PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Kościółek

KARIEL
26-07-2009, 18:48
Pomijając to, że tablica informacyjna szpeci zdjęcie i zasłania kawałek obiektu (proboszcz by mnie zdzielił kropidłem ,gdybym próbował ją wykopać)oraz ,że jest kilka błędów w wykonaniu (o których jeszcze nie mam pojęcia:mrgreen:)Mam pytanko do osób znających się na rzeczy.Jak uniknąć takiego przepału na niebie?
Będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=7cg8lu0s7sauflqpzmf.jpg)

KARIEL
26-07-2009, 21:07
To zdjęcie aż taka stypa?
Nikt nic nie powie?

elix
26-07-2009, 22:36
OK - to ja powiem, ale peanów nie będzie ;)

Po pierwsze i najważniejsze - kompozycyjnie nie jest to wybitny kadr choćby z tego względu, że główny obiekt który jak mniemam chciałeś pokazać przesłonięty jest przez płot, drzewa i krzewy i tak naprawdę najmniejsze zło czyni tu zauważona przez Ciebie tablica - może więc warto byłoby podejść bliżej, zrobić zdjęcie z pominięciem płotu, może dało się podejść z innej strony i generalnie lepiej skomponować kadr...

Technicznie - do poprawki walące się ściany (nie jestem ortodoksem w tej materii, ale tu akurat nie wygląda to dobrze) i przede wszystkim niebo którego tutaj zupełnie nie ma. Wspomnianego przepału można uniknąć w sposób bardzo prosty, a mianowicie odpowiednio dobierając ekspozycję :) Spróbuj nastepnym razem zmierzyć światło na niebie, i kontrolować histogram, cienie (jeśli nie zrobisz z nich kompletnej czerni) da się zawsze w dość dużym stopniu wyciągnąć z NEFa.

Podsumowując - kombinuj dalej :)

KARIEL
27-07-2009, 05:59
Z tym podejsciem bliżej, to trochę nie bardzo na kitowym 18-55.
Dałem najszeżej jak tylko można aby złapać cały obiekt.
W torbie miałem jeszcz tylko N55-200 i N60 MICRO a z nimi za dużo bym tam nie z zawalczył.
Z innej strony...czy ja wiem wszędzie krzaki.
w każdym razie dziękuje za opinie i rady.

Tak jak piszesz.........będe kombinował :-)

Pozdrawiam.

elix
27-07-2009, 14:06
Nie zawsze da się podejść, to fakt, ale zawsze warto szukać jakiegoś innego punktu do strzału, a jak się nie da objąć obiektu w całości to może lepiej skupić się na detalach...