Zobacz pełną wersję : Najlepsze portretowe szkło
Wiem że temat w ten czy w inny sposób był już przerabiany. Jednak chciałbym ując go w jakieś ramy. Mianowicie nie chodzi mi o specjalnie jakieś rozpisywanie na temat wad i zalet a tylko o krótki wpis: Firma, ogniskowa, jasność.
Najlepiej byłoby zrobić z tego ankiete. Wiem że jest taka możliwość, ale ja chyba nie rozkminiłem tego do końca i nie wiem jak wszystko poustawiać. Jeżeli ktoś potrafi zapraszam do współpracy. Coś razem wykombinujemy.
wiedziałem że coś pokręce z tą ankietą! wyszła kompletna bzdura
Są 4 portretówki u nikona, mało kto miał do czynienia ze szkłami DC. Masa ludzi zagłosuje na to co ma - czyli 85/1.8 albo na 85/1.4 no bo on musi byc lepszy. 105/2.0 i 135/2.0 używa nie tak wiele osób.
Oczywiście znaja się zwolennicy 50/1.4 i 1.8 i szkieł macro, bo uniwersalne, a portret tez można robić.
Na jakich głosujących ci zależy? Na takich co mają praktykę i znają te 4 obiektywy? Głosować będą tez ci, co ich na oczy nie widzieli. Nic sensownego z tego głosowania nie wyjdzie.
Do tradycyjnie pojmowanego portretu masz 3 rewelacyjne szkła 85/1.4 105/2.0 i 135/2.0. No i może jeszcze manualny Zeiss. Koniec kropka. Wszystkim innym tez da się zrobić portrety.
Nie ma co robić ankiety - najlepsze jest 200/2VR, zapytaj maria :mrgreen:
tak jak myślałem!
Rozkręci się z tego znów wielka dyskusja, a nie o to mi chodzi.
Jacek_Z słuszna uwaga co do że ludzie zagłosują na to czego nie mają a co chcieli by mieć choć wogóle nic o tym nie widzą.
I już problem i znów pod górke - cholera.
Jeszcze raz. Piszemy tylko o tym co mamy lub co mieliśmy ze wskazaniem na najlepsze! Koniec kropka.
Bez marzeń!!!!!
PROSZE
a co ja tam moge powiedziec ;) mam 50/1.8 i dla mnie jest za wasko. zacne to szkielko i ladne fotki z tego wychodza ale niestety wiekszosc "portretow" to zdjecia mego 18 miesiecznego szkraba, ktory na widok aparatu biegnie jak szalony wiec zbieram na cos szerszego...
85/1.8 nie mialem, chcialbym... ale stop... mialo byc bez marzen :D
Ja mysle ze dla mnie perfect by bylo 85 1.4 albo 105/2 kwestia ogniskowej najwazniejsza ,na drugim swiatlo ; 200/2 napewno jest swietnna aczkolwiek sam jak robilem zdjecia portret ta ogniskowa to dla mnie niestety nie to, duzo za dluga na dx. 135mm na dx jest tez takie sobie ciut za dlugie dlatego swoje bardzo fajne oddalem w dobre rece ;) na dx 85 albo 105; na fx 135 albo jakies 150. Firma nie ma dla mnie znaczenia
ostatnio przez tydzien pouzywalem 135/2 na FX i jak dla mnie ciut za dlugo. Przy szerszych portretach musisz byc dosc daleko, co dla mnie osobiscie nie bardzo pasuje. Ale do portretow samej twarzy jest jak najbardziej ok.
Chociaz wolalbym 85/1.4 tak na codzien. Jakos bardziej mi ta ogniskowa pasuje
wszystko z f2 i jaśniejsze :]
Photoartbox
25-07-2009, 11:36
Szczegolnie Biogon T* 2/35 ZM :lol:
czemu biogon, wolę swojego 35/1.8, albo C35/1.4 :P
Z tego co mam to najbardziej mi pasi Sonnar 135 f3.5 :) ostrzutki przy pełnej dziurze, bokeh przepiękny, no i praktycznie za grosze w dzisiejszych czasach.
Ale kombinujecie ;) "jak koń pod górkę."
Czyli górą 85 a w szczególnych przypadkach powyżej i minimalne świtło im mniejsze tym lepiej.
Podsumowując na obeną chwile.
Co więcej szczególnych tendencji czy sentymentów do marki nie widze.
bo ze nikon to oczywiste dla wszystkich ;)
Nocturnal-Amnesia
26-07-2009, 22:14
Portrety z tego co mi wiadomo to: 85mm na ff dla postaci 135mm na FF dla samej twarzy i wszystko pomiędzy w zależności od preferencji. Na dx jest problem bo już 85 praktycznie nadaje się tylko do twarzy. Osobiście preferuje 50mm dla postaci, w moim przypadku jest to pancolar z jeny (przykładowe zdjęcie http://www.deviantart.com/download/103410859/My_sister___remastered___by_Nocturnal_Amnesia.png) . 135mm na dx jest cholernie wąskie i też z racji większych odległości cięższe w utrzymaniu. Wiem też że Nikon E 50/1.8 i Nikkor Ai 50/1.8 raczej do portretu nie podchodzą. Robiąc nimi zdjęcia doszedłem do wniosku że jednak obiektyw standardowy to standardowy, inaczej ostrzy inaczej koloruje inaczej gra światłem. Reasumując dla dxa szkiełko nie dxowe kalibru 50~90.
Niestety, nie jestem w stanie jednoznacznie wskazać obiektywu najlepszego-jednego, tak samo jak podstawowego zakresu ogniskowej. Dla mnie obiektyw do portretu "najlepszy" to taki, którego w danej chwili potrzebuję, w zakresie ogniskowych od 50-400mm na FX + fisz.
Wszystko zależy od zamierzonego efektu. Ja używam do portretu szkła od 17 do 300mm :)
xpressive
27-07-2009, 02:05
dobry portret i można zrobić szerokim kątem... zależy co ma ukazywać. duza GO w takim wypadku może tylko psuć efekt, ale zamierzony może wzmocnić.
Ja moge tylko od siebie i za siebie :D
Mam, uzywam i jestem zadowolony. Taka powinna byc indywidualna definicja. W moim przypadku dotyczy ona Tokiny 50-135. Idealny zakres portretowy, stale swiatlo 2.8 a do tego moj nowy egzemplarz (wymiana z uwagi na niekorygowalna nawet w Japonii wade AF - leciala za) jest juz powiedzialbym bardzo ostry od 2.8
N85 1.8 jakos mi jednak nie podeszlo. Powiedzmy ze po "kultowym szkle" spodziewalem sie mniejszych fioletow i wiekszej ostrosci na duzych dziurach
ja tam się nie znam ale wydaje mi się że szkiełko sigma 50-150 f2.8 nadaje się do portretu :D zakres ogniskowej w zupełności powinien wystarczyć, no może ciut za ciemne ale bokeh super i kolorki :D
oczywiście jeżeli mylę się w swoim przemyśleniach to proszę mnie nakierować na dobrą stronę mocy :P
Ja moge tylko od siebie i za siebie :D
N85 1.8 jakos mi jednak nie podeszlo. Powiedzmy ze po "kultowym szkle" spodziewalem sie mniejszych fioletow i wiekszej ostrosci na duzych dziurach
Jakis slaby egzemplarz trafiles albo nie gadal z Twoim body. U mnie ostry jest od f/1.8 ale uzywamnajchetniej f/2.2 wtedy jest bardzo ostry a fiolety znikaja.
Portretuję N50/1.8D i Tokiną 100/2.8.
Zalety i wady N50 wszyscy znają, Tokina 100 pięknie rysuje i oddaje kolory, ale... w moim przypadku najczęściej jest zbyt wąska.
Dlatego coraz częściej skłaniam się do jej sprzedaży i zakupu Tokiny 50-135. Może mniej profesjonalnie, ale zdecydowanie praktyczniej.
Ja portrety robie z 50/1.8, ale gdybym mógł i tak kupił bym Sigmę 50-150
nie mogąc się doczekać aż świnka zapełni się po brzegi by kupić 135dc zainwestowałem w pierścień nikon->"ruski" t-mount który zamocowałem do taira11a: wnioski lekki szoczek
nie mam, bo mi nie pasuje do aparatu :D - ale widziałem z tego foty. Za Kaliną - C85/1.2
Ale zastanowiłbym się nad oddaniem nerki dla tego szkła :D :D
Za Kaliną - C85/1.2
Ale zastanowiłbym się nad oddaniem nerki dla tego szkła :D :D
ale czemu nie N85 f/1.2 :D - ok, miało być bez marzeń.
ja robię N50 1.8 (kadr całej postaci, bądź taki amerykański) i N70-200 (twarz)
Zależy od sytuacji, na razie używałem N50/1.8 lub S105/2.8, ale już wiem, że chcę do tego celu N85/1.8 (1.4 jest super, ale mnie nie stać), właśnie jestem na etapie zakupu tego szkła. Czasami używam 70-200/2.8, a także często S30/1.4.
ranbir kapoor
28-07-2009, 15:29
Ja w tym watku wypowiem sie pozniej jako ze 2 h temu odebralem porod :)
Gratulacje!
pogratulować :)
Gratki, fociłeś?:)
No to wielkie gratulacje!!!
ranbir kapoor
28-07-2009, 17:10
Jasne ze focilem ale o tym bedzie w innym watku
Kolejne podsumowanie...
Górą 85/1.4
ranbir kapoor
28-07-2009, 20:29
ja najbardziej w portrecie lubie (moze troche przewrotnie) 35/2 oraz 200/2
dodatkowo do naprawde ciasnych portretow 50/2
saturnus1981
28-07-2009, 20:38
180/2,8 tylko że trzeba się sporo nachodzić;)
mkoczkodaj
30-07-2009, 08:16
pod DX 85/1,8 , ale wie, nie testowałem, że 85/1,4 jest jeszcze lepsze. dłuższe ogniskowe 105/2 DC i 135/2 DC napewno są dobre ale nie pod DX. kolega uzywał 135 z d700 i to się sprawdzało znakomicie
Gratulaaacje!! :-)
A mi ostatnio najbardziej podchodzi do ciasnego portretu ogniskowa 135 na DX chociaż nie powiem bo używałem i używam często nadal 85 do tego . a jeśli chodzi o portret całej postaci to znowu zaczynam cenić 50 na DX . Wniosek taki, że normy nie ma - jak komu wygodnie :-) .
Oczywistym jest, że kilka obiektywów nikkora to świetne "portretówki". Nie wszystkie jednak można używać na DX - za długie ogniskowe po przeliczeniu. Niestety wielu ze względów finansowych musi zadowolić się obiektywami innych producentów.
Sigmę 105 2.8 zakupiłem dość dawno (mając D300), ze względu na skalę odwzorowania macro. Po zmianie body na D700 odkryłem że jest to świetne szkło portretowe i za przyzwoite pieniądze. Nie mogę porównać z N 85 1.8 bo dopiero zakupię. Nadal jednak marzę o N80-200 2.8. Mam nadzieję że w niedługim czasie będę mógł porównać te trzy obiektywy którymi "da się zrobić portrety".
Ja portretuje tym co mam w stopce, ale najlepszym dla mnie szkłem jest Samyang 85/1.4, tyle z tego co mam.
A portretowałem też sigmą 70-200/2.8 i mam ochotę za nabyć to szkiełko;);)
Dla mnie w Nikonie
105/2 DC
85/1.4 AIS lub AFD
135/2 DC
180/2.8
Pewnie fajny jest 200/2, ale nie miałem przyjemności
SADPUNK44
14-09-2009, 00:00
Ja używam tego,co w stopce i nie zamieniłbym się na nic...Takumar mógłby mieć AF;)A Zeiss,jest genialnym szkłem:D
Aktualnie
Nikkor 55 1,2
Staram się go oswoić :D
BART3skiing
14-09-2009, 13:14
50mm 1.4 i 85mm 1.4 mistrz jeszcze 50 1.2
50mm 1.4 i 85mm 1.4 mistrz jeszcze 50 1.2
Ciekawy wniosek, wysnuty z autopsji czy na podstawie lektury.
Może tylko następny post do nabicia?
wolnyslimak
14-09-2009, 20:22
Wcześniej myślałem, że okolice 80-100mm to podstawa do portretu. Ale równie dobrze sprawuje się 50 f/1,8 jak i 180 f/2,8. Zapewne jak zawsze zależy kto, gdzie i kogo:mrgreen: Ja jestem zachwycony jednak 180 f/2,8...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/ScCMdkBoi1a9pHZsGB-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/qa/cg/8ian/ScCMdkBoi1a9pHZsGB.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/ozEDe3eshetb2x2NCB-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/qa/cg/8ian/ozEDe3eshetb2x2NCB.jpg)
Dla mnie nr 1 to 135/2D DC Nikona i tego używam najczęściej. Potem długo długo nic, na 2. miejscu 85/1.2 Canona, a potem 85/1.4D Nikona (od biedy i pustawego portfela 85/1.8D - podobnie w Canonie). Na koniec Nikkor 50/1.4G oraz Sigma 50/1.4 HSM, które się przydają do czegoś więcej niż klasyczny portret.
105/2D DC nie wiem gdzie umieścić. Szkło świetne, może ciekawa propozycja, jeśli komuś brakuje szmalu na 135/2D DC.
Obiektywy typu 200/2 czy 200/1.8 czy 300mm i dłuższe pozostawiam tym, którzy mają w nosie kompromisy i mają to jak ze sobą taszczyć.
Wcześniej myślałem, że okolice 80-100mm to podstawa do portretu. Ale równie dobrze sprawuje się 50 f/1,8 jak i 180 f/2,8. Zapewne jak zawsze zależy kto, gdzie i kogo:mrgreen: Ja jestem zachwycony jednak 180 f/2,8...
180 to już trochę za płasko, jasne, każdym obiektywem można zrobić portret ale dla mnie graniczną wartością jest 135 i to na FX.
Pozdrawiam,
AMI
marcin_G
17-09-2009, 20:50
Ja bardzo lubie trzy Nikkory manualne:
- 85/1,8 - bo na pełnej dziurze ma przyjemny rysunek
- 105/1,8 - bo pięknie izoluje z tła
- 55/1,2 bo na f/1,2 jest pięknie miękki, ale w tym pozytywnym znaczeniu
woytec60
17-09-2009, 20:57
180 to już trochę za płasko, jasne, każdym obiektywem można zrobić portret ale dla mnie graniczną wartością jest 135 i to na FX.
Pozdrawiam,
AMI
Myślę podobnie.
180-ka przydaje się do wyizolowania jednej twarzy z tłumu ale do normalnego portretu to trochę za długo.
Fajnie za to wychodzą portreciki 105-ką, akurat tak jak lubię :)
PS
Też chodzi mi o FF.
wolnyslimak
22-09-2009, 19:22
Co do ogniskowej-portretowej w granicach 100mm pewnie macie rację. 85 na DX jest dla mnie fantastyczne ale to juz lekko ponad 125. Jak już wspomniałem wczesniej portert można zrobić wszystkim...lekko humorystycznie:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/92dgwlxsO5mBpHByrB-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/qa/cg/8ian/92dgwlxsO5mBpHByrB.jpg)
ranbir kapoor
23-09-2009, 08:48
Zeiss planar 110/2 jak dla mnie absolutny nr 1
choc przy blizszym poznaniu moze go pobic Leica apo-summicron-m 75/2 asph
wolnyslimak
23-09-2009, 09:48
Zeiss planar 110/2 jak dla mnie absolutny nr 1
choc przy blizszym poznaniu moze go pobic Leica apo-summicron-m 75/2 asph
No wiesz...patrząc po Twojej stopce te obiektywy raczej nie są dla Ciebie jakimś większym problemem. Ale zapewne zdajesz sobie sprawę, że dla znacznej większości z nas są one poza wszelkim zasięgiem. Dlatego słowo "najlepsze" też jak widać jest sprawą względną. Niestety nie dane mi raczej będzie kiedykolwiek sprawdzić jakość tych szkieł. Pozdrawiam
Ale co, będziemy dyskutowali nad sensem słowa "najlepsze"? Mario/mistrzucieczki napisał co jest dla niego najlepsze, trzeba to komentować? Do tego jeszcze pod kątem finansowym...
Najlepszy - każdy, który posiadam/mogę pożyczyć, a który pozwoli mi osiągnąć zamierzony efekt... :)
wolnyslimak
23-09-2009, 10:23
Ale co, będziemy dyskutowali nad sensem słowa "najlepsze"? Mario/mistrzucieczki napisał co jest dla niego najlepsze, trzeba to komentować? Do tego jeszcze pod kątem finansowym...
Najlepszy - każdy, który posiadam/mogę pożyczyć, a który pozwoli mi osiągnąć zamierzony efekt... :)
No i właśnie sens ostatniego zdania jest mi bliski. To może Mario pożyczysz mi tego Zeissa?:-D
ranbir kapoor
23-09-2009, 10:28
To może Mario pożyczysz mi tego Zeissa?:-D
zapraszam do wawy, jak chcesz mozesz podpiac i pstryknac kilka fotek
tylko ze to szklo do hassela
przykladowa fotka:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img232.imageshack.us/i/foto107b.jpg/)
wolnyslimak
23-09-2009, 10:42
Tutaj to ja widzę, oprócz niezaprzeczalnej jakości szkła również świetny pomysł, wykonanie i obróbka. Co do zaproszenia...to uważaj bo mieszkam blisko i będę Cię nękał. Choć ten Zeiss był lekką przenośnią bo o Hasselblad'a u mnie ciężko...ale np.: 85PC-E lub 200/2...czemu nie?:) Pozdrawiam ciepło.
Photoartbox
23-09-2009, 11:01
zapraszam do wawy, jak chcesz mozesz podpiac i pstryknac kilka fotek
tylko ze to szklo do hassela
przykladowa fotka:
http://img232.imageshack.us/img232/7446/foto107b.jpg (http://img232.imageshack.us/i/foto107b.jpg/)
Eeee, ale szumy... ;) - sliczne zdjecie, brawo!
wolnyslimak
24-09-2009, 13:59
No wogóle cały pomysł ala lata 30-e. Ja jestem ciekaw czy modelka specjalnie dobierana do pomysłu czy na odwrót. Te szumy idealnie wspólgraja z mała głębią ostrości oraz szczególnie z zalotnymi piegami modelki. Jak pisałem wcześniej, wykonanie to pełen artyzm jak dla mnie. Chciałbym tak umieć kiedyś...:-D
ThomasVoland
20-01-2010, 00:27
Dla mnie nr 1 to 135/2D DC Nikona i tego używam najczęściej. Potem długo długo nic, na 2. miejscu 85/1.2 Canona, a potem 85/1.4D Nikona (od biedy i pustawego portfela 85/1.8D - podobnie w Canonie). Na koniec Nikkor 50/1.4G oraz Sigma 50/1.4 HSM, które się przydają do czegoś więcej niż klasyczny portret.
105/2D DC nie wiem gdzie umieścić. Szkło świetne, może ciekawa propozycja, jeśli komuś brakuje szmalu na 135/2D DC.
Obiektywy typu 200/2 czy 200/1.8 czy 300mm i dłuższe pozostawiam tym, którzy mają w nosie kompromisy i mają to jak ze sobą taszczyć.
A gdzie byś wstawił Nikkora 70-200 2,8? Co prawda to zoom, ale ciekawi mnie jak się on ma w portretach.
sorry że się wtrącę bezpardonowo w dyskusję. Dla mnie najlepszym szkłem do portretów był (i jest) Nikkor 85mm f1.4D. "Był" ponieważ nie posiadam go osobiście ale miałem przyjemność pofocić pożyczonym przez weekend. Teraz zbieram kasę na niego. :)
Lubię też do portretów np. 50mm 1.4 i wszystkie jasne, nie więcej niż f.2. Jakoś najczęściej portrety robię w pomieszczeniach i to chyba tylko dlatego.
sorry że się wtrącę bezpardonowo w dyskusję. Dla mnie najlepszym szkłem do portretów był (i jest) Nikkor 85mm f1.4D. "Był" ponieważ nie posiadam go osobiście ale miałem przyjemność pofocić pożyczonym przez weekend. Teraz zbieram kasę na niego. :)
Lubię też do portretów np. 50mm 1.4 i wszystkie jasne, nie więcej niż f.2. Jakoś najczęściej portrety robię w pomieszczeniach i to chyba tylko dlatego.
potwierdzam, że N85 1.4 jest bajeczny:)
niemniej jednak uwielbiam szersze portrety robić Sekorem 110 2.8
Ciekaw też jestem jak przypadnie mi 50 1.2