Zobacz pełną wersję : Dziwne zdjęcia z SB-28
Hej, mam SB-28 i pierwszy raz robiłem zdjęcia z zewnętrzną lampą. Robiłem zdjęcia na Zlocie Pojazdów Militarnych, a że było mało światła, to sobie dopalałem lampą ustawioną: TTL fill-in, opuszczony dyfuzor, zoom lampy na 18mm, korekcja lampy na -1,7, palnik na wprost, obiektyw AF 28-105, negatyw Fuji Superia 200. Zdjęcia wyszły całkiem ładne, nie widać śladu błysku. Na urlopie robiłem zdjęcia z tak samo ostawioną lampą, także na Superii 200, ale i na Reali. Większość z nich wyszło strasznie szarych i bladych, niektóre miały kolory zbliżone do rzeczywistości. Niektóre zdjęcia były dobrze naświetlone i nie widać było użycia lampy. W miejscach ciemnych ustawiałem lampę na +0.3, reszta jak poprzednio. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Przy pierwszych ustawieniach zakres oświetlenia lampą pokazywał 5-9m, przy drugich ok. 3-4m. Dokładnie już nie pamiętam, ale odległości były tego rzędu. Co z tym zrobić? O co chodzi? Jak korzystać z lampy przy marnych warunkach światła, a jak przy dopalaniu?
fotomarek_k
29-09-2006, 23:00
Zwracaj uwage na wskazania światłomierza-ustawiaj raczej wg.niego- bo to światło zastane miało być głównym, a tylko cienie dopalałeś fleszem??
Przy "marnych warunkach światła" daj czas dłuższy, np.1/30 i lampa na ttl- nie dopalanie...W każdym razie, mieszając światło zastane z fleszem kontrolować trzeba i "drabinkę" i czy moc flesza wystarcza (ewentualnie korekta,gdy za dużo)...Jak lampa za słaba , (błyskawica mruga) to otworzyć przysłonę ,albo schować dyfuzor itd.itp,...
Sory, jeśli oczywiste dla Ciebie sprawy opisuję-bo może po prostu lampa padła, albo filmy miałeś jakieś wybrakowane...Zdarza się czasem...
Pozdrawiam...
Zwracaj uwage na wskazania światłomierza-ustawiaj raczej wg.niego- bo to światło zastane miało być głównym, a tylko cienie dopalałeś fleszem??
Przy "marnych warunkach światła" daj czas dłuższy, np.1/30 i lampa na ttl- nie dopalanie...W każdym razie, mieszając światło zastane z fleszem kontrolować trzeba i "drabinkę" i czy moc flesza wystarcza (ewentualnie korekta,gdy za dużo)...Jak lampa za słaba , (błyskawica mruga) to otworzyć przysłonę ,albo schować dyfuzor itd.itp,...
Sory, jeśli oczywiste dla Ciebie sprawy opisuję-bo może po prostu lampa padła, albo filmy miałeś jakieś wybrakowane...Zdarza się czasem...
Pozdrawiam...
No właśnie praca z lampą nie jest dla mnie oczywistą sprawą. Jak napisałem, pierwszy raz robiłem zdjęcia z lampą. Trochę poczytałem na róznych stronach, ale co innego mi wyszło a co innego było napisane.
1) Jakie powinny być ustawienia aparatu. Robiłem na "P", w przypadku "A" na lampie mrygał zakres odległości, a drabinka w aparacie daleko była na "+"
2) Przy "P" aparat ustawiał 1/60 i f/4.