Zobacz pełną wersję : proszę o ocene tych zdjęć
Witam wszystkich. Proszę o opinie odnośnie zdjęć.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/1suz2cenevldd1unp6.jpg)
2.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=794vnf5tgepftxf597cs.jpg)
15 lat temu były takie na "czasie" ...a nie lepiej w plenerku?
eee to chyba jakaś podpucha...
Andrzej Olender
25-07-2009, 11:41
Zgodzę się z koleżanką yollką. Dla mnie zbyt sztuczne, odnosi się to zarówno do teł jak i w samym ustawieniu pary młodej. Drugie zdjęcie wygląda jak wklejka młodych pod zdjęcie z Tunezji. Fotografia ślubna poszła ostro do przodu w ostatnich latach, fotografie po prostu odbiegają od dzisiejszych trendów.
2. wygląda jak fotomontaż do kiepskiej jakości bloga dla nastolatki.
Biorąc pod uwagę obecne trendy, to taka sesja ślubna jest raczej nie do przyjęcia. Gdyby mi fotograf zaproponował sesję ślubną na studyjnym tle, poprostu wstałbym i wyszedł... No chyba że młodzi są tradycyjni... :D
2. wygląda jak fotomontaż do kiepskiej jakości bloga dla nastolatki.
Biorąc pod uwagę obecne trendy, to taka sesja ślubna jest raczej nie do przyjęcia. Gdyby mi fotograf zaproponował sesję ślubną na studyjnym tle, poprostu wstałbym i wyszedł... No chyba że młodzi są tradycyjni... :D
A może autor nie chce być trendy, może para zażyczyła sobie takie klimaty. Ja w każdym razie jestem na tak, NIE JESTEM TRENDY.
A może autor nie chce być trendy, może para zażyczyła sobie takie klimaty. Ja w każdym razie jestem na tak, NIE JESTEM TRENDY.
Nie kapuje o co Ci chodzi... Jesteśmy na forum fotograficznym które prezentuje wysoki poziom zdjęć , a te zdjęcia ten poziom obniżają do zera. To że para sobie tego zażyczyła nikogo tutaj nie obchodzi....
Wiesz. Jeżeli jesteś amatorem i pstrykasz w wolnej chwili, to możesz sobie pozwolić na swego rodzaju ekstrawagancję. Jeżeli podstawowe źródło utrzymania to fotografia ślubna, no to moim zdaniem trzeba być trendy, bo na taką fotografię nie będzie klientów - chyba że jest się jedynym fotografem na prowincji w promieniu kilkudziesięciu kilometrów...
Ostatnio bardzo dużo moich znajomych bierze ślub. Ja też nie długo pewnie obrączkę założę... Tylko w jednej sesji widziałem zdjęcia studyjne i tylko tylko kilka, jako uzupełnienie. Zdjęcia były kompletnie w innym klimacie niż te zaprezentowane. Taki ślubny glamour... Podstawą jest plener, jakieś ciekawe obiekty, typu dworki, zamki etc.
A jeżeli klient sobie taką fotografię życzy... No cóż. "Klient nasz pan" - jest takie powiedzenie.
Przepraszam, że nie będąc trendy zaniżam wysoki poziom tego forum, przepraszam również, że jestem pasjonatem foto - amatorem a nie profi od ślubnych jeszcze raz najmocniej przepraszam:oops:
Przepraszam, że nie będąc trendy zaniżam wysoki poziom tego forum, przepraszam również, że jestem pasjonatem foto - amatorem a nie profi od ślubnych jeszcze raz najmocniej przepraszam:oops:
Spokojnie... Forum jest póki co dla wszystkich. Na szczęście nikt na razie nie wpadł na pomysł aby zrobić z niego zamknięty krąg... Dobrze... Bo tym wyleciał z moją amatorską obróbką. Zgodzę się z jendryn, że poziom prezentowanych zdjęć na forum, jest na ogół wysoki. Ale forum po to jest, aby przede wytknąć błędy i wymieniać poglądy.
Fotografia ślubna jest czystą komercją. Można dorabiać różne ideologie, że fotografia to sztuka i takie tam, ale przede wszystkim ma się podobać klientowi i nic tego nie zmieni. Proste nie jesteś na czasie, nie ma cię na rynku, proste. Tym bardziej, że duża liczba ludzi wybiera fotografa z polecenia przyjaciół lub znajomych.
Vespalock
25-07-2009, 17:07
Nie trzeba być "trendy" żeby potrafić odróżnić beznadziejną kiczowatość zaprezentowanych fotek od tego co pokazuje nam tutaj Adam Trzcionka, Kalina, Kroolik, Tymancjo czy Garry i Tkacz (kolejność przypadkowa ;))...
Współczuję.
Dziękuje za odzew:) Z góry przepraszam za tą małą prowokację,nie jestem autorem tych zdjęć,jest nim zawodowy fotograf (chyba właściciel, byliśmy na sesji w studio,późnym wieczorem dlatego wnioskuje że to właściciel choć mogę się mylić) zdjęcia były robione nie 15 a 2 lata temu. Nawet jak na laika w tej dziedzine, nie dołączył bym tych zdjęć na płytkę którą otrzymali młodzi. Przyznam się że myślałem że bedzie gorzej tzn. krytyka. Następnym razem zamieszcze swoje zdjęcia, może nie będą rewelacyjne ale prosibym o konkretne wskazówki (jeśli o takie można) co jest źle i jak to powinno być zrobione, np. kadrowanie czytałem wiele postów na forum gdzie było: kadrowanie leży lub coć w podobnym stylu ale prawie nikt nie napisze jak to powinno być zrobione. Pozdrawiam
Dziękuje za odzew:) Z góry przepraszam za tą małą prowokację,nie jestem autorem tych zdjęć,jest nim zawodowy fotograf (chyba właściciel, byliśmy na sesji w studio,późnym wieczorem dlatego wnioskuje że to właściciel choć mogę się mylić) zdjęcia były robione nie 15 a 2 lata temu. Nawet jak na laika w tej dziedzine, nie dołączył bym tych zdjęć na płytkę którą otrzymali młodzi. Przyznam się że myślałem że bedzie gorzej tzn. krytyka. Następnym razem zamieszcze swoje zdjęcia, może nie będą rewelacyjne ale prosibym o konkretne wskazówki (jeśli o takie można) co jest źle i jak to powinno być zrobione, np. kadrowanie czytałem wiele postów na forum gdzie było: kadrowanie leży lub coć w podobnym stylu ale prawie nikt nie napisze jak to powinno być zrobione. Pozdrawiam
Miejmy nadzieje ze autor zdjec to Canoniarz i tu nie trafi bo moze Ci jeszcze klopoty zrobic.....
Gdyby mi ktos zaproponowal takie zdjecia slubne to bym go wysmial......
Ale! Moim znajomym ktos ostatnio zrobil takie GNIOTY (wstyd mi zapytac ile za to dali) ze te tutaj zaprezentowane to najwyzsza polka:D Ktos zrobil znajomym foty w plenerze w najwiekszym sloncu, suknia slubna jest biala plama na kazdej focie a gwozdziem do trumny jest pan mlody na hustawce a w tle jakas starsza pani z wnukami podglada jak robia foty (a za nimi plac zabaw pelen ludzi!!!) MASAKRA!
Obawiam się że jednak nie Canoniarz:(
Oto kilka moich fotek,chodzi mi o ogólną ocene bo obróbki nie ma żednej,no i robione były Lumixem FZ 20
1.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=93jb1ikkmf5dprtb3jic.jpg)
2.
źródło (http://www.iv.pl/images/q95ud6wdppdf6ujsbuin.jpg)
3.
źródło (http://www.iv.pl/images/breselmua15je4jqc4d.jpg)
4.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=mxde9am7vzldmt2n2gnk.jpg)
5.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=ujaqadj5ozg2en6u9kms.jpg)
6.
źródło (http://www.iv.pl/images/vyaodxa3ca4xpy724vv.jpg)
A tak przy okazji może ktoś zaproponował by jakąś obróbke taką na czasie??
Ale! Moim znajomym ktos ostatnio zrobil takie GNIOTY (wstyd mi zapytac ile za to dali) ze te tutaj zaprezentowane to najwyzsza polka:D Ktos zrobil znajomym foty w plenerze w najwiekszym sloncu, suknia slubna jest biala plama na kazdej focie a gwozdziem do trumny jest pan mlody na hustawce a w tle jakas starsza pani z wnukami podglada jak robia foty (a za nimi plac zabaw pelen ludzi!!!) MASAKRA!
Z ciekawych gniotów plenerowych to jakieś dwa miesiące temu byłem z narzeczoną i znajomymi na spacerze w jednym z warszawskich parków (Kępa Potocka, jeżeli ktoś kojarzy miejsce). No i ktoś postanowił zrobić sobie sesję zdjęciową. Sceneria... Hmmm... Przeokropna. Akurat pech chciał, że był wykwit glonów w jeziorku, przez co wszelkie syfy zbierały się na powierzchni. No i jako miejsce sesji wybrali okolice wyspy przy pętli na Gwiaździstej, tam gdzie zbiera się najwięcej glonów bo woda tam spływa do jakiegoś kanału... Nobla za pomysł na scenerię... Ciekawe tylko komu go wręczyć. Fotografowi czy młodej parze...
Gusto 72 przypuszczałem, że jaja se robisz, no ale tym setem to już mnie osłabiłeś !
wszystkie zdjecia wygladaja jak zdjecia goscia stojacego pol metra od fotografa i robiacego jego pozy.
cheyenne
25-07-2009, 19:39
masakra
na pierwszym panna młoda stoi w kałuży rozlanego mleka
to jakaś podpucha albo kompletna amatorka
błędy, błędy, błędy
poucinane, żle kadrowane, źle naświetlone, sztuczne - wyrzuć je do kosza
Vespalock
25-07-2009, 19:50
A tak przy okazji może ktoś zaproponował by jakąś obróbke taką na czasie??
Ja proponuję obróbkę tego posta bo to co zademonstrowałeś nie świadczy dobrze o Twojej kulturze osobistej. Nigdy nie słyszałeś o opcji "Podgląd posta", czy nawet, kiedy już się coś przeoczy, o "Edytuj"?
Zdjęcia też nie najlepsze.
Drogi kolego gusto72. Nie interesuje mnie, czy to jest podpucha, czy nie jest, ale proszę o zapoznanie się z zasadami wstawiania zdjęć na forum. Następnym razem taką "sieczkę" zwyczajnie skasuję.
Przepraszam bardzo czy ja pisałem że jestem zawodowcem? Bo ja sobie nie przypominam! Jak można się czegoś nauczyć skoro tylko sama kytyka bez podpowiedzi co zmienić by było dobrze. Co do umeiszczania zdjęć na forum to jakoś nie widziałem żeby było napisane nie wolno zamieszczać takich a takich zdjęć,odnosze wrażenie że nektórym przydało by się przeczytać informacje o dodawaniu komentaży, Komentowanie:
1. Oceniaj zdjęcie a nie fotografa
2. Nie rób żadnych wycieczek osobistych...zamiast napisać – ty robisz kiepskie zdjęcia – napisz – to zdjęcie jest kiepskie ponieważ...
3. Nie mścij się na autorze za jego negatywne oceny, oceniaj zdjęcie a nie swoja sympatie, co do osoby fotografa
4. Jeśli chcesz zejść z tematu to tylko, jeśli to będzie małe nieistotne wtrącenie, jeśli istnieją duże szanse ze skierujesz dyskusję w zupełnie nowym kierunku, ale już nie związanym z tym zdjęciem to załóż oddzielny watek i odnieś się w nim to tego zdjęcia, jeśli to konieczne.
6. Jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie pisz. Jeśli nie wiesz co powiedzieć, z pisaniem wstrzymaj się aż będziesz wiedział, jeśli odczuwasz negatywne emocje, wstrzymaj się z komentarzem i wróć do zdjęcia jak ochłoniesz...
7. Nie pisz na siłę...jeśli nic mądrego nie przychodzi Ci do głowy, pamiętaj, że milczenie jest złotem...
8. Jeśli zdjęcie, jego tematyka lub postawa autora Cię bulwersuje, omiń ten wątek, a jeśli już musisz się wypowiedzieć, staraj się w komentarzu wytłumaczyć swoje emocje zachowując maksimum dobrego wychowania
9. Jeśli cokolwiek skłania Cię do złamania któregokolwiek z powyższych punktów to najlepiej przejdź do następnego wątku
to po pierwsze, po drugie napisałem że zdjęcia były nie obrabiane i jakim sprzętem były wykonane, większość była robionych spontaniecznie bez żadnych przygotowań.
Vespalock
25-07-2009, 22:05
Gusto, musiałbyś widzieć swojego posta z porozpieprzanymi linkami i połową niewyświetlających się zdjęć... Podziękuj modowi JK za posprzątanie tego bałaganu zamiast się rzucać...
Ten wątek wygląda jak by był z forum innego systemu, którego nazwy nie chcę podawać.
Jestem pod dużym wrażeniem, jeśli ktoś zapłacił za te zdjęcia.
Ten wątek wygląda jak by był z forum innego systemu, którego nazwy nie chcę podawać.
Może Cena Czyni Cuda?
Niech kolega nie zapomina , ze najlepsi fotografowie na tym forum , ba wiekszosc fotografow slubnych fotografuje wlasnie tym system ktorego kolega nazwy nie chce podawac to pierwsze
a drugie jak czytam takie posty to az chce mi sie zmienic system na konkurencyjny , nie lubie przesadnej emfazy oraz ortodoksji
Niech kolega nie zapomina , ze najlepsi fotografowie na tym forum , ba wiekszosc fotografow slubnych fotografuje wlasnie tym system ktorego kolega nazwy nie chce podawac to pierwsze
a drugie jak czytam takie posty to az chce mi sie zmienic system na konkurencyjny , nie lubie przesadnej emfazy oraz ortodoksji
Hej luzik......wiem doskonale ze sporo tu "Armat" i mysle ze wszelakie ataki sa tylko zartem....tak jest przynajmniej z mojej strony.....nie zapytam nawet ilu portrecistow na tym forum klepie 5D:D
A co do sesji z Lumixa....no....to....chmmmm, no nie chwalil bym sie tym.....slabo!
Fotografia - ..... (w miejsce kropek wstaw hasło Media Markt + te zdjęcia)
1. Dla jasności nie wziąłem za to żadnej kasy,na obu byłem gościem a przy okazji poprosili mnie o fotki.
2. U mnie wszystkie się otwierają,więc nie wiem jak jest u innych
3. Nie chwale się,myślałem że jak zamieszcze zdjęcia to się czegoś naucze,i się nauczyłem że nie wolno zamiszczać tu zdjęć,bo Cię wysmieją,do tego mają prawo tylko ZAWODOWCY,ale Ci sami ZAWODOWCY nie powiedzą co zrobić żeby było lepiej,a myślełem że forum od tego właśnie jest, ale jak widać myliłem się.
4. Nie kończyłem żadnych studiów w tym zakresie(większość pewnie pokończyła)
5. Skoro są tu sami ZAWODOWCY to może niech napiszą jakąś sensowną książkę chętnie ją kupie i się czegoś naucze,no chyba że się boją,że im chleb zabiore.
6. Większość zdjęć da się poprawić w PS, nawet te które tu zamieściłem.
7. Ciekaw jestm jak Wy zaczynaliśćie,od razu byliście ZAWODOWCAMI ?? pogratulować talentu !!
Vespalock
26-07-2009, 10:52
1. Dla jasności nie wziąłem za to żadnej kasy,na obu byłem gościem a przy okazji poprosili mnie o fotki.
Bardzo miło z Twojej strony ;)
2. U mnie wszystkie się otwierają,więc nie wiem jak jest u innych
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. TERAZ wszystkie się otwierają ale tylko dzięki ingerencji moderatora. Następnym razem użyj opcji "podgląd posta" przed opublikowaniem bo właśnie takim niechlujstwem zraziłeś większość komentujących do siebie.
3. Nie chwale się,myślałem że jak zamieszcze zdjęcia to się czegoś naucze,i się nauczyłem że nie wolno zamiszczać tu zdjęć,bo Cię wysmieją,do tego mają prawo tylko ZAWODOWCY,ale Ci sami ZAWODOWCY nie powiedzą co zrobić żeby było lepiej,a myślełem że forum od tego właśnie jest, ale jak widać myliłem się.
Dramatyzujesz.
4. Nie kończyłem żadnych studiów w tym zakresie(większość pewnie pokończyła)
Wątpię.
5. Skoro są tu sami ZAWODOWCY to może niech napiszą jakąś sensowną książkę chętnie ją kupie i się czegoś naucze,no chyba że się boją,że im chleb zabiore.
Książek o fotografii jest zatrzęsienie. Na początek polecam M. Freemana "Okiem Fotografa"
6. Większość zdjęć da się poprawić w PS, nawet te które tu zamieściłem.
Wszystko da się poprawić w PS ale nie róbmy z tego magicznego narzędzia wyczarowującego piękne zdjęcia z badziewiaków.
7. Ciekaw jestm jak Wy zaczynaliśćie,od razu byliście ZAWODOWCAMI ?? pogratulować talentu !!
Ja jestem amatorem. Zresztą nie mylmy pojęć... często (choć to nie reguła) amator fotografii potrafi robić lepsze zdjęcia niż zawodowiec.
kronos28
26-07-2009, 11:57
Przepraszam bardzo czy ja pisałem że jestem zawodowcem? Bo ja sobie nie przypominam! Jak można się czegoś nauczyć skoro tylko sama kytyka bez podpowiedzi co zmienić by było dobrze. Co do umeiszczania zdjęć na forum to jakoś nie widziałem żeby było napisane nie wolno zamieszczać takich a takich zdjęć,odnosze wrażenie że nektórym przydało by się przeczytać informacje o dodawaniu komentaży, Komentowanie:
1. Oceniaj zdjęcie a nie fotografa
2. Nie rób żadnych wycieczek osobistych...zamiast napisać – ty robisz kiepskie zdjęcia – napisz – to zdjęcie jest kiepskie ponieważ...
3. Nie mścij się na autorze za jego negatywne oceny, oceniaj zdjęcie a nie swoja sympatie, co do osoby fotografa
4. Jeśli chcesz zejść z tematu to tylko, jeśli to będzie małe nieistotne wtrącenie, jeśli istnieją duże szanse ze skierujesz dyskusję w zupełnie nowym kierunku, ale już nie związanym z tym zdjęciem to załóż oddzielny watek i odnieś się w nim to tego zdjęcia, jeśli to konieczne.
6. Jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie pisz. Jeśli nie wiesz co powiedzieć, z pisaniem wstrzymaj się aż będziesz wiedział, jeśli odczuwasz negatywne emocje, wstrzymaj się z komentarzem i wróć do zdjęcia jak ochłoniesz...
7. Nie pisz na siłę...jeśli nic mądrego nie przychodzi Ci do głowy, pamiętaj, że milczenie jest złotem...
8. Jeśli zdjęcie, jego tematyka lub postawa autora Cię bulwersuje, omiń ten wątek, a jeśli już musisz się wypowiedzieć, staraj się w komentarzu wytłumaczyć swoje emocje zachowując maksimum dobrego wychowania
9. Jeśli cokolwiek skłania Cię do złamania któregokolwiek z powyższych punktów to najlepiej przejdź do następnego wątku
to po pierwsze, po drugie napisałem że zdjęcia były nie obrabiane i jakim sprzętem były wykonane, większość była robionych spontaniecznie bez żadnych przygotowań.
kolego do tego zestawu "zasad" dodał bym jeszcze jeden, ważny punkt...
10. Nie publikuj zdjęć, których nie jesteś autorem (nie wspominając o ochronie wizerunku fotografowanych modeli, bo to kolejna oddzielna kwestia - mniemam iż modeli nie zapytałeś czy pragną publikacji na forum? Jeżeli się mylę to mnie popraw...). Na obie sprawy jest paragraf...
Pewnie że Cię poprawie drogi kronos28,tak się składa że modelami są kuzyn i dobry kolega,i nie mają nic przeciw temu. A tych których nie jestem autorem,jeśli ktoś płaci za zdjęcia to chyba ma prawo robić z nimi co zechce,czyż nie??
Zasady nie ja wymyślałem,a jeśli chcesz to sam dodaj wkońcu jesteś moderatorem http://nikon.org.pl/showthread.php?t=1358
Co do wypowiedzi Vespalock chętnie skożystam z książki którą polecasz po drugie nie wiedziałem ze jest coś takiego jak pogląd,pewnie przeoczyłem,mysłałem ze jak zrobie tak jak jest napisane to wszystko będzie ok. Po trzecie jeśli takie badziewiaki to dlaczego nikt nie powie co jest źle??????? i jak powinno być żeby było dobrze. Jak do tej pory nikt nie raczył napisać dlaczego się nie podobają. NAPISZ JEDEN Z DRUGIM POWINIENEŚ TO ZROBIĆ TAK A TAK, no i niemówcie mi że wszystkie wasze zdjęcia są poprostu rewelka,bo jeśłi się chce to do wszystkiego można się do czepić nawet do waszych,tylko to musi zrobić koś z większą wiedza niż wasza. Pozdrawiam
kronos28
26-07-2009, 13:08
Pewnie że Cię poprawie drogi kronos28,tak się składa że modelami są kuzyn i dobry kolega,i nie mają nic przeciw temu.
no i trza było to odrazu zaznaczyć bo jasnowidzami nie jesteśmy a publikacja bez zgody modela jest łamaniem prawa (i to że zwróciłem na to uwagę zrobiłem dla twojego dobra, bo jakbyś tej zgody nie miał to... krótko mówiąc miał byś poważny problem jakby modele znaleźli te zdjęcia)
A tych których nie jestem autorem,jeśli ktoś płaci za zdjęcia to chyba ma prawo robić z nimi co zechce,czyż nie??
niekoniecznie - zalezy jaki zakres jest określony w umowie fotograf - klient (bo taki zakres wykorzystania swojej pracy, fotograf może sobie ująć w umowie)...
...NAPISZ JEDEN Z DRUGIM POWINIENEŚ TO ZROBIĆ TAK A TAK,
problem polega na tym że się nie da... Fotografia to nie pralka czy telewizor, które posiadają instrukcję obsługi gdzie jest napisane "wciśnij guziczek zaznaczony na obrazku aby uruchomić program prania kolorów w 30st. celcjusza" itd.
Wszystko zalezy od warunków w jakich się fotografuje (miejsce, okoliczności, oświetlenie, sprzęt jakim się dyponuje itd.), od tego co się chce osiągnąc (to najważniejsze aby przed przystąpieniem do fotografowania mieć jakiś koncept zdjęcia a nie zaczynać na zasadzie "se zrobie fotki").
Dlatego każde zdjęcie/fotografowana sytuacja/tematyka wymaga zastosowania innych technik, sprzętu... no po prostu wiedzy, którą nabywa się poprzez mozolne wertowanie i czytanie ze zrozumieniem książek, przeglądanie albumów mistrzów fotografii (taaak oglądanie zdjęć uczy... i to duuużo. Ale tylko tych dobrych...) i ćwiczenie ćwieczenie i jeszcze raz ćwiczenie. Ważna jest też selekcja. Powiedz - chciał byś takie zdjęcia jakie zaprezentowałeś, ze swojego ślubu? Powiesił byś sobie je na ścianie (tzw. test ściany ma zastosowanie praktycznie we wszystkich typach fotografii)? Jeżeli odpowiedź brzmi "nie" to nie ma co ich poddawać krytyce na forum/galerii etc. Jeżeli odpowiedź brzmi "może" lub "tak" wtedy można się pokusić o zapytanie o zdanie innych aby zweryfikowac swoje poglądy na temat danego zdjęcia.
Podanie jedynego właściwego przepisu na super zdjęcie miażdżące widza jest poprostu niemozliwe... i kropka.
no i niemówcie mi że wszystkie wasze zdjęcia są poprostu rewelka,bo jeśłi się chce to do wszystkiego można się do czepić nawet do waszych,tylko to musi zrobić koś z większą wiedza niż wasza. Pozdrawiam
nikt tu nie napisał że wszystkie jego zdjęcia są "git"... nie imputuj nam czegoś czego nikt tu nie powiedział/napisał. Na forum sa ludzie co zjedli zęby na fotografii ślubnej, są amatorzy (ludzie którzy nie żyją z tego ale robią to dla przyjemności i przy okazji troszkę sobie dorobią) co przedstawiają megawysoki poziom i są też ludzie co zaczynają ale pną się w górę. Zwykłe słowo "gniot" lub "podoba mi się" juz daje jakiś pogląd na to czy fotografia znalazła uznanie wśród oceniających/widzów lub też nie. Trza umieć wyciągać wnioski nawet z takich komentarzy i kroczyć dalej fotograficzną ścieżką ucząc się i doskonaląc swój warsztat.
zdjecie drugie z pierwszego posta - młodzi są doklejeni do tła! Wiem, bo sam kiedyś takie tła miałem (nie to, żebym używał ;) )
gusto72, jako baba zwracająca uwagę tylko i wyłącznie na estetykę a nie technikę zdjęć powiem Ci co jest
nie tak.
Gdyby to były zdjęcia z mojego ślubu to z czystym sumieniem zabiłabym fotografa. Bo:
1. ślub to nie pogrzeb, owszem atmosfera skupienia jest potrzebna ale nie tak koszmarnego smutku i zacięcia.
To dzień radości i to należy utrwalić by na lata zapamiętać.
Dlatego bliższa jestem klimatom z tego roztańczonego linka
http://www.youtube.com/watch?v=4-94JhLEiN0&eurl=http://www.wykop.pl/link/214271/to-sie-nazywa-wejscie-panstwa-mlodych&feature=player_embedded
2. panna młoda w tym dniu ma być najpiękniejsza. Nic to, że na co dzień może się wydawać niezbyt ładna czy grubawa.
Rolą fotografa jest pokazanie jej piękna. Uśmiechu, błysku w oku, szczęścia. A na tych zdjęciach tego nie ma.
I w opozycji z lekka do kolegów nie będę wskazywać na brak pomysłowości w aranżacji pleneru.
O nie! Po prostu w Twoich (?) zdjęciach nie ma obserwacji, życzliwości i chęci upiększenia panny młodej w tym wyjątkowym dniu.
O pierwszym secie sama nie wiem co myśleć. Z jednej strony koszmar, z drugiej po latach może unikalną karierę zrobić.
Podobną do tej jaką monidła swego czasu zrobiły ;-)
Niedzwiedz
26-07-2009, 17:53
kupie od ciebie te tła !!!!
ja tez chetnie bym kupil, duzo mozna wyczarować i pobawić się taką stylistyką.
retro wraca w wielkim stylu
powaznie?
mam wrazenie, ze robicie sobie jaja ;)
..Z góry przepraszam za tą małą prowokację,nie jestem autorem tych zdjęć,jest nim zawodowy fotograf ...za te prowokacje powinieneś dostać warna, w działach "zdjęciowych" dajemy tylko swoje zdjęcia!
..A tych których nie jestem autorem,jeśli ktoś płaci za zdjęcia to chyba ma prawo robić z nimi co zechce,czyż nie??..niekoniecznie, a nawet powiem, że najczęściej nie może robić co zechce. Mało kto kupuje zdjęcia z pełnymi autorskimi prawami majątkowymi ....
Posiadanie (zakupionego) egzemplarza utworu nie oznacza posiadania praw autorskich do niego.
Gusto przedstawił właśnie dowód, że zawodowy nie znaczy profesjonalny i nie możemy uzywać tych słów zamiennie. Proponuje, z odpowiednia adntoacja moda przeniesc wątek do odpowiedniego działu.
zgodnie z powiedzeniem: kupujac tanio kupujesz dwa razy, tylko w przypadku slubu, rozwod moze troche zajac i zapal do super zdjec zaniknac ;)
a jak gosc nie byl tani, to zgodnie z powiedzeniem: widzialy galy co braly, plynie nauka zeby sprawdzic port zanim sie kogos zatrudni.
witam w epoce kiczu i tandety :)
Wreszcie coś ruszyło:) NIEDZWIEDZ gdybyś dokoładnie przeczytał posta to byś wiedział że nie ja jestem autorem tych zdjęć i choć bym chciał sprzedać to nie moge bo ich nie mam i nigdy bym ich nie użył nawet jak na laika!!!!
JACEK_Z może powinienem dostać,ale chciałem udowodnić że nie tylko amatorzy potrafią robić tandete, i chyba mi się to udało.
"Wszystko zalezy od warunków w jakich się fotografuje (miejsce, okoliczności, oświetlenie, sprzęt jakim się dyponuje itd.), od tego co się chce osiągnąc (to najważniejsze aby przed przystąpieniem do fotografowania mieć jakiś koncept zdjęcia a nie zaczynać na zasadzie "se zrobie fotki")."
MĄDRZE mówisz kronos28.warunki jakie były to widać,a o sprzęcie już pisałem. Ciekaw jestem co TY ( lub WY ) byś-cie pokazał-li mając LUMIXA FZ20??
Był to mój pierwszy i drugi śłub jaki fotografowałem więc gdyby wszystko było ok to byłbym geniuszem:) no ale tak nie jest:(
Co do wertowania książek to bardzo chętnie,tylko mam małą prośbę podpowiedz z jakich??
Następna sprawa czy powiesiłbym na ściane?: 1,2,6 tak, 3 nie bo się nie nadaje, 4 tak gdyby byli uśmiechnięci, 5 może
Kolejna: ćwiczyć,ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć ok. tylko gdzie?? Jako drugi fotograf?? WĄTPIĘ by ktoś chciał abym mu toważyszył, (choć i tak staram się ćwiczyć,ale to już nie to samo co na ślubie) Kiedyś na forum rzeszowskim (nie nikona) zapytałem o kurs fotografii,owszem zostałem mile przywitany przez moderatora nwet wysłał maila,ale jak napisałem że chciałbym focić na ślubach tak już więcej nie napisał.
JA NIE CHCĘ złotego środka na wszystkie foty!!!! CHodziło mi raczej o to że np. 1 dobre gdyby za młodymi było inne ewentualnie ciemniejsze tło niż to które jest,lub kadr powinien być szerszy
2 do kitu bo..... o taką ocene mi chodziło i przy następnej okazji będe tego czy tamtego unikał by było dobrze.
zazula jak już wcześniej pisałem na obu byłem gościem a przy okazji robiłem fotki (młodzi nie chcieli profesionalisty bo to kosztuje),coby od czegoś zacząć,bo lubie fotografować,teraz chcę się wziąść za to na poważnie. Co do radości panny młodej i nie tylko:) może nie była aż tak szczęsliwa?? chyba teraz przesadziłem;) ale byłem ostatnio na weselu,jako gość ( coby nie było wątpliwości ) i panna młoda podczas sesji sama się uśmiechała,może dlatego że była szczęśliwa a może dlatego że ją fotograf o to prosił a może jedno i drugie tego nie wiem. Dziękuje za opinie,napewno wezmę ją pod uwagę,przy następnej okazji.
(młodzi nie chcieli profesionalisty bo to kosztuje),.
kasa, kasa, kasa :-)
Wreszcie coś ruszyło:) NIEDZWIEDZ gdybyś dokoładnie przeczytał posta to byś wiedział że nie ja jestem autorem tych zdjęć i choć bym chciał sprzedać to nie moge bo ich nie mam i nigdy bym ich nie użył nawet jak na laika!!!!
Jest temat pod tytułem ochrona wizerunku. Nie można rozpowszechniać wizerunku bez zgody osoby portretowanej. Innymi słowy: aby publikować czyjś wizerunek gdziekolwiek, musisz mieć zgodę - najlepiej na piśmie, bo z umowami ustnymi to bywa różnie (i tu nie ma rozróżnienia na publikację komercyjną bądź nie).
MĄDRZE mówisz kronos28.warunki jakie były to widać,a o sprzęcie już pisałem. Ciekaw jestem co TY ( lub WY ) byś-cie pokazał-li mając LUMIXA FZ20??
Widziałem rewelacyjne zdjęcia zrobione sprzętem klasy ZENIT lub SMIENA. Zdjęcie robi fotograf a nie aparat. Jeżeli nie bedziesz miał pomysłu na zdjęcie, to nawet D3X a nawet Hasselbad Ci nie pomoże. Ja miałem taki problem w momencie, gdy kupiłem D80... Zdjęcia wcale nie były lepsze od tych z mojego FZ-30, jakością samego obrazu.
Lumix FZ-20 to dobry sprzęt. Dwa lata temu fociłem wesele znajomych moim Lumixem FZ-30 - oczywiście jako gość. Kilka zdjęć tak się młodym spodobało, że poszło do albumu.
Co do wertowania książek to bardzo chętnie,tylko mam małą prośbę podpowiedz z jakich??
Polecam książki Bryana Petersona. Dostępne praktycznie w każdej większej księgarni internetowej.
mkl
1. wcale nie twierdze że lumix jest zły,(robiąc zdjęcia na zawodach w kolarstwie górskim,niektóre były tak samo dobre jak te ze sprzętu za kilka a może kilkanaście tyś.zł, choć przyznam że brakowało w lumixie światła szczególnie w lesie i tu jest przewaga lustrzanki z dobrym obiektywem) ale sam przyznasz że to nie to samo co D80+dobry obiektyw? lub inna lustrzanka
2. moje zdjęcia też się podobały,ale to pewnie tylko sprawa gustu bo tutaj się nie podobają,postaram się zamieścić jeszcze jakieś które ostatnio robiłem,może te się spodobają
3. co do zgody osób portretowanych to już pisałem że nie mają nic przeciwko, chodziło mi o to że nie ja jestm autorem tych zdjęć a Niedzwiedziowi chodziło o tła
4. powidzmy że chciałbym zamieścić zdjęcia z imprezy rowerowej (lub innej publicznej) to musze mieć zgodę danego rowerzysty?? mam chodzić do wszystkich i podawać im do podpisania jakieś papierki??
2 to ewidentny fotomontaż...
Szkoda gadać...
mkl
1. wcale nie twierdze że lumix jest zły,(robiąc zdjęcia na zawodach w kolarstwie górskim,niektóre były tak samo dobre jak te ze sprzętu za kilka a może kilkanaście tyś.zł, choć przyznam że brakowało w lumixie światła szczególnie w lesie i tu jest przewaga lustrzanki z dobrym obiektywem) ale sam przyznasz że to nie to samo co D80+dobry obiektyw? lub inna lustrzanka
Lustrzanka też nie jest lekiem na brak światła... Masz dużo ciemniejsze obiektywy, szczególnie w zoomach dłuższe końce (f/5.6), chyba że jasne stałki N50/1.8 lub 1.4 z tych jeszcze w miarę tanich. Aczkolwiek Lumix ma takie szumy na ISO 200 jak D80 na ISO1600, więc to kilka działek jest...:D
mkl
4. powidzmy że chciałbym zamieścić zdjęcia z imprezy rowerowej (lub innej publicznej) to musze mieć zgodę danego rowerzysty?? mam chodzić do wszystkich i podawać im do podpisania jakieś papierki??
Jeżeli chcesz być zgodny z prawem, to niestety tak. Na forum było to poruszane, poza tym ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych określa jaki wizerunek nie podlega ochronie:
art. 81 ust. 2.
Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
pkt. 1
osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
pkt. 2
osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Z tym, że uwaga na pkt. 2. To że np portretowałeś zawodnika, w taki sposób, że jest on głównym elementem fotografii, to nie oznacza że można rozpowszechniać wizerunek bez jego zgody, bo to była impreza publiczna. Aczkolwiek tutaj nie udało mi się znaleźć jednoznacznej interpretacji.
A co powiecie o tych??
1.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=56dc1wrs892li4rsemx.jpg)
2.
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=dglhiggxgkcloek7z3n.jpg)
A co powiecie o tych??
1. masakra
2. masakra z dodatkowa obrobka :-)
Modelka ma przyjemną buzię ale zrobiłeś to zdjęcie pod takim kątem że pierwsze co się rzuca w oczy to ogromna ręka i miejsce pod pachą. Otwarte okno w tle również rozprasza. Zielone ściany nadały zielonkawy kolor włosom modelki. Na drugim zdjęciu dodałeś tej pani 10lat.
Ps. Ja również dopiero raczkuję więc aby zgłębiać wiedzę spędzam przynajmniej godz.dziennie na forum :).... takie przyjemne z pożytecznym.
Modelka ma przyjemną buzię ale zrobiłeś to zdjęcie pod takim kątem że pierwsze co się rzuca w oczy to ogromna ręka i miejsce pod pachą. Otwarte okno w tle również rozprasza. Zielone ściany nadały zielonkawy kolor włosom modelki. Na drugim zdjęciu dodałeś tej pani 10lat.
Ps. Ja również dopiero raczkuję więc aby zgłębiać wiedzę spędzam przynajmniej godz.dziennie na forum :).... takie przyjemne z pożytecznym.
nareszcie.konkretna ocena,to mi się podoba:) mam nadzieje że inni wezmą przykład z Ciebie,w ocenie nie tylko mnie ale też i innych. Co do koloru włosów,przyznam się że nie zwróciłem na to uwagi,mój bład , mogłem to poprawić CR. Możliwe że trochę dodało lat,ale podobają się jej oba.
A co do pierwszej oceny svena czyli " masakra" to dodam że oba były obrabiane;)
W odniesienu do Twojego ostatniego posta drogi autorze wątu:
1. skoro sam napisałeś ze obrabiałeś ostatnie dwie wstawione fotki - to jako taki sam amator jak i ty dam Ci dobrą radę - najpierw zrób dobre zdjęcie to znaczy - naucz sie kadrować, zapanuj nad światłem ( mam na myśli jak najwęcej wykozystaj światła zastanego), miej kontrolę nad drugim planem ( mam na myśli brak czegokolwiek co odciąga uwagę od głownego obiektu fotografowanego), a dopiero długo długo potem zastanó się nad jakimkolwiek postprocesem. Nie raz już było na tym i pewnie innym forum o tym żeby nie liczyć przy wciskaniu spustu migawki na obróbkę - czyli przysłowiowego PS lub co tam innego.
2. Gdybyś czas i energię którą poświęciłeś na bezsensowne przezucanie się przemądrzałymi tekstami w tym wątku poświęcił na wertowanie tego forum - tu mam na myśli ogldadanie, ogladanie, ogladanie........ do bólu to sobie mozesz powtarzać , oraz czytanie tego lub innego forum fotograficznego - tu mam na myśli czytanie zamieszczonych artykułów - pewnie pożytek przede wszystkim Dla Ciebie byłby o nieo więszy. A tak wystawiasz zdjęcia - mam na myśli te ostanie - które no cóż nie są górnolotne - powody ich kiepskości już masz powyżej.
Stara dobra zasada - zanim zamieścisz - najpierw sam się do swoich fotografi krytycznie odnieś, a jeżeli stwierdzisz już na koncu ze wszelkie swoje wątpliowści techniczne rozwiałeś - to dopiero wdedy zastanow sie nads wstawianiem.
Nie chcę Ci mądrkować - bo moja wiedza z zakresu fotografi jest pewnie niewiele większa od Twojej - ale oglądanie fotek innych ludzi to podstawa, czytanie Exif-ow, podpatrywanie ujęć. A reszta pwoli powoli przyjdzie sama.
A z konkretów - po jaką ....... - potrzebne Ci było ISO - 800 w ostanim zdjęciu.
Już sam tego trochę nie rozumiem - bo o ile wczesniej zrozumiałem robisz zdjęcia Lumixem - a te ostatnie są z Nikona D60????
Wiec o co kaman moj drogi forumowy kolego.
Pozdrawiam
Piotrek
Cytat:
Już sam tego trochę nie rozumiem - bo o ile wczesniej zrozumiałem robisz zdjęcia Lumixem - a te ostatnie są z Nikona D60????
Wiec o co kaman moj drogi forumowy kolego.
czy to tak trudno zrozumieć?? owszem robiłem Lumixem ale to było 2 lata temu!! (pisałem o tym) od tego czasu co nieco się zmieniło:)
Cytat:
A z konkretów - po jaką ....... - potrzebne Ci było ISO - 800 w ostanim zdjęciu.
Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi Ci o to drugie zdjęcie? Jeśli tak to szum dodawany był w PS
Nie zawsze to co chce się uwiecznić ma za sobą dobre tło,powiedzmy że chcesz coś lub kogoś zfotografować a tło jest nie ciekawe to nie robisz zdjęcia?? ja zrobię a poza tym nie było to zdjęcie ustawiane ot spontaniczność
Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi Ci o to drugie zdjęcie? Jeśli tak to szum dodawany był w PS
Jeżeli chodzi o portrety i ziarno, to trzeba uważać. Mój kumpel sportretował sobie żonę Minoltą X700 i filmem o ISO1600 (chyba marki fuji). Duże ziarno niestety odjęło urody modelce, podobnie jak na Twoim zdjęciu.
Vespalock
30-07-2009, 08:21
czy to tak trudno zrozumieć??
Gusto... a czy tak trudno nacisnąć buttona "cytuj" zamiast wypisywać to po swojemu w poście? Nie da się czytać Twoich wypowiedzi...
A ten przycisk obok to multi cytat - klikasz przy każdym poście który chcesz zacytować i po lewej na dole wciskasz "odpowiedz"... Nic skomplikowanego, na prawdę... wystarczy chcieć.
Gusto... a czy tak trudno nacisnąć buttona "cytuj" zamiast wypisywać to po swojemu w poście? Nie da się czytać Twoich wypowiedzi...
A ten przycisk obok to multi cytat - klikasz przy każdym poście który chcesz zacytować i po lewej na dole wciskasz "odpowiedz"... Nic skomplikowanego, na prawdę... wystarczy chcieć.
Dzięki za rade,napewno skorzystam. Poprostu błędy laika,sorki.