Zobacz pełną wersję : kilka pytań o zamienniki pilota do D80
lukpiecz
24-07-2009, 16:59
Mam zamiar kupić zamiennik pilota do D80 i w związku z tym kilka pytań :)
1. lepiej kupić JJC czy Phottix??
2. czy pilot działa z czasem BULB? jeżeli tak to w jaki sposób (ile trzymamy przycisk tyle naświetla, czy raz włączamy, dwa wyłączamy)?
z góry dzięki :)
1. ja bym kupił najtańszy.
2. działa jako bulb w trybie M.
Ja mam JJC i działa świetnie. Też bym kupował jak najtańszy...
Kupiłem JCC do D90 i działa choć zasięg nie zaspokaja moich potrzeb. Kupiłem go z myślą o fotografowaniu ptaków ale te +/- 15m to za mało... Największa niedogodność to czujnik umieszczony z przodu...
Ja używam Phottix'a - też działa bez zarzutów.
Ja mam JJC i działa świetnie. Też bym kupował jak najtańszy...
Mój JJC też działa świetnie, tylko żre baterię. Wystarczy, że go zostawię na dwa dni z baterią w środku i cześć, muszę kupować nową.
Piotr
http://allegro.pl/item690260084_pilot_nikon_d80_d70_s_d60_d50_d40_ml _l3_inny.html#gallery ja kupilem taki jestem zadowolony ma dosc mocny sygnal i nawet odbiera od tylu aparatu:) dla mnie to lepiej bo nie trzeba sie wychylac
Mój JJC też działa świetnie, tylko żre baterię. Wystarczy, że go zostawię na dwa dni z baterią w środku i cześć, muszę kupować nową.
Słyszałem, że wiele egzemplarzy JJC tak ma. Ja kupiłem Nikona, ale głównie dlatego, że jedynym zamiennikiem w sklepie w którym składałem większe zamówienie był własnie JJC. Jakoś nie byłem wtedy do niego przekonany. Generalnie to brać jak najtańszego, bo pilot to nie jest zaawansowana elektronika. Niektórzy nawet sami sobie robili. Oryginał działa świetnie, ale czy warto wydać 115zł na pilota to każdy musi odpowiedzieć sobie sam. W sumie nawet najgorszy pilot robiąc zwarcie nie uszkodzi body, bo jest bezprzewodowy ;)
PS:
2. czy pilot działa z czasem BULB? jeżeli tak to w jaki sposób (ile trzymamy przycisk tyle naświetla, czy raz włączamy, dwa wyłączamy)?
Pierwsze naciśnięcie otwiera migawkę, a drugie zamyka. Wygodniejsza od trzymania palca na spuście, zwłaszcza przy bardzo długich naświetlaniach.
lukpiecz
24-07-2009, 22:34
wielkie dzięki Wam wszystkim :)
Piotr
U mnie leży ciągle z baterią i działa..
http://allegro.pl/item690260084_pilot_nikon_d80_d70_s_d60_d50_d40_ml _l3_inny.html#gallery ja kupilem taki jestem zadowolony ma dosc mocny sygnal i nawet odbiera od tylu aparatu:) dla mnie to lepiej bo nie trzeba sie wychylac
Na zewnątrz też? Z jakiej odległości?
Witam,
moj jjc rowniez dziala bez najmniejszego problemu (od kilku miesiecy)
jednak polecam jakas radiowke, denerwuje mnie odbiornik z przodu aparatu :)
lukpiecz
29-07-2009, 20:16
na wszelki wypadek zamówiłem Photixa :) w k końcu dekielek 62 mm :)
U mnie leży ciągle z baterią i działa..
A mi się rozładowuje, więc zależy jak się trafi.
lukpiecz
01-08-2009, 15:47
mam już swojego Phottixa :)
w domu z niewielkich odległości działa również z tyłu. Na dworze jeszcze nie miałem okazji potestować. Póki co działa świetnie.
Temat uważam za zamknięty.
z "dzialaniem z tylu" sprawa jest prosta - jak bedzie od czego miala wiazka sie odbic to bez problemu bedzie lapal i pare metrow za aparatem - jak komus zalezy to moze zrobic jakies prowizoryczne lusterko z boku aparatu i po sprawie...
lukpiecz
03-08-2009, 06:53
tak też myślałem, więc na dworzu raczej działać z tyłu nie będzie (no chyba, że faktycznie będzie od czego się odbić)