PDA

Zobacz pełną wersję : sigma 20 mm f/1.8

Kriso
23-07-2009, 10:00
Zastanawiam się nad tym obiektywem, czy ktoś posiada takowy i może powiedzieć coś na jego temat, głownie chodzi mi i AF, ostrość, kontrast i kolor.

viper345
23-07-2009, 10:08
Nigdy nie miałem, ale z wielu recenzji można wysnuć wniosek, że to świetne szkło (ostre od pełnej dziury, kontrastowe). Bodajże Robin używał lub używa tej sigmy, napisz do niego - pewnie powie coś więcej.

Pzdr

ktm777
23-07-2009, 10:26
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=3066
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95225
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85773&page=3

Wystarczy, czy kolega włączy sobie szukajkę forumową? :)

mancini
23-07-2009, 10:28
Szkło moge polecic, ale nie jest jakies super na 1.8, na 2.0 juz spokojnie mozna uzywac. Co nie oznacza ze 1.8 jest nie uzywalne.

Co do szybkosci to tu zalezy od zakresu od min odleglosci ostrenia do 0,5m jest strasznie wolno, od 0,5 do nieskonczonosci jest maly skok i tu jest bardzo ok.

Jacek S
23-07-2009, 11:03
Szkło moge polecic, ale nie jest jakies super na 1.8, na 2.0 juz spokojnie mozna uzywac. Co nie oznacza ze 1.8 jest nie uzywalne.

Co do szybkosci to tu zalezy od zakresu od min odleglosci ostrenia do 0,5m jest strasznie wolno, od 0,5 do nieskonczonosci jest maly skok i tu jest bardzo ok.

Mogę chyba tylko potwierdzić tą opinię, z tym że ja uważam, że na 1.8 też jest całkiem ostro, szczególnie, że przy tej ogniskowej nawet na 1.8 GO jest całkiem spore.
AF nie jest powalająco szybki, ale jest OK i raczej trafia w punkt, wiadomo to nie HSM.
Lubię używać tego szkła do fotografowania różnych detali z bliska z dużą ilością tła rozmytego, obiektyw daje ładny MZ bokeh.
Ogniskowa daje całkiem szeroki kąt widzenia nawet na DX (na FF to jest już bardzo szeroko), a do tego ma chyba mniejsze dystorsje niż Sigma 10-20 na 20mm.

Szczerze polecam!

darko
23-07-2009, 13:19
Kolega ma z D700 - efekty bdb, on jest bardzo zadowolony

mancini
23-07-2009, 13:25
Jacek to jest moja subiektywna opinia o ostrosci, w porownaniu do szkieł ktore posiadam :)

Jacek S
23-07-2009, 13:37
Jacek to jest moja subiektywna opinia o ostrosci, w porownaniu do szkieł ktore posiadam :)

Spoko! Moja też, poza tym to może być też kwestia egzemplarza, albo może nieco innego spojrzenia na kwestie progu akceptowalności...:mrgreen:

cryogenicdreams
23-07-2009, 19:15
Byłem z tego szkła bardzo niezadowolony pracując z s5 pro..słabo zarówno z prędkością jak i z łapaniem ostrości, a co najgorsze po miesiącu pracy pierścień manualnego ostrzenia rozpadł się dosłownie...zgrzyta do tej pory...Jednak po przesiadce na d700 dopiero zacząłem doceniać jego walory... Czego nie można mu zarzucić to plastyka obrazu... chodzi mi zarówno o oddanie kolorów jak i rozmycie...Na mój gust nawet sławne szkło 24-70 nikkora odstaje tutaj od sigmy pod tym względem. Ostrość na d700... No cóż...Nie jestem onanistą i mam to głęboko gdzieś, jednak śmiało mogę powiedzieć, że w tej kwestii również mnie nie zawiódł. Ogólnie powiem tak. obrazowanie na wielki plus, celność AF, szybkość na wielki minus.

Pozdrawiam.

bialogardzianin
24-07-2009, 00:08
Byłem z tego szkła bardzo niezadowolony pracując z s5 pro..słabo zarówno z prędkością jak i z łapaniem ostrości...

Przepraszam moderatora za kontynuację wątku- robin102, co o tym sądzisz?