Zobacz pełną wersję : FM3A - światłomierz (wow!?)
Od kilku dni bawię się nowym FM3A.
No nie kupiłem go w sklepie oczywiście ;) ale poprzednik zrobił na nim 3 (słownie: trzy) rolki filmu, więc sprzęt jest jak zdjęty z półki :D
Zakochałem się! ;-D Wspaniała maszyna! :)
No ale do rzeczy...
W specyfikacji technicznej jest napisane, że światłomierz ma zakres od 1-20EV dla f/1.4 i ISO100.
Czy ktoś sprawdzał kiedyś rzeczywistą progową czułość światłomierza w tej puszce?
Wczoraj sprawdzałem to w ciemnym pokoju i nie mogłem uwierzyć.
Nastawiłem na aparacie ISO6400 (największe możliwe), przysłona na f/1.8 (jaśniejszego szkła nie posiadam) i...
wskazówka światłomierza przy pomiarze ciemnego miejsca podniosła się do 1s (!!!)
Jeśli się nie mylę, to by oznaczało, że światłomierz dobrze sobie radzi znacznie poniżej 0EV (w tym przypadku właśnie zmierzyłem coś koło -5 lub -6EV!)
Światłomierz jest czysto analogowy, a więc nie ma mowy o jakimś "zatykaniu się" półprzewodników lub "szumach" - wskazówka, albo się wychyli, albo nie (jeśli ma za mało światła) - dobrze to rozumiem?
Jak to więc jest z tą czułością światłomierza w FM3A?
Bo bardzo pozytywnie się zdziwiłem.
Szczególnie, że zmierzone miejsce nie dało się już zmierzyć (poniżej czułości światłomierza) ani CW wbudowanym w Nikona F5, ani ręcznym światłomierzem (choć wersją cyfrową) Pentax Spot-Meter - oba światłomierze "zatkane" - tzn. Pentax nie wychodził powyżej zera (oczywiste, bo ma zafiksowane ISO100), a F5-ka pokazywała jakieś bzdury...
Jeśli wszystko się zgadza i światłomierz w FM3A jest rzeczywiście tak czuły, to do zdjęć nocnych nic więcej już mi nie potrzeba! (no prócz statywu, wężyka i zegarka oczywiście ;-)
Pozdrawiam,
syriusz
Naprawdę nikt na tym forum nie miał do czynienia ze światłomierzem FM3A? :(
Pozdrawiam,
syriusz
spiritwood
26-07-2009, 18:02
Miał, ale to nie znaczy, że przeprowadzał tego typu testy, bo w sumie po co? ;)
czarnobialy
26-07-2009, 18:20
jak weźmiesz dowolny korpus i założysz dekielek na obiektyw i zrobisz pomiar to też nie wskaże wartości bulb, ale pewnie coś około jednej sekundy da tych parametrów co podałeś. To normalka
Miał, ale to nie znaczy, że przeprowadzał tego typu testy, bo w sumie po co? ;)
No ja na przykład, posługując się jakimkolwiek sprzętem, lubię znać jego ograniczenia po prostu, aby wiedzieć, czego się po nim spodziewać w danej sytuacji.
Więc PO TO właśnie... ;)
Pozdrawiam,
syriusz
jak weźmiesz dowolny korpus i założysz dekielek na obiektyw i zrobisz pomiar to też nie wskaże wartości bulb, ale pewnie coś około jednej sekundy da tych parametrów co podałeś. To normalka
Słuszna uwaga.
Dlatego np. bardzo cenię rozwiązanie w F80-ce, gdzie "drabinka" w manualu zaczyna "migać" w sytuacji, w której jest za ciemno dla światłomierza, aby pokazał sensowne wyniki (i pokazuje bzdury).
Nawet profesjonalna F5-ka nie ma tak przydatnej rzeczy i trzeba trochę zgadywać kiedy "zatyka" się światłomierz...
Z ciekawości zrobiłem test jak piszesz.
Przy założonym deklu i ISO6400 światłomierz pokazał nawet 1/8 sek.
Światłomierz więc zdecydowanie był już "zatkany".
To jednak ciągle nie wyjaśnia, kiedy rzeczywiście zatyka się w FM3A i jaka jest progowa czułość światłomierza w tej puszce...
No ale może zboczony jestem i zbytnio wnikam w temat ;-)
OK - nieważne - idę robić zdjęcia... ;-D
Pozdrawiam,
syriusz
czarnobialy
26-07-2009, 23:20
....
OK - nieważne - idę robić zdjęcia... ;-D
Pozdrawiam,
syriusz
żeby tylko każda dyskusja na tym forum kończyła się takim wnioskiem :)
Dlatego np. bardzo cenię rozwiązanie w F80-ce, gdzie "drabinka" w manualu zaczyna "migać" w sytuacji, w której jest za ciemno dla światłomierza, aby pokazał sensowne wyniki (i pokazuje bzdury).
Nawet profesjonalna F5-ka nie ma tak przydatnej rzeczy i trzeba trochę zgadywać kiedy "zatyka" się światłomierz...
Z ciekawości zrobiłem test jak piszesz.
Przy założonym deklu i ISO6400 światłomierz pokazał nawet 1/8 sek.
Trochę to dziwne :) Otóż Nikony od lat '70 mają mechanizm, który praktycznie wyłącza światłomierz, jeśli warunki oświetleniowe nie są zbyt łaskawe. Można to poznać po tym, że jak się postarać, to przy niewielkiej zmianie oświetlenia na granicy czułości, światłomierz w jednej chwili przejdzie od niedoświetlenia do prześwietlenia.
I tu pytanie, bo wskazanie może być niezbyt dokładne - czy przy założonym deklu rzeczywisty czas naświetlania też wynosi 1/8s?
Chociaż... wydaje mi się, że w takiej sytuacji niezależnie od parametrów zdjęcie wyjdzie poprawnie :-D
spiritwood
27-07-2009, 01:20
No ja na przykład, posługując się jakimkolwiek sprzętem, lubię znać jego ograniczenia po prostu, aby wiedzieć, czego się po nim spodziewać w danej sytuacji.
Więc PO TO właśnie... ;)
Pozdrawiam,
syriusz
Nad ograniczeniami mogę się zastanawiać, kiedy użytkując dany aparat do nich dotrę. U mnie w FM3a (tudzież F3, tudzież F2AS) siedzą tylko i wyłącznie: XP2 Ilforda lub też TRi-X Kodaka, które - w warunkach, w których użytkuję analogowe korpusy - jeszcze nie pchnęły mnie poza w/w.
Zawsze wszystko się zgadzało i było naświetlane w 95% poprawnie. Jakiekolwiek wpadki były spowodowane moimi błędami a nie ograniczeniami sprzętowymi ;)
Lets go bowling ;)
danz1ger
27-07-2009, 02:31
FM3a - spróbowałem i kiedy ustawiam ISO 6400 rzeczywiście działa ale odczyt wskazań jest prawie lub wręcz niemożliwy: za ciemno w wizjerze - brak podświetlenia skali światłomierza.
D50 i F80 - dzieją sie rożne dziwne rzeczy więc dałem sobie siana, tzn. zrobiłem sobie drinka i znowu jest jasno.
FM3a - spróbowałem i kiedy ustawiam ISO 6400 rzeczywiście działa ale odczyt wskazań jest prawie lub wręcz niemożliwy: za ciemno w wizjerze - brak podświetlenia skali światłomierza.
Słusznie. Dlatego ja robiłem taki "myk", aby jednak odczytać światłomierz nawet z założonym deklem:
Włączałem światłomierz, przyciskałem blokadę ekspozycji AE, zdejmowałem dekiel i wtedy spokojnie odczytywałem światłomierz nawet pod światło (trzymając oczywiście AE)... :-D
No i widziałem 1/8s przy ISO6400.
Gdy zwolniłe AE wskazówka oczywiście odpowiednio skoczyła w górę...
D50 i F80 - dzieją sie rożne dziwne rzeczy więc dałem sobie siana, tzn. zrobiłem sobie drinka i znowu jest jasno.
Że też od razu na to nie wpadłem!
Przecież są dwa warunki konieczne do dobrej pracy światłomierza! :)
Sprawne baterie dla światłomierza i drink dla jego operatora! :-D
Odpowiednia ilość światła, to już opcjonalnie... ;-)
Pozdrawiam,
syriusz
Panowie! Pamiętajcie o jednym: światło może też wpadać przez wizjer z tyłu i zakłamywać pomiary światłomierza, szczególnie w warunkach takich testów z dekielkiem. Właśnie po to w wyższych modelach są zasłonki wizjera.
Panowie! Pamiętajcie o jednym: światło może też wpadać przez wizjer z tyłu i zakłamywać pomiary światłomierza, szczególnie w warunkach takich testów z dekielkiem. Właśnie po to w wyższych modelach są zasłonki wizjera.
No oczywiście!! Całkowicie o tym zapomniałem... :/
Stąd też mogła się wziąć ta 1/8s przy ISO6400.
Dziś jeszcze raz zrobię test z dekielkiem (tak dla zabawy ;) tym razem pamiętając o zatkaniu wizjera przed pomiarem.
Ciekawe czy odczyt światłomierza będzie inny...
Oczywiście dam znać na forum.
Pozdrawiam,
syriusz
Jacku - dzięki! :)
Pokazałeś gdzie tkwił błąd w teście z dekielkiem.
Wykonałem go ponownie - tym razem prawidłowo (pamiętając o zatkaniu wizjera) i...
światłomierz pokazuje "B"!! :-D
Innymi słowy prawidłowy pomiar bez żadnych bzdur :)
Podtrzymuję więc wnioski, o których pisałem w pierwszym poście.
Światłomierz w FM3a pozwala na pomiar ekspozycji o wartości -6EV lub nawet -7EV!
Tym samym jest to najlepszy i najbardziej przewidywalny światłomierz z jakim do tej pory miałem do czynienia :-D
No chyba, że ktoś jeszcze widzi luki w rozumowaniu/wnioskowaniu, to proszę o głos... ;-)
Czy ja już pisałem, że FM3a to wspaniała maszyna? ;-)
Pozdrawiam,
syriusz
Nie ma sprawy! Cieszę się, że mogłem jakoś pomóc!
danz1ger
28-07-2009, 02:45
syriusz, jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tej wspaniałej maszyny poczytaj i pooglądaj tu: http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/fm3a/index.htm.
to tak na wszelki wypadek, jeżeli jeszcze nie trafiłeś na tę stronę.
syriusz, jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tej wspaniałej maszyny poczytaj i pooglądaj tu: http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/fm3a/index.htm.
to tak na wszelki wypadek, jeżeli jeszcze nie trafiłeś na tę stronę.
Dzięki!
Bardzo fajna stronka - szczegółowo opisuje tę puszkę... ;-)
Pozdrawiam,
syriusz
Podtrzymuję więc wnioski, o których pisałem w pierwszym poście.
Światłomierz w FM3a pozwala na pomiar ekspozycji o wartości -6EV lub nawet -7EV!
Tym samym jest to najlepszy i najbardziej przewidywalny światłomierz z jakim do tej pory miałem do czynienia :-D
No chyba, że ktoś jeszcze widzi luki w rozumowaniu/wnioskowaniu, to proszę o głos... ;-)
Widzi - wytłuszczenia poniżej chyba wyjaśniają dlaczego
W specyfikacji technicznej jest napisane, że światłomierz ma zakres od 1-20EV dla f/1.4 i ISO100.
..
Nastawiłem na aparacie ISO6400 (największe możliwe), przysłona na f/1.8 (jaśniejszego szkła nie posiadam) i...
wskazówka światłomierza przy pomiarze ciemnego miejsca podniosła się do 1s (!!!)
Jeśli się nie mylę, to by oznaczało, że światłomierz dobrze sobie radzi znacznie poniżej 0EV (w tym przypadku właśnie zmierzyłem coś koło -5 lub -6EV!)
...
Jak to więc jest z tą czułością światłomierza w FM3A?
Jacku - dzięki! :)
Pokazałeś gdzie tkwił błąd w teście z dekielkiem.
Wykonałem go ponownie - tym razem prawidłowo (pamiętając o zatkaniu wizjera) i...
światłomierz pokazuje "B"!! :-D
Innymi słowy prawidłowy pomiar bez żadnych bzdur :)
oczywiście.
no i pewnie wyjdzie czułość światłomierza rzędu 1 EV
Czy ja już pisałem, że FM3a to wspaniała maszyna? ;-)
Wiadomo :)