fotografowanym obiekcie. Z kolei błysk wielokrotny pozwala na zredukowanie mocy światła od 1/4 do 1/128 w 6 skokach oraz dobrać częstotliwość w zakresie od 1Hz do 199Hz. EF-500 DG SUPER oferuje także kontrolę bezprzewodową TTL, fotografowanie z błyskiem zależnym oraz tryb FP (synchronizacja z krótkimi czasami migawki). Dodatkowo, tryb manualny pozwala na dobór mocy w 8 skokach. Aktualna ogniskowa, której odpowiada kąt błysku, wyświetlana jest na panelu LED, a sygnał gotowości lampy widoczny jest w wizjerze aparatu. EF-500 DG SUPER posiada także system automatycznego wyłączania.
Zaznacz kolorem - prosze Cie ! Mam juz słabe oczy i nie widzę.
To nie moj problem. Czytac ucza w pdst. Dziala w cls.
Polsar74
28-07-2009, 20:11
To nie moj problem. Czytac ucza w pdst. Dziala w cls.
grzeczności tez tam uczą ! A Twój argument ze "tak jest i już" jest dobry dla przedszkolaków. Na pewno do wszystkich przemówi.
Ale ma cls a Ty uparcie twierdzisz ze nie ma. Wystarczy przeczytac.
EF-500 DG SUPER oferuje także kontrolę bezprzewodową TTL. Nie napisza cls bo to zdaje sie nazwa wlasna nikona.
Polsar74
28-07-2009, 20:24
Ale ma cls a Ty uparcie twierdzisz ze nie ma. Wystarczy przeczytac.
EF-500 DG SUPER oferuje także kontrolę bezprzewodową TTL. Nie napisza cls bo to zdaje sie nazwa wlasna nikona.
Nigdzie nie napisałem że NIE MA Cls - prędzej już że NIE WIDZĘ tego jasno na białym. Resztę sobie dopowiedziałeś. Poprosiłem Cię grzecznie byś zakreślił kolorem miejsce w opisie ktory wskazałeś jako źródło swej wiedzy - no to mi wyjechałeś o podstawówce. No kolego ! Po toś się tu zalogował na forum by takie kwiatki wrzucać ? Nie prościej po prostu udowodnić mi swoja tezę - jestem wciąż ciekaw.
Photoartbox
28-07-2009, 20:24
Metz 48-1 dziala w CLS - wiem bo mam i uzywam.
Pozdrawiam!
Przypomni sobie jak założy na forum wątek typu "problem z SB-600", a pojawiają się tutaj takowe co 2-3 tygodnie.
Metz działa w CLS i we wszystkim innym też (TTL, manual, druga kurtynka, HSS i inne), jest mocniejszy od SB-600, ma stroboskop, zoom do 105mm, większy zakres ruchu palnika, no i do tego jest 200 i więcej zł tańszy... A gwarantuję Ci, że świetnie dogaduje się z D90 i fakt, że na lampie miałbyś napis Nikon, nic lepszego by nie wprowadził.
Polsar74
28-07-2009, 20:38
Przypomni sobie jak założy na forum wątek typu "problem z SB-600", a pojawiają się tutaj takowe co 2-3 tygodnie.
Chłopaki - Metz czy Nikon to co innego w lampach niż wspomniana powyżej Sigma. Koleś kiedyś mi pożyczył nówkę (z tych tańszych) - tak do testów. No takiego badziewia po prostu się nie spodziewałem - śmierdziało chińszczyzną na odległość. Na dodatek próbuję od gościa powyżej wyciągnąć informację gdzie doczytał o tym CLS-sie o którym twierdzi że JEST i jakoś mu trudno to udowodnić. Dla odmiany zajrzałem na stronkę Metza i bez problemu można tam znaleźć potwierdzenie Waszych słów o CLS (co prawda w trybie Slave ale to to samo co SB-600).
Prawda - 48 działa tylko jako slave. 58 master i slave. Ale mi to nie przeszkadza, bo i tak mam tylko tą jedną lampę :) (no dobra, mam SB-400 jak w stopce, ale w CLS nie świeci, więc nie liczę :) )
Nigdzie nie napisałem że NIE MA Cls - prędzej już że NIE WIDZĘ tego jasno na białym. Resztę sobie dopowiedziałeś. Poprosiłem Cię grzecznie byś zakreślił kolorem miejsce w opisie ktory wskazałeś jako źródło swej wiedzy - no to mi wyjechałeś o podstawówce. No kolego ! Po toś się tu zalogował na forum by takie kwiatki wrzucać ? Nie prościej po prostu udowodnić mi swoja tezę - jestem wciąż ciekaw.
Nie widzisz twoj problem dziala w cls. Twoj brak kultury, a o nim swiadczy fakt ze nie potrafisz sie przygotowac do rozmowy w jakikolwiek sposob tylko pokazujesz uwaga notke od sprzedawcy, jest faktem. Dziala w bezprzewodowym ttl oraz trybie fp(co jest mozlwie tylko w cls). U sigmy nie nazywa sie cls, bo to nazwa wlasna nikona!!Nie musze udowadniac swojej tezy to ze dziala bezprzewodowo dokladnie jak Nikon i na tej samej zasadzie jest powszechnie znany i mozna sprawdzic na strone producenta. Ale jak ci sie nie chce czytac to nie zabieraj glosu jak nie masz odpowiedniej wiedzy.
A gdzie na stronie metza pisze o cls Polsar74?
Panowie obniżcie trochę poziom emocji, proszę i bez osobistych wycieczek!
Polsar74
28-07-2009, 22:41
Panowie obniżcie trochę poziom emocji, proszę i bez osobistych wycieczek!
nie ja zacząłem osobiste wycieczki !
Nie zmienia to faktu że gość nie potrafi dowieść swojej wersji - z mojej strony już koniec bo nie będę sie zniżał do jego poziomu. Nie te lata, nie te nerwy w końcu.
Metz 48-1 dziala w CLS - wiem bo mam i uzywam.
a ja będę miał już jutro :D:D
Ja nie wiem, kto ma rację. Proszę tylko o wyciszenie, bo wątek zaczyna przybierać nieprzyjemny rozwój, a nie o to nam chodzi.
Swoją drogą też nigdzie nie znalazłem w różnych opisach Sigmy wzmianki o CLS, ale może i ma.
Karabud, a czy ty sprawdzałeś czy ta Sigma może pracować z innymi lampami w podziale na grupy, gdzie możesz z poziomu body wprowadzać dla każdej z grup korektę błysku? Jeżeli tak to masz rację, jeżeli nie może to nie jest to CLS. Ja nie wiem, nie miałem tej lampy w ręku.
Prawde mowiac nazwe cls ma nikon. CLS to nazwa bezprzewodowego ttl, gdzie mozna korzystac z lamp. Nazwa zastrzezona dla nikona. Dlatego tez sigma ani metz jej nie uzywa. A lampki te dzialaja bezprzewodowo przez ttl, z trybem fp w wiele lamp. Tak z poziomu body moge wprowadzac ustawienia dla kazdej z grup, i lampa moze dzialac jako master i slave. Oprocz tego ma dodatkowo fotocele. W instrukcji jest wspomniane o uzywaniu lamp innych firm. Sam nie sprawdzalem czy dziala z nikonami, ale skoro sie wyzwala z body z ustawieniami z body to przypuszczam ze bedzie dzialac bo dziala na tej samej zasadzie i nie ma zadnej przeslanki mowiacej o tym zeby nie dzialalo.
Takze podsumowujac sigma i metz dzialaja w cls ale producent nazywa to zwyczajnie wirless flash, najwiecej info o sigmie daje sama instrukcja poniewaz na stronce w eng czy pl jest to dosc enigmatycznie wytlumaczone. http://www.sigma-photo.co.jp/english/flash/flash_530super.htm tutaj w 7 punkcie znajdujemy informacje ze dziala w wirless ttl, tylko ze jak wiadomo jest to lampa z multidedykacja dlatego tez mysle ze nie posiwecono temu zbyt wiele miejsca. A ta "śmierdząca na odległośc chińszczyzna" :D jest MADE IN JAPAN.
a moze ktos porownac ta lampe wlasnie do metz'a 48 af-1?
nie prosze o porownanie suchych danych technicznych bo sam to moge zrobic, ale moze jest ktos na forum kto mial do czynienia z obiema lampami i wypowie sie jakie mial doswiadcznia...
marcinez
29-07-2009, 13:56
I ciekawy wątek się zrobił :) Prośba do kolegi karabud: napisz jak sprawuje się w praktyce sigma? Opinie o niej są podzielone, nie ma jak dowiedzieć się od użytkownika lampy w czym rzecz :)
W praktyce wszystko ok nie widze zadnych zastrzezen, ttl dziala super zawsze dobrze naswietla wtedy kiedy powinien, powtarzalnosc blyskow, mysle ze nikony w niczym nie sa lepsze, bezprzewodowo tez dobrze sie pracuje. Jestem zadowolony z lampki, szybko sie laduje mocno blyska, obsluga moze i mowi sie ze skomplikowana ale nie sprawia trudnosci, ogolnie bdb lampa, ktora szczerze moge polecic. Budowa moze na pierwszy rzutnie wydaje sie solidna ale jest w istocie dobra. Mysle ze jako zamiennik sb-800/900 to dobra propozycja.
Nie wiem na ile to jest prawda ale spotkałem się z informacjami, że Sigma 530 DG Super nie współpracuje z D90. Znalazłem taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=_v7qfSUX1xE&hl=pl
Na stronie sigmy, w tabeli kompatybilności nie ma też modelu D90.
Mozliwe, gdyz moze nie obslugiwac nowszych modeli, ale za darmo serwis wgrywa nowy soft. Ef-500 ktora posiadam do ktoregostam numeru seryjnego wspolpracowal max z d70 a ja mam nr nizszy ale faktycznie niedawno lampa kupiona wiec sami dograli. Trzeba sprawdzic kompatybilnosc zawsze przed zakupem. Podobno sb-900 nie dziala z fuji s5.
Photoartbox
29-07-2009, 21:27
I to wlasnie cieszy w Metz-u, wejscie USB do wgrywania nowego softu ;)
Nie ma lampy idealnej trzeba kupowac sobie sprzet pod wlasne wymagania i posiadany obecnie zestaw zdajac sobie sprawe z jego plusow dodatnich i ujemnych:)
marcinez
29-07-2009, 21:44
I to wlasnie cieszy w Metz-u, wejscie USB do wgrywania nowego softu ;)
Oby tylko producent wypuszczał nowe wersje firmware. Może tak się zdarzyć, że może mieć użytkowników w poważaniu, bo wyjdzie np. nowa wersja lampy :) Ale to już nie będzie dziwić...
Photoartbox
29-07-2009, 22:28
Oby tylko producent wypuszczał nowe wersje firmware. Może tak się zdarzyć, że może mieć użytkowników w poważaniu, bo wyjdzie np. nowa wersja lampy :) Ale to już nie będzie dziwić...
Twoja wypowiedz nie dotyczy Metza, ta firma dala sie juz na rynku poznac z najlepszej strony.
tumiwisizm
29-07-2009, 23:43
lampa ma blyskac ot co. i co wazniejsze ma byc powtarzalny wynik - dlatego sabina. sigmy ktore ja testowalem te 2 opierwsze supery ktory wyszly, takich wynikow nie mialy - powtarzalnych.
Obecnie taki problem nie istnieje. Blyska zawsze tak jak sie mozna tego spodziewac w ttl i oczywiscie powtarzalnie
Tu przykład dbania o klienta przez firmę Metz:
http://www.metz.de/en/photo-electronics/firmware-download-flash-units/mecablitz-48-af-1-digital.html
marcinez
30-07-2009, 07:21
Twoja wypowiedz nie dotyczy Metza, ta firma dala sie juz na rynku poznac z najlepszej strony.
Miałem na myśli właśnie metz-a. Czy jest lampa innej firmy niż metz w której można samodzielnie aktualizować firmware? Wszedłem na podany link i rzeczywiście metz wypuszcza nowe firmware :) Może oprócz pentaksa, ale to już inna bajka.
Pozdrawiam!
Popieram w 100%
Popieram w 100%
Na jakiej podstawie?To krążącce stwierdzenie jest bardzo rażąco mało sensowne. Jakieś konretne argumenty poproszę dlaczego tylko nikon. W czym te lampy są lepsze od metza czy sigmy?Już pomijając częste tematy o awariach lamp nikona....Tu nie ma popieram nie popieram wierze nie wierze tylko to jest sprzęt i za tym idą konkretne argumenty i swój wybór należy uzasadnic merytorycznie.
arturherda
04-08-2009, 10:17
Ach Panowie, przede wszystkim CLS to nie system bezprzewodowago wyzwalania o czym bylo juz setki razy!!! CLS to Creative Lighting System czyli system pomiaru blysku Nikona. CLS charakteryzuje - podaje za Nikon System, Marek Sutkowski, Warszawa 2007:
iTTL
Advanced Wireless Lighting
FV Lock
Flash Color Information Communication
Auto FP High Speed Sync
Wide Area AF Asist Illuminator
Bezprzewodowa praca to tylko jeden z elementow CLSa.
A swoja droga ja posiadam SB600 i Sunpaka PZ42X. Jesli chodzi o powtarzalnosc blysku to nie widze roznicy, obie lampy naswietlaja rownie poprawnie, a przeciez Sunpak nie pracuje w CLS, ale jedynie wykorzystuje pomiar iTTL.
pozdrawiam
Zgadza sie;) sunpak nie wspolpracuje natomiast metz czy sigma maja i ittl, i Advanced Wireless Lighting, Auto FP High Speed Sync a reszte to nie wiem i jakos mnie to nie intereusje :D
Dokładnie tak. CLS to wszystkie lampy kabelki etc Nikona, natomiast samo bezprzewodowe wyzwalanie błysku to AWL (Advanced Wireless Lightning), który to oczywiście też jest nazwą zastrzeżoną dla Nikona, dlatego w opisach lamp producentów niezależnych pisze się o wyzwalaniu bezprzewodowym, a nie AWL czy tym bardziej CLS
Zorro1212
12-08-2009, 17:37
Przepraszam ze tak wskoczylem ale planuje zakup lampy i mam jedno pytanie dotyczace Sb-600 a mianowicie czy mozna jej uzywac w funkcji bezprzewodowej bez innej lampy?Pytam bo zakup tego modelu uzalezniam od tego.
Dzieki z gory za odpowiedz.
a jaką masz puszkę- bo jeśli coś poniżej d80 to zapomnij
chociaż nie wiem też jak to jest z tymi maleństwami typu d5000
Przepraszam ze tak wskoczylem ale planuje zakup lampy i mam jedno pytanie dotyczace Sb-600 a mianowicie czy mozna jej uzywac w funkcji bezprzewodowej bez innej lampy?Pytam bo zakup tego modelu uzalezniam od tego.
Dzieki z gory za odpowiedz.
Daj sobie spokój z SB-600... Kup Metz'a, Sigmę.. będziesz spokojniejszy i szczęśliwszy.
Jeśli Twoje body to D40 / D40x / D50 / D60 / D5000 to nie odpalisz SB bezprzewodowo bez innych urządzeń (jak fotocela czy wyzwalacz radiowy)
Albo Nissina nowego(tylko czekaj na testy). Sigma i Metz chyba tez maja fotocelę wię odpalisz wszystkimi aparatami
Albo Nissina nowego(tylko czekaj na testy). Sigma i Metz chyba tez maja fotocelę wię odpalisz wszystkimi aparatami
Metz 48 AF-1 nie ma. Ale to groszowe sprawy. 30-40zł
tylko z tymi metzami i sigmami nie przeniesiesz zdalnie automatyki- taka to sprawa :)
ja zaufałem lampom tylko i wyłącznie Nikonowskim, szklarni mam troszkę Sigmy :)
tylko z tymi metzami i sigmami nie przeniesiesz zdalnie automatyki- taka to sprawa :)
A niby dlaczego nie?U sigmy nawet modeling light działa zdalnie;)
ja zaufałem lampom tylko i wyłącznie Nikonowskim, szklarni mam troszkę Sigmy :)
Kolego mooha nie wprowadzaj ludzi w błąd. Mój Metz śmiga w bezprzewodowym systemie Nikona aż miło.
Najpierw poznaj produkty o których piszesz i nie rozsiewaj bzdur
Zgadza się obydwie lampy działają zw bezprzewodowym ttl ;)
Kolego mooha nie wprowadzaj ludzi w błąd. Mój Metz śmiga w bezprzewodowym systemie Nikona aż miło.
Najpierw poznaj produkty o których piszesz i nie rozsiewaj bzdur
Ups przepraszam. Z powodu mojej ignorancji w stosunku do innych marek nie zadalem sobie trudu na potwierdzenie mojej blednej wiedzy. Bije się w piersi
Ups przepraszam. Z powodu mojej ignorancji w stosunku do innych marek nie zadalem sobie trudu na potwierdzenie mojej blednej wiedzy. Bije się w piersi
Tylko nie bij za mocno, bo się zakrztusisz :)
Zorro1212
12-08-2009, 22:12
Wow szybka odpowiedz,posiadam Nikosia d300 i rzeczywiscie Metz jest alternatywa jednak zastanawiam sie nad nim a sb-600 bo moc Sb-600 wystarcza mi w zupelnosci.Jednak jak rozumiem lampa ta dziala w wireless mode a sterowana jest z aparatu?
Zorro1212
12-08-2009, 23:13
O metzu I sigmie wiem ale pytalem o Sb-600
Sb 600 tymbardziej- mam na to twarde dowody ;)
pzdr
Sb 600 tymbardziej- mam na to twarde dowody ;)
pzdr
Jeśli takie jak na reklamie pedigree to za przeproszeniem g****niane :P
hehe złośliwcze :D
dość offtopu
pozdrawiam
Racja - kończmy z OT :)
SB-600 współpracuje bezprzewodowo z D300, można ją ustawić w TTL lub w Manual i kontrolować moc błysku z body. Nic dziwnego, w końcu to Nikon :)
Metz 48 AF-1 i Sigma 530 DG SUPER dzadzą Ci w 100% to samo, do tego więcej mocy i o lepszym stosunku cena/możliwości. Pamiętaj - z mocą lampy jest jak z wódką - nigdy nie jest jej za dużo, czasem jest po prostu wystarczająco. No i do tego nie są tak niedopracowane i awaryjne jak wspomniana SB-600 (wystarczy przejrzeć wątki w dziale lampy błyskowe). Amen.
Pozdrawiam również :)
czyli reasumujac... niech mi to ktos boldem napisze:)
jak zaloże metza 48 af-1 czy sigme 530 dg super np na statywy, to moge nimi z poziomu d300 bezprzewodowo sterowac 100% tak samo jak lampami sb? czyli tryb pracy, moc, korekta blysku, pelna automatyka pomiaru swiatla jak w cls, itp?
dzieki!
chyba z ciekawosci kupie:)
a sigma z oznaczeniem ST czym sie rózni?
Tym ze to zupelnie inna lampa i ma malo opcji, generalnie imho odpuscic st.
Zorro1212
13-08-2009, 19:24
Pamiętaj - z mocą lampy jest jak z wódką - nigdy nie jest jej za dużo, czasem jest po prostu wystarczająco. No i do tego nie są tak niedopracowane i awaryjne jak wspomniana SB-600 (wystarczy przejrzeć wątki w dziale lampy błyskowe). Amen.
Nie wiem czy porownanie z wodka jest na miejscu bo dla mnie wodki powinno nie byc duzo aby sie poprawnie zachowywac (i od dzisiaj chyba rozumiem co oznacza okreslenie dac w palnik,musialo sie to wziasc od Fotoamatorow posiadaczy duzej mocy lamp)ale dzieki za rady i przyznaje powinienem sie uwazniej przypatrzec Metzowi.
Niech moc bedzie z toba
Nie promuję alkoholizmu, aby wszystko było jasne. Nawet jeśli wódki jest dużo to nie trzeba jej całej pić :) Tak samo z mocą lamp. Lepiej mieć zapas mocy, bo w niektórych sytuacjach nawet grzebanie w RAWie Cię nie uratuje. Polecam Metz'a, a jeśli masz jakieś szczegółowe pytania to zapraszam na PW - zawsze chętnie pomogę.
Pamiętaj - z mocą lampy jest jak z wódką - nigdy nie jest jej za dużo, czasem jest po prostu wystarczająco. No i do tego nie są tak niedopracowane i awaryjne jak wspomniana SB-600 (wystarczy przejrzeć wątki w dziale lampy błyskowe). Amen.
Nie wiem czy porownanie z wodka jest na miejscu bo dla mnie wodki powinno nie byc duzo aby sie poprawnie zachowywac (i od dzisiaj chyba rozumiem co oznacza okreslenie dac w palnik,musialo sie to wziasc od Fotoamatorow posiadaczy duzej mocy lamp)ale dzieki za rady i przyznaje powinienem sie uwazniej przypatrzec Metzowi.
Niech moc bedzie z toba
Nie tragizowałbym z sb-600. Jednak wiecj jest zadowolonych uzytkowników. Chociaz jak sa korzystniejsze alternatywy to oczywiscie nalezy sie zastanowic czy nie warto:)
Nie tragizowałbym z sb-600. Jednak wiecj jest zadowolonych uzytkowników.
Ci którzy teraz zakładają topic'i o zepsutej SB-600 też byli wcześniej zadowoleni :)
Chociaz jak sa korzystniejsze alternatywy to oczywiscie nalezy sie zastanowic czy nie warto:)
Warto.
jakby uzytkownikow thirdparty wynalazków bylo tyle samo co sb-600 to moze bylo by co porownywac, a tak to loteria:)
jakby uzytkownikow thirdparty wynalazków bylo tyle samo co sb-600 to moze bylo by co porownywac, a tak to loteria:)
No właśnie proporcje zmieniają się, na rzecz niezależnych producentów.