Zobacz pełną wersję : pierwszy post i od razu problem :(((((
Witam ... przeglądam to forum już od bardzo dawna i jestem pod wrażeniem niektórych zdjęć które tu widziałam.
Wypadało by się najpierw przywitać wiec : cześć :)
Zauważyłam dzisiaj dziwna rzecz w swoim aparacie i kompletnie nie wiem o co chodzi może wy mi będziecie w stanie powiedzieć, odpowiedzieć ... pomóc ....
Czyściłam matryce i lustro ... efekty poniżej, niemniej zauważyłam pewna prawidłowość. Proszę o nie ocenianie fotek są tylko czysto poglądowe po to by ukazać mój problem. Zdjęcia robione na f22 zauważyłam pewnie problemy :((((
zdjęcie numer jeden :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img2.vpx.pl/up/20090725/dsc_6261.jpg)
zdjęcie numer dwa :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img2.vpx.pl/up/20090725/dsc_6257.jpg)
Jak można zauważyć na tym jaśniejszym zdjęciu widać jedna lub dwie dziwne jak dla mnie plamki. Na ciemniejszym jest już więcej :(((((( co poradzicie ? czyszczenie jeszcze raz ? serwis ? jakieś podpowiedzi ? bo irytuje mnie to niezmiernie ....
Jak dla mnie, to typowe syfki na matrycy.
Albo spróbować przedmuchać gruszką, albo oddać do serwisu na czyszczenie (ale niekoniecznie do autoryzowanego na Postępu).
Swoją drogą - często robisz zdjęcia przy f 22?
D.Anihilati
25-07-2009, 22:40
Jak dla mnie tez - paprochy na matrycy, byc moze jest ich wiecej po "czyszczeniu".
Ja, jak za pierwszym razem dmuchnalem na matryce to wcale lepiej nie bylo a w koncu i tak skonczylo sie w serwisie, jesli dobrze zrozumialem, to paprochy byly przylepione (niekoniecznie klejem) i popularna gruszka nie dawala rady.
No pewnie ze to sa paprochy. Nie zawracaj sobie tym glowy bo taka przyslona jest uzywana baaardzo rzadko... przeze mnie np. w ogole :)
Hmmm ... często ... nie często ... irytuje mnie to po prostu ... wiem wiem doczyszczenie tego to 30 sec w Photoshopie ... przy normalnych zdjęciach nie widać ich wogole ... być może po prostu jestem perfekcjonistka :)
przy 1,8 - 11 czyli zakresie którego używam normalnie zazwyczaj nie widać ich wogole lub pojawia sie ten jeden najbardziej po prawej stronie. Faktycznie być może to moja wina ... pierwszy raz czyściłam matryce a nie jestem przecież od tego specjalistka :)
przy normalnych zdjęciach nie widać ich wogole ...
przy 1,8 - 11 czyli zakresie którego używam normalnie zazwyczaj nie widać ich wogole
I tego się trzymaj. Idź w plener i rób zdjęcia.
taka ogniskowa jest uzywana baaardzo rzadko...
??? Nie czaję.
Blasius.G
25-07-2009, 22:55
??? Nie czaję.
Mysle, ze tu kolega mial na mysli przeslone, a taki chochlik mu litery poprzestawial, ze ogniskowa wyszla:)
@onia Czy przed czyszczeniem bylo gorzej?
tak było dlatego się wzięłam za amatorskie czyszczenie :)
??? Nie czaję.
Mysle, ze tu kolega mial na mysli przeslone, a taki chochlik mu litery poprzestawial, ze ogniskowa wyszla:)
Dokladnie tak :) Sorki za zamieszanie, juz poprawiam. Jednak alkohol to zuoooo... :D
Nie ma się co przejmować. Przysłon pow. f11 nie używa się. Czemu? A np. ze drastycznie spada rozdzielczość (optyczna) - czyt. mydło. Zwykle obiektyw najostrzejszy jest przy f 5,6.
microbot
25-07-2009, 23:53
Już ludzie pozapominali jak diapy skanowali i sie włos nierzadko zaplątał. Dwa kliknięcia w PS i po kłopocie. A tu .... tu nie ma czego stęplować. Po prostu szkoda czasu. Proponuję zająć sie robieniem zdjęć. Zrób te same fotki przy f11 i zapomnij o kłopocie. To tyle słowa Bożego.
Kobieto! Większość tu na forum zgromadzonych byłaby wprost szczęśliwa, gdyby coś takiego zobaczyła na swoich zdjęciach, wierz mi! Rób zdjęcia, zmieniaj obiektywy, rób kolejne zdjęcia i po kilku, kilkunastu miesiącach zajrzyj do korpusu... Ja się musiałem wpatrzeć mooocno w zdjęcia, żeby dojrzeć te plamki (fakt, alkohol to zuuuo ;))
P.S. Trochę w prawo lecą te foty :D Żartuję, nie przejmuj się takimi duperelami!
koziołek_matołek
26-07-2009, 09:50
Myślę, że nie ma się czym przejmować. paprochów prawie nie widać. Do tego jeśli rzadko robisz zdjęcia na f22, to tym bardziej nie ma się czym martwić:) Jeśli jednak chcesz mieć problem z głowy, to albo retusz w PSie, albo czyszczenie (Ty lub serwis) ;)
W makro bardzo często stosuje się f/22, a nawet bardziej przymknietą dziurkę... i tam szczególnie ważne jest ładnie rozmyte tło. Moze więc to nie jest taka duperelka?
W makro bardzo często stosuje się f/22, a nawet bardziej przymknietą dziurkę... i tam szczególnie ważne jest ładnie rozmyte tło. Moze więc to nie jest taka duperelka?
?? co ??
kurcze znowu sie czegos ucze:D:D:D
ech ech dobre!!
Przegladalem twoja galerie i tam masz kilka fot z robalami.....mozesz powiedziec czy byly robione z f22??
Zrobilem w zyciu znacznie wiecej fotek makro niż mam w galerii. Sporo z nich na bardzo przymknietych przyslonach. Co Cie tak dziwi, kolego?
lepiej zostaw jak masz, bo przez nastepne czyszczenie matrycy może Ci wyskoczyć coś innego, czyli np. więcej takich miejsc i wpadniesz w obłę czyszczenia
dobra w takim razie póki co zostawię to w spokoju :)
Dzięki za porady