PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Pierwsze zdjęcie NIKONEM D60

xMPx
21-07-2009, 14:20
Proszę o konstruktywne opinie. Wiem, że jeszcze muszę sporo się uczyć, dlatego proszę o rady.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img156.imageshack.us/img156/4341/dsc0024444.jpg)

stami
21-07-2009, 15:06
Gdybyś stanął od strony głowy koni to miałbyś światło w plecy i zdjęcie by wyglądało zupełnie inaczej moim zdaniem za duża saturacja partie nieba są przepalone, ale wszystkiego można się nauczyć ja też się uczę :)

xMPx
21-07-2009, 15:19
Zdjęcie celowo wykonane nie od strony głowy. Mimo wszystko wszelkie uwagi będę brał do siebie. Czekam na dalsze słowa krytyki, bo jest ona niezbędna, żeby się czegokolwiek nauczyć.

creep
21-07-2009, 15:36
Przeczytaj Bryana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic" i "Kreatywna fotografia bez tajemnic", z tych książek powinieneś dowiedzieć się, jak unikać przepałów (niebo) i jak kadrować, a moje spostrzeżenia i wskazówki są takie:

- koń piękny, aczkolwiek poniekąd pokazany "od d..y strony", ponadto zasłania drugiego. Ciekawie podszedłeś z niską perspektywą, szkoda że majestatyczność którą mogłeś tym uzyskać poniekąd się pogubiła przez nieciekawe umieszczenie w kadrze,
- w większości przypadków sprawdza się taki układ, w którym przed pyskiem, dziobem itd jest jakaś wolna przestrzeń - w tym wypadku łeb jest blisko krawędzi, brak tam "powietrza" - jest zbyt centralnie, wzrok krąży po kadrze, i koncentruje się na ogonie, który jest w mocnym punkcie zdjęcia (aczkolwiek wygląda super),
- ogólnie dużo przeszkadzajek - ten drugi koń zaburza wygląd pierwszego, który wygląda jakby miał kilka nóg za dużo :), poza tym tło jest niezbyt ciekawe, a w zasadzie nieciekawie ukazane (tory i infrastruktura, mimo że nietypowe i intrygujące na tym zdjęciu, w tym wypadku trochę się "walą" (kwestia perspektywy), a ponadto słup "wyrasta" koniowi z głowy).
- kolory chyba trochę przesaturowane (trawa), ale ze względu na kiepski monitor nie jestem pewien...

Sorry że taka litania, i raczej piszę o sztywnych zasadach (zwłaszcza że też nie mam jakiegoś dorobku, którym mógłbym poprzeć mentorski ton), wychodzę z założenia że aby twórczo łamać zasady, trzeba je znać. Najpierw rzemieślnictwo, potem sztuka :) , chyba że ktoś sie urodził geniuszem...

Aby Ciebie nie zdołować, to ogólnie i tak się podoba, a główne plusy to:
- jak już pisałem, koń piękny, i ogon piękny,
- niebo w miejscach nieprzepalonych jest ciekawe,
- pomysł z niską perspektywą dobry, kreatywny.

Jakbyś zrobił zdjęcie stojąc 5 metrów dalej w prawo, byłoby super.
[PS widzę, że już odpowiedziałeś na na kwestię fotografowania od strony głowy, ale zostawię swój wywód niezmieniony, bo zgadzam się ze Stami]
[PS2. Zamiast "pierwsze zdjęcie D60", który to tytuł gwarantuje Ci że nie wejdzie tu prawie nikt z "mistrzów" tego forum, mogłeś wymyślić coś innego :wink: ]

www_cyfrowe_pl
21-07-2009, 15:42
Koń wygląda trochę jakby unosił się w powietrzu. Swoją drogą zastanawia mnie co chciałeś powiedzieć przez kadr od tyłu.

xMPx
21-07-2009, 16:13
Aktualnie planuję zakup w/w książek. Wszakże jestem, że tak powiem "lustrzankowym laikiem", to wydaje mi się, że jak na pierwsze zdjęcie i tak wyszło nie najgorzej. Twoje rady creep wziąłem sobie do serca...dzięki wielkie.

xMPx
21-07-2009, 17:04
A co sądzicie o tym zdjęciu...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img124.imageshack.us/img124/3500/dsc0027o.jpg)

2Cresky
21-07-2009, 17:13
Czy stadnina w Baborowie ??

dame
21-07-2009, 18:48
xMPx: widać, że nad PSem panuejsz, ale warto więcej spędzać czasu nad przygotowaniem się do zrobienia zdjęcia niż w PS-ie, efekty będą dużo lepsze. Naprawdę.

Widać, że intuicyjnie wyczuwasz, że tło i kolory odciągają uwagę od tematu jednak zrobienie tła na szaro dalej wygląda nienajlepiej. I znowu wracamy do pierwszej, ogólnej uwagi. Tu akurat zawiodło odseparowanie tematu od tła. Do tego kiepskie (południowe) światło - albo dodatkowo doświetlić albo strzelać o innej porze dnia. Ogólnie i tak lepiej niż #1.

Polecam przeczytać jakąś książkę o fotografii, np tą którą polecają koledzy wyżej.

Karbulot
21-07-2009, 19:05
Kadr jak kadr. Ja sie przyczepilbym do samej obrobki. Fotka jest przesaturowana, az zaczely wychodzic brzydkie swiecoce zielone przejaskrawienia. Poza tym barwy przypominaja mi te z ruskich Rubinow (starsi forumowicze zapewne pamietaja ten cud radzieckiej techniki). Ostrosc tez jakas taka... To zdjecie wyszlo nieostre i bylo troche wyostrzane z nieostrego. Druga fotka lepsza, chociaz widac jak sie horyzont wali w lewo.

xMPx
21-07-2009, 20:52
2Cresky nie, to nie żadna stadnina. To łąka niedaleko mojego domu :) Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za wypowiedzi...bardzo mi się przydały.

aricon
23-07-2009, 12:52
Ostatnie zdjęcie dla mnie osobiście dużo ciekawsze, choć mocno pojechane w Ps.
Do rad, które zostały napisane przez innych userów dodam tylko, że podchodzenie do konia od strony zadu może skończyć się niezbyt miło ;)

xMPx
23-07-2009, 14:53
Wiem, że to mogło się źle skończyć ;) mimo wszystko zaryzykowałem...myślę, że najgorzej nie wyszło ;)