Zobacz pełną wersję : Lampa wybrana :) problem z dyfuzorem
Witajcie.
Zakupiłem do mojej D80 Nissina Di622 - jako amator jestem z nie zadowolony juz powoli opanowałem jej obsługę oraz ustawienia tylko teraz no fakt nauczyć się porządnie robić zdjęcia :) dla moich potrzeb w zupełności wystarczy.
Problem mam z dyfuzorem - otóż na allegro kupiłem dyfuzor pytając czy będzie pasował - odpowiedziano mi, że tak poczytałem w necie i wychodzi na to, że pasuje dyfuzor od 380EX - symbol FC-26F ale pasuje na styk mam problem z jego wciśnieciem - boję się że jak będę go na tak zwanego ch..ma wciskął to lampa mi się pop..suje. Poradzice czy wciskać i może sam się dopasuje w sumie to cieniutki kawałem plastiku.
koziołek_matołek
26-07-2009, 10:40
Kiedyś na allegro widziałam dyfuzor do Di622, jako jedna z wielu możliwości. Stricte do tego Nissina nie widziałam. Znalałam coś takiego, ale nie wiem czy to nie jest to samo co Ty masz;/ http://www.allegro.pl/item659729375_stofen_dyfuzor_canon_380ex_nikon_sb_ 24_sb_26_sigma.html Ewentualnie może jakiś uniwersalny rozpraszacz zakup, jak nie chcesz dociskać tego, co już masz na siłę.
l
koziołek_matołek
26-07-2009, 10:43
Ewentualnie wymierz sobie Di622 jaką ma głowicę i sprawdź z dostępnymi dyfuzorami. Z tego co wiem, to w foto tipie masz dostępnych 6 różnych i podane rozmiary, więc możesz coś przypasować, ewentualnie pomogą Ci coś dobrać. Jak nie znajdziesz, to wtedy możesz próbować dopychać na siłę ;)
Witajcie.
Zakupiłem do mojej D80 Nissina Di622 - jako amator jestem z nie zadowolony juz powoli opanowałem jej obsługę oraz ustawienia tylko teraz no fakt nauczyć się porządnie robić zdjęcia :) dla moich potrzeb w zupełności wystarczy.
Problem mam z dyfuzorem - otóż na allegro kupiłem dyfuzor pytając czy będzie pasował - odpowiedziano mi, że tak poczytałem w necie i wychodzi na to, że pasuje dyfuzor od 380EX - symbol FC-26F ale pasuje na styk mam problem z jego wciśnieciem - boję się że jak będę go na tak zwanego ch..ma wciskął to lampa mi się pop..suje. Poradzice czy wciskać i może sam się dopasuje w sumie to cieniutki kawałem plastiku.
Jako amator bylo sobie zmierzyc wielkosc palnika, pojsc do tesco/reala czy tez innego supermarketu znalezc na polce z nabialem serki homo i wybrac interesujaca wielkosc; oproznic opakowanie a zawartosc umiescic w zoladku, odpowiednio przyciac i pozbyc sie naklejek po czym cieszyc sie z darmowego dyfuzora ;)
http://stofen.pl/omnibounceomc-p-4.html
Współpracuje z Nissinem Di622.
No bez jaj 70zl za kawalek plasiku lepiej jakies szklo manualne kupic. To 70/500 - 1/7 czyli 14% wartosci samej lampy....
Zgadza się.
Swoją drogą (nie znam się), ale czy wbudowana nasadka nie jest wystarczająca?