PDA

Zobacz pełną wersję : sb-600 vs sb-800 - krotkie pytanie

pdzran
29-09-2006, 13:01
Witam

Mialem kupic SB-800 i na D50 w przyszlosci wyzwalac sobie lampe macro R1.
Ze wzgledow finansowych na razie nie kupie R1 , poza tym nie wiem czy R1 jest mi niezbedna, wiec zdecydowalem , że kupie SB-600 a kiedys zmienie body na takie, ktore wyzwoli R1.
Tym sposobem zaoszczedze na roznicy miedzy 800-ka i 600-ka 450 pln oraz roznicy miedzy R1C1 i R1 jakies 800 pln, co razem daje okolo 1200-1300 pln.
Pomijam juz wyzszosc 800-ki w postaci 3 rzadko wykorzystywanych trybow , 5-tego akku , opuszczanej glowicy itp.

Mam tylko jedno jedyne pytanie - liczba przewodnia czyli potocznie moc lampy :
Nikon podaje ja w konkretnym przypadku : ISO200 i jedna wartosc ZOOM 35mm - odpowiednio 42m i 53m (dla obu modeli).

Czy 600-ka wystarczy mi jesli chodzi o liczbe przewodnia.
Jak ta liczba sie zmienia i jaka moze byc w skrajnych ustawieniach zoom i innych wartosciach ISO.

Moge zapytac inaczej , do czego mi nie wystarczy 600-ka z czym poradzi sobie 800-ka (Pomijam warunki w ktorych nie poradza sobie obie lampy)?

Obawy mam o duze pomieszczenia , np. kosciol , hala sportowa , fotki wieczorem np. przy grillu, ognisku itp.

R
29-09-2006, 13:27
kolego, kup sb-800 bo kazde kolejne pytanie i nowy watek zmierza do tej samej odpowiedzi... Twoje kalkulacje przy obecnych wahaniach cen do niczego sie nie nadaja.

aTomek
29-09-2006, 19:31
Ludzie, nie znalazłem opcji "cytuj" więc wkopiowałem...

"Moge zapytac inaczej , do czego mi nie wystarczy 600-ka z czym poradzi sobie 800-ka (Pomijam warunki w ktorych nie poradza sobie obie lampy)?" - wystarczy do wszystkiego, dyfuzor możesz dokupić (ja go praktycznie nie zdejmuję z lampy), kolorowe filtry leżą u mnie od roku w pudełku i raz je użyłem, bez piątej baterii da się żyć choć ostatnio coraz częściej używam.

"Obawy mam o duze pomieszczenia , np. kosciol , hala sportowa , fotki wieczorem np. przy grillu, ognisku itp." - w kościele, zakładając, że będziesz używał lampy do fotografowania np. slubów, to przecież nie robisz zdjęć z powiedzmy 30 metrów, tylko stoisz max. 5-8 metrów od głównego obiektu, hala sportowa to zależy od tego, co i w jakiejodległości chcesz focić, bo czasem to i "800" może być zbyt słaba, grill i ognisko obsłużysz.

Generalnie - SB-600 wystarczy ale ja i tak brałbym SB-800 (mam taką) - w 600 najbardziej brak mi dyfuzora (zakładam, że nie ma w komplecie).

pdzran
29-09-2006, 20:45
Ok , dzieki za info.
Mi najbardziej chodzi o to jak zmienia sie zasieg w zaleznosci od zoom'a.
Jak to jest w skrajnym przypadku dla 800-ki i 600-ki.

Dyfuzor to wiem , ze mozna dokupic (tak na marginesie jaki ? Producent/model).

hicks
01-10-2006, 22:44
Dyfuzor do 600 i innych robi stofen