PDA

Zobacz pełną wersję : NEF a inne ustawienia

maf16
25-07-2009, 22:45
Mam takie pytanie, być może głupie, ale trudno - czy ustawienia przy robieniu zdjęcia (wyostrzanie +3, redukacja szumów wysoka) będą odzwierciedlone w NEFie?

JK
25-07-2009, 22:48
Będą w NEFie zapisane, ale nie zmienią samego obrazka. Jeśli użyjesz softu Nikona, to po otwarciu pliku zostaną one zastosowane jako wartości startowe. Jeśli otworzysz tego NEFa w innym sofcie, to ustawień puszki nie zobaczysz.

maf16
25-07-2009, 22:55
Aha! Dzięki wielkie. Tak właśnie mi się wydawało, kiedy otwierałem UFRawem, że nie widzę tej redukcji szumów ani ostrości. Oj, niedobrze.
Czyli Nikon Capture 2 będzie najlepszym rozwiązaniem?

251kris
26-07-2009, 00:16
Ale skoro już robisz te Nefy, to jaki problem. Jeśli chesz używac softu Nikona, to wszystko ustawisz sobie później na spokojnie. Poza tym nefy z włączonym odszumianiem w puszce bedą spowalniały prace NC.

maf16
26-07-2009, 00:27
Problem mam taki - obecnie używam UFRaw i to, co robi dobrze to zmiana balansu bieli. Natomiast mam wrażenie, że jpg wygenerowany przez UFRaw z NEFu jest bardziej zaszumiony, i ciemniejszy. Włączanie odszumiania w UFRaw, nawet w najmniejszym stopniu daje mydlenie. Jpg z body jest gitowy oprócz balansu bieli. Stąd moje dywagacje. Zauważyłem też inny podobny temat. I szukam jakiegoś fantastycznego rozwiązania, które sprawi, że nie będę musiał wybierać między dobrym balansem bieli a nieostrością i szumami.

Valwit
26-07-2009, 00:29
Aha! Dzięki wielkie. Tak właśnie mi się wydawało, kiedy otwierałem UFRawem, że nie widzę tej redukcji szumów ani ostrości. Oj, niedobrze.
Czyli Nikon Capture 2 będzie najlepszym rozwiązaniem?

Capture NX 2 tak. Uważaj żebyś sobie Capture 2 nie kupił bo to jest prastary soft :) Capture 2 -> Capture 3 -> Capture 4 -> Capture NX -> Capture NX 2.

szukam jakiegoś fantastycznego rozwiązania, które sprawi, że nie będę musiał wybierać między dobrym balansem bieli a nieostrością i szumami.

uzyj ViewNX do konwersji NEF -> TIFF i dalej obrabiaj już czym chcesz.

maf16
26-07-2009, 00:41
Dzięki - zaraz spróbuję. Ciężki dziś wieczór...

Można w tej konwersji zmienić balans bieli? Nie zauważyłem tej opcji.

Już zauważyłem...
Dzięki!