PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki plecak w góry

czarekk
21-07-2009, 21:58
Witam
Pewnie było. Jestem właśnie na wakacjach i mam problem . Nie mam w co zapakować D300, sigma 18-125 i nikon 70-300 VR. Przez pierwszy dzień nosiłem to w torbie przez ramie. Ten patent się sprawdza ale przy wycieczkach po małych górach . W Tatrach odpada musi być plecak. Zastanawiam się nad FastPackiem 350 ale tu pytanie czy wejdzie w górna komorę kurtka polar i jakieś kanapki ?
Jeżeli nie FastPack to co innego ? Fajnie żeby miał miejsce na laptopa 15''.Oczywiście po górach nie bede biegał z Laptopem ale do transportu na miejsce

Z góry dziękuje za odpowiedzi i rady

Pozdrawiam
Czarek

moonrage
21-07-2009, 22:09
np Lowepro Compurover aw albo compuprimus

czarekk
21-07-2009, 22:16
A do Capurover wejdzie D300 z podpiętym 70-300 VR ?

moonrage
21-07-2009, 22:33
d300 z podpiętym 105 vr na 100% wchodzi do 70-300 też powinien :)

czarekk
21-07-2009, 22:44
Niby fajny ten compurover ale dostęp d sprzętu trochę utrudniony :(

moonrage
21-07-2009, 23:03
compuprimus jest jeszcze lepszy ale droższy

robertG7
21-07-2009, 23:33
Rover AW II BackPack
D80 z batterypackiem i n24-70, n18-200, n50/1,8, SB900, ładowarki i troche jeszcze innych + statyw nawet spory. Polecam, bo bardzo wygodny. Wlasnie z gór wrociłem

tomko
21-07-2009, 23:46
a może Naneu Pro Military Alpha L (wersja L z miejscem na Lapka)
koniecznie zielony ;)

costi
21-07-2009, 23:53
Jak bylem w Szczawnicy to lazilem przez tydzien po tamtejszych gorkach z Fastpackiem 350 i swietnie sie sprawdzil. W plecaku D300 + 18-200VR + Sigma 10-20 + Sigma 105VR i SB-600 i jeszcze miejsce na 3 obiektywy zostaje, do gornej komory cienka bluze + kurtke przeciwdeszczowa.

Na innych wyjazdach stosowalem tez patent, ze kurtka lub bluza szly do komory na laptopa - bardzo dobrze sie to sprawdza.

Plecak jest jak dla mnie bardzo wygodny i w ogole nie czuje sie ciezaru sprzetu na plecach.

czarekk
22-07-2009, 07:26
costi a co robisz ze statywem ?

mswilk
22-07-2009, 09:57
Polecam Mekko C36 - http://www.fotto.lublin.pl/index.php?action=show&itemid=55
Wchodzi praktycznie wszystko co mam w stopce.

Polsar74
22-07-2009, 09:58
Naneupro K3 --- plusy : stelaż (praktycznie nie widoczny ale za to pozostawiający luz pomiędzy plecakiem a plecami)
osłona przeciwdeszczowa, super montowanie statywu, przedział na rzeczy prywatne.

Mark Kowalczyk
22-07-2009, 10:40
W Lowepro Fastpack 200, wchodzi D300 z gripem i 70-300VR, obok jest miejsce na SB800 i Tamrona 28-75 plus osłonki. Na górze sporo miejsca na kurtkę, napoje inne drobiazgi. To chyba najmniejszy plecak spełniający twoje kryteria. Zapomniałem, i 18-200VR.

Pozdrawiam.

woda
22-07-2009, 12:21
Mam pytanie tak moze nie do konca a propos. Jak idziecie w gory to po co Wam lampa albo ladowarka? Domyslam sie, ze wracacie na noc na kwatere (inaczej musielibyscie tachac dwa plecaki:), jeden ze sprzetem foto a drugi z cala reszta dobytku). No i jeszcze 3 obiektywy jak u niektorych. Jest sens aby to dzwigac wszystko?

zakwas
22-07-2009, 14:45
Taka drobna informacja, pokrowiec na plecak kupicie na allegro za 20-30pln.

maciey75
22-07-2009, 15:05
Ja mam od lat paru tenbe 262 (tak mi sie cos wydaje). Wchodza na luzie body i 2 obiektywy + cos do picia jedzenie i ubrania :) jak pada deszczyk to naciagasz pokrowiec i po sprawie.

Vavamaka
22-07-2009, 16:09
Dakine seqence. Wchodzi dużo gratów foto i coś na wyprawę też się zmieści. Mam i nie zamieniłbym na zaden inny.

czarekk
22-07-2009, 17:28
Polecam Mekko C36 - http://www.fotto.lublin.pl/index.php?action=show&itemid=55
Wchodzi praktycznie wszystko co mam w stopce.
OK a gdzie wkładasz jakieś rzeczy osobiste kurtka, polarek napoje jedzenie ?

costi
23-07-2009, 11:12
Mam pytanie tak moze nie do konca a propos. Jak idziecie w gory to po co Wam lampa albo ladowarka? Domyslam sie, ze wracacie na noc na kwatere (inaczej musielibyscie tachac dwa plecaki:), jeden ze sprzetem foto a drugi z cala reszta dobytku). No i jeszcze 3 obiektywy jak u niektorych. Jest sens aby to dzwigac wszystko?

Lampa sie przydaje, wbrew pozorom. Ladowrka zostaje na kwaterze. Statywu, szczerze mowiac, nie bralem, ale rzeczywiscie jest to bolaczka fastpackow. Widzialem patent z wlozeniem nog statywu do siatki na butelke i od gory przyszytym do plecaka paskiem z rzepem, ew. zlapane takim paskiem za raczke do noszenia.

czarekk
23-07-2009, 17:35
Dzisiaj przetestowałem extremalny patent. D300 z obiektywem w worek i do plecaka. Trochę to niebezpieczne ale przynajmniej zdjęcia mam. A z Krzyżnego nie :( Trzeba będzie jeszcze raz wejść :)

Pozdrawiam i dziekuję wszystkim za rady. Kupie tak na 90 % FastPacka 350

mancur
25-07-2009, 12:57
Będę w sierpniu testował wariant: porządny plecak transportowy (mam polski wisport ale topowe firmy to np. karimor) góry a w nim (do dolnej komory, wsadzony będzie tamrac ze sprzętem. Mam jakieś tam ;) doświadczenia z chodzenia po górach i jak się łazi od schroniska do schroniska to raczej trzeba mieć trochę rzeczy spoza fotografii. Żeby aparat był pod ręką sprawię sobie futerał przyczepiany do paska. Na dłuższych postojach będę otwierał plecak... Postaram się zdać relację pod koniec sierpnia.

czarekk
25-07-2009, 19:28
Będę w sierpniu testował wariant: porządny plecak transportowy (mam polski wisport ale topowe firmy to np. karimor) góry a w nim (do dolnej komory, wsadzony będzie tamrac ze sprzętem. Mam jakieś tam ;) doświadczenia z chodzenia po górach i jak się łazi od schroniska do schroniska to raczej trzeba mieć trochę rzeczy spoza fotografii. Żeby aparat był pod ręką sprawię sobie futerał przyczepiany do paska. Na dłuższych postojach będę otwierał plecak... Postaram się zdać relację pod koniec sierpnia.

Testowałem to rozwiązanie. Nie za dobrze się sprawdza. Też miałem na dole Tamraca System 3 . Wsadzałem to do dolnej komory i w drogę . Ale żeby to wyjąc to musiałem się zatrzymać odpiąć dół plecaka wyjąć torbę porozpinać torbę zrobić zdjęcie i wszystko pochować . to była masakra. Oczywiście jeżeli chodzi o transport na dłuższe odległości to OK ale o zdjęciach zapomnij. Co do kabury to widziałem parę osób chodzących z tym. Moim zdaniem na łańcuchach to przeszkadza. Poza tym jak do takiego czegoś włożyć dodatkowy obiektyw. A na wycieczkach górskich przydaje sie szeroki jakaś stałka 85 np (żeby koleżance zdjęcie ładne zrobić :)) i o dziwo tele też się przydaje. Ostatnio mogłem zrobić fajne zdjęcie taternikom na Mnichu i niestety dupa bo nie zabrałem tele. Moim skromny zdaniem
1. Plecak FastPack albo compuprimus to jedyne rozsądne rozwiązanie. Szybki dostęp i daje się to nosić jako podręczny bagaż z kurtką dokumentami i czymś do jedzenia.
Widziałem też ludzi chodzących z aparatami na pasku bez futerału. Moim zdaniem odpada. Za bardzo się rzuca w oczy i szkoda aparatu. Zresztą przy D300 z tele to trochę ciężko tak przez 5 godzin np.
Nie wiem czy to co napisałem sprawdzi się przy chodzeniu od schroniska do schroniska. Obawiam sie że nie. Sam bym nie chciał nosić plecaka z przodu i z tyłu np na podejściu do schroniska :) Takich tez widziałem na szlaku czyli wykonalne ale trzeba mieć krzepę.
Wniosek:
Fotografowanie w górach to ciężka robota :)

Pozdrawiam i życzę udanego wędrowania . Ja jutro wracam

Czarek

mancur
26-07-2009, 09:51
Inny wariant: ona- tamrac on- reszta gratów na grzbiecie ;) Na łańcuchy moje rozwiązanie na pewno odpada to już koniecznie mały plecak, ja myślę raczej o długich wycieczkach, kiedy masz czas na to żeby zrobić postój, "porozkminiać" co i jak i wypakować sprzęt (czyli raczej krajobraz). Faktycznie alpinista może niestety gdzieś przepaść...

FalkoN.pl
26-07-2009, 11:45
Witam
Mam problem podobnego typu. Potrzebuje jakiegoś małego plecaka na body i w sumie maksymalnie dwa obiektywy (brak miejsca na pozostały ekwipunek (ciuchy, jedzenie, itp.) byłby wskazany :) )
Problem w tym, że na ostatniej wyprawie moja torba fotograficzna mocno ograniczyła możliwości upakowania pozostałego potrzebnego mi ekwipunku, bo ze względu na jej wielkość nie mogłem przytroczyć jej na zewnątrz plecaka (chodzi o środek ciężkości całego bagażu) i zajmowała znaczną część jego wnętrza.
Troki na zewnątrz takiego plecaka były by bardzo miłym dodatkiem :)

Jeżeli ktoś miałby jakiś pomysł, co jaki plecak (opcjonalnie torba) mógłby sprostać takim wymaganiom, byłbym wdzięczny za podpowiedź, bo wymieniane tutaj plecaki są jednak trochę zbyt pojemne jak dla mnie :)

Pozdrawiam

Roba66
26-07-2009, 20:49
Podepnę się do tematu - a co myślicie o takim wynalazku - http://www.digimania.pl/plecak-fotograficzny-naneu-4?

marcinez
26-07-2009, 23:55
Plecak ciekawy, podobne rozwiązania (oprócz mocowania statywu) mają plecaki tamrac adventure i vanguard kenline. Moim zdaniem rozwiązanie ze statywem niewygodne, bo ciężko się wyciąga aparat, a nie zawsze korzystamy ze statywu. Myślałem o modelu vanguard kenline 59, na wyjazd byłby idealny, ale tylko na wyjazd, bo później na spacerze będzie za wielki....

Roba66
17-08-2009, 20:00
Wróciłem z wakacji, więc podrążę jeszcze temat. Wyżej wspomniany Naneu K4 (lub K3) wciąż mnie kusi, bo jak dla mnie ma jedną, sporą zaletę - system wentylacji pleców. Niestety, pocę się jak norka (czy co tam), więc taka "klima" odciążyłaby moje gruczoły potowe... Tak myślę...
Jak wspomniał marcinez, jedyna wada, to mocowanie statywu. Ale akurat na tym mi nie zależy, jakby co, to mam jakiś monopod, który można wykorzystać.
Ale ja nie o tym chciałem. Otóż przeszukąjąc dziś sieć znalazłem dwa plecaki firmy Jack Wolfskin. Wg mnie mają dwie zalety: podobny system wietrzenia pleców jak w Naneu i wygląd typowego plecaka niefotograficznego. Firma znana z solidnych produktów dla szeroko pojętej turystyki, więc można zakładać, że plecak jest też solidny. Wada: brak mocowania statywu. Acha, ma jeszcze gwizdek... Tylko czy to wada czy zaleta? ;)
Oto plecaki:
większy - Jack Wolfskin ACS Photopack 24 litry (http://www.swiatobrazu.pl/jack_wolfskin_acs_photopack_24__plecak_na_fotograf iczne_wycieczki.html)
Jack Wolfskin ACS Photopack 24 litry (http://www.e-horyzont.pl/jack-wolfskin_7m/plecak-acs-photopack-24-l_29746t.html)
mniejszy - Jack Wolfskin ACS Photopack 16 litów (http://www.e-horyzont.pl/jack-wolfskin_7m/plecak-acs-photopack-16-l_29745t.html)
Co o nich myślicie? Może ktoś posiada któryś z nich?

semyazza
17-08-2009, 21:27
ja tez mam tak, ze poce sie jak w saunie (niezaleznie od temperatury i pory roku) i z doswiadczenia wiem ze kazdy plecak to dla mnie katorga.
zastanawiam sie zatem nad rozwiazaniem pasa lowepro z szelkami - w to powpinane toploader i lenskejsy - przynajmniej przewiew na plecach.

czarekk
18-08-2009, 07:24
Dzisiaj bede miał compuprimus AW . Zobaczymy co jest wart. Niestety przetestuje go dopiero w połowie września. Jeżeli chodzi o pocenie się na plecach to moim skromnym zdaniem nie ma takiego plecaka pod którym plecy byłyby suche. Mogą być jedynie mniej lub bardziej mokre

moonrage
18-08-2009, 09:10
no to ja czekam z niecierpliwością na recenzję, a jeśli ktoś*jest zainteresowany to kupiłem Lowepro Vertex 100 - plecaczek z przegrodą*na laptopa i komorą*na sprzęt foto podobną jak Trekker więc mogę*zrobić recenzję

Roba66
18-08-2009, 09:26
Dzisiaj bede miał compuprimus AW . Zobaczymy co jest wart. Niestety przetestuje go dopiero w połowie września. Jeżeli chodzi o pocenie się na plecach to moim skromnym zdaniem nie ma takiego plecaka pod którym plecy byłyby suche. Mogą być jedynie mniej lub bardziej mokre
To fakt, nie ma takiego plecaka. Ale skoro są systemy, które w jakiś sposób umożliwiają lepsze oddychanie pleców, to czemu nie. Tylko czy one są skuteczne?

ja tez mam tak, ze poce sie jak w saunie (niezaleznie od temperatury i pory roku) i z doswiadczenia wiem ze kazdy plecak to dla mnie katorga.
zastanawiam sie zatem nad rozwiazaniem pasa lowepro z szelkami - w to powpinane toploader i lenskejsy - przynajmniej przewiew na plecach.
Pomysł niezły, choć jak do takiego pasa przytroczyć kanapki? ;)
Szukam plecaka dwukomorowego na jednodniowe wycieczki rodzinne, a więc z większą komorą górną niż sprzętową. D90, lampa i Nikkory 60 mm i 35 mm upcham nawet w niewielkiej komorze. Kanapki, wodę, soczki, paluszki i takie tam różne - tu już przydałoby się coś większego. W razie problemów zawsze mogę z dwukomorowego zrobić jednokomorowy, a aparat na szyję. Ale to ekstremalne rozwiązanie.
No i w miarę ważne jest oddychanie pleców.
W przyszłym roku lecimy na 2 tygodnie do Londynu, więc na szwendanie po mieście też przyda się taki dwukomorowiec.

marcinez
19-08-2009, 19:26
Szukam plecaka dwukomorowego na jednodniowe wycieczki rodzinne, a więc z większą komorą górną niż sprzętową.
Również szukam, ale to ciężka sprawa :( powtórzę się ponownie na filmikach widziałem plecaki firmy kenline. Wydaje się, że przestrzeń "bagażowa" jest całkiem spora w porównaniu z częścią "fotograficzną". Używał ktoś plecaków tej firmy? Jak wrażenia?

Darckar
20-08-2009, 09:19
Witam

Od kilku lat stosuje rozwiązanie typu zwykły plecak transportowy + torba (Rezo 170 jeśli dobrze pamiętam). W torbę wchodzi mi D80, N35-70, T12-24. Torbę przewieszam przez ramię i dodatkowo dopinam do pasa biodrowego dzięki czemu nie obciążam tak pleców a ciężar sprzętu foto jest ładnie rozłożony na biodrach i plecach. W plecak transportowy pakuje wiadomo ciuchy i prowiant, statyw dopinam w boczną siatkę na butelki, dodatkowo mocuje kije trekingowe.

Zaletą tego rozwiązania jest to że mam szybki dostęp do aparatu, nie muszę niczego z siebie zdejmować by robić zdjęcia czy zmieniać obiektyw.

Dzięki temu że torba jest też na pasie biodrowym przy ostrzejszych podejściach mogę ją przesuwać po pasie by mi nie przeszkadzała, ale czasem to nie wystarcza i zawadzam torbą o skały.

Fakt że wyglądam jak spadochroniarz ale moim zdaniem jest to chyba najlepsze rozwiązanie, poniżej poglądowa fotka jak to wygląda. Nie doszukiwać się w niej artyzmu :-) Dodam jeszcze że do mocowania przydaje się pasek z rzepem do spinania nart ze sobą, można go wykorzystać do np ustabilizowania statywu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/P1020855JPG-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_Lohdb5B4fgg/SnByTy8SaGI/AAAAAAAAADI/OUwH-Pl_EEw/s912/P1020855.JPG)

Roba66
20-08-2009, 09:28
Witam

Od kilku lat stosuje rozwiązanie typu zwykły plecak transportowy + torba (Rezo 170 jeśli dobrze pamiętam). W torbę wchodzi mi D80, N35-70, T12-24. Torbę przewieszam przez ramię i dodatkowo dopinam do pasa biodrowego dzięki czemu nie obciążam tak pleców a ciężar sprzętu foto jest ładnie rozłożony na biodrach i plecach. W plecak transportowy pakuje wiadomo ciuchy i prowiant, statyw dopinam w boczną siatkę na butelki, dodatkowo mocuje kije trekingowe.

Zaletą tego rozwiązania jest to że mam szybki dostęp do aparatu, nie muszę niczego z siebie zdejmować by robić zdjęcia czy zmieniać obiektyw.

Dzięki temu że torba jest też na pasie biodrowym przy ostrzejszych podejściach mogę ją przesuwać po pasie by mi nie przeszkadzała, ale czasem to nie wystarcza i zawadzam torbą o skały.

Fakt że wyglądam jak spadochroniarz ale moim zdaniem jest to chyba najlepsze rozwiązanie, poniżej poglądowa fotka jak to wygląda. Nie doszukiwać się w niej artyzmu :-) Dodam jeszcze że do mocowania przydaje się pasek z rzepem do spinania nart ze sobą, można go wykorzystać do np ustabilizowania statywu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/P1020855JPG-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_Lohdb5B4fgg/SnByTy8SaGI/AAAAAAAAADI/OUwH-Pl_EEw/s912/P1020855.JPG)
Myślałem o takim rozwiązaniu, nawet przymierzałem torbę Lowepro Inverse 100 AW (http://lowepro.com.pl/Products/Beltpacks/allWeather/Inverse_100_AW.aspx). Wygląda obiecująco.

Darckar
20-08-2009, 09:45
Myślałem o takim rozwiązaniu, nawet przymierzałem torbę Lowepro Inverse 100 AW (http://lowepro.com.pl/Products/Beltpacks/allWeather/Inverse_100_AW.aspx). Wygląda obiecująco.

Tak, tylko Inwerse jest typową torbą biodrową co moim zdaniem nie sprawdzi się. Body + 2 obiektywy to jest jednak parę kilo i przy mocowaniu tylko na biodrach torba będzie Ci zjeżdżać lub będzie po prostu za nisko i nie wygodnie.
Próbowałem mieć torbę tylko na pasie biodrowym i dla mnie nie było to komfortowe rozwiązanie.
Musisz mieć klasyczną torbę na ramie która przewiesisz przez siebie. Może nie jasno to napisałem, torbę mam przewieszoną przez ramię i klatkę piersiową. Dodatkowo torba ma szlufki i dzięki temu mogę ją przytroczyć do pasa biodrowego.
Tak więc torba wisi na mnie i na pasie :-)

Roba66
20-08-2009, 09:55
Tak, tylko Inwerse jest typową torbą biodrową co moim zdaniem nie sprawdzi się. Body + 2 obiektywy to jest jednak parę kilo i przy mocowaniu tylko na biodrach torba będzie Ci zjeżdżać lub będzie po prostu za nisko i nie wygodnie.
Próbowałem mieć torbę tylko na pasie biodrowym i dla mnie nie było to komfortowe rozwiązanie.
Musisz mieć klasyczną torbę na ramie która przewiesisz przez siebie. Może nie jasno to napisałem, torbę mam przewieszoną przez ramię i klatkę piersiową. Dodatkowo torba ma szlufki i dzięki temu mogę ją dodatkowo przytroczyć do pasa biodrowego.
Tak więc torba wisi na mnie i na pasie :-)
Ale Inverse ma pasek na ramię i pas biodrowy. Przymierzałem ją u kolegi, bo ją kupił. Zmieściłem D90 z 16-85, Nikkory: 35 i 60 mm i lampę SB-800. No i 2 karty, zapasowy akumulator i 2 filtry. Do małej siatkowej kieszonki weszła półlitrowa butelka mineralnej.

Znalazłem gdzieś w sieci zdjęcie z tym paskiem, choć to akurat większa wersja - Inverse 200.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.photospoon.com/wp-content/uploads/2008/07/dsc_0860a.jpg)

Darckar
20-08-2009, 09:59
Ale Inverse ma pasek na ramię i pas biodrowy. Przymierzałem ją u kolegi, bo ją kupił. Zmieściłem D90 z 16-85, Nikkory: 35 i 60 mm i lampę SB-800. No i 2 karty, zapasowy akumulator i 2 filtry. Do małej siatkowej kieszonki weszła półlitrowa butelka mineralnej.

Znalazłem gdzieś w sieci zdjęcie z tym paskiem, choć to akurat większa wersja - Inverse 200.

A jak tak to git :-)

bragjure
20-08-2009, 10:49
Mam LOWEPRO SlingShot 300 AW i średni plecak z kolekcji National Geographic EARTH EXPLORER...
Każdy ma swoje zalety...Do samego przenoszenia EARTH EXPLORER jest leprzy ale gdy trzeba szybko dostać się do aparatu to tylko LOWEPRO...Najlepiej dotknąć i samemu zadecydować...
Stosunkowo tanie LOWEPRO są tu http://www.lowerpro.pl/
Kupowałem torbę LOWEPRO Stealth Reporter D400 AW i plecak LOWEPRO SlingShot 300 AW...
Polecam...

ufolek012
21-08-2009, 11:48
Nikon wydal nowy plecaczek górski dla osób wspianajácych sie z miescem na czekany i raki plecaczek NIKON Millet

czarekk
21-08-2009, 13:28
no fajnie wygląda ale 25000 jenów to trochę dużo

marcinez
21-08-2009, 19:27
Nie wiem czy dobrze widziałem, ale miejsca na dodatkowy ekwipunek w postaci ubrań czy też kurtki za dużo nie ma. Chyba, że nie pakować obiektywów do górnej części. Pas biodrowy nie jest chyba wygodny, taki jakiś wąski.

Roba66
21-08-2009, 19:57
Oglądałem dziś Wolfskina w katowickim Horyzoncie na Kościuszki. Totalna porażka. System wentylacyjny za plecami dość głęboko ingeruje w tylną ściankę plecaka (w sensie, że ją "wgina" do środka plecaka), co powoduje, że miejsca, zwłaszcza w górnej komorze jest jak na lekarstwo. A na dodatek jest mało ustawne, bo tylna ścianka jest mocno wklęsła.
Jeżeli natomiast chodzi o dolną komorę na sprzęt, to też nie jest najlepiej. klapa dostępu otwiera się w dół, co powoduje dość łatwy dostęp do sprzętu przez amatorów cudzej własności. Wg mnie kradzież ułatwia także piankowa wytłoczka na sprzęt. Ma ona od strony klapy dwie grube, zabezpieczające taśmy gumowe, które mają za zadanie powstrzymać sprzęt przed wypadnięciem. W praktyce (sprawdzałem), wystarczy otworzyć klapę, chwycić za owe gumy i wyciągnąć całą piankę ze sprzętem jak czteropak Żywca.
Po drodze do domu w MM oglądałem Vanguarda Kenline 59 (za horrendalną cenę prawie 700 zł) i Lowepro Primus Minimus za lekko ponad 800 zł!!! Abstrahując od cen, które są z księżyca, oba plecaki zrobiły na mnie niezłe wrażenie. Zwłaszcza Vanguard swoją pojemnością - zarówno górnej jak i dolnej komory.
Jutro jadę oglądnąć Naneu K3/4, bo też ten plecak mnie interesuje - spore obie komory, odczepiany pas biodrowy. I myślę, że wybiorę coś z tych trzech modeli.

marcinez
21-08-2009, 21:19
Po drodze do domu w MM oglądałem Vanguarda Kenline 59 (za horrendalną cenę prawie 700 zł)
Rzuć okiem na porównywarkę cen. Ten plecak kosztuje od 360 do 400 zł. Skąd w MM taka cena??

Roba66
21-08-2009, 22:07
Rzuć okiem na porównywarkę cen. Ten plecak kosztuje od 360 do 400 zł. Skąd w MM taka cena??
Bo to sklep nie dla idiotów... czy jakoś tak ;)
Widziałem wcześniej cenę w Ceneo, stąd byłem przerażony tym, co zobaczyłem. Z Primusem Minimusem pojechali podobnie - podwójne przebicie. Pewnie w następny weekend będzie kupowanie bez VAT - szykują powoli ceny :)

Picy
21-08-2009, 23:02
a może Naneu Pro Military Alpha L (wersja L z miejscem na Lapka)
koniecznie zielony ;)

No ja mam czarny i też ładny :-D
Polecam zwłaszcza w góry. W tym roku byłem z nim na zlocie Nikon Klub Polska w Karkonoszach. Koledzy potwierdzą jaka była pogoda. Plecak się spisał, nie przemókł, a w niego mieściłem wszystko. Polar siedział w miejscu na laptopa, a w górnej kieszeni mieściło się jedzenie + napój. Wbrew pozorom nie musisz go zdejmować aby wyciągnąć sprzęt. Wystarczy zdjąć z ramion a pas biodrowy zostawiasz i go okręcasz. Mieści się w nim wszystko co potrzeba.
Pozdrawiam.

Adak
21-08-2009, 23:41
Ostatnio po górach nie łaziłem, ale na wędrówki mam swój system:

1. Plecak-jaki-komu pasuje: u mnie to akurat Milo Lawina 17 - płaski, mieści się w nim na przykład LowePro LensCase 4 (z 70-200 w srodku), polar, coś do jedzenia i 2 butelki wody w siatkach z boku + jakieś pierdoły w przedniej bardzo płaskiej kieszeni.
2. Pas z gratami: gruby pas - niekoniecznie LowePro, a na nim sakwy i/lub futerały na szkła (u mnie najczęściej LC4 i 2-3 małe Domke)
3. Aparat jest albo w ręku, albo powieszony pryzmatem do ciała przez szyję i ramię.

Minusy: jeśli trzyma się długie szkło w plecaku, to prędkość jego wyjęcia baaardzo spada, ale jeśli ktoś używa go sporadycznie to żaden problem. Ostatnio musiałem zrobić kilkugodzinna wycieczkę z LC4 na pasku i nie było problemu - trzeba tylko dobrze dopasować pas, a ciężkie szkło powiesić z boku, żeby się nie obijało o nogę. Problemem może również być to, że aparat zasadniczo ze szkłem ciężko jest gdziekolwiek wepchnąć - rozwiązaniem tego problemu jest posiadanie jednej sakwy/futerały więcej, odpinanie szkła i umieszczania go na pasie, a puszki do plecaka.
Plusy: bardzo duża wygoda żonglowania gratami, wolne ręce, powieszona aparat jest o wiele lżejszy niż cała torba na ramieniu.
Dobre jest to, że dziś prawie każdy plecak ma jakies paski, troczki i sznureczki - wobec czego jakąś sakwę/futerał można przenieść z pasa na plecak, jeśli się jej nie używa.

Pojemność?
Duża puszka z BP, krótki i długi zoom 2.8, jakaś stałka, lampa, pierdoły-akumulatory.

Dobrze żeby i plecak i sakwy/futerały były jakkolwiek deszczoodporne, bo skoro trzyma się graty poza dedykowanym i prawdopodobnie sensownie woodpornym plecakiem foto, to warto żeby się nie potopiły. Nie ma co przesadzać z cudami bodajże Mekko - futerały z dodatkowym pokrowcem od deszczu bo to żadna wygoda, ale przed wyjściem można je spryskać jakimś hydrofobowym specyfikiem do butów albo do goretexu.

Jeszcze raz zaznaczam - aparat nie jest na szyi, nie jest na ramieniu, tylko jest na ramieniu przewieszony przez szyję, odwrócony tak że pryzmatem jest w kierunku ciała. Takie ułożenie pozwala nosić duże puszki z BP z dopiętym nawet długim szkłem tak, że nic się nie majta. A jednocześnie chwila na oswojenie owocuje szybkim nauczeniem się ruchu, który skutkuje przełożeniem aparatu na szyję :-)

Jakąś tam ewolucją takiego systemu jest dokupienie szelek, albo zamiana pasa i szelek z futerałami/sawkami na któregoś Newsweara - ale to już od właściciela zależy.

krolewicz
21-08-2009, 23:52
Panowie i Panie, znacie może jakiś sklep z tego typu akcesoriami w Poznaniu? W Saturnie, Media Markcie i Foto Jokerze bieda z nyndzą
ceny mogą być z kosmosu, chce tylko pooglądać, na Allegro nikt nie handluje z Poznania

Interesuje się fastpackiem 250, po przeczytaniu tego i podobnych wątków zainteresowały mnie też Naneu Pro Military ops Alpha-L i któryś z modeli KATY
który z nich najlepszy? w góry, ale i na codzień na różne wycieczki?

Roba66
22-08-2009, 00:06
Panowie i Panie, znacie może jakiś sklep z tego typu akcesoriami w Poznaniu? W Saturnie, Media Markcie i Foto Jokerze bieda z nyndzą
ceny mogą być z kosmosu, chce tylko pooglądać, na Allegro nikt nie handluje z Poznania

Interesuje się fastpackiem 250, po przeczytaniu tego i podobnych wątków zainteresowały mnie też Naneu Pro Military ops Alpha-L i któryś z modeli KATY
który z nich najlepszy? w góry, ale i na codzień na różne wycieczki?
Sklepy w Poznaniu (m.in. z plecakami):
http://www.foto-raj.pl/
http://www.raysfoto.pl/
http://www.digital24.pl/
http://www.fotodura.pl/

Spróbuj też wyszukać interesujący Cię plecak na Skąpcu czy Ceneo i zawęź wyszukiwanie do Poznania.

krolewicz
22-08-2009, 00:36
dzięki wielkie, jutro uderzę do fotodury i do raysfoto, zobaczymy co tam mają

krolewicz
22-08-2009, 15:16
wybaczcie, że post pod postem, jak mówiłem, tak wybrałem się do tych dwóch sklepów. w obu był sprzęt lowepro, naneu i katy

ostatecznie zdecydowałem się na Naneu Pro Military Alpha-L , w raysfoto za 252zł. w bezpośrednim porównaniu wypada lepiej niż fastpack 250. Nie znałem tego sklepu, dużo sprzętu, miła obsługa - no i ceny, w porównaniu do fotodury znacznie bardziej przystępne. polecam ;p

Roba66
25-08-2009, 09:25
Wczoraj kupiłem plecak. Ostatecznie zdecydowałem się na Naneu Pro K3L. Oglądałem następujące modele:
1. Tamrac Adventure 7 - malutki, brak mocowania statywu (choć akurat to nie był priorytet, ale piszę o tym, bo ktoś inny może przywiązywać do tego wagę)
2. Lawoepro Faspack 250 - średnia pojemność, kiepska wentylacja pleców, brak mocowania na statyw.
3. Lowepro Primus Minimus - ładny, nawet dość funkcjonalny, ale jak za te pieniądze (400 zł) to bardzo mały. Komora na sprzęt dodatkowo ograniczona przez konstrukcję plecaka, który zwęża się ku dołowi. Dość zagadkowe rozwiązanie z klapą od frontu plecaka (do której przypina się statyw). Jest ona opuszczana na dół, prawdopodobnie ma przytrzymywać jakiś polar czy kurtkę, ale to rozwiązanie nie spodobało mi się.
4. Vanguard Pampas 59 - fajny, pojemny, dobrze wykonany, brak mocowania statywu. Nie kupiłem bo... był czerwony ;)
5. Lowepro Compudaypack - całkiem pojemny, ale to raczej plecak na bieganie po mieście. W porównaniu do innych plecaków zrobiony z cieńszego materiału, przez co w mojej opinii wyglądał mniej solidnie.
6. Kata 467/3in1 30 - solidne i bardzo funkcjonalne plecaki. Ale niestety niezbyt pojemne - chodzi o górną komorę. Ale kto wie, czy właśnie któregoś z tych nie kupię sobie w przyszłości do biegania po mieście. Tym bardziej, że do obu modeli jest już system mocowania statywu (widziałem na ich stronie internetowej).
7. Naneu Pro K3L/K4L - duży, a K4 nawet bardzo duży plecak. Wykonanie bardzo dobre. Oba mają mocowanie na statyw i kieszeń na laptopa (K4L akceptuje 17 cali). Jedyną wadą może być mocowanie statywu (centralnie), przez co by dostać się do komory trzeba odpiąć statyw. Ale jak pisałem, dla mnie to nie był priorytet. Ponieważ optycznie te plecaki najbardziej mi się podobały, kupiłem Naneu pro K3L.

mancur
21-09-2009, 22:57
Przepraszam, że tak późno ale miałem mnóstwo roboty po urlopie. Byłem na wyprawie w karkonoszach i potem w tatrach.

Karkonosze:

Transportowy, duży Wisport + tamrac w środku (nie znam nazwy modelu ale dość spory wypełniał prawie całą górną komorę plecaka). Finalnie D200 nosiłem na szyi a tele + 50 w górnej klapie Wisportu zabezpieczone ;) bluzą i ortalionem. Rozwiązanie takie sobie ze względu na konieczność zdejmowania plecaka przy zmianie obiektywów. Może też nieco ciążyć aparat na szyi, choć dla mnie spoko. Dziennie maszerowałem ok 6-7 godzin (z przerwami na zdjęcia :) )

Tatry:

Nadal Wisport ale nie brałem plecaka Tamrac tylko taką dziadowską ;) torbę od jakiejś kamery firmy Fotina, którą przewieszałem sobie przez ramię i tam miałem dwa obiektywy. D200 oczywiście na karku no i jak dla mnie bardzo wygodne rozwiązanie. Łatwa wymiana obiektywów i z podręczną półeczką gdzie można sobie różne dekielki tymczasowo odkładać bez konieczności zdejmowania plecaka. Kiedy już nie fotografowałem do Fotiny wchodzi mi wszystko czyli body z obiektywem + dwa obiektywy (trochę ciężko zapiąć ale da rade;) ). Dla zwiększenia komfortu noszenia aparatu na szyi mój przyjaciel kanonier na firmowy pasek założył gąbkę z pasa od samochodu rajdowego co znacznie poprawiło mu komfort. Ja nie i też dało radę.

W sumie moje rozwiązania są dalekie od profesjonalizmu ale tanie i dostępne dla amatorów takich jak ja :) Przeżycia z gór niezapomniane... Fotki będą mnie ładować w zimie

marcinez
24-09-2009, 11:00
Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie wędrówki po Tatrach z aparatem na szyi :) Podczas wędrówki, nie miałeś problemów z torbą (nie przeszkadzała, nie przesuwała do przodu)??

krolewicz
24-09-2009, 17:57
mi się w górach generalnie sprawdził naneu pro alpha L, przede wszystkim bardzo wygodny
w przegrodzie na laptopa siedziała kurtka, mieściły się też kanapki i jakieś picie
jest też dość odporny na zabrudzenia, sporo leżał w różnych miejscach, wystarczy otrzepać i wygląda okej

największy minus - grzeje plecy, innych wad w zasadzie nie zauważyłem. ten "kapturek", który można naciągnąć na plecak przydatny, gdy złapała mnie ulewa na szlaku byłem spokojny o sprzęt

mancur
24-09-2009, 21:17
Szczerze mówiąc nie. Ale byłem w tartrach zachodnich a nie na orlej perci :). To rozwiązanie zdaje egzamin, ale pewnie jakbym miał kasę to bym raczej zainwestował w coś przypinanego do paska... Opisywany wariant był taki, że musiałem bazować na tym co mam, albo rezygnować z wyjazdu. Więc można go nazwać "majster bieda". Natomiast aparat na szyi, czemu nie. Skróciłem mocno pasek i nawet niespecjalnie dyndał ;). Do chodzenia używam też kijów trekingowych, więc go nie podtrzymywałem jakoś bardzo. Natomiast na przyszły sezon myślę o lowepro inverse 100 lub 200 + jakiś 45 (poważny) litrowy plecak ze stelażem wewnętrznym. Obecnie używam Wisport Pony i daje rade choć mógłby mieć dodatkową kieszeń w śodku. W sumie pomimo całego tego zamieszania z plecakami i tak uważam, że w górach najważniejsze są buty ;)...

marcinez
25-09-2009, 13:44
Racja buty najważniejsze :) Również zastanawiam się nad inverse, tylko ciekawe jak będzie w praktyce z noszeniem tej torby? Czy nie będzie przeszkadzać i czy przypadkiem nie zsunie się w najmniej pożądanym momencie :)

Roba66
25-09-2009, 16:14
Racja buty najważniejsze :) Również zastanawiam się nad inverse, tylko ciekawe jak będzie w praktyce z noszeniem tej torby? Czy nie będzie przeszkadzać i czy przypadkiem nie zsunie się w najmniej pożądanym momencie :)
Po kupieniu Naneu K3L dokupiłem Inverse 100. Sprawuje się nieźle, noszę ją na ramieniu na codzień jako torbę, a pasa biodrowego używam w terenie, np. ostatnio miałem ją na nocnych zdjęciach w Auschwitz i spacerowałem z nią + plecak po Ojcowie.
Na mój sprzęt ta wielkość w zupełności wystarcza. Cena też przystępna - dałem 140 zł.