PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] A czym po A2....

andrzejp
24-07-2009, 02:23
...jest nowa nawierzchnia to i bryka się znalazła:mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/i/dsc01501a.jpg/)

Marcin T
24-07-2009, 09:39
Błąd w ekspozycji :(:(

ovserwator
24-07-2009, 09:47
Lipa..

elix
24-07-2009, 09:56
Andrzeju to zdjęcie jest po prostu kiepskie i trzeba to jasno i wyraźnie powiedzieć.
Kompozycyjnie - kadr niestety w żaden sposób się nie broni, nieuzasadniona centralność kadru, dużo nudnego dołu - jednym słowem trudno się przy tym zatrzymać na dłużej
Technicznie - zerknij na początek w histogram - tak na oko zgaduję, że pewnie co najmniej 1/4 masz niewykorzystaną - co skutkuje ciemnicą straszną, do tego nieuzasadniona obróbka (czyli ta nibysepia) - nieuzasadniona bo kompletnie nie współgrająca z tematem zdjęcia.

Jednym słowem - wyciągnij wnioski, a to zdjęcie skieruj jak najszybciej do kosza.

andrzejp
24-07-2009, 22:47
Andrzeju to zdjęcie jest po prostu kiepskie i trzeba to jasno i wyraźnie powiedzieć.
Kompozycyjnie - kadr niestety w żaden sposób się nie broni, nieuzasadniona centralność kadru, dużo nudnego dołu - jednym słowem trudno się przy tym zatrzymać na dłużej
Technicznie - zerknij na początek w histogram - tak na oko zgaduję, że pewnie co najmniej 1/4 masz niewykorzystaną - co skutkuje ciemnicą straszną, do tego nieuzasadniona obróbka (czyli ta nibysepia) - nieuzasadniona bo kompletnie nie współgrająca z tematem zdjęcia.

Jednym słowem - wyciągnij wnioski, a to zdjęcie skieruj jak najszybciej do kosza.
.....ale
bardziej podałem to zdjęcie jako żart to Andrzejowego A2.
Marcin to nie błąd w ekspozycji a celowe działanie,
co byś chciał widzieć więcej na tym zdjęciu poprzez lepszą ekspozycję,
może mogłem jeszcze bardziej strasznie dołem zamknąć, przyciemnić.
Kolor oryginał nijaki - wyprany, BW mi nie pasowało - też nijakie,
zresztą do tego kadru nie widzę innego jak niby "brudna sepia."
Stary klamor stojący zimą na polu,
właśnie centralność tego klamora ma uzasadnienie.
Elix przytnij dołem i zobaczysz jak fatalnie będzie, zresztą uważam iż jeszcze za mało tego dołu:mrgreen:
Gdyby niebo było ciekawe to być może zgodziłbym się z Tobą.
Nieba nie było.

borregaard
24-07-2009, 23:03
Chyba zbyt serio niektórzy podeszli do tego tematu....:-D

ovserwator
24-07-2009, 23:40
jakby było w dziale żart czy humor czy hyde park, było by to uzasadnione - niepoważne podejście...

Marcin T
25-07-2009, 10:24
Kolor oryginał nijaki - wyprany,
Jak to w RAWie...

Nieba nie było.
Gdzie? Na tym zdjęciu?
Ja widzę niebo i śmiem twierdzić, że pozbyłeś się go w procesie obróbki.
Ten RAW jest niewywołany - takie jest moje zdanie Andrzeju p :)

Nawet jeżeli jest to zamieszczone w charakterze żartu to uważam, że nie widzę uzasadnienia aby do fotki się przyłożyć :)

ps.
Chyba musisz wykupić kolejne godziny kursu nx na podszkolenie :twisted: