Zobacz pełną wersję : D70 ile wytrzyma
Miśkowaty
27-07-2009, 09:51
Witam mam pytanko odnośnie jakie napięcie wytrzyma D70 na stopce ,chce zakupić lampę lecz zbytnio nie dysponuje dużym zapasem forsy myślałem o jakiś starszych lampach które można na M odpalać tylko jakie napięcie będzie bezpieczne.?????
W instrukcji masz napisane jakie napięcie aparat wytrzymuje, mi się wydaje, że duzo, kiedys widziałem w instrukcji D50, że było to chyba 220 V. Lepiej bedzie jednak jak sam sie przekonasz
stachmuszel
27-07-2009, 10:32
Nikon deklaruje wytrzymałość napięciową stopki lampy błyskowej do 250V. Starsze lampy mają w swoich obwodach elementy indukcyjne, co może skutkować chwilowymi napięciami rzędu kilkuset Voltów. Jeden z użytkowników tego forum bezproblemowo używał z D50 lampy Unomat B24 TAC.
Np.:
http://www.allegro.pl/item696105216_lampa_blyskowa_unomat_b24_auto_np_do _fuji_s6500.html
Pozdr.
Miśkowaty
27-07-2009, 18:03
Problem w tym że nie posiadam żadnej instrukcji a nie chciałbym usmażyć elektroniki .
D70 jest moim pierwszą lustrzanką ze stajni Nikon wcześniej używałem Canona a tam bezpieczne napięcie było 10V
Jak nie chcesz smażyć elektroniki, to sobie odpuść wynalazki ;)
Kiedyś, ktoś na forum zamieścił listę lampek akceptowanych napięciowo przez Nikony - trza by użyć szukajki.
Kup fotocele i bracketa to będziesz spać spokojnie (mój znajomy tak robi). Ja kiedyś niemając świadomości konsekwencji podpiąłem starego fila-46 i działało. Teraz tego nie robię sprzęt trochę kosztuje... :)