PDA

Zobacz pełną wersję : Panoramy sferyczne

pele
26-07-2009, 17:11
Witam
proszę o poradę w wykonywaniu panoram sferycznych jaka jest zasada.
Fotki robię poziomo z 3 zdjęć obiektyw rybie oko 8mm 180* łączy sie ok tylko jak dołożyć gore i dół z tym mam problem to znaczy góra wychodzi jeszcze jakoś ale najgorzej z dołem jak pozbyć się statywu i postaci fotografującej i jak wykonać te fotki czy z tego samego poziomu co były robione pozostałe zdjęcia?

wywar
26-07-2009, 22:36
jak pozbyć się statywu i postaci fotografującej i jak wykonać te fotki czy z tego samego poziomu co były robione pozostałe zdjęcia?
Najlepiej wykonać z ręki i pozbyć się statywu szopem.

misha123
26-07-2009, 23:20
Witam
proszę o poradę w wykonywaniu panoram sferycznych jaka jest zasada. Ciach (...)

Robisz góre, czyli zenith osobno i dół czyli nadir osobno. Góre, jesli korzystasz z glowicy panoramicznej robisz normalnie, odwracajac zamocowany aparat słoikiem do gory. Nadir robisz - przynajmniej ja tak robie - z reki, po zdjeciu ze statywu.
Najkrocej rzecz ujmujac wyglada to u mnie nastepujaco (bez wdawania sie w szczegoly techniczne):
1. Łącze wszystko, oprocz nadiru w programie do plaskiego jpg'a
2. Rozbijam na boki szescianu - dolny bedziesz mial z dziura
3. Obrabiam w PS'ie ten dol, wklejajac odpowiednio odfiszowany, zrobiony z reki fragment nadiru. Lub, czesciej robie wszystko sam, wklejajac i maskujac 'z reki'.
4. Lacze wszystko ponownie w plaski jpg
5. Robie mov lub inny bajer.

Miedzy punktami, jeszcze sa obrobki i rozne myki, zeby bylo miło dla oka i jak najmniej widoczne byly polaczenia i edycja nadiru.

Statyw usuwasz 'z reki' w PS'ie wklejajac zrobiony nadir, lub pieczatka, lub inne narzedzia. Pryszczyk :)

pzdr
Michał

panoramy 360
29-11-2009, 23:05
Witam
proszę o poradę w wykonywaniu panoram sferycznych jaka jest zasada.
Fotki robię poziomo z 3 zdjęć obiektyw rybie oko 8mm 180* łączy sie ok tylko jak dołożyć gore i dół z tym mam problem to znaczy góra wychodzi jeszcze jakoś ale najgorzej z dołem jak pozbyć się statywu i postaci fotografującej i jak wykonać te fotki czy z tego samego poziomu co były robione pozostałe zdjęcia?

Inni użytkownicy juz odpowiedzieli na Twoje pytanie ale myślę ze filmik to jednak ujednolici

Panorama sferyczna - jak wykonać video (http://www.360photography.pl/instrukcja-krok-po-kroku-panorama-sferyczna/)

abhaya
15-11-2010, 14:50
Ważny jest też dobór obiektywu, oczywiście najłatwiej zrobić obiektywem fish-eye, ale dużo dokładniej i bardziej realistycznie wyjdzie jak użyje się obiektywu
http://en.wikipedia.org/wiki/Rectilinear_lens Rectilinear

Mont
05-09-2011, 13:26
Co sądzicie o wykorzystaniu do panoram sferycznych S12-24 na FF (122') ?
Czy dużo więcej zdjęć trzeba zrobić niż fishe-eyem ?

Mont
06-09-2011, 08:39
Nic nie sądzicie ?? :-)

Wald
07-09-2011, 14:00
Obrot 360 da się pewnie zrobić, najgorsza sprawa jest z gorą i dołem.
Ja robię panoramy 28mm bo taki mam niestety najszerszy, najwyżej obracam się 3 razy ale i tak bez sufitu i podłogi.
Tez nie wiem jak to ugryźć bo na fisheye mnie obecnie nie stać.

marszull
07-09-2011, 15:35
zrobic to sie da ;)
co do ilosci to mysle ze tak z 8-10 strzalow przy obrocie i co najmniej 2 (jesli nie trzy) rzedy (w dol, normalnie, w gore)
plus nadir i zenit
dla porownania fiszem jest 6 strzalow, w jednym rzedzie, plus nadir i zenit

Mont
08-09-2011, 09:02
ale fisheye potwornie zniekształca :(

loki_p
08-09-2011, 12:13
ale fisheye potwornie zniekształca :(
Przy panorami sferycznej to nie ma znaczenia. Później program i tak robi z tym to co potrzeba. Problem jest w rozdzielczości. Z jednej strony im szerzej tym mniej zdjęć. Jednak rogi z takiego fisha są rozwijane a co za tym idzie spada jakość. Więcej zdjęć = lepsza rozdzielczość. Panoramę sferyczną można zrobić nawet 50mm. Tylko trzeba być przygotowanym na sporą ilość danych :)