Zobacz pełną wersję : d60 Błąd spustu migawki
Witam. Z dnia na dzień z moim d60 dzieją się dziwne rzeczy. Zaraz po włączeniu aparatu z obiektywem na "A" wyskakuje "Błąd. Wyłącz aparat i włącz go ponownie". Natomiast z obiektywem na "M" pojawia się "Błąd.Ponownie naciśnij spust migawki".Próbowałem bez obiektywu, wyciągałem baterię nic nie pomaga. Macie może jakieś pomyssły w czym może tkwić problem?
ewidentnie cos sie sypie.....obawiam sie ze bez serwisu sie nie obejdzie......wyglada to na elektronike.....ale nie zaszkodzi go zresetowac.....dwa zielone przyciski razem przez kilka sekund;)
Kurcze ten reset jakoś nie działa. Czyżbym coś źle robił?
SlaWasII
27-07-2009, 00:37
Ja bym jeszcze chciał wiedzieć, jak się zachowuje z innym obiektywem. Chociaż, jak bez obiektywu zachowuje się tak samo, to raczej kicha...
Spróbuj zobaczyć czy działa podnoszenie lustra (do czyszczenia matrycy) i jak pisze SlaWasII z innym obiektywem.
Podnoszenie lustra niestety nie działa. Pisze ze jest niedostępne przy bieżących ustawieniach a na żadnych innych ustawieniach też jest niedostępne.
tomek20stencel5
29-07-2009, 22:07
A może to padające aku. Naładuj akumulator i wtedy sprawdź... ;)
SlaWasII
30-07-2009, 02:57
Nigdy nie miałem takich problemów ze słabym akku w D60. Albo działał, albo nie. Nigdy żadnych pośrednich przypadków nie zarejestrowałem.
Zobacz z innym obiektywem - mam taki przypadek jak twój po podpięciu telekonwentera (nie przenosi afs ) i pucha się gubi - jak w obiektywie dam na manual jest ok, koniecznie podepnij inne szkło i sprawdz