PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie na Dworcu PKP

kuchar504
25-07-2009, 21:59
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie odnośnie fotografowania na dworcu PKP
Czy jest to zgodne z prawem? Czy nikt mnie stamtąd nie przegoni?
Jesli to nie ten dział to prosze moderatora o przeniesienie.

NaRvA
25-07-2009, 23:47
Zgodnie z § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 czerwca 2003 r. (Dz.U.03.116.1090), w sprawie obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa i obronności państwa oraz ich szczególnej ochrony obiektami szczególnie ważnymi dla bezpieczeństwa i obronności państwa są:

1. zakłady produkujące, remontujące i magazynujące uzbrojenie i sprzęt wojskowy oraz srodki bojowe, a także zakłady, w których są prowadzone prace badawczo-rozwojowe lub konstruktorskie w zakresie produkcji na potrzeby bezpieczeństwa i obronności państwa;
2. magazyny rezerw państwowych, w tym bazy i składy paliw płynnych, żywności, leków i artykułów sanitarnych;
3. obiekty jednostek organizacyjnych podległych Ministrowi Obrony Narodowej lub przez niego nadzorowanych;
4. obiekty infrastruktury transportu samochodowego, kolejowego, lotniczego, morskiego i wodnego sródlądowego, drogownictwa, kolejnictwa i łączności oraz ośrodki dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej;
5. zapory wodne i inne urządzenia hydrotechniczne;
6. obiekty jednostek organizacyjnych Agencji Wywiadu;
7. obiekty:
a) Narodowego Banku Polskiego oraz Banku Gospodarstwa Krajowego,
b) Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych S.A. oraz Mennicy Państwowej S.A.;
8. obiekty, w których produkuje się, stosuje lub magazynuje materiały jądrowe oraz źródła i odpady promieniotwórcze;
9. obiekty telekomunikacyjne przeznaczone do nadawania programów radia publicznego i telewizji publicznej;
10. obiekty organów i jednostek organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw administracji publicznej lub przez niego nadzorowanych;
11. obiekty organów i jednostek organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych lub przez niego nadzorowanych;
12. obiekty jednostek organizacyjnych Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego;
13. obiekty Policji, Straży Granicznej i Państwowej Straży Pożarnej;
14. obiekty znajdujące się we właściwości Ministra Sprawiedliwości, Służby Więziennej oraz jednostek organizacyjnych podległych lub nadzorowanych przez Ministra Sprawiedliwości;
15. zakłady mające bezpośredni związek z wydobywaniem kopalin podstawowych;
16. obiekty, w których produkuje się, stosuje lub magazynuje materiały stwarzające szczególne zagrożenie wybuchowe lub pożarowe;
17. obiekty, w których prowadzi się działalność, z wykorzystaniem toksycznych związków chemicznych i ich prekursorów, a także środków biologicznych, mikrobiologicznych, mikroorganizmów, toksyn i innych substancji wywołujących choroby u ludzi lub zwierząt;
18. elektrownie i inne obiekty elektroenergetyczne;
19. inne obiekty będące we właściwości organów administracji rządowej, organów jednostek samorządu terytorialnego, formacji, instytucji państwowych oraz przedsiębiorców i innych jednostek organizacyjnych, których zniszczenie lub uszkodzenie może stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi, dziedzictwa narodowego oraz środowiska w znacznych rozmiarach albo spowodować poważne straty materialne, a także zakłócić funkcjonowanie państwa - z zastrzeżeniem § 4.

Piotrek Charchuła
26-07-2009, 00:18
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35749,5630469,Nie_rob_zdjec_na_Dworcu_Glownym__b o_cie_zamkna.html

Bielik
26-07-2009, 00:29
Stwarzasz zagrożenie bombowe, terrorystyczne i trafiasz na listę osób posądzanych o współpracę z Al-Kaidą. Trzeba mieć farta, bo inaczej tylko oficjalny papier od PKP Cie uratuje. / piszę z autopsji, prawie mi kazali oddawać kliszę/

Marcin T
26-07-2009, 07:20
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie odnośnie fotografowania na dworcu PKP
Czy jest to zgodne z prawem? Czy nikt mnie stamtąd nie przegoni?
Jesli to nie ten dział to prosze moderatora o przeniesienie.
To zależy na czyim terenie jesteś wszak wiele terenów, które wydają nam się być własnością PKP nimi nie są. Pamiętaj, że PKP to sieć spółek i każda ma swoje wewnętrzne przepisy z sufitu wzięte. Przed fotografowaniem wypada się więc zorientować. Policjanci nie są jednak tak upierdliwi jak SOKiści i nastawniczy. Dla niektórych czas zatrzymał się w 1991 roku kiedy to zakaz fotografowania na w/w terenach zniesiono. Wielokrotnie miałem nieprzyjemność z tymi panami ale zawsze rozmowa kończy się kiedy wyjmuję z plecaka ksero rozporządzenia i proszę aby na kwicie mandatowym napisano podstawę prawną do ukarania.
Mimo to szkoda czasu na dysputy i w 2006 roku wraz z grupą kolegów mająca potrzebę wykonywania sporej ilości fotografii na terenach kolejowych wystąpiliśmy jako klub modelarzy do szefostwa SOK o wydanie pozwoleń na wstęp i fotografowanie na terenach PKP. Po około dwumiesięcznej wymianie pism szkolenie doszło do skutku!. Na umówiony dzień przyjechał do nas leciwy Pan aby sobie wypisac delegację i wyświetlić nam kilkadziesiąt slajdów z tematyki BHP rodem z lat 60-tych. Po kilkunastu dniach pszyszły gotowe niebieskie kartoniki, na widok których wszelakie służby kończą rozmowę. Tak więc jeśli masz taką potrzebę i ją solidnie umotywujesz ( z tym był największy problem) to możesz się starać ale i tak będzie to obowiązywało na terenie PKP.

kuchar504
04-08-2009, 21:26
Zgodnie z § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 czerwca 2003 r. (Dz.U.03.116.1090), w sprawie obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa i obronności państwa oraz ich szczególnej ochrony obiektami szczególnie ważnymi dla bezpieczeństwa i obronności państwa są:

1. zakłady produkujące, remontujące i magazynujące uzbrojenie i sprzęt wojskowy oraz srodki bojowe, a także zakłady, w których są prowadzone prace badawczo-rozwojowe lub konstruktorskie w zakresie produkcji na potrzeby bezpieczeństwa i obronności państwa;
2. magazyny rezerw państwowych, w tym bazy i składy paliw płynnych, żywności, leków i artykułów sanitarnych;
3. obiekty jednostek organizacyjnych podległych Ministrowi Obrony Narodowej lub przez niego nadzorowanych;
4. obiekty infrastruktury transportu samochodowego, kolejowego, lotniczego, morskiego i wodnego sródlądowego, drogownictwa, kolejnictwa i łączności oraz ośrodki dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej;
5. zapory wodne i inne urządzenia hydrotechniczne;
6. obiekty jednostek organizacyjnych Agencji Wywiadu;
7. obiekty:
a) Narodowego Banku Polskiego oraz Banku Gospodarstwa Krajowego,
b) Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych S.A. oraz Mennicy Państwowej S.A.;
8. obiekty, w których produkuje się, stosuje lub magazynuje materiały jądrowe oraz źródła i odpady promieniotwórcze;
9. obiekty telekomunikacyjne przeznaczone do nadawania programów radia publicznego i telewizji publicznej;
10. obiekty organów i jednostek organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw administracji publicznej lub przez niego nadzorowanych;
11. obiekty organów i jednostek organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych lub przez niego nadzorowanych;
12. obiekty jednostek organizacyjnych Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego;
13. obiekty Policji, Straży Granicznej i Państwowej Straży Pożarnej;
14. obiekty znajdujące się we właściwości Ministra Sprawiedliwości, Służby Więziennej oraz jednostek organizacyjnych podległych lub nadzorowanych przez Ministra Sprawiedliwości;
15. zakłady mające bezpośredni związek z wydobywaniem kopalin podstawowych;
16. obiekty, w których produkuje się, stosuje lub magazynuje materiały stwarzające szczególne zagrożenie wybuchowe lub pożarowe;
17. obiekty, w których prowadzi się działalność, z wykorzystaniem toksycznych związków chemicznych i ich prekursorów, a także środków biologicznych, mikrobiologicznych, mikroorganizmów, toksyn i innych substancji wywołujących choroby u ludzi lub zwierząt;
18. elektrownie i inne obiekty elektroenergetyczne;
19. inne obiekty będące we właściwości organów administracji rządowej, organów jednostek samorządu terytorialnego, formacji, instytucji państwowych oraz przedsiębiorców i innych jednostek organizacyjnych, których zniszczenie lub uszkodzenie może stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi, dziedzictwa narodowego oraz środowiska w znacznych rozmiarach albo spowodować poważne straty materialne, a także zakłócić funkcjonowanie państwa - z zastrzeżeniem § 4.

no dobra ale tu pisze o obiektach szczególnie waży dla bezpieczeństwa i obronności państwa a nie o zakazie fotografowania..

driftmen
04-08-2009, 21:40
Jeżeli nikt Cię nie zobaczy będzie spoko
Jeżeli to jest jakaś mała stacja to być może nikt na to nie zwróci uwagi bo nie wszyscy wiedzą o tym przepisie.

Kiedyś podczas wakacji robiłem zdjęcia na takiej małej stacji PKP, starza pani patrzyła na mnie przez okno co robię, stały tam takie doniczki z ładnymi kwiatkami. Zacząłem robić zdjecia makro tym kwiatkom, pani patrzyła na mnie jeszcze ciekawszym wzrokiem, powiedziałem Jej, że bardzo ładne ma kwiatki, wyleciała na zewnątrz i powprowadzała mnie po wszystkich doniczkach opowiadając o tych kwiatach, pozwoliła mi nawet wsiąść do starej lokomotywy(tzn elektryczna taka zwykła co jeździ tylko że nieużywana i pordzewiałą) która stała na bocznicy.
Wszystko zależy od ludzi.

NBA
04-08-2009, 21:50
w 2006 roku wraz z grupą kolegów mająca potrzebę wykonywania sporej ilości fotografii na terenach kolejowych wystąpiliśmy jako klub modelarzy do szefostwa SOK o wydanie pozwoleń na wstęp i fotografowanie na terenach PKP. Po kilkunastu dniach pszyszły gotowe niebieskie kartoniki, na widok których wszelakie służby kończą rozmowę.

Nie nie wierzę... Znaczy wierzę, ale wpadam w osłupienie... Ja tam mam zawsze swoją legitkę prasową, ale kolejarze, w tym sokiści, jeszcze nigdy mnie nie pogonili... Za to ja ich ostatnio tak, kiedy "zabepzieczali" dworzec w Jarocinie w czasie festiwalu, siedząc rozparci na ławkach... Na widok obiektywu natychmiast wstali... Może znajdę jakie foto, to wam wstawię...:)

faam
04-08-2009, 21:59
Trochę to już historia, ale znów nie tak odległa czyli jak to było z zakazem fotografowania na dworcu w Katowicach:
http://www.ic.rail.pl/viewtopic.php?f=30&t=5069&hilit=fotografowanie+dworc%C3%B3w

mrkefas
04-08-2009, 22:42
powiem tak, wielokrotnie robiłem fotki na dworcu w poznaniu i nikt nigdy niezwrócił mi uwagi.. policja i sokisci baczniej zwracali mi uwagę podczas konferencji klimatycznej gdy pstrykałem papieski pociag, ale także nie spotkały mnie zadne nieprzyjemnosci..

T.Z.
06-08-2009, 13:07
Wczoraj miałem okazję robić zdjęcia na peronie na dworcu głównym u mnie w mieście i nikt problemów nie robił, mimo że kawałek dalej stali SOK-iści.

Tomeqp
09-08-2009, 19:20
Sam zajmuje się fotografią kolei i niestety dla świętego spokoju zacząłem robić "szlakówki" czyli zdjęcia w trasie, a nie na dworcu. Powiem tak: Fotografując na dworcu nie łamiesz prawa, ale nie każdy SOKista albo inny pracownik o tym wie. I tutaj jest problem. Jak trafisz na kogoś upartego, który twierdzi że jesteś terrorystą to szczerze wątpię, że uda Ci się go przekonać. Przepisy pozwalają, a jednak często zdarzają się różne nieprzyjemności. Możesz trafić na takich, co wiedzą, że to legalne, a możesz i trafić na tych drugich. Myślę jednak, że jak podejdziesz do budki SOKistów i powiesz, że przyszedłeś fotografować i nie będziesz chodził po torach, to jak będą o tym wiedzieć, to nie będzie problemów :) Najlepiej porozmawiać "po ludzku", a nie od razu pokazywać paragrafy i przepisy. Mój kolega właśnie tak sprawę załatwił. Porozmawiał z SOKistami, że jest miłośnikiem kolei i już go wszyscy na dworcu znają i wiedzą, że on tylko fotografuje i nie jest szkodliwy. :)