Zobacz pełną wersję : Obraz z LCD body kontra NX
Hej,
W NX-ie (wyjściowo) mam fotki zbyt ciemne/bure w stosunku do tego co pokazuje LCD D700 (jasność LCD w puszce ustawiona na "0"); jak można temu zaradzić w NX-ie?
PS. wydaje mi się że gdzieś już było ale nie mogę znaleźć gdzie...
Pzdr, popi
Powodów może być kilka, dwa tak na szybko przychodzą mi do głowy:
1. Ustawienia monitora
2. (Co bardziej prawdopodobne), że w body używasz profili np. D2x, których nie masz wgranych do CNX!
1 odpada, 2: fotki w profilu D700 "neutral"
Robię zdjęcie, podgląd na LCD-ok. Otwieram w NX-ie-klapa :(
Oczywiście "suwaczkami" (czas, czas!) doprowadzam do tego co z puszki ale czy nie można wyjściowych parametrów wyświetlania fotki tak ustawić żeby na dzień dobry odzwierciedlał obrazek widziany w puszce?
Chodzi o NEFy, czy JPGi??
A jak wygląda histogram fotki na wyświetlaczu body? Może jednak wyświetlacz trza by trochę dać na minus?
NEF-y
Histogram przesunięty mocno w lewo; "minusowanie" nie pomoże (dałem na "-3" a i tak na LCD puszki twarz jest tak fajnie rozświetlona a w NX-ie po prostu ciemna/wyprana z kolorów) :(
sejmajnejm
28-07-2009, 13:07
no ale jezeli przesuniety mocno w lewo to chyba ok, ze w NXie jest ciemny, bo moze jednak zdjecie jest niedoswietlone ;-) moze dasz jakis przyklad takiego zdjecia?
pzdr.
Andrzej
No to problem rozwiązany ;) Jak wyżej napisał sejmajnem - fotki są niedoświetlone. Daj najlepiej jakiś przykład. Osobiście na początku mojej "drogi" z D300 miałem podobne "przygody" :) Ale popracowałem nad jasnością wyświetlacza i problemy zniknęły.
No tak, ale jeśli fotki są niedoświetlone to czy LCD w puszce nie powinien też tak wyświetlać? Gdzieś kiedyś wyczytałem, że niektórzy oceniając zdjęcie opierają się tylko na ocenie histogramu ale żeby były aż takie rozbieżności pomiędzy fotką wyświetlaną w body a otwieraną w NX? (przychodzi mi tylko do głowy fakt, że producenci za bardzo podkręcają LCD w puszkach i za nic nie można im wierzyć; chyba, że sprawdzamy czy AF trafił w pkt)
Zapytam inaczej (nie ważne czy fotka jest doświetlona prawidłowo, niedoświetlona, prześwietlona): dlaczego NX pokazuje "dobrze" a LCD aparatu przekłamuje?
Nie wydaje mi się, żeby to była kwestia niedoświetlenia zdjęcia, bo jednak nie powinno to powodować różnic w wyświetlaniu, aż takich. Raczej nadal stawiam na to, że NX nie czyta jakichś ustawień z puszki i wrzuca gołego NEF, bez profili z puszki, może brak upgrade NXa i nie rozpoznaje plików z D700?
A sprawdź, jak wygląda sprawa przy JPGach? Jeżeli JPG będzie OK (JPGi są "gotowe" i program nie powinien mieć znaczenia) tzn, że coś z profilami z puszki. Jeżeli w JPG będzie to samo, to już nie wiem!
Nie wydaje mi się, żeby to była kwestia niedoświetlenia zdjęcia, bo jednak nie powinno to powodować różnic w wyświetlaniu, aż takich. Raczej nadal stawiam na to, że NX nie czyta jakichś ustawień z puszki i wrzuca gołego NEF, bez profili z puszki, może brak upgrade NXa i nie rozpoznaje plików z D700?
A sprawdź, jak wygląda sprawa przy JPGach? Jeżeli JPG będzie OK (JPGi są "gotowe" i program nie powinien mieć znaczenia) tzn, że coś z profilami z puszki. Jeżeli w JPG będzie to samo, to już nie wiem!
No właśnie, tak jakby NX nie czytał pewnych ustawień otwerając NEF-a (ciekawe, że ostrość pokazuje taką - tak mi się widzi - jak ustawiłem w puszce).
Podgląd JPG-a w body, po ustawieniu jasności LCD w puszce na "-1", wypisz wymaluj to samo co w NX-ie.
Sprawdź koniecznie, czy masz najnowszą aktualizację NX. D700 to nowsze body niż sam program i tu może leżeć problem.
Może być też tak, że dopiero CNX2 po aktualizacjach będzie czytał poprawnie D700...
Hej,
W NX-ie (wyjściowo) mam fotki zbyt ciemne/bure w stosunku do tego co pokazuje LCD D700 (jasność LCD w puszce ustawiona na "0"); jak można temu zaradzić w NX-ie?
PS. wydaje mi się że gdzieś już było ale nie mogę znaleźć gdzie...
Pzdr, popi
LCD w D700 i w każdym innym DSLR pokazuje pierdoły. Wogóle nie należy brać go pod uwagę w poważnych zastosowaniach.
LCD w D700 i w każdym innym DSLR pokazuje pierdoły. Wogóle nie należy brać go pod uwagę w poważnych zastosowaniach.
No kadr na ogol pokazuje poprawny :)
I to by było na tyle.
U mnie jest w miarę poprawnie! Oczywiście, że nie jest to wyznacznik dla zdjęcia, ale nie jest też totalnie rozjechany z tym co widzę później na ekranie komputera, jest w miarę zbieżnie.
I to by było na tyle.
A gdzie tam, obcina górę i dół; zależy jeszcze jak na niego patrzeć ;)
Sprawdź koniecznie, czy masz najnowszą aktualizację NX. D700 to nowsze body niż sam program i tu może leżeć problem.[...]
Wersja 2.0.0...
Pobierz i zainstaluj aktualizację 2.2
Pobierz i zainstaluj aktualizację 2.2
Znalazłem: "Ustawienia opcji Picture Control (Przetwarzanie obrazu) w programie Capture NX 2 są teraz zgodne z ustawieniami Przetwarzania obrazu w lustrzankach cyfrowych..."
Tak tak, tylko gdzie ja położyłem ten "klucz"...
Do tej pory miałem wersję 2.0.0 wgraną przez kolegę; obecnie muszę kupić legalną 2.0.0 i ściągnąć uaktualnienie do wersji 2.2? (rozumiem że darmowo) czy mogę nabyć "całość" od razu w wersji 2.2?
A tak na marginesie, dzięki wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu; mam nadzieję, że to właśnie brak nowszego softu jest przyczyną przekłamań pomiędzy LCD body a monitorem kompa.
Ja niedawno u Hesji zakupiłem upgrade do 2.0.0 a potem ściągnąłem ze strony Nikona wersję 2.2.0. i wszystko śmiga. Spróbuj może zainstalować triala w wersji 2.2.0 chociażby na innym kompie i zobaczysz jak to wszystko będzie wyglądało.
Po wgraniu NX-a w najnowwszej wersji 2.2.1 (zakupiłem nowego i nawet nie musiałem ściągać upgrade) "większych różnic" pomiędzy obrazem wyświetlanym w puszce a na monitorze nie zauważam.
Dzięki za podpowiedzi.
Pzdr, PP