Zobacz pełną wersję : D80 na D90 lub D200 ?
Hejko,
planuje wymienić moje D80 na D90 lub D200.
D200 już kiedyś miałem ale szumy mnie wkurzały i pod tym względem wolałem zdecydowanie D80. Poza tym trzaskam w JPG a z tego co wiem D200 ma słabszą surówkę niż D80 ;(
W sumie chyba zdecyduje się na D90...
Co powiecie w tej kwestii??
jak wkurzały cie szumy i trzaskasz w jpgach to zdecydowanie D90
ja bym zaczekal i dozbieral do d300 ...
ja bym zaczekal i dozbieral do d300 ...
Tak. A jak dozbiera i będzie się pytał czy D300 czy D300s (który prawdopodobnie do tej pory już wyjdzie) to będzie się mu proponować D3....
Kupuj D90 i ciesz się zdjęciami.
D200 już kiedyś miałem ale szumy mnie wkurzały i pod tym względem wolałem zdecydowanie D80
Ciekawe...
sokrates
25-07-2009, 13:59
jeśli nie potrzebujesz pomiaru z manualnymi szkłami, oraz wytrzymalszej i uszczelnionej puszki to lepsze będzie D90.
Mam d90 teraz jest w serwisie bo guma sie odkleiła i znajomy użyczył mi d200. Z szumami muszę się zgodzić są sporo większe za to d200 o wiele wygodniejszy (lubię duże puchy). W d90 masz jeszcze parę bajerów ale nie przydają się zbyt często. Z dwojga wolę d90.
Odpowiedz sobie na pytanie czego tak naprawdę brakuje Ci w D80 skoro chcesz go koniecznie wymieniać. Jeśli tylko użytecznego wysokiego ISO to na D90 warto. Ja osobiście uważam, że jeśli już zamiana to minimum D300, w którym oprócz niskich szumów i świetnej ergonomii jest możliwość poszaleć z manualnymi stałkami, w których zadziała pomiar przez obiektyw. Mnie osobiście brakuje w osiemdziesiątce właśnie tego pomiaru.
sokrates
25-07-2009, 15:35
miałem D80 - teraz mam D90 - na początku poza oczywistą oczywistością czyli o niebo lepszymi szumami na wyższych ISO też wydawało mi się że reszta to bajery - ale do kilku się przyzwyczaiłem i okazują się dość przydatne - np. śledzenie AF 3D, dynamiczny D-Lighting, live-View do macro (wiem, wiem wolno działa, ale jest i działa) czy chociażby możliwość zaprogramowania tylnego kółka do szybkiej zmiany ISO w trybach A i S. i wiele wiele innych "zbędnych" bajerów do których się człowiek przyzwyczaja i normalnie używa.
w sumie to już zdecydowałeś o nabyciu 90-ki, ale prosiłeś o naszą opinię nt tej wymiany więc i masz ode mnie.
Ja mam teorię, że jeśli już wymieniam to albo na sprzęt z półki wyżej (oczywiście są pewne granice - dla mnie jest nią poziom d300 i jego następców) albo wymieniam z tej samej półki co drugi model (czyli np. z d100 na d80). Owszem d90 ma trochę bajerów, do których na pewno się przyzwyczaisz, ma trochę inną matrycę i pewnie lepszy soft, ale czy aby to był znaczący przeskok w stosunku do poprzednika to nie sądzę. Osobiście za różnicę w cenie kupna/sprzedaży między d90/d80 rozglądał bym się za lepszym szkłem.
EDIT: tym bardziej, że masz szerokie zainteresowania (spojrzałem na Twoją www) w tym kilka "trudnych sprzętowo"
jeśli nie potrzebujesz pomiaru z manualnymi szkłami, oraz wytrzymalszej i uszczelnionej puszki to lepsze będzie D90.
Ot, cala filozofia. No chyba, ze potrzebujesz, oprocz tego co wyzej, jeszcze malego szumu na wyzszym ISO... to wtedy tylko D300 (albo wyzej ;)).
krokodyl-lodz
26-07-2009, 22:13
Z tego co piszesz ... bierz D90. Krzywdy nie ma :)
velaskez
27-07-2009, 06:01
D9o i starczy
Mam D200 i D90. D200 ma bardzo duże ziarno od ISO 800, natomiast D90 nie ma jakiegoś dużego ziarna na ISO 3200. AF działa w takim samym tempie tyle, że D200 jest uszczelnikony. Sosbiście brałbym D90.:)
stachmuszel
27-07-2009, 08:21
Mam D200 i D90. D200 ma bardzo duże ziarno od ISO 800, natomiast D90 nie ma jakiegoś dużego ziarna na ISO 3200. AF działa w takim samym tempie tyle, że D200 jest uszczelnikony. Sosbiście brałbym D90.:)
Na moje oko jest różnica w szumach D200 vs D90 ok. 1-1 1/3 EV. Ale napewno nie tak drastyczna jak piszesz (ponad 2 EV).
Pozdr.
No to i tak 1 1/3 to dość sporo. bo w d200 to naprawde irytowało. No i te dżejpegi... ;)
Odpowiedz sobie na pytanie czego tak naprawdę brakuje Ci w D80 skoro chcesz go koniecznie wymieniać. Jeśli tylko użytecznego wysokiego ISO to na D90 warto. Ja osobiście uważam, że jeśli już zamiana to minimum D300, w którym oprócz niskich szumów i świetnej ergonomii jest możliwość poszaleć z manualnymi stałkami, w których zadziała pomiar przez obiektyw. Mnie osobiście brakuje w osiemdziesiątce właśnie tego pomiaru.
kurcze nawet nie wiesz jaka frajda jest z tymi manualnym szkiełkami na D80 - roisz foty całkiem w ciemno- znakomite ćwiczenie, człowiek uczy sie czytać Histogram i wyrabia sie światłomierz w oku :-) lubię to strasznie i im dłużej w ten sposób pstrykam tym bardziej mi sie podoba :-D
stachmuszel
27-07-2009, 09:17
No to i tak 1 1/3 to dość sporo. bo w d200 to naprawde irytowało. No i te dżejpegi... ;)
Masz D80 i szumy Cię nie irytują? Są dokładnie takie same jak w D200, a nawet większe (po obrónce NEF). Mam te dwie puszki, więc wiem co piszę. No chyba, że porównujesz jpg-i z D80 i D200. D80 bardziej agresywnie odszumia jpg-a, więc pierwsze wrażenie to mniejsze szumy. Ale i detalu też mniej:-). Nic za darmo...
Pozdr.
Ja też polecam D90 w twoim przypadku. Wydaje mi się, że sporo zyskasz na nowej matrycy. D200 to ta sama matryca co D80, natomiast D90, to już CMOS, matryca taka jak w D300. Duża różnica to też wyświetlacz, jest dużo większy i czytelniejszy.
stachmuszel
27-07-2009, 09:20
Ja też polecam D90 w twoim przypadku. Wydaje mi się, że sporo zyskasz na nowej matrycy. D200 to ta sama matryca co D80, natomiast D90, to już CMOS, matryca taka jak w D300. Duża różnica to też wyświetlacz, jest dużo większy i czytelniejszy.
Sorry, może się czepiam, ale matryca w D200 nie jest taka sama jak w D80 (4-kanałowa vs 2-kanałowa). Również D300 ma inną matrycę niż D90.
Pozdr.