Zobacz pełną wersję : velbon sherpa 600 a 800 - różnice i wybór
pytajaca
24-07-2009, 21:10
oglądam statywy i m.in. porównuję ceny. i tak np.
sherpa 600 ma udzwig do 4,5kg a 800 ma 4 kg (oczywiscie nikt nie będzie pewnie maxymalnie wykorzystywać takiego obciążenia)
waga sherpa 600 ma wagę 2,15kg a 800 1,95 kg (więc jak dla mnie mało znacząca różnica)
za to minimalna wysokość jest już o wiele ciekawsza bo przy 600tce jest to 29cm, a przy 800 60cm.
ktoś z Was ma może któryś z nich? dla mnie cenowo jest duża róznica, jedynym plusem bylaby ta 29cm minimalna wysokość, (makro bardzo mnie ciekawi) choć też nie wiem czy jest to praktyczne w rzeczywistości a nie tylko chwyt marketingowy?
Udźwig tych statywów jest iluzoryczny. Mam R600 i powiem ci że nie jest w stanie stabilnie utrzymać D200 + 70-210mm f/4-5.6, a to chyba nawet 1,5kg nie waży. Najsłabszym ogniwem w tym statywie jest głowica to ona "popuszcza" obiektyw powolutku opada w dół, co powoduje mydełko tym większe im dłuższy czas ekspozycji.
Po prostu odradzam bo to strata pieniędzy, był dobry kiedy stawiałem na nim hybryde o wadze ok. 500g
Może masz uszkodzoną głowicę, mam 600R i jak skręcisz głowicę to nie ma szans aby się przestawiła, a nawet ręką nie przestawisz. U mnie stabilnie trzyma D200 i 180/2.8. Statyw mam chyba ponad dwa lata i ma się bardzo dobrze, trochę go poobijałem ale nadal działa tak jak powinien. W tej klasie cenowej to bardzo dobry zakup. Co do D200 to trzeba pamiętać że oryginalny BP jest kiepski i osłabia stabilność na statywie więc jak nam zależy na pewnej stabilizacji to lepiej zdjąć BP.
żółto-czarny
24-07-2009, 22:45
Mój podstawowy zestaw (3 pierwsze pozycje z podpisu) wg moich obliczeń waży 1370-1380g. Opisanego przez Ciebie efektu nie zauważyłem, chociaż fociłem kiedyś pioruny i czasy miałem do 30". Bardziej obawiałbym się jakiegoś większego wiaterku, nawet przy dużo krótszych ekspozycjach.
pytajaca
24-07-2009, 22:52
raczej kilogramów nie będę ustawiała na tym statywie. ale Wasze uwagi wezmę pod rozważenie. tylko co z tymi 29cm? działa to to jak powinno?
Masz możliwość zamocowania głowicy do góry nogami jak dobrze pamiętam a i same nogi mocno się rozjeżdżają więc można spokojnie zejść do poziomu
Połowe kolumny centralnej można odkręcić a nogi bardzo szeroko rozstawić i wtedy powinno być te 29cm. Możliwość odwrotnego mocowania głowicy to inna kwestia ale ciekawa.
Możliwe że moja głowica jest walnięta ale to niezbyt dobrze o niej świadczy bo taki efekt zaobserwowałem po dwóch latach eksploatacji.
Wydaje się że aparat na statywie jest stabilny bo nie widać żadnego ruchu ale kiedy robiłem sample teleobiektywu na 210mm to na bliskim obiekcie zaobserwowałem że mi się kadr powolutku zmienia :/
Myślę że jako statyw podróżniczy (waga i poręczność) to dobra propozycja, szkła tak do 200mm chyba że lekkie zoomy do 300mm, do poważniejszej fotografii np. ptaków z długimi szkłami to trzeba szukać innego statywu ale też za inne pieniądze. Jako statyw na "miasto" to naprawdę udana konstrukcja (stosunek cena/jakość)