Zobacz pełną wersję : Nikon nx2 vs adobe lightroom 2
Którego oprogramowania lepiej używać??
Pewnie tego, które ci lepiej pasuje.
Z góry przepraszam za taką odpowiedź. Ale w/g starej zasady, jakie pytanie, taka odpowiedź.
Pewnie tego, które ci lepiej pasuje.
Z góry przepraszam za taką odpowiedź. Ale w/g starej zasady, jakie pytanie, taka odpowiedź.
Dodam jeszcze: ten na który Cię stać.
Pozdrawiam
Dodam jeszcze: ten na który Cię stać.
Pozdrawiam
Niewiele to koledze pomaga , bo ceny sa porownywalne :)
Temat poruszany wielokrotnie, proponuje skorzystac z funkcji "Szukaj".
Jezele masz w miare szybki komputer, to zdecydowanie NX2.
zdecydowanie NX2.
Nieprawda!!!
Nieprawda!!!
Co jest nieprawdą : czy, ze jak szybki komputer to ..., czy ze NX2 lepiej dziala na NEF niz LR2 ? :)
Kajam sie zaraz i dodaje, ze mnie bardziej odpowiada NX2, choc uzywam tez LR2.
Lightroom2 ok. 1300
NX2 ok. 700
Różnica w cenie jest - i to niemała.
Lightroom2 ok. 1300
NX2 ok. 700
Różnica w cenie jest - i to niemała.
Masz racje, ceny sie zmieniaja. Placilem bodaj 145€ za NX2 i 199€ za LR2.
Nie wnikając w kwestie finansowe - osobiście używam NX2. Co prawda od dwóch tygodni.... jak u Hesji kupiłem upgrade z NX. I jestem zadowolony :) No i mogę zdecydowanie polecić bardziej NX2. Ale to moja - subiektywna - ocena. Ja pracuję na tandemie: RAW to NX2 a reszta to CS4.
Moje skromne trzy grosze - jeśli ważna jest jakość i dokładność - to NX2.
Co jest nieprawdą : czy, ze jak szybki komputer to ..., czy ze NX2 lepiej dziala na NEF niz LR2 ? :)
Prawdą jest, że LR2 jest szybszy, wygodniejszy, logiczniejszy i ma większe możliwości niż NX2. To jest konwerter fotografa, a nie jakaś chora fantasmagoria zidiociałych developerów oprogramowania.
marszull
22-07-2009, 11:28
a ja pracuje w tandemie LR2 plus CS3 i taki tez polecam :-)
90% obrobki zalatwiam w LR
Przez dwa lata używałem NX, niedawno kupiłem uaktualnienie do NX2, dobrze że mogę na jednym komputerze korzystać z obu wersjii. Mówiło się sporo, że NX jest zakręcony, teraz mogę powiedzieć że NX2 jest zakręcony, a wersja starsza wydaje mi się obecnie dziecinnie prosta, bardziej intuicyjna. Może to kwestia nawyków, zobaczymy. :)
Żeby NX/NX2 miał jeszcze korekcję perspektywy, jak PSE7, w pionie i poziomie, a może ma , tylko ja nie potrafię z programu tej funkcji wyłuskać :).
Żeby NX/NX2 miał jeszcze korekcję perspektywy, jak PSE7, w pionie i poziomie, a może ma , tylko ja nie potrafię z programu tej funkcji wyłuskać :).
No właśnie nie ma!!! I to chyba jego największa wada. Gdyby to dodali to byłoby naprawdę super, poza tym bardzo mi pasuje ten program.
jerezano
23-07-2009, 12:19
No i brak stempla!!! Używam NX2 i uważam, że jest bardzo dobry, ale mu brakuje 3 rzeczy: stempla, korekcji perspektywy i dobrze działającego pędzla korekcyjnego.
Jest co prawda wołowaty, u mnie nawet z core duo E8500 i 4 GB Ramu, ale to chyba taki urok, żeby człowiek się zbytnio przy obróbce nie spieszył :twisted:
Prawdą jest, że LR2 jest szybszy, wygodniejszy, logiczniejszy i ma większe możliwości niż NX2. To jest konwerter fotografa, a nie jakaś chora fantasmagoria zidiociałych developerów oprogramowania.
Jakby nie moje problemy z kolorami w wywoływarce RAW to bym miał już CS4 kupionego.
Zainstalowałem triala ostatnio i parę godzin z kumplem spędziłem obrabiając RAWY i zadowolonym nie był... Nawet profile 5D sklecił wg zaleceń z forum dla każdej z moich puszek.
Jak oglądam potem w przeglądarce Iview wyniki to porażka dla mnie. Z NX2 to co na ekranie mam na odbitce. I to dla mnie ważne.
Mam jeszcze 20 dni żeby się przekonać. Mam jeszcze zainstalować triala LR2, ale jeśli chodzi o kolory to problem jest ten sam.
Wizja męczarni z NX2 doprowadza mnie do szału... A mam 8GB ramu...
PS.
Szukam konsultanta do "tych" spraw. Najlepiej za pomocą Skype bądź stacjonarnego, bo przed kompem w domu mi zasięg na komórce błądzi. Oczywiście płacę należycie za wykonaną robotę. Kontakt na PM.
Jakby nie moje problemy z kolorami w wywoływarce RAW to bym miał już CS4 kupionego.
Zainstalowałem triala ostatnio i parę godzin z kumplem spędziłem obrabiając RAWY i zadowolonym nie był... Nawet profile 5D sklecił wg zaleceń z forum dla każdej z moich puszek.
Jak oglądam potem w przeglądarce Iview wyniki to porażka dla mnie. Z NX2 to co na ekranie mam na odbitce. I to dla mnie ważne.
Przecież ACR/LR z zapiętymi Camera Matching Profiles daje identyczne efekty, jak NX... (wyjąwszy profile dla różnych iluminantów)
No i brak stempla!!! Używam NX2 i uważam, że jest bardzo dobry, ale mu brakuje 3 rzeczy: stempla, korekcji perspektywy i dobrze działającego pędzla korekcyjnego.
Ale przecież jest coś na kształt stempla, fakt działa inaczej niż w PS, ale do drobnych retuszy nadaje się doskonale, gorzej, gdy chcemy usunąć większy obiekt z kadru.
Przecież ACR/LR z zapiętymi Camera Matching Profiles daje identyczne efekty, jak NX... (wyjąwszy profile dla różnych iluminantów)
Więc coś gdzieś jest nie tak.
Pomagał mi kolega, co się w tym orientuje więcej niż ja.
Pogmeram to podobnych wątkach, może coś wieczorem wymyślę.
Szybkość CS4 i jego (wciąż dla mnie nieodkryte) możliwości są warte ceny za niego.
Zwłaszcza, jak się porówna to wszystko z NX2...
to jest ten sam NEF wołany NX i ACR z CMP:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/acrvsnx1.jpg)
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/acrvsnx2.jpg)
jerezano
23-07-2009, 14:04
Ale przecież jest coś na kształt stempla, fakt działa inaczej niż w PS, ale do drobnych retuszy nadaje się doskonale, gorzej, gdy chcemy usunąć większy obiekt z kadru.
Jeśli myślisz o Auto Retouch Brush, to nie bardzo się zgodzę. U mnie ten pędzel czasami zamiast coś likwidować to kopiuje inny fragment z bliżej nie określonego sąsiedztwa. Np. zdarza się, że próbuję usunąć jakiś pryszczyk na twarzy, a on mi kopiuje w to miejsce pobliskie włosy :evil: Pozostaje się wycofać i robić od początku.
Czasami nie chce zlikwidować jakiegoś elementu choćby się powtarzało to wielokrotnie. Trzeba usunąć to działanie i zacząć od początku.
Chyba rzeczywiście, jak ktoś wcześniej wspomniał, to jest dobry program, tylko źle napisany:)
@czornyj - co prawda siedze przed laptopem, ktory zadnej kalibracji nie przeszedl, ale jak dla mnie pierwsza fotka ma duzo zywsze i bardziej nasycone kolory.
@czornyj - co prawda siedze przed laptopem, ktory zadnej kalibracji nie przeszedl, ale jak dla mnie pierwsza fotka ma duzo zywsze i bardziej nasycone kolory.
Nie jest dobrze oglądać fotografie jedna pod drugą na matrycy lapka. Wrzuć do PS-a jedną na drugą i porównaj włączając i wyłączając na przemian tą na wierzchu.
spiritwood
23-07-2009, 15:03
Czornyj,
akurat zdjęcie, które wstawiłeś nie ilustruje najlepiej tego problemu. Dużo trudniej byłoby uzyskać podobne rezultaty wstawiając portret na tle wściekle zielonego kalifornijskiego tramwaju, lub też wozu strażackiego (chodzi oczywiście o skórę i zielenie / czerwienie). Wtedy zaczyna się prawdziwa walka, z której jak dotąd zawsze znoszą mnie na tarczy ;)
Tak na szybko, to można uzyskać podróbkę NXa w LR wybierając profil Camera Standard i korygując ją delikatnie w tej samej zakładce suwakami od odcieni i saturacji.
Być może jest to jakieś zapętlenie, być może silna autosugestia ale mnie nigdy nie udało się doprowadzić do efektów identycznych jak w CNX2. Jest bardzo podobnie, ale w CNX jakoś tak o włos cieplej i ładniej ;)
Mam podobne stwirdzenie że z NX obrazek jest lepszy niz z LR2 choć polubiłem LR2 za jego działanie i spolszczenie, niestety 30 dni szybko mija a szkoda mi kasy na 2 program, nadal uważam że NX daje lepszy obrazek z tRAWy.
Dużo trudniej byłoby uzyskać podobne rezultaty wstawiając portret na tle wściekle zielonego kalifornijskiego tramwaju, lub też wozu strażackiego (chodzi oczywiście o skórę i zielenie / czerwienie).
No jasssne... :lol: Wstaw mi choćby i kalifornijski tramwaj strażacki, to pogadamy.
spiritwood
23-07-2009, 18:25
Spoko. Wstawię.
Żeby było jasne - ja jestem wielkim fanem Lightrooma i bardzo bym chciał bez dwudziestominutowego ślęczenia nad jedną fotą uzyskiwać takie efekty jak choćby defaultowo w CNX2.
to jest ten sam NEF wołany NX i ACR z CMP:Marcinku -- sludziutkie kolorki z jednego zrodla swiatla -- zawsze qrwa beda podobnie wygladaly. Wrzuc nam do podziwiania tego CMP cos z naprawde trudnych zdjec, a nie takie banaly. Wyglada to podobnie jakby nam ktos probowal udowodnic, ze ISO 1600 w D200 jest swietne, pokazujac zdjecie zrobione przy tej czulosci w srodku lata na plazy.
Wysle Ci zaraz NEFa, wywolaj go prosze w sposob jak najblizszy do tego (dobrze byloby, gdybys zachowal ten kadr i rozmiary, zeby mozna bylo ocenic dokladniej szczegoly):
źródło (http://img37.imageshack.us/img37/6771/tstm009.jpg)
Tylko prosze Cie -- bez zadnych sztuczek lokalnych -- tylko globalne zmiany.
W zwrotce poprosze plik XMP. ;)
No i wyciągnij bogate w szczegóły niczym w barokowym malarstwie cienie przy pomocy ACR, LR, C1 i diabli wiedzą czego...
northrop
25-07-2009, 00:41
Marcinku -- sludziutkie kolorki z jednego zrodla swiatla -- zawsze qrwa beda podobnie wygladaly. Wrzuc nam do podziwiania tego CMP cos z naprawde trudnych zdjec, a nie takie banaly. Wyglada to podobnie jakby nam ktos probowal udowodnic, ze ISO 1600 w D200 jest swietne, pokazujac zdjecie zrobione przy tej czulosci w srodku lata na plazy.
Wysle Ci zaraz NEFa, wywolaj go prosze w sposob jak najblizszy do tego (dobrze byloby, gdybys zachowal ten kadr i rozmiary, zeby mozna bylo ocenic dokladniej szczegoly):
[FOTO]
Tylko prosze Cie -- bez zadnych sztuczek lokalnych -- tylko globalne zmiany.
W zwrotce poprosze plik XMP. ;)
moze i nie Marcin jestem, ale jesli nie masz nic przeciwko to tez chetnie wzial bym udzial w tym konkursie na oprawe zdjecia w LR2 ;) NX'a nigdy nie uzywalem i z ciekawosci po prostu chcialbym zobaczyc co sie da z tym zrobic ;)
będą jakieś foty i wyjaśnienia jak to zrobić żeby tak samo było?
będą jakieś foty i wyjaśnienia jak to zrobić żeby tak samo było?
Jak mi się uda, to będą. Stig złośliwie użył najbardziej francowatego i ogólnie popieprzonego iluminantu dostępnego w NX jaki wogóle istnieje - sodóweczki, która ma praktycznie monochromatyczne, pikowe widmo w zakresie żółcieni. Pi-razy-oko udało mi się ten profil odwzorować w ACR, ale do ideału jeszcze mi trochę brakuje.
Jak mi się uda, to będą. Stig złośliwie użył najbardziej francowatego i ogólnie popieprzonego iluminantu dostępnego w NX jaki wogóle istnieje - sodóweczki, która ma praktycznie monochromatyczne, pikowe widmo w zakresie żółcieni. Pi-razy-oko udało mi się ten profil odwzorować w ACR, ale do ideału jeszcze mi trochę brakuje.
no dosyć ekstremalny przykład właśnie...
a tu chodzi o codzienność :)
Jak mi się uda, to będą. Stig złośliwie użył najbardziej francowatego i ogólnie popieprzonego iluminantu dostępnego w NX jaki wogóle istnieje - sodóweczki,Zara zlosliwie... :D Niee... Po prostu to zdjecie dobrze pamietam z momentu przejscia z ACRa na NC. Zobaczylem dwa rozne swiaty kiedy zdjecia z tego teatrzyku chcialem wywolac. Tam wiekszosc swiatla to byly wlasnie swieczki i z ACRa wygladalo to po prostu koszmarnie.
no dosyć ekstremalny przykład właśnie...
a tu chodzi o codzienność :)Eeee... Ja fotografuje glownie w malym miescie, gdzie 95% imprez jest oswietlanych najtanszym swiatlem. Sodowki, halogeny, swieczki... Tutaj nikt sie fotografami nie przejmuje. ;)
Eeee... Ja fotografuje glownie w malym miescie, gdzie 95% imprez jest oswietlanych najtanszym swiatlem. Sodowki, halogeny, swieczki... Tutaj nikt sie fotografami nie przejmuje. ;)
No tak, ale potem to masakra z obróbką plików z D3 na NX2... Jakiego masz kompa do tego?
No tak, ale potem to masakra z obróbką plików z D3 na NX2... Jakiego masz kompa do tego?Nie, no oprocz ostatniego problemu, (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107520) ktory zreszta jakos tam rozwiazlismy, to pracuje sie calkiem normalnie, w koncu 12 MP to nie jest jakos koszmarnie wiele. Nieco tylko wiecej niz D80, czy D200, i tyle samo co D90, D300, czy D5000. Obecnie pracuje na C2D
[email protected], 3 GB RAM, najtansza karta bez wiatraczka, WinXP Pro PL SP3.
Nie, no oprocz ostatniego problemu, (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107520) ktory zreszta jakos tam rozwiazlismy, to pracuje sie calkiem normalnie, w koncu 12 MP to nie jest jakos koszmarnie wiele. Nieco tylko wiecej niz D80, czy D200, i tyle samo co D90, D300, czy D5000. Obecnie pracuje na C2D
[email protected], 3 GB RAM, najtansza karta bez wiatraczka, WinXP Pro PL SP3.
Właśnie, a to:?
Nie kce. :) Nie moge patrzec na te brudne kolory i fuj odszumianie ACRa. Poza tym NX ma lepsze u-pointy. Dlugo dojrzewalem do NC i jak juz wszedlem to mnie konmi nie wyciagniesz... ;)
Bo dla mnie właśnie nie rozwiązany jest problem, mam jeszcze 15 dni triala PSa, żeby go rozwiązać bo jak nie to marzenia o szybkiej pracy legną w gruzach:(
NX2 z plikami z 6mpix, 10mpix pracuje cudnie.
Ale na 12mpix już mieli sporo dłużej.
A mam Athlona 4200 (dwa rdzenie - sary już, idzie do wmiany), fają płytkę, Vista HP, 8 GB ramu. Niestety dyski wolne, Ty masz chyba jakieś Raptory :)
Efekty jakie osiągam z NX2 (przy moim małym stosunkowo zaawansowaniu obróbkowym) są znacznie lepsze niż z PSa. I te czyste kolory... :)
A kupić PSa i go nie używać to mi się nie opłaca...
NX2 z plikami z 6mpix, 10mpix pracuje cudnie.
Ale na 12mpix już mieli sporo dłużej.Czasami przytrafia mi sie jeszcze obrobka zdjec z D200. Przy wiekszosciowej pracy z plikami z D3 jednak nie widze specjalnej roznicy w tempie zbierania sie NXa.
semyazza
30-07-2009, 08:52
Ja moze nie jestem wyjatkowo doswiadczony jesli chodzi o zaawansowana obrobke obrazu, ale postanowilem dorzycic swoje 3 grosze do tematu.
Tak sie sklada, ze mam free caly zestaw narzedzi Adobe - do wyboru i koloru. Mialem wiec mozliwosc potestowac rozne kombinacje i szczerze powiedziawszy na chwile obecna najbardziej zadowalajace rezultaty uzyskuje wywolujac NEFa w NX2 i transferujac go do CS4 w celu dalszej obrobki. Nie dosc, ze rezultaty takiej akcji sa dla mnie wiecej niz zadowalajace, to rowniez uwazam, ze NX2 daje mi w miare zrozumialy interfejs, co prawda nie tak intuicyjny jak ACR, jednak dajacy wiele mozliwosci i opcji wstepnej obrobki obrazu.
LR2 jest dla mnie zupelna pomylka - nie potrafie sie w tym programie odnalezc - dla mnie nic tu nie jest proste, nad byle operacja musze sie zastanawiac dosc mocno, czyli z mojego punktu widzenia ergonomia tego oprogramowania czolga sie gdzies na wysokosci wykladziny. Po drugie, ani z ACR, ani z LR nie udalo mi sie wyczarowac takich kolorow i kontrastow (szare, bure i nijakie z ACR) jakie daje mi NX - moze to kwestia upodoban, jednak nawet wczesniej zalaczony przyklad NX vs LR, rowniez wdlug mnie potwierdza ta teze.
Jesli chodzi natomiast o szybkosc samego NX2 - nie mam jakichkolwiek zastrzezen - pracuje mi sie na nim bardzo komfortowo - dziala szybko (byc moze nie mam zbyt wygorowanych oczekiwan), a najdluzej musze czekac na odpalenie softu. To na lapku C2D T9600 2.8G + 4GB.
dyski wolne, Ty masz chyba jakieś Raptory :)To nie robi. Przeciez zaden wspolczesny dysk nie zapisuje plikow tak wolno, zeby te 10-15 MB robilo jakas roznice. Ja mam co prawda Raptora, ale jako systemowy. Obrabiane zdjecia leza w 99,9% na dysku z danymi, a to jest WD 250 GB (16 MB cache). Jest w miare szybki, ale nie jest to znowu jakas rakieta pokroju Raptora czy F1.
Zazdroszcze Wam tego zadowolenia z szybkosci dzialania NX'a. O ile z d2x-em nie mam problemow, to juz pliki z D3x'a obrabiam duzo wolniej (otwieraja sie dosyc dlugo). Na dodatek co 4, 5 zdjecie musze resetowac NX'a (uruchamiac go ponownie) bo pokazuje brak dostepnej pamieci przy otwieraniu kolejnego pliku. Koszmar. Natomiast co do wolania w NX nie mam zadnych zastrzezen. Jakos szopowe pluginy mniej mi sie podobaja w finalnym zapisie pliku.
semyazza
30-07-2009, 10:16
Obrabiasz duzo wolniej, bo pliki z D3x waza wiecej niz pliki z D300/700/3. Jedyne rozwiazanie (o ile sie sprawdzi, bo nie wiem jak NX2 pracuje na 64 bitach) jest postawienie 64 bitowego systemu z conajmniej 8GB ramu
Obrabiasz duzo wolniej, bo pliki z D3x waza wiecej niz pliki z D300/700/3.Ze pliki waza wiecej, to jeszcze tak specjalnie nie robi. Ale fakt, ze jest 100% wiecej informacji -- juz tak. :)
A co do 64 bit -- istnieje w ogole taka wersja NX2?
Piotrze niestety kupno D3xa w 99% przypadkach wiaze sie z automatu z kupnem nowego kompa jesli chcesz sensownie pracowac i to nie byle jakiegos ale raczej czegos z gornej polki. Jak po pierwszych warsztatach z Tucholi (z grupa fotokujawy) przywiozlem ze soba 12GB nef-ow z Tadziowego D3xa to niestety komp pozniej lezal i kwiczal. I z tego co zauwazylem, zarzynal sie w duzym stopniu nie tyle przy obrobce pojedynczego nefa (tu co prawda bylo wolniej niz nefy z pozostalych FX-ow, ale szybkoscia bylem pozytywnie zaskoczony - spodziewalem sie duuuzo wolniej). Natomiast komp zarzynal sie ekspresowo glownie przy przegladaniu i sortowaniu zdjec (ViewNX) - nie wyrabialy dyski i masakrycznie szybko kurczyla sie pamiec.
Jedyne rozwiazanie (o ile sie sprawdzi, bo nie wiem jak NX2 pracuje na 64 bitach) jest postawienie 64 bitowego systemu z conajmniej 8GB ramu
Właśnie tak mam i szału z dużymi plikami nie ma.
A co do 64 bit -- istnieje w ogole taka wersja NX2?
Nie ma - może jakby zrobili to by coś się ruszyło.
Twierdzili w Nikonie nawet, że NX2 może nie chodzić stabilnie na systemie 64 bit.
Czy ktoś się może orientuje, czy po zmianie procesora intel core duo 2.4 /3.06/ na quada 2.4 /3.4 - 3.6/ odczuję wyraźną poprawę w szybkości działania NX2?
Czekam na win 7, zobaczymy co przyniesie ten system. Przede wszystkim mam nadzieje na obsluge 8 GD ramu, bo na XP z Quadem 2.4 ktore posiadam moge obsluzyc niecale 4 GB. W samej obrobce nie ma problemu ale to zamykanie i otwieranie programu co 4, 5-ty plik to juz udreka.
Co robię źle w lightroomie? Praktycznie ZAWSZE jak mam jasne, szare ściany - duże połacie, to wychodzą mi takie różnokolorowe placki:
źródło (http://www.renart.republika.pl/lightroom.jpg)
Natomiast to samo z NX2 bez większego kombinowania:
źródło (http://www.renart.republika.pl/nx.jpg)
Jedno i drugie renderowane do tiffa, 16-bit, AdobeRGB. Ktoś ma jakieś sugestie co mogę robić źle?
Jak dziś pisze Ken Rockwell na swojej stronie, m.in. z powodu braku normalnie działającego programu do obróbki nikonowskich NEFów robi tylko w JPG, a ostatni NEF obrobił w 2005 roku heh..
"I replied that I find it too much time wasted waiting even a few seconds for any raw file to open, and especially too much time wasted installing whatever buggy Nikon software I would need to open that one raw file properly. Other brands of software never open raw files with exactly the same secret color matrix coefficients and therefore result in colors slightly different from the JPGs."
Oczywiście Rockwella trzeba brać z przymrużeniem oka, ale w drugim zdaniu jednak wspomniał, że soft inny niż zrobiony przez Nikona nie ma jednak tej magicznej formuły wymaganej do poprawnego otworzenia NEFa, by wyglądał dokładnie tak jak JPG z puszki.
BlackRoger
04-08-2009, 01:13
Czekam na win 7, zobaczymy co przyniesie ten system. Przede wszystkim mam nadzieje na obsluge 8 GD ramu, bo na XP z Quadem 2.4 ktore posiadam moge obsluzyc niecale 4 GB. W samej obrobce nie ma problemu ale to zamykanie i otwieranie programu co 4, 5-ty plik to juz udreka.
Z siódemką jest jak z poprzednikami: tylko wersja 64-bit obsłuży więcej niż 3,25GB.
northrop
04-08-2009, 02:53
polecilbym zainstlowac RC nawet dla samego testu. oplaca sie. na Win7 64 bitowej obrabiam fotki z o wiele wiekszym komfortem niz na XP (badz co badz, pod XP mialem jedynie 2GB, a teraz 8GB wiec jest roznica). zmiana zdecydowanie na lepszse.
na Win7 64 bitowej obrabiam fotki z o wiele wiekszym komfortem niz na XP .
jaki program masz?
działa NX2?
Co robię źle w lightroomie? Praktycznie ZAWSZE jak mam jasne, szare ściany - duże połacie, to wychodzą mi takie różnokolorowe placki:
źródło (http://www.renart.republika.pl/lightroom.jpg)
Natomiast to samo z NX2 bez większego kombinowania:
źródło (http://www.renart.republika.pl/nx.jpg)
Jedno i drugie renderowane do tiffa, 16-bit, AdobeRGB. Ktoś ma jakieś sugestie co mogę robić źle?
problem nie jest nowy i był już opisywany w sieci chociażby tu: http://knoflook.org/post1052 lub tu: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=32340930 Remedium na ten problem to unikanie profili specjalnie przygotowanych dla Nikona w zakładce ‘Camera Calibration’ w module Develop LRa lub ACR. Najlepiej używać profili Adobe standard lub ACR 4.6 ewentualnie samemu stworzyć sobie profil. Nie jest to trudne aczkolwiek wymaga użycia znormalizowanej karty typu color checker (http://www.amazon.com/X-Rite-Color-Checker-Exposure-Aid/dp/B0000ALKEJ)
Co przyniesie Windows 7:
- Sporo dodatkowych grafik, animacji i innego badziewia kierowanego dla użytkowników<18
- W kwestii systemu 32 bitowego już nic znaczącego - ograniczenia sprzętowe tą wersję systemu będą kierowały dla użytkowników korzystających z poczty i przeglądarki. Oczywiście system względem Visty jest szybszy (względem Windows XP nie jest to już takie oczywiste).
- System 64 bitowy na który może zaczną powstawać aplikacje - choć chyba w tej kwestii na Nikona nie ma co za szybko liczyć co w znaczący sposób podważa sensowność tego zakupu. Ponadto to wciąż problem związany z bibliotekami, pluginami i resztą oprogramowania
Piotrze wykorzystaj resztę RAM jako ramdysk (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77586)
Inna metoda na przyspieszenie pracy z NX to zakup dysku SSD
Korzystając z okazji, że toczy się dyskusja o tych dwóch programach pytanie do osób znających jeden i drugi
czy w NX jest funkcja odpowiadająca "clarity" z Lightrooma?
czy w NX jest funkcja odpowiadająca "clarity" z Lightrooma?Nie
Dziękuję
po zmianie komputera na szybszy okazało się, że NX zaczął w miarę znośnie pracować. Bawię się trialem i o ile w przypadku wszelkiego rodzaju widoczków efekty są bardzo zadowalające, to przy zdjęciach ludzi brakuje mi prostej metody na szybkie korygowanie niedoskonałości skóry i nie mówię tu o stempelkach, ale o funkcji clarity, która w Lighroomie ustawiona na np. minus trzydzieści i w połączeniu z pędzelkiem pozwala szybko i delikatnie korygować rzeczywistość
[...]ale o funkcji clarity, która w Lighroomie ustawiona na np. minus trzydzieści i w połączeniu z pędzelkiem pozwala szybko i delikatnie korygować rzeczywistośćOprocz tego, ze wiem co z grubsza robi Clarity, to jednak nie potrafie sobie wyobrazic, jak wyglada skorygowana skora przy takim ustawieniu tej opcji. Mozesz pokazac przed i po?
źródło (http://img229.imageshack.us/img229/4696/image00002u.jpg)
źródło (http://img212.imageshack.us/img212/6273/image00003r.jpg)
Żeby nie było wątpliwości - przejechałem pędzelkiem po policzkach i brodach obu pań. Całość operacji 10 sekund.
Zapewne w NX da się też podobnie wygładzić skórę - tylko od czego zacząć?
Żeby nie było wątpliwości - przejechałem pędzelkiem po policzkach i brodach obu pań. Całość operacji 10 sekund. Zapewne w NX da się też podobnie wygładzić skórę - tylko od czego zacząć?Taki sam efekt da Ci gaussian blur, z odpowiednio ustawionym promieniem i kryciem. Zajmie tyle samo czasu.
sejmajnejm
04-08-2009, 22:27
czy w NX jest funkcja odpowiadająca "clarity" z Lightrooma?
biorac pod uwage zalaczone zdjecia to chyba najlepiej poprzez plugin:
Color Efex Pro -> Dynamic Skin Softener
pzdr.
A.
biorac pod uwage zalaczone zdjecia to chyba najlepiej poprzez plugin:
Color Efex Pro -> Dynamic Skin Softener.Dwa suwaczki od wspomnianego przez mnie gaussian blura wg Ciebie nie wystarcza? :)
sejmajnejm
04-08-2009, 22:44
czasem liczy sie opakowanie ;-) tam masz 3 w jednym ;-)
podejrzewam, kazdy plugin ze wspomnianego zestawu mozna by 'zasymulowac' tym co jest dostepne w nx prosto z pudelka (w skonczonej ilosci krokow) ;-)
Spróbowałem jak Stig radził i faktycznie uzyskałem podobny efekt - choć czasu poświęciłem znacznie więcej niż w LR, lecz to efekt braku wprawy i doświadczenia w obsłudze tego softu. Za to kolory dużo ciekawsze niż w LR mi wyszły. Zaczyna mi się ten program podobać.
Niestety chciałem w międzyczasie jeszcze troszkę pobawić się z kolorkami i ... zapomniałem, że tu chyba nie da się wracać do wcześniejszych wariantów ustawień danego parametru zdjęcia jak ma to miejsce w LR - trzeba będzie nauczyć się być czujnym (i odstawić to przymulające piwko)
Dziękuję za pomoc i chyba postaram się o instrukcję do tego programu, bo jest on wart poznania a jednocześnie nie będę zaśmiecał już forum.
Jutro wchodzi na tapetę zmiana WB - czyli jak to zrobić precyzyjnie przy pomocy myszki bądź klawiatury (chodzi o zdjęciach na których nie ma nic co można uznać za neutralnie szare/biale i nie da się skorzystać z pipety). Za diabła nie wiem, czemu kiedy chcę dokonać tylko delikatnej korekty ustawień WB ktore zapisał aparat (czyli zaznaczam Recorded Value) nie można manipulować suwakami Fine Adjustment i Tint.
Niestety chciałem w międzyczasie jeszcze troszkę pobawić się z kolorkami i ... zapomniałem, że tu chyba nie da się wracać do wcześniejszych wariantów ustawień danego parametru zdjęcia jak ma to miejsce w LR
[...]
Za diabła nie wiem, czemu kiedy chcę dokonać tylko delikatnej korekty ustawień WB ktore zapisał aparat (czyli zaznaczam Recorded Value) nie można manipulować suwakami Fine Adjustment i Tint.Niestety -- ani jednego, ani drugiego nie przeskoczysz w NC. Recorded Value jest po prostu... Recorded Value i brak mozliwosci jej regulacji jest tak samo oczywisty, jak... Twoja chec jego delikatnego skorygowania. ;)
bialogardzianin
13-11-2009, 21:30
...Jutro wchodzi na tapetę zmiana WB - czyli jak to zrobić precyzyjnie przy pomocy myszki bądź klawiatury (chodzi o zdjęciach na których nie ma nic co można uznać za neutralnie szare/biale i nie da się skorzystać z pipety). Za diabła nie wiem, czemu kiedy chcę dokonać tylko delikatnej korekty ustawień WB ktore zapisał aparat (czyli zaznaczam Recorded Value) nie można manipulować suwakami Fine Adjustment i Tint...
Może to banalne rozwiązanie a może jest w tym metoda: widziałem kiedyś filmik demonstrujący poprawianie WB w oparciu o tribalance (trójkąt z 3 polami: szarym, białym i czarnym). Fotograf, nie martwiąc się o balans bieli wykonał pierwszą fotografię z umieszczonym ustrojstwem w kadrze. Potem zdjęcia poddał obróbce w PSie (nie mam tego programu), ustalając WB w oparciu o pipety (szara, biała i czarna). Tak sobie pomyślałem, czy nie będzie dużym ułatwieniem wykonanie zdjęcia szarej strony CBLa a następnie ustalenie balansu bieli w oparciu o pipetę (to może być każda inna szara, dobrej jakości karta,), które to następnie ustalenie skopiuję do pozostałych zdjęć w secie?
Efekty:
1. AWB :(
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=6k3li9ebmek76yh78hq.jpg)
2. WB w oparciu o wzorzec szarości pobrany pipetą z CBLa
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=vux0lm1din7nq8t7t3b4.jpg)
3. WB Pre z CBLa
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=9p2k06pcox9ioxk118ym.jpg)
Prochu tu nie wymyślam ale chciałbym się upewnić czy mogę, nie mając PSa, ułatwić sobie życie korzystając w ww. sposób z pipety?
marszull
14-11-2009, 16:12
Mysle ze tak.
Jak korzystam ze wspomnianego tribalance (jesli tylko sie da)
i daje to naprawde spoko rezultaty
bialogardzianin
14-11-2009, 22:04
Mysle ze tak.
Jak korzystam ze wspomnianego tribalance (jesli tylko sie da)...
A kiedy się nie daje? Pytam serio- domyślam się, że tam gdzie się dzieje akcja, kiedy nie ma czasu na zrobienie zdjęcia trójkątowi?
marszull
15-11-2009, 04:10
no przy reportazu to raczej nie
podobnie przy zdjeciach koncertowych gdzie ciagle sie zmieniaja swiatla
tak jak napisales tam gdzie akcja to raczej sie nie da
ale wszystkie studyjo/statyczne zdjecia robi z tribalance
bialogardzianin
15-11-2009, 23:36
...ale wszystkie studyjo/statyczne zdjecia robi z tribalance
To jeszcze jedno pytanie- jak dokonać pomiaru WB Pre z tribalance- mierzysz na środek trójkąta (na co wskazywałby celownik wspomagający AF) czy tylko na część szarą? Czy ekspozycję też ustawiam mierząc punktowym w środek? Rozumiem, że mając LR nie muszę ustawiać przed sesją balansu bieli a tylko ekspozycję (WB w post procesie pipetą)?
marszull
16-11-2009, 13:07
Dokladnie tak, jak piszesz. Po prostu fotografuje karte w kadrze na poczatku sesji, a pozniej ewentualnie przy zmianie oswietlenia.
Pozniej w postprocesie stosuje pipete i synchro z reszta zdjec
dalej będę wałkował problem kolorów
piszecie o prostocie rozwiązania problemu
a ja dalej mam zgryz z LR
w niem za cholere nie moge ustawic takich samych kolorków jak w NX2
Może ktoś poprostu wrzuciłby profil kolorów do LR
aby dawał takie same kolory jak NX2
Nikon D50
i bez znaczenia czy to imac czy pc
a ja dalej mam zgryz z LR
w niem za cholere nie moge ustawic takich samych kolorków jak w NX2Pojmij to w koncu -- nie da sie! W zdjeciach z wiekszosci sytuacji foto, da sie uzyskac bardzo podobne kolory. Ale kiedy pojawiaja sie zdjecia wykonane przy specyficznych warunkach oswietleniowych (mieszane zrodla swiatla o roznych temperaturach, czy wrecz swiatlo sodowe, etc.), to kolory zawsze beda sie roznic, i najczesciej to co wychodzi z LR, ACR, C1, to jedna wielka kupa w porownaniu do NC.
Masz rację Stig - ale muszec mozliwość korzystania z LR (no dobra wolałbym)
jakoś do mnie to nie dociera że nie da się
skoro mogę w NX2 wywołac NEF i zapisać go do TIFF a pozniej w LR mieć poprawne kolory
to coś mi tu nie podoba się
wg mnie to kwestia profilu
(którego niestety nie daje rady sobie sam zrobić)
wogóle dziwi mnie ta sytuacja
PS ACR czy LR - inne kolory niz w NX2
cholera?!
nie powinienem wogóle zajmować się tym
kto tu zawinił tak komplikując temat?
Stig - zapewne jak przejde z D50 na D300s - problem bedzie się dalej ciągnął ?
skoro mogę w NX2 wywołac NEF i zapisać go do TIFF a pozniej w LR mieć poprawne kolory
to coś mi tu nie podoba się Bo NC czyta balans i dekoduje kolory po swojemu, wg wzorcow Nikona, ktorych ten -- nie udostepnia zadnej innej firmie, tworzacej oprogramowanie do obrobki RAW. Bylo juz o tym wielokrotnie. Dlatego do czasu zanim Nikon nie udostepni programistom z innych firm niz NiKsoftware pelnej specyfikacji NEFa, dopoty zawsze z NC kolory beda inne niz np. z aplikacji Adobe. I to nie jest kwestia zadnych profili.
Stig - zapewne jak przejde z D50 na D300s - problem bedzie się dalej ciągnął ?Of course... To tyczy sie NEFa ogolnie, a nie RAWow z wybranych modeli Nikona.
bialogardzianin
01-12-2009, 11:45
Dokladnie tak, jak piszesz. Po prostu fotografuje karte w kadrze na poczatku sesji, a pozniej ewentualnie przy zmianie oswietlenia.
Pozniej w postprocesie stosuje pipete i synchro z reszta zdjec
marszull i inni forumowicze, a nie macie wrażenia, że ustalona w post procesie pipetą WB temperatura barwowa w oparciu o 18- procentową szarość, jest jakby zbyt chłodna, biorąc pod uwagę jako źródło oświetlenia światło żarówki? Widać to na zdjęciach, które wyżej wkleiłem oraz na nowych zdjęciach, które wykonuję stosując patent szarego krążka na 1 zdjęciu w serii. Nie używam CNX więc zadam pytanie- czy w tym programie jest ta pipeta do ustalenia balansu bieli?
bialogardzianin
01-12-2009, 11:56
Masz rację Stig - ale muszec mozliwość korzystania z LR (no dobra wolałbym)
jakoś do mnie to nie dociera że nie da się
to coś mi tu nie podoba się...
Też mnie zaciekawił ten temat i poczytałem wątki o nikonowskich zażółceniach i plackach- czy mam rozumieć wypowiedź fonu i Twoją stig w ten sposób, iż mam kupić CNX po to tylko aby sporządzić sobie bezplackowe TIFFy, które następnie będę obrabiać w LR? ;)
Też mnie zaciekawił ten temat i poczytałem wątki o nikonowskich zażółceniach i plackach- czy mam rozumieć wypowiedź fonu i Twoją stig w ten sposób, iż mam kupić CNX po to tylko aby sporządzić sobie bezplackowe TIFFy, które następnie będę obrabiać w LR? ;)A to juz Twoja decyzja. Skoro odpowiada Ci obraz (kolory) z NC, to nad czym sie zastanawiasz? :)
marszull i inni forumowicze, a nie macie wrażenia, że ustalona w post procesie pipetą WB temperatura barwowa w oparciu o 18- procentową szarość, jest jakby zbyt chłodna, biorąc pod uwagę jako źródło oświetlenia światło żarówki? Widać to na zdjęciach, które wyżej wkleiłem oraz na nowych zdjęciach, które wykonuję stosując patent szarego krążka na 1 zdjęciu w serii. Nie używam CNX więc zadam pytanie- czy w tym programie jest ta pipeta do ustalenia balansu bieli?
Oczywiście, że jest za chłodna. Po pierwsze mechanizm adaptacji chromatycznej ludzkiej percepcji ma swoje granice, po drugie funkcja uczulenia spektralnego matrycy aparatu i czopków w siatkówce jest inna.
bialogardzianin
01-12-2009, 14:07
Oczywiście, że jest za chłodna. Po pierwsze mechanizm adaptacji chromatycznej ludzkiej percepcji ma swoje granice, po drugie funkcja uczulenia spektralnego matrycy aparatu i czopków w siatkówce jest inna.
Zatem, jeśli nie mam wpływu zarówno na mechanizm adaptacji chromatycznej adresatów moich zdjęć (nie będę wręczać wszystkim "ocieplających" okularów) jak i na czopki w siatkówce oraz na matrycę, pozostaje mi ocieplić zdjęcia podczas wywoływania nefa/ rafa. Mogę to zrobić:
a) pobierając pipetą szarość z jaśniejszej lub ciemniejszej (nie jestem pewien z której) o 1 ev szarej płaszczyzny wynalazku lastolite xpobalance (jeśli go zakupię)
b) przesuwając w prawo suwak temperatury barwowej (nie tykając suwaka "tint").
Popraw/-cie jeśli się mylę. ;)
Karta szara nie jest dobrym rozwiązaniem w przypadku światła żarowego, bo zrobi "na szaro" coś, co wizualne do końca neutralnie szare nie jest. Pewnym rozwiązaniem jest ColorChecker Passport, gdzie jest zestaw pól szarych ocieplanych i ochładzanych. Innym wyjściem jest ustawić na oko ;)
bialogardzianin
01-12-2009, 14:36
Karta szara nie jest dobrym rozwiązaniem w przypadku światła żarowego, bo zrobi "na szaro" coś, co wizualne do końca neutralnie szare nie jest. Pewnym rozwiązaniem jest ColorChecker Passport, gdzie jest zestaw pól szarych ocieplanych i ochładzanych. Innym wyjściem jest ustawić na oko ;)
Na oko to umarł ksiądz w szpitalu. :) A tak poważnie to bałbym się modyfikować wartość kelvinów w puszce dla wybranego ustawienia tungsten (lub jakiegokolwiek innego), dlatego chciałbym posiłkować się jakimiś ustrojstwami w post procesie. Rozumiem Czornyj, że mam sobie tą "książeczkę" ustawić w kadrze przy pierwszym ujęciu, tak jak to czynię obecnie z szarą płaszczyzną CBLa lub jak miałem zamiar czynić z 3 płaszczyznami szarymi xpobalance? A ten cały CBL co go mam (widziałes wklejone wyżej zdjęcia?) to nie jest dobre rozwiązanie?
bialogardzianin
01-12-2009, 14:51
Obejrzałem filmik http://www.youtube.com/watch?v=V39n1J8IgpA - bardzo ciekawa sprawa, tym bardziej że jest plugin do LRa. Powiadasz Czornyj, że pewnym rozwiązaniem to jest i nawet we wszelkich (mieszanych) warunkach świetlnych? Pewnie kąt ustawienia względem źródła światła (np. zachodzące słońce i lampa wideo) ma znaczenie czy nie?
Jeszcze jedno pytanie do pracujących na kolorowych NEF zdjęciach na LRoomie lub PS.
Jak to robicie - CameraRaw i reczna zabawa z kolorami, czy NX i export do Tiff lub cos podobnego
(cel: uzyskanie poprawnych kolorow)
Ja niestety męcze sie metoda TIFF i dalej LRoom,
ale jak NX skonczy mi sie trial - problem powróci.
tymancjo
03-12-2009, 12:12
Ja robię wsio w LR2 lub w ACR, ale nie sposób jednoznacznie powiedzieć.zdefiniować co to są "poprawne kolory". Ja wołam sobie zawsze "na to oko co to ksiądz na nie umarł" do kolorów jakie mi się podobają dla danego zdjęcia i jestem zadowolony.
Pozdrawiam,
Tomek
tymancjo
też tak działałem - do czasu zainstalowania NX2 - bo musiałem mieć idealne kolory skóry modela,
i byłem w szoku jaka różnica - kombinowałem aby uzyskać to samo na LR czy w PS, z marnym skutkiem,
(...no owszem w pewnych granicach można było dojść do podobnego efektu ...) ale nast. sesja inne parametry zdjęc - problem powraca.... dużo kombinowania.
prawda jest taka jak pisze Stig - NX2 wywołuje fotki perfekto....
jako ciekawostkę dodam ze uruchomiłem ostatnio Aperture 3
niestety dalej jest różnica - ale zdjęcia są jeszcze inne .... ale jakby bliżej do NX2 (kolory)
ale to nie to samo
hostman22
29-09-2010, 21:44
Jeżeli chodzi o kolory to dng_profile_editorem da się uzyskiwać całkiem ciekawe efekty. Szkoda że program zapisuje tylko do dcp. I tutaj mam pytanie czy są jakieś programy do konwertowania tych plików ?
robert4you
11-10-2010, 18:26
tymancjo
jako ciekawostkę dodam ze uruchomiłem ostatnio Aperture 3
niestety dalej jest różnica - ale zdjęcia są jeszcze inne .... ale jakby bliżej do NX2 (kolory)
ale to nie to samo
Za to APERTURE 3 zmniejsza jakby rozpiętość tonalną matrycy. Gdy "wołam" Nefa w AP3 mam dużo więcej przepaleń niż po użyciu NX2