Zobacz pełną wersję : Pomysł
czy ktoś może mi pomóc w rozwiązaniu problemu.
Mój staruszek czyli D trójeczka odmawia przy zapełnieniu karty w 1 porcie zapisu w drugim. Reset nie pomaga.
Gdzie może być babol ?
czy tylko w serwisie nadzieja ?
Jeśli po resecie jest to samo, a przy przepełnieniu masz ustawiony zapis na drugą kartę, to opcję są dwie:
1. Uszkodzona karta
2. Zbliża się wizyta w serwisie
czy ktoś może mi pomóc w rozwiązaniu problemu.
Mój staruszek czyli D trójeczka odmawia przy zapełnieniu karty w 1 porcie zapisu w drugim. Reset nie pomaga.
Gdzie może być babol ?
Jak masz ustawiony drugi port zapisu? Czy przepełnienie, czy 1.NEF a 2JPG.
W pierwszym wypadku powinna przerzucić na drugą kartę, w drugim przypadku wszystko jest OK.
Lexar 8 GB UDMA padł. To wina karty sprawdziłem na gigówkach i jest wszystko ok.
Znowu trzeba poczynić zakup kontrolowany
TYLKO co ?
Lexar 8 GB UDMA padł. To wina karty sprawdziłem na gigówkach i jest wszystko ok.
Znowu trzeba poczynić zakup kontrolowany
TYLKO co ?
W Twojej stopce brakuje mi N200/2.0:)
Tak na poważnie, ja używam w D3 w porcie 1 16GB ScanDisk III ( NEF ) w drugim 8GB ScanDisk III ( JPG ), oczywiście ustawienie w puszce.
ja rowniez polece sandiski III, predkosc zapisu na poziomie najszybszych kart, niewielka roznica
No dobra nie mam parcia na 200 setkę. Ale kto wie może w przyszłości.
Ustawienia wiadomo . lexar do kosza wejdę w Extreme III
Dzięki koledzy za radę
Wilku mam pytanko
Jak sfotmatujesz kartę 8 gigową ta jaką wartość początkową pokazuje licznik zdjęć do zrobienia chodzi o rawy
to jeszcze napisz jakie masz rawy ustawione (12/14 bit, typ kompresji)
to jeszcze napisz jakie masz rawy ustawione (12/14 bit, typ kompresji)
Do tego w slocie 1 NEF wkładam 16GB, 8GB w 2 do JPG
Ok odezwę się później bo puszka w domu leżakuje i na tę chwilę nie pamiętam
Z czystej ciekawości wilku - po co na jednej karcie RAW a na drugiej JPEG? Przecież teraz rawy można przeglądać na komputerze równie szybko jak jpegi, wraz z podglądem miniaturek w windowsie.
Z czystej ciekawości wilku - po co na jednej karcie RAW a na drugiej JPEG? Przecież teraz rawy można przeglądać na komputerze równie szybko jak jpegi, wraz z podglądem miniaturek w windowsie.
Jeżeli robię sesję z modelką to często daję jej JPGi zaraz po sesji.
A więc tak
RAW skompresowany bezstratnie
Głębia kolorów 12-bit
dla karty 16gb 806 zdjec, 8gb nie mam
ale warto wiedziec, ze licznik jesli masz ustawione nefy kompresowane bezstratnie bedzie pokazywal tyle samo zdjec
do zrobienia co dla rawow bez zadnej kompresji, a realnie rawow skompresowanych bezstratnie jestes w stanie zmiescic na karcie 2x tyle co nieskompresowanych
i teraz dowcip polega na tym, ze jak zrobisz serie np. 20 zdjec, to aparat najpierw pokaze, ze zmniejszyla ci sie ilosc fotek o 20 - zjedzie z 400 na 380, ale analizujac wolne miejsce w trakcie zapisywania plikow na karcie licznik fotek bedzie jechal od tych 380 w gore... bo ze wzgledu na kompresje ilosc miejsca na karcie bedzie wieksza niz on to sobie zalozyl (liczyl bez kompresji) a zapisywal rawy skompresowane
Do tego w slocie 1 NEF wkładam 16GB, 8GB w 2 do JPG
Odważni jesteście....
Oglądaliście przedostatni odcinek serialu "Co posżło nie tak?" ? No właśnie... Było o hiperdużych i dużych pojemnościach kart w pracy zawodowej. Podobno jedno nie powinno się zbliżać do drugiego ;)
A tak serio:
Ja używam kart max 4GB (PRETEC x233) choć czasem uważam, że to za duże karty do pracy zawodowej i przy sesjach "niepowtarzalnych. Niech coś pójdzie nie po Twojej myśli, niech karta zapisując przedostatniego NEFa odmówi posłuszeństwa... Wtedy 16GB (ok. 800szt) zdjęć ląduje w kosmosie. A tak to stracisz jedynie część swojej pracy (np. 2 czy 4GB).
A co sądzicie o rozwiązaniu 2 x 32GB? Zapis NEF na 1 + kopia?
A co sądzicie o rozwiązaniu 2 x 32GB? Zapis NEF na 1 + kopia?
No już lepiej (jednak backup to backup). Jestem ciekaw jak wtedy z szybkością zapisu będzie. Robi ktoś zapis równoległy?
Michał Jędrak
21-08-2009, 09:20
To Wy niezłą macie pracę, skoro potraficie sobie zapełnić taką kartę 16GB NEFami. Ja mam jedną Extreme III 8GB, jedną Ultra II 8GB, oraz zwykłe (niebieskie) Sandiski 2GB, 1GB i 512MB. Też jestem zdania, że lepiej mieć dwie małe karty niż jedną wielką. Oczywiście jestem chyba burakiem, bo nie odczuwam różnicy w pracy aparatu pomiędzy Extreme III a zwykłym niebieskim SanDiskiem. Nawet jak gdzieś pojadę serią to nigdy nie patrzę na światełko zapisu tylko robię zdjęcia i zero opóźnień.
To Wy niezłą macie pracę, skoro potraficie sobie zapełnić taką kartę 16GB NEFami..
No np. ślub i bez problemu taką jedną 16GB zapełniasz i mało jeszcze. Ale to faktycznie ryzyko mieć aż tak duże karty. Ja mam jedną extreme III 8Gb, jednego Lexara Professional 8 Gb, 2 sandiski ultraII po 4Gb jednego sandiska ultra II 1Gb i 1 Kingston elitepro 1 GB, 1 kingston niebieski 1 GB którego bardzo boję się używać bo error mi już kiedys na nim wyskoczył ale na szczęście pusta był jeszcze. Zdarzają się śluby na które ta cała bateria kart to mało. Oczywiście robię tylko nefy. Aby się jeszcze zabezpieczyć to i tak na każdy ślub laptopa zabieram i jak tylko mogę zgrywam fotki z kart.
Michał Jędrak
27-08-2009, 13:43
O w mordę, ja nigdy w życiu tyle nie trzaskałem przez wzgląd na to, że potem ja, a nie kto inny, muszę wybierać zdjęcia.
To Wy niezłą macie pracę, skoro potraficie sobie zapełnić taką kartę 16GB NEFami.
To nie praca, ale przyjemność;) Na pokazach lotniczych to zapełniam minimum 4 kart 16gb.:)
Mam starego kingstona, pomaranczowy:) 1GB za ktorego 4-lata temu zaplacilem £60! i sandiska 4GB (£11) ktorego nigdy nie udalo mi sie zapenic, ale nigdy nie robie zdjec seria no i dziadek D70s zajmuje 5meg na nefie. Pzdr