Zobacz pełną wersję : Metz 36 af 4n plus Nikon d 70
antoniantoni
24-07-2009, 18:54
Witajcie,
Fotografuję od kilku lat ale dopiero teraz zostałem zmuszony do zakupu lampy błyskowej. Jeżeli w ogóle stosuje lampy, to są to lampy światła stałego a nie błysk.
No ale ..., kupiłem tanią lampę Metz 36 af4n. Gubie się, kiedy czytam o tych wszystkich i z e w k j ttl'ach ;-). Przeraża mnie fakt, że mając założoną tą lampkę na body aparatu, nie mogę zejść poniżej 1/500. No ale wyczytałem już na Waszym forum, że w Nikonach d70 to normalne.
Moja pytanie brzmi: Czy przed przystąpieniem do wykonania pierwszych zdjęć ta lampką, muszę coś poprzestawiać w menu aparatu ? Jeżeli tak, bardzo proszę o wskazówki :)
I drugie pytanie. Rozumiem, że w słoneczny dzień używając tej lampy nie będe w stanie doświetlić oczu przy portrecie, bo 1/500tna, to absolutnie za krótki czas, a regulowanie przesłoną zepsuje całe zdjęcie.
Proszę o pomoc.
Przeraża mnie fakt, że mając założoną tą lampkę na body aparatu, nie mogę zejść poniżej 1/500. No ale wyczytałem już na Waszym forum, że w Nikonach d70 to normalne.
Ty się ciesz, że masz aż 1/500, bo inne body mają synchro 1/250 albo 1/200.
Za to te inne body mają możliwość pracy z lampą ustawioną w trybie FP. Nie wiem czy twoja lampa ma ten tryb, ale to by ci z D70 i tak nic nie pomogło. Ja nie wiem czy ta lampa ma nawet TTL z cyfrowymi nikonami.
2. Jeśli potrafisz pracowac w manualu lampy, albo w jej trybie A, w dodatku potrafisz zrezygnować z automatyki zooma, ISO itd, to zaklej taśmą styki (oprócz centralnego oczywiście) w lampie czy body. Wtedy masz synchro w D70 aż do 1/8000 - z każdą lampą.
I drugie pytanie. Rozumiem, że w słoneczny dzień używając tej lampy nie będe w stanie doświetlić oczu przy portrecie, bo 1/500tna, to absolutnie za krótki czas, a regulowanie przesłoną zepsuje całe zdjęcie.
Proszę o pomoc.Pytania nie widzę, ale potwierdzę to co piszesz, nie popracujesz latem na otwartej przysłonie mając tylko 1/500 i w dodatku minimalne ISO 200.
antoniantoni
24-07-2009, 22:44
Hej,
Dziękuje Ci za odpowiedź.
A jeżeli będe chciał pracować w tym e-ttl ?
".. Metz 36 AF- 4 posiada głowicę z ręcznie regulowanym zoomem w zakresie 28- 85 mm, co umożliwia szerokie lub wąskie rozsyłanie błysku. Flesz współpracuje z automatyką E-TTL, dlatego lampa wysyła tyle światła ile rzeczywiście potrzeba, aby poziom ekspozycji był prawidłowy.."
Jak to wygląda w praktyce ? Czy ja już wtedy nie mogę operować manualnie czasem, pracuje na jednym stałym 1/500 czy jak ?
Flesz współpracuje z automatyką E-TTL, jeśli tak to niestety, ale twój Metz pracuje w innym systemie TTL niż cyfrowe nikony. Innymi słowy - ty nie masz TTL używając tej lampy z D70 czy innym cyfrowym body nikona.
Zostaje ci praca w A lub M, czyli możesz sobie pozwolić spokojnie na zabieg z zaklejeniem styków, bo i tak nic nie tracisz.
antoniantoni
24-07-2009, 23:08
Czyli jak mierzyć światło przy zaklejonych stykach ?
Światłomierz ręczny wskazałby mi pomiar przy f 2.8 , 1/2000 i dodał do tego 1/500, ustawił na aparacie przy f 2.8 czas 1/2500, sfotografował postać z odległości 4 metrów ? Można w ten sposób kombinować ? Po prostu do konkretnego czasu dodawać 1/500
Czyli jak mierzyć światło przy zaklejonych stykach ?
Styki lampy, nie body. Pomiar światła ciągłego działa.
Światłomierz ręczny wskazałby mi pomiar przy f 2.8 , 1/2000 i dodał do tego 1/500, ustawił na aparacie przy f 2.8 czas 1/2500, sfotografował postać z odległości 4 metrów ? Można w ten sposób kombinować ? Po prostu do konkretnego czasu dodawać 1/500 ???? dość oryginalny sposób pomiaru.
Aparat mierzy światło, po co ten ręczny światłomierz i kombinacje (nieprawidłowe!!! - to tak przy okazji).
Regulowac musisz lampę, ustawiac na niej w trybie A odpowiedni zakres jej automatyki, lub pracować w M lampy.
marcinez
25-07-2009, 23:11
jeśli tak to niestety, ale twój Metz pracuje w innym systemie TTL niż cyfrowe nikony. Innymi słowy - ty nie masz TTL używając tej lampy z D70 czy innym cyfrowym body nikona.
Zostaje ci praca w A lub M, czyli możesz sobie pozwolić spokojnie na zabieg z zaklejeniem styków, bo i tak nic nie tracisz.
Wydaje mi się, że ten metz współpracuje z w i-TTL-u z nikonem. Kolega @antoniantoni po prostu wkleił opis lampy przystosowanej do aparatów firmy canon, gdzie jest właśnie e-ttl. Niestety ten metz chyba nie ma trybu pracy A i chyba nie ma też trybu M.
Jeśli chodzi o drugie pytanie to czy nie możesz zastosować odpowiednich filtrów?? Przysłonę będziesz mógł zostawić bez zmian, za to czas Ci się wydłuży i lampa zdąży zsynchronizować z aparatem.
Albert44
26-07-2009, 09:48
Wydaje mi się, że ten metz współpracuje z w i-TTL-u z nikonem. Kolega @antoniantoni po prostu wkleił opis lampy przystosowanej do aparatów firmy canon, gdzie jest właśnie e-ttl. Niestety ten metz chyba nie ma trybu pracy A i chyba nie ma też trybu M.
Jeśli chodzi o drugie pytanie to czy nie możesz zastosować odpowiednich filtrów?? Przysłonę będziesz mógł zostawić bez zmian, za to czas Ci się wydłuży i lampa zdąży zsynchronizować z aparatem.
Metz 36 AF- 4 N pracuje w i-TTL . Gorąco zachęcam też wszystkich aby czasem wdepnąć na stronę producenta http://www.metz.de gdzie są praktycznie wszystkie informacje o metzach... i jeszcze czasem tu http://www.metzflash.co.uk/pages/main.htm
marcinez
26-07-2009, 10:23
Przecież pisałem, że współpracuje z nikonem :) Na stronie jednak nie mogłem sie wczytać, czy oprócz i-ttl ma tryb manualny.
Metz 36 AF- 4 N pracuje w i-TTL . kolega pisał o E-TTL. Nie będę dociekał na jaką wersję ma lampę. Jak on podaje źle wersję, to ja podaję odpowiedź na wersję o jakiej on pisze. Ta lampa jest także robiona w E-TTL do canona. Na złą informację podałem złą odpowiedź.
Współpraca z nikonem to bardzo ogólnikowe stwierdzenie, bo to można różnie pojmować. W jakim zakresie współpraca? Nawet lampy canonowskie współpracują z nikonami. A że nie we wszystkich trybach to inna rzecz.
marcinez
26-07-2009, 23:14
Wersję podał dobrą, zacytował jedynie zły opis lampy. Jednak nie o to chodzi. Co masz na myśli, że lampy canona współpracują z nikonami?? Chyba nie to, że nikon je wyzwoli a reszta to manual??
A to nie jest współpraca ? Działają. :mrgreen: Ja tak używałem (tzn na odwrót, lampy nikona na canonie :) odwrotnie też sie da)
Pamiętaj, że zawsze działa także tryb A, bo jest on niezależny od body, korzysta się z czujnika lampy.
marcinez
26-07-2009, 23:25
Moim zdaniem to nie współpraca. W taki sposób można wyzwolić każdą lampę, chyba, że stopka nie pasuje :) Niestety nie każda lampa ma tryb a, obecnie coraz rzadziej można takie lampy spotkać.