Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 18-105VR, pierścień ostrości

Kazek
26-07-2009, 13:45
Witam

Czy mógłby ktoś kto ma ten obiektyw, sprawdzić czy normalne jest, że przy przełączniku AF na "A" można ręcznie ustawić ostrość? W 70-300 pozycja ta ma oznaczenie "M/A" i jest to normalne, w 18-105 jest "A" tak jak np w 18-55 VR, a w nim (18-55) pierścień ostrości jest zablokowany.
Mam w kupnie ten obiektyw, ale zastanawia mnie ten pierścień.

Pozdrawiam
Kazik

dko
26-07-2009, 17:44
musisz na korpusie przestawić na manual (jak puszka ustawiona na AF to mieszanie przełącznikiem na obiektywie nic nie daje) i wtedy kręcisz i ostrzysz jak sobie chcesz

Kazek
26-07-2009, 18:42
Nie o to chodzi, w "kicie" 18-55VR, jeśli przełącznik jest w pozycji "A", nie można ustawiać ostrości ręcznie bo pierścień ostrości jest zablokowany, puszka nie ma nic do tego. W 18-105 przełączam na "A", puszka jest na "AF", a mimo to mogę ustawiać ostrość ręcznie.

Chciałbym, aby sprawdził ktoś kto ma ten obiektyw, czy w jego obiektywie mając ustawione przełączniki w body i na obiektywie na "AF" można ustawiać ostrość ręcznie.

ToM78
26-07-2009, 18:50
poczytaj instrukcję EN ze szkiełka tam pisze dokładnie czy możesz. Jak masz AF-S w body to po ustawieniu ostrości szkiełka możesz doostrzyć ręcznie nic nie uszkadzając w nim trzymając nadal palec na spuście migawki. Jest to dozwolone przez Nikona ale tylko w AF-S, dlatego jak szkiełko ma oznaczenie M/A nie ma to znaczenia czy AF-S, AF-C, AF-A