PDA

Zobacz pełną wersję : Samyang/Falcon - koreańskie cuda...

Macienty
26-07-2009, 09:15
Witam, wczoraj będąc w Empiku nabyłem "wielką księgę testów", w której napisano, że Nikony poniżej modelu D300 nie są w stanie w ogóle wyzwolić migawki mając wpięte któreś ze szkieł naszych koreańskich kolegów - mówię tu o coraz popularniejszych samyangach/falconach... Szukajka nie odsyła mnie od konkretnych informacji a wykopanie jej z bardzo złożonych wątków graniczy z cudem. Moje pytanie więc brzmi - czy D80 będzie cykał z tymi szkłami? Proszę o konkretną odpowiedź :)

z góry dzięki, pozdr.

Albert44
26-07-2009, 09:52
Witam, wczoraj będąc w Empiku nabyłem "wielką księgę testów", w której napisano, że Nikony poniżej modelu D300 nie są w stanie w ogóle wyzwolić migawki mając wpięte któreś ze szkieł naszych koreańskich kolegów - mówię tu o coraz popularniejszych samyangach/falconach... Szukajka nie odsyła mnie od konkretnych informacji a wykopanie jej z bardzo złożonych wątków graniczy z cudem. Moje pytanie więc brzmi - czy D80 będzie cykał z tymi szkłami? Proszę o konkretną odpowiedź :)

z góry dzięki, pozdr.
Mój D50 (niech spoczywa w spokoju) robił foty z Rubinarem 500 produkcji CCCP... to twój też da sobie radę z koreańskimi ;)

martin123
26-07-2009, 11:06
Cykał będzie,tu chodzi pewnie,że nie będzie mierzył światła.Bo to dopiero od D200.Coś nie tedgo ta "wielka księga testów",widać sam tego nie sprawdził.Ja też nie piszę z doświadczenia bo nie mam D80 ale gdzieś to przeczytałem,więc może koledzy wiedzą więcej z praktyki.

yOyO-
26-07-2009, 15:53
Będzie działał bez problemu, lecz tylko w trybie M. Nie będzie pomiaru światła, natomiast będzie działało potwierdzenie ostrości (zielona kropka w wizjerze).

cheyenne
26-07-2009, 19:21
z d90 nie działa potwierdzenie ostrości (falcon 8mm/3.5) i światłomierz
cykamy na M i na czuja
jak mamy pojęcie o przysłonie i czasie naświetlania i o tym jak te dwie wartości są powiązane i ustawimy właściwie odległość z robieniem fot nie ma problemów
opinia moja dotyczy jednak tylko rybiego oka, które ma bardzo małą GO i ostrzy się nim bardzo łatwo

jeśli chodzi o 85/1.4 i kwotę 900 zł którą trzeba dać za to szkło to wolę 85/1.8 nikkora za 300 zł więcej

morzon
26-07-2009, 19:56
z d90 nie działa potwierdzenie ostrości (falcon 8mm/3.5)

No to z Twoim D90 jest coś nie tak, bo mierzyć powinien.

opinia moja dotyczy jednak tylko rybiego oka, które ma bardzo małą GO i ostrzy się nim bardzo łatwo

Bardzo dużą miałeś na myśli chyba ;)

jeśli chodzi o 85/1.4 i kwotę 900 zł którą trzeba dać za to szkło to wolę 85/1.8 nikkora za 300 zł więcej

Gdzie kupię za 1200zl ? Proszę, powiedz!

karolt
26-07-2009, 20:17
Gdzie kupię za 1200zl ? Proszę, powiedz!

Użyj googla i porównywarek cen :-)
Nawet jeśli nieco więcej, to i tak warto. O ile rybie oko 8mm Azjatom wyszło nieźle i mozna je polecać zamiast innych i droższych znacznie, to ten 85mm to jest tragedia... i niewiele tańsze (jak dla mnie) od Nikkora 85/1.8.

Aha - zauważ, że mówimy o Nikkorze 85/1.8, a nie 1.4.

morzon
26-07-2009, 21:37
Użyj googla i porównywarek cen :-)
Nawet jeśli nieco więcej, to i tak warto.

No właśnie - ponad 1500. I o tą różnice mi chodzi :roll: Nie neguję, że warto, bo wiem, że warto. Ale skoro ktoś twierdzi, że jest gdzieś w cenie używek to mnie to w tym momencie bardzo interesuje, bo jestem na kupnie...

ten 85mm to jest tragedia...

Po czym wnosisz? Ja póki co widzę wszędzie przykłady świadczące zupełnie co innego... test Cichego, test Admina, zdjęcia Remika w dziale portret...

karolt
27-07-2009, 08:11
No właśnie - ponad 1500. I o tą różnice mi chodzi :roll: Nie neguję, że warto, bo wiem, że warto. Ale skoro ktoś twierdzi, że jest gdzieś w cenie używek to mnie to w tym momencie bardzo interesuje, bo jestem na kupnie...

No ja kupiłem nowego za mniej niż 1300, ale to jeszcze przed "kryzysem".

Po czym wnosisz? Ja póki co widzę wszędzie przykłady świadczące zupełnie co innego... test Cichego, test Admina, zdjęcia Remika w dziale portret...

Po zdjęciach, mój drogi, po zdjęciach :-)
No i brak AF w takim szkle to raczej słaby pomysł jak dla mnie (w fisheyeu ujdzie).
Dla mnie ta różnica w cenie jest pomijalna, no ale rozumiem że nie dla każdego.
Wiesz, zawsze możesz kupić i sprzedać, jak nie będziesz zadowolony.
Pytanie tylko, ile kasy / zdjęć na tym możesz stracić?

mkukla
27-07-2009, 11:02
d90 potwierdza ostrość, niezależnie co w niego wepniesz. d80 tak samo. od d200 w górę masz pomiar, a wszystkie nikony będą robić zdjęcia z takimi manualnymi szkłami w trybie M.

kh29228
27-07-2009, 13:11
Po zdjęciach, mój drogi, po zdjęciach :-)

po których zdjęciach, wnioskujesz że Samyang 85 to tragedia?

karolt
27-07-2009, 20:54
po których zdjęciach, wnioskujesz że Samyang 85 to tragedia?

Testowych :-)

Nie, tak serio: zrewidowałem swoją wiedzę, pomyliło mi się chyba z czymś innym. Nadal uważam jednak, że dopłaciłbym do AF, ale nie każdy potrzebuje AF...

kh29228
28-07-2009, 11:18
Testowych :-)

Nie, tak serio: zrewidowałem swoją wiedzę, pomyliło mi się chyba z czymś innym. Nadal uważam jednak, że dopłaciłbym do AF, ale nie każdy potrzebuje AF...

no własnie, chyba się pomyliłeś, bo moim zdaniem próbki z tego samyanga są bardzo zachęcające. Jesli chodzi o AF to nie taki dramat, jesli ma się bądź duży wizjer bądź odpowiednią matówkę.

Mnie zastanawia tam tylko łatwość ostrzenia pierścieniem, który moim zdaniem ma nieco za mały skok. Będę musiał sam sprawdzić.