PDA

Zobacz pełną wersję : Brak ostrzenia obiektywu w D60

raddeli
21-07-2009, 09:00
No to i ja mam problem. Jakiś czas temu coś zaczęło mi się coś takiego: w momencie ostrzenia (obiektyw ustawiony na A) z obiektywu słychać tylko jakieś trzaski, pukania - coś takiego. W ogóle nie ostrzy - i przodem nie kręci. Po przełączeniu na M - ostrość łapie, kropka się pokazuje.
No i dziś już chyba całkiem padło, bo w ogóle nie ostrzy tylko sobie puka w obiektywie. Czyżby obiektyw do serwisu?

edit:
wykręciłem obiektyw, przejechałem palcem po stykach obiektywu (nie pojechałem za bardzo?) i jakby pomogło.
O co chodzi? Co się dzieje?

mkl
21-07-2009, 09:07
Ale pomogło w taki sposób że chodzi trochę lepiej, czy problem w ogóle ustąpił? Mogły to być zabrudzenia na stykach. Może być to także brak kontaktu styków w samym obiektywie i pogmeranie stykami go poprawiło.
Proponuję przemyć izopropanolem styki zarówno w puszcze jak i obiektywie. Tylko jak będziesz mył obiektyw to ustaw go stykami do dołu, żeby ewentualny nadmiar płynu nie dostał się do jego wnętrza.

raddeli
21-07-2009, 09:11
Tak, pomogło. Wszystko wróciło do normy. Dziękuję za radę. Właśnie strzelam zdjęcia i sprawdzam, póki co - działa bez zastrzeżeń. Obiektyw "kręci ryjkiem" i AF działa.