PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-55VR - jasna plamka na szkle

Gusioo
26-07-2009, 10:16
Witam,

Nie wiem, czy trafiłem z działem, ale spróbuję. Otóż na obiektywie zrobiła mi się mała plamka (gdzieś 1mm), która jest jakby jaśniejsza od reszty powierzchni. Wygląda to tak, że patrząc na szkło "pod kątem" plamka jest jasna. Aparat leży w domu, więc nie powinna być to wilgoć, z aparatem obchodzę się jak z jajkiem.

Czy to zwykłe zabrudzenie, czy coś gorszego? Jak to usunąć, żeby nie zniszczyć obiektywu? Wybaczcie pytania, ale jestem całkiem zielony (jeszcze) i nie chce czegoś zepsuć.

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam,
Gusioo.

karolt
26-07-2009, 20:13
Bez obejrzenia to ja nie wiem, ale może inni odgadną :-)
Jakbyś zdjęcie tego cusia podesłał, to może by nie zaszkodziło?

Pytanie - gdzie ta plamka? Jak na przedniej soczewce, to bym spróbował wyczyścić najpierw (odpowiednimi środkami oczywiście, nie rękawem). No i kluczowe pytanie - czy widać to to na zdjęciach? Jeśli nie... mam kilka takich na szkle / filtrze czasem, dopóki nie tworzy to to odblasków na zdjęciach czy coś, to olewam. A jak już i czyszczenie nie pomaga, to zmieniam filtr...

Gusioo
30-07-2009, 11:24
Witam,

Przepraszam, że się nie odzywałem, ale ostatnio miałem mało czasu. Z plamką poradziłem sobie zwykłą chusteczką do okularów. Delikatnie "musnąłem" i znikła.

Widać jestem przewrażliwiony na punkcie mojego cacka ;)

Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie.

Majek
05-08-2009, 16:20
LOL
To Ty nigdy nie czyściłeś obiektywu?

Gusioo
05-08-2009, 17:53
LOL
To Ty nigdy nie czyściłeś obiektywu?
Nie każdy rodzi się Einsteinem, widać Ty urodziłeś się z obiektywem w rączkach, ale miej krztynę wyrozumiałości dla innych. I Tobie i innym wyjdzie to na dobre.

Zbigniew
05-08-2009, 17:55
Wątek wyczerpany. Zamykam.