PDA

Zobacz pełną wersję : D700 oraz Closest Subject Priority AF

swiatlo
24-07-2009, 18:12
Tak się przyzwyczaiłem do tego trybu AF w D200, zwłaszcza na ruchliwych imprezach, i nagle bomba - nie mogę znaleźć tego trybu w D700! Po prostu nie ma! Jak może nie być? To jest przecież podstawa!
Czy to możliwe? Czy jest jakieś obejście tego problemu? Jakaś inna kombinacja ustawień która działa tak samo?

kichu
24-07-2009, 20:31
W AF Auto Area priorytet bedzie mial obiekt znajdujacy sie blizej. Jest to zasadnicza cecha, ktora odroznia go od trybu dynamicznego AF. Przy czym nie jest to tez, tak ze to co z automatu jest najblizej bedzie ostre, bo np. AF w Auto
Area analizuje takze dane, ktore dostaje w czujnika ekspozycji i jesli wykryje gdzies w kadrze np. kolory skory czyli
to co anglicy okreslaja jako 'skin tones' to tez bedzie sie na nie priorytyzowal.

Generalnie proponuje pocwiczyc 'auto area' i to zarowno w trybie AF-S oraz AF-c i nauczyc sie jak i na co reaguje.

karolt
26-07-2009, 20:24
Z mojego doświadczenia wynika właśnie to, co kolega napisał wyżej. I wg mnie działa to świetnie, lepiej niż w D200.
Ostatnio robiłem portret znajomej. Tuż przed wciśnięciem spustu przy kolejnym zdjęciu za jej plecami zaczął się wygłupiać kolega, a ona odwróciła do niego głowę. Aparat olał jej tył głowy (włosy), mimo że był bliżej, i ustawił ostrość na twarzy kumpla z tyłu - wyszła fota jak trza (sam bym nie zdążył przeostrzyć) :-)

swiatlo
26-07-2009, 20:37
Z mojego doświadczenia wynika właśnie to, co kolega napisał wyżej. I wg mnie działa to świetnie, lepiej niż w D200.
Ostatnio robiłem portret znajomej. Tuż przed wciśnięciem spustu przy kolejnym zdjęciu za jej plecami zaczął się wygłupiać kolega, a ona odwróciła do niego głowę. Aparat olał jej tył głowy (włosy), mimo że był bliżej, i ustawił ostrość na twarzy kumpla z tyłu - wyszła fota jak trza (sam bym nie zdążył przeostrzyć) :-)

Tylko że właśnie ten tryb Closest Subject był doskonały w imprezach sportowych. Szukanie twarzy na takich imprezach nie jest przecież istotne, chodzi o dowolne obiekty.