PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o konfiguracje połączeń sieciowych.

terpsych
25-07-2009, 10:26
Witam.
Mam do Was prośbę o pomoc, dotycząca konfiguracji połączeń sieciowych w moim laptopie działającym pod vistą.
Chodzi w sumie o utworzenie dwóch konfiguracji (profili) połączeń - jedno do sieci w pracy a drugie do sieci domowej. W domu mam DHCP, więc pozostawiam wszystko serwerowi. W pracy ustawiam w zakładce połączeń alternatywnych ip i inne dane na stałe, bo taki jest wymóg, jednak ustawienie dhcp z pierwszorzędnego połączenia odbiera dane z serwera dhcp w mojej pracy i ustawia ip, które nie pozwala na wyjście na świat (ignoruje dane z połączenia alternatywnego). Jedynym rozwiązaniem jak dotąd jest wpisywanie każdego dnia w pracy na nowo danych konfiguracyjnych. Znacie jakiś inny sposób aby to ominąć?

terpsych

MisiekT
25-07-2009, 11:32
poszukaj na sieci programikow ktore pozwalaja na tworzenie roznych profili (lokalizacji) - mozna wtedy ustawiac praktycznie wszystko, lacznie z wyborem domyslnej drukarki czy tapeta... i wystarcza 2 klikniecia na zmiane dom/praca itp...
czesc jest nawet darmowa....

terpsych
25-07-2009, 13:37
poszukaj na sieci programikow ktore pozwalaja na tworzenie roznych profili (lokalizacji) - mozna wtedy ustawiac praktycznie wszystko, lacznie z wyborem domyslnej drukarki czy tapeta... i wystarcza 2 klikniecia na zmiane dom/praca itp...
czesc jest nawet darmowa....

Żona/kochanka ;)

MSPANC ;)

t.

costi
26-07-2009, 16:31
Mozna to zrobic w samym Windowsie.

Poczytaj to, u mnie dzialalo bezblednie: http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f34/Skrypt-Zmiany-Ustawien-Ip-t197333.html