PDA

Zobacz pełną wersję : pierwszy post i od razu problem :(((((

onia
25-07-2009, 22:30
Witam ... przeglądam to forum już od bardzo dawna i jestem pod wrażeniem niektórych zdjęć które tu widziałam.
Wypadało by się najpierw przywitać wiec : cześć :)

Zauważyłam dzisiaj dziwna rzecz w swoim aparacie i kompletnie nie wiem o co chodzi może wy mi będziecie w stanie powiedzieć, odpowiedzieć ... pomóc ....

Czyściłam matryce i lustro ... efekty poniżej, niemniej zauważyłam pewna prawidłowość. Proszę o nie ocenianie fotek są tylko czysto poglądowe po to by ukazać mój problem. Zdjęcia robione na f22 zauważyłam pewnie problemy :((((

zdjęcie numer jeden :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img2.vpx.pl/up/20090725/dsc_6261.jpg)

zdjęcie numer dwa :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img2.vpx.pl/up/20090725/dsc_6257.jpg)

Jak można zauważyć na tym jaśniejszym zdjęciu widać jedna lub dwie dziwne jak dla mnie plamki. Na ciemniejszym jest już więcej :(((((( co poradzicie ? czyszczenie jeszcze raz ? serwis ? jakieś podpowiedzi ? bo irytuje mnie to niezmiernie ....

stef
25-07-2009, 22:36
Jak dla mnie, to typowe syfki na matrycy.
Albo spróbować przedmuchać gruszką, albo oddać do serwisu na czyszczenie (ale niekoniecznie do autoryzowanego na Postępu).
Swoją drogą - często robisz zdjęcia przy f 22?

D.Anihilati
25-07-2009, 22:40
Jak dla mnie tez - paprochy na matrycy, byc moze jest ich wiecej po "czyszczeniu".
Ja, jak za pierwszym razem dmuchnalem na matryce to wcale lepiej nie bylo a w koncu i tak skonczylo sie w serwisie, jesli dobrze zrozumialem, to paprochy byly przylepione (niekoniecznie klejem) i popularna gruszka nie dawala rady.

swider
25-07-2009, 22:44
No pewnie ze to sa paprochy. Nie zawracaj sobie tym glowy bo taka przyslona jest uzywana baaardzo rzadko... przeze mnie np. w ogole :)

onia
25-07-2009, 22:46
Hmmm ... często ... nie często ... irytuje mnie to po prostu ... wiem wiem doczyszczenie tego to 30 sec w Photoshopie ... przy normalnych zdjęciach nie widać ich wogole ... być może po prostu jestem perfekcjonistka :)

przy 1,8 - 11 czyli zakresie którego używam normalnie zazwyczaj nie widać ich wogole lub pojawia sie ten jeden najbardziej po prawej stronie. Faktycznie być może to moja wina ... pierwszy raz czyściłam matryce a nie jestem przecież od tego specjalistka :)

stef
25-07-2009, 22:49
przy normalnych zdjęciach nie widać ich wogole ...
przy 1,8 - 11 czyli zakresie którego używam normalnie zazwyczaj nie widać ich wogole
I tego się trzymaj. Idź w plener i rób zdjęcia.

stef
25-07-2009, 22:52
taka ogniskowa jest uzywana baaardzo rzadko...
??? Nie czaję.

Blasius.G
25-07-2009, 22:55
??? Nie czaję.

Mysle, ze tu kolega mial na mysli przeslone, a taki chochlik mu litery poprzestawial, ze ogniskowa wyszla:)

@onia Czy przed czyszczeniem bylo gorzej?

onia
25-07-2009, 22:57
tak było dlatego się wzięłam za amatorskie czyszczenie :)

swider
25-07-2009, 22:59
??? Nie czaję.

Mysle, ze tu kolega mial na mysli przeslone, a taki chochlik mu litery poprzestawial, ze ogniskowa wyszla:)
Dokladnie tak :) Sorki za zamieszanie, juz poprawiam. Jednak alkohol to zuoooo... :D

laciaty
25-07-2009, 23:36
Nie ma się co przejmować. Przysłon pow. f11 nie używa się. Czemu? A np. ze drastycznie spada rozdzielczość (optyczna) - czyt. mydło. Zwykle obiektyw najostrzejszy jest przy f 5,6.

microbot
25-07-2009, 23:53
Już ludzie pozapominali jak diapy skanowali i sie włos nierzadko zaplątał. Dwa kliknięcia w PS i po kłopocie. A tu .... tu nie ma czego stęplować. Po prostu szkoda czasu. Proponuję zająć sie robieniem zdjęć. Zrób te same fotki przy f11 i zapomnij o kłopocie. To tyle słowa Bożego.

qcheese
26-07-2009, 03:17
Kobieto! Większość tu na forum zgromadzonych byłaby wprost szczęśliwa, gdyby coś takiego zobaczyła na swoich zdjęciach, wierz mi! Rób zdjęcia, zmieniaj obiektywy, rób kolejne zdjęcia i po kilku, kilkunastu miesiącach zajrzyj do korpusu... Ja się musiałem wpatrzeć mooocno w zdjęcia, żeby dojrzeć te plamki (fakt, alkohol to zuuuo ;))
P.S. Trochę w prawo lecą te foty :D Żartuję, nie przejmuj się takimi duperelami!

koziołek_matołek
26-07-2009, 09:50
Myślę, że nie ma się czym przejmować. paprochów prawie nie widać. Do tego jeśli rzadko robisz zdjęcia na f22, to tym bardziej nie ma się czym martwić:) Jeśli jednak chcesz mieć problem z głowy, to albo retusz w PSie, albo czyszczenie (Ty lub serwis) ;)

JaW
26-07-2009, 13:30
W makro bardzo często stosuje się f/22, a nawet bardziej przymknietą dziurkę... i tam szczególnie ważne jest ładnie rozmyte tło. Moze więc to nie jest taka duperelka?

Greg77
26-07-2009, 15:28
W makro bardzo często stosuje się f/22, a nawet bardziej przymknietą dziurkę... i tam szczególnie ważne jest ładnie rozmyte tło. Moze więc to nie jest taka duperelka?

?? co ??
kurcze znowu sie czegos ucze:D:D:D

ech ech dobre!!

Przegladalem twoja galerie i tam masz kilka fot z robalami.....mozesz powiedziec czy byly robione z f22??

JaW
26-07-2009, 16:29
Zrobilem w zyciu znacznie wiecej fotek makro niż mam w galerii. Sporo z nich na bardzo przymknietych przyslonach. Co Cie tak dziwi, kolego?

fulpo
27-07-2009, 23:23
lepiej zostaw jak masz, bo przez nastepne czyszczenie matrycy może Ci wyskoczyć coś innego, czyli np. więcej takich miejsc i wpadniesz w obłę czyszczenia

onia
28-07-2009, 09:36
dobra w takim razie póki co zostawię to w spokoju :)
Dzięki za porady