Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nikkor 35 f1.8

imonmati
20-07-2009, 23:44
Ma ktoś to szkiełko? Jak ma albo nie ma ale się zna to niech podpowie czy da się nim obskoczyć z grubsza "ślub" tak bardziej amatorsko, bez dodatkowego doświecania lampą? Zakładając, że kościół nie jest ciemny jak zbójnicka jaskinia przy wygaszonym ognisku, hej:)

Jachuu
21-07-2009, 08:35
już masę na jego temat tutaj napisano: klik klik (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=87122&page=31)

EDIT

a co do ślubu - to tylko z tym szkłem to ja bym się nie odważył a jeszcze bez lampy - fiu, fiu :)

messer
21-07-2009, 11:53
Bez lampy to nawet ze światłem 1.4 na d3 nie nawojujesz.
Lampa niekoniecznie służy do pełnego oświetlania motywu.
Częściej jako uzupełnienie oświetlenia, modelowania światła.

Ja zrobiłem ślub i wesele znajomych 35-tką jak w tytule wątku i zdjęcia zacne.
Ale obok mnie dzielnie stała parasolka z zapiętą SB-900.

morzon
21-07-2009, 12:20
Ja zrobiłem ślub i wesele znajomych 35-tką jak w tytule wątku i zdjęcia zacne.
Ale obok mnie dzielnie stała parasolka z zapiętą SB-900.

W kościele też ??

messer
21-07-2009, 12:30
W kościele też ??

W kościele lampa była na sankach.
Chociaż, ze względu na dość dobrze oświetlony kościół - sporo udało się zrobić bez lampy i to na niewyżyłowanych iso.

A jeszcze wracając do tematu:
GO przy przysłonie 1.4 czy 1.8 jest nawet przy ogniskowej 35 na DX dość niewielka.
A to nie zawsze jest porządany i akceptowalny efekt... dlatego robienie zdjęć na "otwartej dziurze" nie zawsze jest tym, co warto robić.
A wtedy, jeśli brak światła wokół, lampa jedynym ratunkiem, oczywiście z głową użyta.

Bogdan W
21-07-2009, 21:23
Witam. Ja robiłem niedawno ślub mojej córki 35-tką i nawet do głowy mi nie przyszło że ślub można zrobić bez lampy.
Przecież oprócz kościoła ( nawet jasnego ) jest cała reszta imprezy.
Pozdrawiam.

robsonzbydzi
21-07-2009, 21:38
Odpowiedź jest i tak i nie, 35 jest dobrym obiektywem, razem z np. 85 obskoczysz cały ślub łącznie z imprezą.
Możesz wtedy powalczyć o zdjęcia na małym GO w świetle zastanym, młodzi bedą mieli wrażenie bardziej profesjonalnej usługi, oczywiście większość fotopstryków i tak wali lampą na maxa, zależy co kto lubi.

imonmati
22-07-2009, 00:33
A tam- sama nie wiem co mi do głowy strzeliło :) Nic mi nie zostaje jak lampę nabyć i już:) I dzięki za rady - co ja bym bez tego forum zrobiła to nie wiem;) Hej:)