PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia slubna - prosba o wskazowki

misha123
23-07-2009, 15:47
Na wstepie przywitac sie chcialem, bo jako user jestem tu nowy, choc czytam forum od prau ladnych lat :)

I prosbe mam do znawcow tematu fotografii slubnej.

Potrzebuje wskazowek technicznych, do dobrego wykonania forografii slubnej :)

Fotograf sie byl, ze tak powiem zaniemogl i siostra mnie poprosila o wykonanie jej fotek na slubie.

Fotografia zajmuje sie kilka lat, wiec jakiegos problemu wiekszego nie ma, no ale zeby ujac kwintesencje tego dnia jakies wskazowki by mi sie przydaly :)

Plan zdjec: przygotowania, ceremonia, plener.
Przygotowania, to wiadomo wolna amerykanka. Plener tez dam rade, bo miejsce juz wybralem - stary most nad Warta i boczna uliczka, z fajnymi starymi bramami + duzo zieleni.
Siostra jezdzi konno, wiec wezmiemy jakies gadzety dla niej, a dla niego - jest instruktorem kite surfingu - tez cos sie wymysli. Oprocz tego jakis szampan i kieliszki. Generalnie lubie zdjecia z jajem i jak najmniej ustawianych. Daje wolna reke. Maja sobie gadac, zahcowywac sie swobodnie i tylko w niektorych przypadkach bede robil jakies 'ustawianki'.
Foty bede trzaskal w RAW'ach (NEF'ach) o potem obrobka na bardziej lub mniej artystyczne.

Pozostaje kosciol i w zwiazku z tym chcialem prosic o dobre, praktyczne rady, zeby nie spalic :)

Mam do dyspozycji Nikona D80 (mala klatka) + 28-70 2.8 + SB600. Oprocz tego mam 50tke 1.8 i 85 1.8. Choc nie wiem czy bede mial czas na zabawe tymi szkielkami na ceremonii, wiec w kosciele je sobie podaruje. Choc pewnie efekty przy wiekszej praktyce byly by o niebo lepsze.

W plecaku bede mial 17-50 2.8 ale Tamrona, ktorym wczesniej nie pstrykalem -tak dla bezpieczenstwa z drugim body.

Akurat jestem w fazie decydowania o jakims szerokim dole: Sigma 10-20 lub Tokina 12-24...

Bo bez nich sie chyba nie obejdzie - mam racje?

Slub za 2 tygodnie. Do kosciolka na rozpoznanie terenu ide w weekend.

No i tyle.

Mozecie mi jakiegos faq'a napisac? :)

Bo opinie slyszalem i czytalem rozne... ze w kosciele bez lampy (dla mnie to pelna ekstrema bo nie mam pelnej klatki i szumy bym mial jak diabli przy iso>1000), ze najwiecej z pelnej dziury, ze ostrzyc manualnie itd...
Niektorzy robia glownie szerokim szkielkiem i poruszaja sie tylko miedzy 10-20... i td.

Chcialem miec jakas 'podstawke' do ewentualnych rozwazan :)

dzieki za pomoc i sorry za chaos :)

pozdrawiam
Michał

mpwt
23-07-2009, 15:53
http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=fotografowanie+%B6lubu&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1248357176-3fd1022d1c492ce191047944e389b292229ce11d&do=dosearch&quicksearch=1&title=

elanek
23-07-2009, 19:08
używaj obu puszek
jedna z zoomem i lampą
druga ze stałkami

J51
23-07-2009, 19:09
Witam
Jeżeli chodzi o kościoł to w miare wysokie iso, jasne szkiełko i długi czas,tak w granicach 1/30 jeśli kościół jest w miare jasny
to jak dasz 1/60 też będzie dobrze,parametry wyjściowe w kościołach to f5,6-1/60 lampa pod kątem 45-60 korekte na + aparat na M i jedziesz.
Pozdrawiam

maf16
23-07-2009, 20:45
Ja na Twoim miejscu sprawdziłbym tego 17-50 i na nim się oparł. 28-70 masz pewnie pod FX, więc na DX da Ci odpowiednik ogniskowej koło 42 mm, więc bardzo wąsko. Do tego korpusu z tamronem dopiąłbym lampę. Na drugim korpusie tak jak radzono powyżej stałkę - raczej 50 mm, bo pod DX da on tyle co 75 mm, więc już wąsko. Chyba że będziesz nieco dalej wtedy 85, które da już prawie tele na DX, czyli jakieś 130 mm ale już przy dłuższych czasach trudniej będzie utrzymać bez poruszenia na tej ogniskowej.

Co do ostrzenia - jednak obstawiałbym na automatyczne.
Co do rekonesansu w kościele - ma on większy sens o tej samej porze co ślub + wtedy kiedy palą się lampy, które będą się palić na ślubie. Bo tak - niespecjalnie można dostroić WB. Ale zawsze jest ta korzyść, że poznasz teren - lepiej przejść się po kościele i obczaić strategiczne miejsca.

misha123
24-07-2009, 14:40
Dzieki dzieki :)
Szczegolnie za link z linkami. Czesc rzecz jasna czytalem, ale czesc to nowowsc. Kwestia wstukania hasel w wyszukiwarce.
Co mi sie szczegolnie przydalo, to sprawa samej organizacji w kosciele. A szczegolnie co wolno, a co nie. No i ze wypada porozmawiac z ksiedzem wczesniej i sie chociaz przedstawic, zeby wiedzial kto mu bedzie latal po kosciele.
Co do kosciolka, to pora moich wczesniejszych odiwedzin bedzie zblizona do pory imprezy. Niestety ciemny, ze sie tak wyraze 'jak diabli'. Wiec fotki bez dopalania, z reki, to bedzie raczej pelna ekstrema. Nastawiam sie na lampe i musze ja przecwiczyc.
Powalcze jutro z tym tamronem 17-50 2.8, moze bedzie wygodniejszy niz moja Tokina 28-70 2.6-2.8.
Na dol - jako ze nosilem sie z zamiarem kupna juz jakis czas, a sytuacja mnie zdopinguje do zanabycia - wezme Sigme 10-20. Tylko, ze ciut za ciemna...
Generalnie teraz zaczalem lapac stresa :)

dzieki
pozdrawiam
Michał

mateo912
25-07-2009, 00:53
Misha123 drobna sugestia co do szerokiego :)
Zastanów się może nad Tokina AT-X 116 11-16mm f/2.8 niewiele węższa stałe światło 2.8 i podobna bardzo ostra od pełnej dziury.

dareknik
25-07-2009, 13:04
Mam tą Tokinę do ślubów. Spisuje się świetnie.

KuLeR
25-07-2009, 19:34
Poszła PW.

misha123
25-07-2009, 21:51
No z ta Tokina to tez myslalem, ale czytalem i slyszalem opinie ze AF lubi spudlowac sobie, przy nietypowym swietle. Poza tym ta 16tka to troche za krotko na gorze, przy moim dole 28 w podstawowym szkle. Bedzie brakowac 12, a to sporo. Za Sigma przemawia to, ze z nia juz pracowalem i jak dla mnie bomba. Kwestia swiatla... ale ja zajmuje sie raczej reklama, a nie ciemnymi pomieszczeniami, wiec 2.8 nie jest warunkiem dla szerokiego konta. Poza tym mam N10.5, wiec na upartego jak bedzie za ciemno, to nim popstrykam i potem poprostuje :)

carantoni
27-07-2009, 21:21
Od razu zaznaczę że praktycznie nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie ale ostatnio byłem na ślubie i weselu (pstrykałem tylko dla swojego doświadczenia) to i kilka spostrzeżeń wysnułem.

A więc nie oszczędzajmy na ISO. Lepiej mieć zdjęcie bardziej zaszumione (można w pewien sposób zniwelować tą wadę konwertując np do B&W) niż zdjęcie poruszone.
Oczywiście bardzo wskazane jest posiadanie jasnych szkiełek a korzystanie z lampy wręcz nieodzowne. Choć lampy używałbym akurat tylko wtedy kiedy jest to naprawdę konieczne.
Obiektywy stałoogniskowe mają wiele zalet ale jednak w pewien sposób ograniczają. Czasem trzeba strzelić coś w ułamku sekundy i nie zawsze zdążymy skadrować.
Szeroki kąt jest bardzo wskazany - Sigma 10-20 czy inny bez różnicy. Ważne że takie szerokie spojrzenie urozmaica serię i wszystkie ciocie i wujkowie mogą się zmieścić w jednym kadrze. Choć trzeba uważać żeby nie umieszczać ich na brzegach kadru bo może ich nieźle powykręcać.
Prócz ciągłego molestowania ludzi warto czasem skoncentrować się na szczegółach, detalach. Takie zdjęcia będą ładnie opisywały charakter ceremonii.
Zauważyłem że podstawą dobrych zdjęć jest udana współpraca państwa młodych z fotografem a więc należy na początku im wszystko ładnie wytłumaczyć.
No i oczywiście odwagi nie skąpić i "wpychać" się w najgorętsze miejsca. Z kulturą oczywiście :)

misha123
27-07-2009, 22:42
Dzieki :)

Wlasnie dzisiaj zanabylem Sigme 10-20.
No i jestem po pierwszych przejsciach z ksiezulkiem :)
W rozmowie tel kategorycznie stwierdzil, ze jak nie mam papieru z Kurii, to zdjec robic nie moge...
No i tu sie przydalo wlasnie forum Nikona i jego zasoby :)
Poszperalem, poczytalem, znalazlem pismo Komisji Episkopatu z dawnych, analogowych jeszcze lat odnosnie tego kto moze i kiedy moze, a komu nie jest dane focenie i tak przygotowany poszedlem do ksiezula osobiscie :)
Powiedzialem, ze zaswiadczenia z Kurii nie mam, bo robie amatorsko i dla siostry i nie bede pstrykal w takim razie Liturgii i prosze tylko o zgode na pstrykanie Wprowadzenia, Powitania i 'Obroczek i Przysiegi' :)
Skonczylo sie na tym, ze mam robic fotki - jak najwiecej - i tylko mu nie przeszkadzac w Homilii, nie wchodzic miedzy niego i pare mloda i byc ubranym stosownie do okazji :)
Czyli te zalecenia, ktore wyczytalem na forum :)
Gra gitara.
Teraz tylko testy słoików z lampą i do dzieła.

pozdry
Michał

dareknik
02-08-2009, 20:53
Widzę że jesteś pozytywnie nakręcony, nawet Pleban Cię nie zniechęcił do robienia zdjęć w Kościele. Życzę powodzenia.

misha123
04-08-2009, 10:35
Nie bylo wyjscia. Sprawa rodzinna :)
Bylo minelo :) Zawsze to jakies doswiadczenie :)

pzdr
Michal

Darkness87
08-08-2009, 15:24
Jak zrobisz pokazesz fotki ?

sirdoniu
08-08-2009, 20:30
Właśnie - też bym chętnie zobaczył kilka fotek - zapodaj pare po imprezie

Fotofil
01-09-2009, 23:49
Nie wiem jak wy możecie robić ślub 10-20 lub podobnymi!
Taki kąt to do małego M-2, a potem coś z zakresu 24-70 żeby młodym ani księdzu nie chuchać w twarz.
Dla mnie 17-55 był za krótki. Dało się robić, ale większy komfort mam z dłuższymi ogniskowymi.
Spytacie a co jak się mały kościół trafi? Na Pęksowe Brzysko mam daleko :)

Marcin Szwarc
02-09-2009, 10:22
Nie wiem jak wy możecie robić ślub 10-20 lub podobnymi!

Taki obiektyw to piękna sprawa do pokazania architektury kościoła imo. Sam go kupię jak tylko dostanę w łapska pełną klatkę - to mój piorytet aktualnie :-)

Fotofil
02-09-2009, 10:34
Taki obiektyw to piękna sprawa do pokazania architektury kościoła imo. Sam go kupię jak tylko dostanę w łapska pełną klatkę - to mój piorytet aktualnie :-)
Przy takiej ogniskowej będziesz musiał bardzo uważać, bo ściany będą Ci się strasznie walić. Ciężko jest zrobić ładne wnętrze na 10mm.

mateo912
02-09-2009, 10:56
Marcin Szwarc 10-20 i FX :shock:
przecież to jest szkło dx
Prędzej N 14-24 czy S 12-24(ale nie dam głowy że to jest pod fx)

mpwt
02-09-2009, 16:39
S 12-24(ale nie dam głowy że to jest pod fx)

Ja mogę dać. :D

wilus
04-09-2009, 21:41
Marcin Szwarc 10-20 i FX :shock:
przecież to jest szkło dx

a to świat się zawali jak puszka się przełączy na 6 mega?

superkomornik
05-09-2009, 16:28
Ale on napisał, że kupi 10-20 jak dostanie ff(x) ;) I nie ma to sensu ;) Predzej S 12-24